Deventer (mei 2021)

Groetjes uit Deventer! In mijn blogost over Den Haag, waar ik eind april twee dagen rondwandelde, schreef ik dat ik het, na een jaar thuis zitten, écht weer nodig heb om weer nieuwe inspiratie op te doen. Dat doe ik graag door naar nieuwe plekken te gaan, of naar steden waar ik al heel lang niet ben geweest. Deventer is zo’n stad! In mijn jeugd woonde ik tien jaar in Zutphen en in die tijd kwam ik heel geregeld in Deventer, omdat het er maar vijftien minuten vandaan is. Sinds ik niet meer in het oosten van het land woon, kom ik er eigenlijk nooit meer. Jammer eigenlijk, want Deventer is een heel gezellig stadje!

Grappig genoeg deed Deventer me best een beetje aan Utrecht (mijn huidige woonplaats) denken. Mooie straatjes, oude pandjes en veel groen. Oké, er loopt geen gracht door het centrum, maar verder… het heeft er wel iets van weg. Ik zou Deventer omschrijven als een compacte en knusse stad. Vrijwel alles is op loopafstand én wat een heel groot pluspunt is: de stad ligt prachtig aan de IJssel. Dat is vooral geweldig wanneer het mooi weer is. Lekker langs het water flaneren met een ijsje van Talimini… goede herinneringen aan!

Op de foto’s in deze blogpost lijkt het trouwens alsof het de hele dag prachtig weer was, maar niks was minder waar. We hebben echt tussen de buien door moeten werken, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was al met al een heel leuke dag!


We begonnen met wat ‘funshopping’, onder andere bij De Hoge Ramen. Dit is een heel grote cadeauwinkel (ik denk dat het in totaal drie of vier geschakelde pandjes zijn, met inderdaad heel hoge ramen) waar ze van álles verkopen. Hebbedingen. Zoals schuursponsjes in de vorm van een kat. Je kunt het maar nodig hebben.

Vervolgens streken weer neer op het terras bij SyncOk. Dit is een 100% veganistisch én glutenvrij bakkerijcafé – dat kom je niet heel gauw tegen! Deventer heeft het. We zaten onder een dekentje te schuilen voor een buitje hier en daar, met warme chai lattes en vegan worstenbroodjes. Vooral die laatste kunnen we je van harte aanbevelen! De redvelvet cupcake, die je op de eerste foto in deze blogpost ziet, komt óók van SyncOk. Echt een leuk adres!

Jullie kennen me goed, dat bleek maar weer, want heel veel mensen stuurden mij naar Alternote. Dit is een geweldige stationery winkel met echt veel te veel leuke spullen. Ik hield me in en liet het bij stickers (kijk dan hoe leuk!) en pennen, maar je snapt; de notitieboekjes lonkten naar me.

In de straat van Alternote kom je trouwens ook nog een heel toffe spelletjeswinkel én – let op – een stempelwinkel (!) tegen.

We haalden een lekker koffietje en een vegan en glutenvrije appelkoek bij LOU. en wandelden naar de IJssel. Dat is vanuit LOU. nog maar een minuutje of vijf. Wat een fijne plek! De appelkoek had ik ook niet willen missen zeg ik eerlijk. Marne had zelfs spijt dat hij voor cheesecake was gegaan – nou, dan is het serieus.

Na een paar uurtjes rondslenteren door Deventer hadden we wel weer zin om richting Utrecht te gaan en onderweg naar het station liepen we tegen een ReShare Store (van het Leger des Heils) aan. Zal je altijd zien: ben je eigenlijk al moe, gaan de winkels al bijna sluiten, kom je nog een supergoede winkel tegen. Ik heb zelden zo’n goed georganiseerde ‘charity shop’ in Nederland gezien, ik was echt blij verrast! We laadden onze mandjes vol met kleding die we wilden passen (daar moesten we een beetje vaart achter zetten) en gingen allebei met een paar zomerbloesjes de deur uit. Geslaagd! (en voor heel weinig geld) Daarna ploften we behoorlijk kapot in de trein neer. Het was zo’n Duitse trein, weetjewel? We dagdroomden een beetje over naar Berlijn reizen… dat zal voorlopig helaas nog even duren. Gelukkig is er in Nederland ook nog altijd heel veel fijns te ontdekken.

De volgende stad op de planning is Haarlem. Jullie mochten via Instagram Stories kiezen tussen Den Bosch en Haarlem en die laatste stad won met 10% meer stemmen. Het scheelde dus niet veel! Ik ben ook al in geen jaren écht meer in Haarlem geweest, dus ik ben benieuwd! Uiteraard kom, wanneer ik er geweest ben, bij jullie terug met een blogpost met mijn favoriete adresjes daar. Tips zijn welkom in de comments!

Komen jullie wel eens in Deventer? En wat is jouw favoriete adres? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

5 gedachten over “Deventer (mei 2021)

  1. Wat leuk beschreven weer! Ik heb ooit, heel lang geleden Milieukunde gestudeerd in Deventer en in de kosterswoning van de Lebiunuskerk gewoond. Krijg zin om weer eens een dagje Deventer te doen!
    En over Haarlem: ken je het merk Loveli? Fijne vegan verzorgingsproducten zonder troep! Hendrik Figeeweg 3 G3. Ben zelf nog nooit in de winkel geweest want alles is te bestellen in de webshop maar het staat wel op mijn lijstje. Veel plezier daar!

  2. Aah Deventer! Ooit eens geweest met m’n zusje en ouders tijdens het Charles Dickensfestival, prachtig was dat, enorm sfeervol!

  3. Leuk om te lezen! Ik ben er zo’n zeven jaar geleden eens geweest, toen vond ik het helemaal niet zo’n leuke stad. Nu ik jouw artikel lees snap ik niet goed meer waarom haha. Als ik eens in de buurt ben geef ik het zeker eens een tweede kans :)

  4. Ik vind Deventer ook een hele mooie stad. Heb er een keer een rondleiding gegeven tijdens een familiedag. Was ook de eerste keer dat ik er kwam, maar had veel gegoogled ;-)

    Haarlem ben ik nog nooit geweest, net als Alkmaar en al jaren van plan.

  5. Ik ben een keer in Deventer geweest en vond het een heel leuke stad. Ik was er toen alleen met een ex met wie het toen al niet meer zo lekker liep dus heb er geen enorm goede herinneringen aan. Waarschijnlijk moet ik er nog eens heen met een leuk iemand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *