Dit zijn jullie goede voornemens voor december

kerst

Op Instagram, waar ik nu weer dagelijks Selfcare Advent Stories plaats, vroeg ik naar jullie voornemens voor december.
Jullie antwoorden híelden maar niet op; het werd een enorme lijst met prachtige voornemens. Sommige gaan over iets doen, andere over iets laten. Sommige mensen willen duidelijk iets aanpakken of leren, anderen zeggen: laat mij maar even in december. Ik was totaal overdonderd door alle mooie voornemens die jullie voor jezelf hebben bedacht. En dat alles uit zorg voor jezelf.

Omdat ik niet 10 slides met screenshots wilde delen in mijn stories (dat is voor niemand leuk,) dacht ik; ik maak er een good old blogje van. Kun je het op je gemakje teruglezen. Misschien heb je nog geen voornemen voor de laatste maand van het jaar? Wees gerust, na het lezen van deze lijst vind je er vast eentje. Leen je gewoon lekker een voornemen van iemand anders, net zo makkelijk.

Dit is (een greep uit) wat jullie je voornemen voor december:

Mijn lijf accepteren zoals het nu is en me niet druk maken om kerstkilo’s.

Minder op Instagram zitten.

Elke dag een half uur wandelen.

Meer loslaten waar ik geen invloed op heb.

Zo vaak mogelijk naar buiten: de natuur in.

Vaker een kaarsje branden en een moment nemen om te zitten met een kop thee.

Stoppen met alcohol drinken.

Meer lezen. (en: alleen maar knusse boeken lezen)

Niet stressen over de feestdagen: klein en fijn houden.

Me vaker even afzonderen.

De laatste 2 weken van december alleen maar films kijken, handwerken en muziek luisteren.

Rust nemen, ontspannen en blijven inchecken bij mezelf.

Proberen elke dag 10.000 stappen te zetten.

Elke dag naar buiten met mezelf en een podcast of muziek. Oók als het regent.

Iedere dag yoga met Adriene doen.

Slow down.

Beginnen aan mijn boek.

GENIETEN: laatste maand van het jaar, alles is mooi.

2 keer per week 60 baantjes zwemmen.

Rustig aan en genieten van de gezelligheid.

Mezelf gunnen om me soms gewoon slecht te voelen door de lockdown.

Naar binnen keren. Veel thuis zijn. Kaarsjes branden en soep eten als lunch.

Naar het Museum van de Geest (in Haarlem) gaan.

De tijd nemen voor hobby’s.

Zoveel mogelijk tijd met geliefden doorbrengen.

Een maand therapie-vrij nemen. Alle nieuwe inzichten laten bezinken.

Negatieve gedachten omzetten naar positieve.

Werken aan mijn avondroutine: minder tv en telefoon, meer lezen, yin yoga en op tijd naar bed.

Jou volgen (Aaaah <3)

Mijn leukste kleren dragen: veel glitter.

Meer lezen en schrijven.

Het leuk maken op onze manier als gezin: fuck tradities/familievetes en onhaalbare verwachtingen.

3 weken vakantie nemen.

Geen ingewikkeld kerstdiner maken.

Oefenen in mildheid naar mezelf.

Vaker op tijd naar bed.

Elke dag iets liefs voor mezelf doen; met aandacht.

Niet altijd maar moeten.

Veel lezen en koekjes bakken.

Mijn werkkamer opknappen.

Minder telefoon, meer boeken.

Mezelf warm houden op alle manieren in deze koude wereld.

Liever voor mezelf zijn en verwachtingen bijstellen.

Meer pauzes nemen.

Hard studeren: selfcare is soms ook aan je toekomst werken.

Mij niet schuldig voelen als ik rust neem.

Vaker stilstaan bij mezelf. Introspectie: van binnen naar buiten leven.

Mezelf het vertrouwen gunnen dat het ooit allemaal op z’n plek valt.

Mezelf toestaan om shitty gevoelens te hebben.

Een cursus Reiki volgen.

Tijd nemen om Japans te leren.

Vanaf vandaag een dag per week minder werken.

Een 30-dagen gitaarcursus volgen.

Met mezelf een taartje eten in de stad.

Op tijd beginnen aan mijn avondritueel.

De tijd nemen om lekker en gezond te koken voor mezelf.

Minder werk mee naar huis nemen.

Ik ga proberen jouw raad te volgen: lief zijn voor mezelf.

Veel knusse boeken lezen deze maand.

Naar de sauna.

Niet tot te laat doorwerken.

Stilstaan in de drukte.

Mezelf elke dag een gezichtsmassage geven.

Iedere dag opschrijven waar ik dankbaar voor ben.

En tot slot: 

Afspraken met mezelf nakomen; niet uit strengheid, maar uit zorg. Cheers to that <3

En hoe zit het met mijn voornemens?

Ik wil elke dag mijn ringen volmaken op mijn Apple Watch. Dat betekent dat ik elke dag iets ‘extra’ aan lichaamsbeweging doe, anders lukt het niet. Ik merk dat lichaamsbeweging voor mij echt heel erg belangrijk is. Zowel voor mijn mentale gezondheid als voor mijn fysiek. Ik zou echt gaan op een t-shirt willen laten drukken “Sporten = Slapen,” want dat is namelijk hoe het voor mij voelt. De nachten na de dagen waarop ik gesport heb, of yoga heb gedaan, slaap ik beter. En voor iemand wiens nachtrust altijd een moeilijk punt is geweest, is dat heel veel waard. Dus daar ga ik voor deze maand.

Verder wil ik in december de ruimte nemen om te vertragen. Zoals ik laatst ook in mijn nieuwsbrief schreef: voor mij moet altijd alles snel, sneller, snelst. Ik heb altijd haast. En dat breekt me een beetje op. Dus december grijp ik aan om mijn agenda redelijk leeg te houden en dingen wat rustiger aan te doen. Moet ik echt voor alles een deadline voor mezelf bedenken (ja, zo ben ik dus: ik zet óveral timers voor, bijvoorbeeld) of kan het ook even zonder?

Mocht je me nog niet volgen op Instagram en ook behoefte hebben aan een dagelijkse dosis selfcare in december: volg me dan vooral via @merelwildschut. Tot dan en daar! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

10 gedachten over “Dit zijn jullie goede voornemens voor december

 1. Hoi Merel,
  Inmiddels zit ik niet meer op instagram, maar heb vorig jaar wel enorm genoten van de Selfcare Advent. Zouden ze ook hier geplaatst kunnen worden?

  1. Owja, ik zit niet meer op instagram omdat dit voor mij hoort bij selfcare. Op veel vlakken had het eigenlijk een negatieve uitwerking op mij, direct maar ook zeker indirect (niet alleen insta maar ook zoveel andere platforms ed via telefoon).

   1. Heel herkenbaar Mimi, ik zit om precies dezelfde reden ook niet meer op instagram. Bij vlagen heb ik wel heel erg het idee dat ik daardoor veel mis. Nou ja, dat is dan maar zo.

  2. Hi Mimi!

   De stories hier plaatsen wordt lastig, ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe dat werkt.
   Wat je wel kunt doen is via je laptop af en toe even kijken bij mij, ik heb namelijk een open account, dus je moet het gewoon kunnen zien :) (of heb je account opgeheven en kun je niet meer op Instagram?)

   1. Je kunt ook zonder account op Instagram ;) maar dan kun je maar een beperkt aantal foto’s en video’s bekijken en daarna krijg je een inlogmuur.

    Weet ik uit eigen ervaring :p

 2. Wat een mooie lijst Merel (en iedereen die eraan heeft meegewerkt). Weet je wat mij helpt om minder snel te gaan? Door langzamer te praten en langzamer te lopen. Het vergt wat oefening, want het gaat jammer genoeg niet vanzelf. Maar ik voel me oprecht rustiger als ik minder snel praat of loop. Ik wens iedereen veel succes en hoop dat de voornemens van een ieder behaald worden (zeg je dat zo? Nou ja, jullie snappen wel wat ik bedoel denk ik).

 3. Ja wat fijn dat er weer een blogpost is. Ik heb je advent stories helemaal gemist, dus die ga ik ook even bekijken. :)

 4. Mooie ideeën voor voornemens! Ik pas al veel voornemens toe uit deze lijst doordat ik mezelf ooit voornam om elke dag te schrijven in mijn positiviteit dagboek, met complimenten, successen. Daar knapt je zelfvertrouwen enorm van op en het is ook leuker om goede dingen te doen als je er later op de dag nog een keer van kan genieten door ze op te schrijven. En ook de dingen die niet lukken staan erin, zonder oordeel. :-). Fijne december!

 5. Ah, dat ‘altijd haast’ herken ik zo goed. Vertragen was mijn goede voornemen voor 2021, maar ik neem ‘em ook mee naar het nieuwe jaar, want er valt nog wel wat winst op te behalen.

  (Ik realiseer me nu dat ik ook altijd gehaast typ en geïrriteerd doe als m’n worstvingers dan weer wederom de verkeerde letters aanraken op m’n iPad. 😅)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *