Doei tas die de halve wereld zag

fjallraven

Ruim drie jaar geleden kocht ik een tas. Een zwarte Fjallraven Kånken. Je weet wel, dat klassieke model, 16 liter inhoud, wit-met-rood logo met een vosje erop, dunne hengsels. Ik weet nog hoe blij ik met het ding was en dat ik hem vanaf dat moment overal mee naartoe nam. Dat ‘overal’ bedoel ik heel letterlijk. Ik had hem dagelijks bij me. Of ik er nou mijn laptop in vervoerde naar mijn werkplek, de tas eigenlijk te vol laadde met boodschappen of dat hij bij me was op festivals – die tas en ik waren onafscheidelijk. Los van dat alledaagse gebruik nam ik hem ook mee op reis, de halve wereld over.

Ik heb geprobeerd een lijstje te maken van de plekken waar de tas in ieder geval is geweest. Daarvoor ging ik terug in mijn fotoarchief, maar je snapt, ik mis ongetwijfeld ook plekken omdat ik mogelijk niet overal foto’s van de tas op locatie heb gemaakt. Plekken waarvan ik het zeker weet:

– New York
– Berlijn, meerdere keren
– Gent
– Zuid Italië
– Antwerpen
– Kopenhagen
– Nepal
– Schotland
– Londen
– Keulen
– Zwitserland

En op al die plekken kreeg de tas met allerlei weersomstandigheden te maken. Zoals met sneeuw in Kopenhagen, regen in Schotland en hitte en stof in Nepal. De tas lag in bagagevakken in vliegtuigen, ging mee in treinen en lag op de grond op plekken waar dat misschien helemaal niet handig was (denk: Lowlands, Milkshake festival en Festival Mundial).

Ruim drie jaar hield de tas het echt heel goed vol en opeens was het klaar. Het voorvak scheurde, er kwamen gaatjes in de stof van het grote vak waardoor de tas niet meer waterdicht was en het logo lag er half af. Los daarvan verloor de tas alle stevigheid. De aftakeling van een rugzak. Best een beetje een triestig beeld zo hè?

En dan wordt het tijd om zo’n tas weg te doen. Normaal gesproken ben ik echt helemaal níet moeilijk met spullen wegdoen. Ik Marie-Kondo je de moeder, alles mag weg. Er zijn maar weinig spullen die een diepe emotionele lading voor mij hebben. Maar aan deze tas heb ik serieuze herinneringen. Ik heb nog nooit een tas gehad die zo lang bij me was en die ik zo intensief heb gebruikt als deze. Best wel even slikken om hem nu weg te doen. Het voelt als een break-up.

Nieuwe Fjallraven, nieuwe herinneringen

fjallraven

Vorige week was ik in Antwerpen en toen zag ik deze tas. (klik!) Ik was gelijk verkocht. Het is tijd voor een nieuwe rugzak om nieuwe herinneringen me te maken. Thuis besloot ik: ik ga mijn oude tas niet houden. Wat wil ik doen? Er af en toe naar kijken? Ik heb veel te weinig ruimte in mijn kleine huisje voor dat soort onzin. Dus maakte ik er foto’s van, verzamelde ik de foto’s die me dierbaar zijn (en waar de tas op staat) en nam ik er op deze ietwat dramatische wijze afscheid van. Voelt wel goed, moet ik zeggen. Past ook wel bij me.

En nee, natuurlijk neem ik geen afscheid van de tas als ding. Dat ding is maar een omhulsel. Wat telt zijn al die mooie herinneringen die ik heb aan de reisjes mét die tas. Ook vind ik het een fijne gedachte dat het aanschaffen van die tas, nu ruim drie jaar geleden, een duurzame beslissing is geweest. Ik hoop dat ik van mijn nieuwe zwarte Fjallraven, nu dan met gestreepte bandjes, net zoveel en net zo lang (of langer) plezier ga hebben.

Deze blogpost bevalt affiliaitelinks naar het partnerprogramma van bol.com. Dat betekent dat wanneer jij via mijn linkjes een product bestelt, ik daar een klein percentage voor krijg. Dat is één van de manieren om mijn blog te onderhouden. Het is goed om te weten dat jij niks extra betaalt. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

20 gedachten over “Doei tas die de halve wereld zag

 1. ‘Ik Marie Kondo je de moeder’ Love it!

  PS. Reclame voor Uniqlo donsjas onder je blog. Heb je vast geen controle over. Komt niet uit mijn cookies oud.

  1. oh wat gek! Ik zie hem zelf niet…? ik kan hem ook niet terug vinden… zal het wel in de gaten houden. thanks!

 2. Deze blog komt echt als geroepen voor mij! Al een tijd op zoek naar een geschikte rugzak! Fjallraven al een tijdje in mijn hoofd. Maar dan een kleurtje kiezen….(!) deze is geweldig!!🖤
  Ik wil hem als luiertas gaan gebruiken dus hij zal zeker intensief gebruikt gaan worden!
  Dank Merel voor deze fijne blog!

 3. Wat een heerlijk geschreven artikel weer👏🏻👏🏻

  Mijn poolvosje doet het ook nog steeds prima mega blij mee!

 4. 3 jaar? Dan is die tas wel niet echt bepaald duurzaam… Mijn dagelijkse rugzak gaat al langer mee dan dat en nog geen teken van slijtage te zien. Zelfs mijn trekrugzak, die al menig festivals, trektochten en reizen in ’t algemeen heeft meegemaakt is al dik 15 jaar oud en t was nog eens geen dure :)
  Misschien is het dan toch eens tijd om in een ander merk te investeren ;)

   1. Te vlug op Enter gedrukt… Dus, mijn Padded Pak’r van Eastpak gaat al mee sinds de middelbare school. Ik heb nu wel een tijdje terug de Re-Kånken van Fjällräven gekocht, die ik gebruik als werkrugzakje. Ik vind hem heel comfortabel en de rugzak lijkt meer steun te geven dan Eastpak, dus in dat opzicht zijn ze zeker fijner.
    Mijn Eastpak mag binnenkort naar m’n vriend, want de rits van zijn exemplaar heeft na een eeuwigheid trouwe dienst de geest gegeven.

 5. Wauw wat een super mooie tas! Veel geluk ermee! Misschien een domme vraag maar deze tas is vegan denk ik? Ik ben ook op zoek naar een nieuwe namelijk. :))

  1. Zover ik weet zijn is dit model Fjallraven vegan. Er zijn ook uitvoeringen met lederen hengels, maar hier zit geen leer aan. Ik weet niet of de lijm bijvoorbeeld ook vegan is…

 6. Mijn Eastpak-rugzak die ik nu 8 jaar lang dagelijks gebruik, is ook behoorlijk versleten aan het raken. Ik denk dat ik hierna weer voor een Eastpak ga, want het is best knap dat hij het al 8 jaar volhoudt. Zijn verste reis was naar Bali, maar hij is ook in Kopenhagen geweest, in Nürnberg, in Parijs, en nog op een heleboel andere plekken in vooral Denemarken en Duitsland. Mooi om daarbij stil te staan eigenlijk! Maar misschien nog mooier om stil te staan bij alle saaie werkdagen die hij trouw aan mijn zijde doorgebracht heeft.
  De tas is al jaren niet waterdicht meer, op de hoeken kun je erdoorheen kijken en de rits gaat op meerdere plaatsen niet soepel meer, dus als ik wat kritischer was, had ik al een nieuwe. Ik denk dat jij iets kritischer op je tas bent dan ik. Misschien zou het me wat uit moeten maken dat de tas er eigenlijk niet meer uitziet, maar hij is eerlijk gezegd nooit echt heel mooi geweest… dat heb je met een tas die je op je 14e uit de uitverkoop krijgt. Leuk hoe ook lelijke dingen dierbaar kunnen worden als je er een hoop samen mee doet!
  Weet jij of Eastpak-tassen vegan zijn, en hoe dat zit met Fjallräven? Welke vegan rugzakkenmerken zijn er?

  1. Het is in elk geval wel een tas met een verhaal! :)

   Geen idee of de tassen vegan zijn. Kijk, zo lang er geen leer aan of in zit, dan is de kans groot dat hij vegan is. Maar dan kan de lijm die gebruikt is nog wel niet-vegan zijn… maar dat weet ik zelf niet.

 7. Oh ik begrijp het zo goed! Na lang wikken en wegen (het is toch wel een dure aankoop en hier in Wenen waar ik woon loopt iedere 3e persoon ermee) heb ik ook sinds een tijdje een Fjallraven in bordeaurood en hij gaat geen dag van mij zijde.. Op dit moment is hij mee naar Mallorca en werd ik op het strand aangesproken door een Zweed in het zweeds omdat hij mijn tas zag.. Ik probeerde hem uit te leggen dat dit een super populair merk is en dat de tas overal te koop is haha. Ik vind het formaat perfect, er kan altijd meer dan je denkt, hij in de eu gemaakt en hij pimpt ieder outfit. kortom ik geef het toe ik ben #fjallravenfan

  1. Een klein detail, maar de Fjällräven Kånken tas wordt niet in de EU gemaakt, maar in Vietnam en China.

 8. Hoe groen vind jij jouw reisgedrag? Misschien toch eens uitrekenen hoeveel CO2 je daarmee produceert… Wist je daar je daarmee ook dieren doodt? Soorten die nu al uitsterven door de opwarming van de aarde…

 9. kleine tip.. zoek eens op de (kinder)rugtas van beagle bv dezehttps://www.bol.com/nl/nl/p/beagles-originals-torrent-rugzak-olijfgroen/9300000033875822/?bltgh=ioeXL9IZm1ftZxcTeX9LwA.3_10.22.ProductImage

  Hetzelfde model, zelfde stof, zelfde maten. alleen in de tas zitten meer vakken waar onder laptopvak. verder hetzelfde als de fjallraven voor een fractie van de prijs 22,- zelf vond ik Aldi eigen merk voor 7,99 exact hetzelfde als de fjallraven die ons zoontje heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *