Drie inspirerende boeken

Deze boeken las ik de afgelopen tijd. Drie totaal verschillende boeken die me ieder op een eigen manier hebben geïnspireerd. In deze blogpost vertel ik kort iets over iedere titel. Ik hoop dat er iets voor je bij zit!

De Cyclus Strategie – Maisie Hill


Wie me op Instagram volgt heeft me ongetwijfeld dit boek al zien of horen aanprijzen. Ik ben er namelijk echt razend enthousiast over en ik raad iedereen die menstrueert aan het te lezen. Ik las het boek vorig jaar in het Engels (‘Period Power’ heet het dan) en ik was er meteen weg van. Maisie Hill benadert de cyclus als de seizoenen van het jaar, waarbij je menstruatieperiode de winter is, en daarna komt de lente, enzovoorts. Die vergelijking met de seizoenen sprak voor mij meteen tot de verbeelding.

Het boek laat je precies zien welke gedragingen je hormonen hebben gedurende de maand, en welk effect dat kan hebben op bijvoorbeeld je stemming, je (pijn-)klachten, je focus of je libido. Ik vind het enorm inzichtelijk en het helpt me om beter rekening te houden met mezelf. Ik ben door het boek mijn cyclus uitgebreid gaan bijhouden (dit kan met een app, zoals Clue, maar natuurlijk ook gewoon op papier in je agenda) en ik heb gemerkt dat ik eigenlijk gewoon helemaal níks wist van mijn hormoonhuishouding.

Zoals jullie misschien gelezen hebben in mijn blogpost ‘Stoppen met de pil – deel 2’, heb ik last van ernstige menstruatieklachten en loop ik daarvoor bij een endometriosespecialist in het ziekenhuis en bij een acupuncturist (die overigens ook dolenthousiast is over dit boek!) en ik kan écht zeggen dat De Cyclus Strategie mij wat extra houvast geeft gedurende de maand.

Goed om te weten: de vertaalde versie komt in twee delen. Het eerste deel is het meer theoretische deel en ligt dus nu in de winkels. Het tweede deel wordt meer een doe-boek, heb ik begrepen. Dit deel is nog niet verschenen. De Engelstalige variant komt gewoon in één deel en ligt sinds vorig jaar in de winkels.

En dan nog een leuke bonus: de meiden van Damn Honey, Marie-Lotte en Nydia, kregen de eer om dit boek te mogen vertalen. Ze namen een podcastaflevering over het boek op, met auteur en journalist Daan Borrel en ondergetekende als gasten! Mocht je dus eerst meer over het boek willen weten, luister deze aflevering dan even!

De Cyclus Strategie kost €20,99.
Period Power kost €19,99.

Alles is uitvogelbaar – Marie Forleo


Het eerste dat ik over dit boek ga zeggen, is dat het méga Amerikaans is. Ik voel daar aanvankelijk allerlei weerstand tegen en moet mezelf bewust toestaan dit gewoon los te mogen laten. Sterker nog; ik mag mezelf toestaan om van dit soort boeken te houden. Want je kunt er een hoop over zeggen, maar Amerikanen hebben vaak wel die ‘YOU CAN DO IT’ vibe die bij mij heel vaak in geen velden of wegen te bekennen is.

Eerlijk is eerlijk, de tekst op de achterflap, over het loslaten van diepgewortelde overtuigingen over jezelf, sprak mij meteen aan. Ik heb daar namelijk veel last van. Ik heb allerlei aannames over mezelf, waardoor ik aan veel dingen niet durf te beginnen. Zo heb ik een tijdje geleden het inzicht gekregen dat ik mezelf allerlei beperkingen opleg door bijvoorbeeld constant over en tegen mezelf (én anderen!) te zeggen dat ik niet zo zakelijk ben, dat ik geen verstand heb van ondernemen, dat ik maar iets doe en dat mijn blog een uit de hand gelopen hobby is. Dit boek heeft me laten inzien dat dat allemaal onzingedachten zijn die niet waar zijn én dat ik die kan ombuigen naar positieve energie. Want, zegt Marie, als je jezelf onzinovertuigingen over jezelf kunt aanpraten of aanmeten, kun je dat ook met positieve en kloppende overtuigingen.

Ik geloof niet dat zo’n methode een wondermiddel is. Zeker niet. Maar ik merk wél dat het boek mij heel erg heeft gemotiveerd om daadwerkelijke stappen te zetten. Ook hoor ik mezelf steeds vaker hardop denken: ‘als alles uitvogelbaar is, hoe kan ik dit/dat/zus/zo dan eens aanpakken?’ En dat is nogal wat voor mij, want ik ben iemand die vrij snel bij dingen zegt: ‘dat vind ik lastig/eng/ingewikkeld, dus laat maar zitten.’ Ook helpt het boek me momenteel heel erg om mijn zakelijke kant te mogen exploreren en dat is een spannende uitdaging!

Alles is uitvogelbaar kost €20,99.
Everything is figureoutable kost €16,99.

Het FUCK-IT dieet – Caroline Dooner

Ik heb al heel wat boeken over bodypositivity en het loslaten van schoonheidsidealen gelezen, maar dit boek springt er toch weer uit. Dat komt doordat het een focus heeft op dat waar ik hé-le-máál achtersta: het loslaten van de dieetcultuur. Sterker nog: de dieetindustrie de rug toekeren. Als ik niet al overtuigd was van het feit dat diëten je níet gaan helpen, dan zijn alle voorbeelden die er in dit boek worden aangehaald – die je haarfijn uitleggen hoe er bakken met geld wordt verdiend aan onze onzekerheid en onze drang om onszelf voortdurend te willen veranderen, waarmee we eigenlijk zeggen: ‘we hebben een hekel aan onszelf,’ wat een ongelooflijk trieste gedachte is – (einde rant, haal adem Merel,) dan zou ik dat na het lezen van dit boek wel zijn.

Wees niet bang: dit boek is luchtig, grappig en lekker geschreven. Ook benadert het ‘ons dieetprobleem’ van een positieve kant door handvatten en alternatieven te bieden. Zo is er aandacht voor intuïtief eten, waarvan ik geloof dat we er de komende tijd nog veel meer over zullen gaan horen. Ook in Nederland en België. Het werd tijd.

Het FUCK-IT dieet kost €20,99.
The F*ck it diet kost €13,99.

Oh en die paaseitjes zijn vegan. Van Lidl. Puur met praliné. No spon, wel lekker. Treat yourself. <3 

Wat er op dit moment op mijn nachtkastje ligt

Opgeruimd op het werk – Marie Kondo, 

van de beroemde opruimkoninging uit Japan. Dit keer schrijft ze niet over het opruimen van je huis, maar over het organiseren en structureren van je werk(plek). Over hoe een opgeruimd bureau je een opgeruimd hoofd bezorgt, én: hoe je ruimte kunt creëren voor het werk dat er echt toe doet.

The Happy Hormone Guide 

over welke aanpassingen je in je leefstijl kunt aanbrengen, bijvoorbeeld op het gebied van voeding, cosmetica en lichaamsbeweging, om een positieve invloed op je hormoonhuishouding te hebben. Het boek is in het bijzonder geschikt voor mensen met menstruatieklachten, PCOS, endometriose of PMS.

Ik ben benieuwd naar wat jullie lezen momenteel! En zit er tussen mijn tips een titel waarvan je denkt: ‘die ga ik meteen oppakken?’ Laat het me vooral weten bij de comments!
Wil je op de hoogte blijven van wat ik lees en wat ik daarvan vind? Volg me dan ook op Instagram! 

Beeld: Bette de Wit.
Deze blogpost bevat affiliatelinks.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

24 gedachten over “Drie inspirerende boeken

 1. Omg, ja, Alles is uitvogelbaar zorgde bij mij echt voor een soort van spirituele doorbraak. Wat een boek. Ga het binnenkort weer lezen, denk ik. Die andere twee staan nog op mijn verlanglijstje!

 2. Ik luisterde de podcast van damn, honey (met jou daarin! :-)) over onder andere het eerste boek en dacht toen al: die moet ik op mijn verlanglijstje gaan zetten. Volgens mij valt er voor mij zoveel winst te behalen als ik mijn eigen cyclus een beetje beter begrijp..

  1. ahh zo leuk dat je hebt geluisterd! <3
   En: JA. Absoluut. Ik wist eigenlijk helemaal niks. En nu weet ik in ieder geval genoeg om mijn lichaam steeds beter te begrijpen :)

 3. Ik heb dat eerste boek alvast op mijn lijst gezet! Ik weet eigenlijk ook totaal niets over mijn cyclus. Heb een tijd geleden, toen ik stopte met de pil (wat al meer dan een jaar is ondertussen) Taking charge of your fertility gekocht maar het schrikt me een beetje af omdat het een héél dik boek is, haha. Misschien dat De cyclus strategie me er wat kan in easen om het zo te zeggen. Alles is uitvogelbaar heb ik al maar nog niet gelezen. Ben er wel super benieuwd naar!

  1. Ik weet eerlijk gezegd wel zeker dat het boek je heel veel houvast en info gaat geven! En wees niet bang, het is super vlot en modern geschreven. Geen dikke pil of droge stof!

 4. Ik wil Period Power ook echt lezen! En aan mijn vriend laten lezen ook. Hij vindt het gelukkig ook interessant.

  1. Wat een goed idee! Mannen mogen zich – vind ik – ook zeker meer inlezen en interesseren voor dit soort zaken. Het is niet alleen ons pakkie an! ;)

 5. Het f*ck it dieet van Caroline Dooner lijk me wel een leuk boek om te lezen, ik stond er laatst nog naar te kijken in de boekenwinkel, misschien toch maar op mijn lijstje zetten. Op dit moment ben ik het boek van Dr Jane Goodall ‘Seeds of Hope’ Wisdom and Wonder from the World of Plants’ aan het lezen. Ik ben laatst nog bij een lezing van Dr Jane Goodall geweest, ik heb zoveel bewondering voor deze vrouw. En door het kopen van haar boeken draag je ook nog eens bij aan het Dr Jane Goodall Instituut.

  1. Oeh, dat is ook een heel fijne tip. Dankjewel voor het delen! Jane is inderdaad fantastisch <3

 6. Haha, laatste luisterde ik de podcastaflevering van Damn, honey over De Cyclus Strategie (altijd fijn als jij in een podcast zit, Merel ^^) en twee dagen later liep ik naar de boekwinkel. Gewoon om even te kijken of ze hem hebben, zei ik streng tegen mezelf (want ik had al een paar boeken gekocht in korte tijd en ik had ook nog een biebboek liggen, etc.) En toen hadden ze hem. En…tja… toen heb ik hem gekocht xD Ben heel benieuwd!

  Trouwens: ik las op Twitter dat je sinds lange tijd weer eens naar zangles geweest bent…? Wil je daar misschien ook een keer een blogje over schrijven, waarom je dat heel lang niet gedaan hebt en nu weer wilt beginnen? Tenzij dat superpersoonlijk is, natuurlijk ;-) Ik volg je blog al 6 jaar en heb nog nooit iets over zingen gelezen, daarom wekte die tweet mijn nieuwsgierigheid…

  1. Wat zijn jullie toch allemaal lieve en betrokken mensen <3 Echt, ik kan er niet over uit hoeveel geluk ik heb met mijn lezers.

   Dat moest ik eerst even kwijt :)

   Dan: wat tof dat je de podcast hebt geluisterd en dat je het boek hebt gekocht! Het is zooooo interessant, je gaat er geen spijt van krijgen. Beloofd.

   En wat betreft zangles: hmm, het is niet HEEL persoonlijk, maar een beetje ook wel. Maar niet te persoonlijk om het niet te delen hoor. Dus misschien ga ik dat wel een keertje opschrijven. Leuk idee, dankjewel!

 7. Ik weet niet zeker of ik heel veel aan de cyclus strategie zou hebben omdat ik aan de pil ben, maar het klinkt wel super interessant. Sowieso heb ik gewoon stemmingswisselingen door de pil heen, dus ik zou er vast wel iets van leren.

 8. Hoi Merel! Wat fijn dat je zo openhartig met ons bent altijd, heel inspirerend vind ik dat :) Ik reageer niet vaak maar wilde nu toch een berichtje achterlaten :) Als je meer wil weten over endometriose, cyclus en hormonen kan ik je van harte “Your body in balance” van Neal Barnard aanraden. Zelf heb ik daar heel veel aan gehad.

 9. Ik vind Clue zo’n fijne app! Ik geloof dat ik hem destijds via Iris leerde kennen. Heeft me toch echt geholpen om de regelmaat van m’n cyclus in te zien. Daardoor weet ik eveneens meteen of er iets niet klopt. 🙂 ‘Period Power’ lijkt me dan ook een erg handig boek. Gaat op m’n lijstje!

 10. Deze boeken lijken me heel interessant! Ik hou echt van dit soort boeken, terwijl ik momenteel iets totaal anders lees, namelijk crash van Niek van den Adel.

 11. Die van Marie Forleo lijkt me interessant, maar ik heb nu teveel boeken liggen die nog uit moeten. Ik ben Tony Robbins aan het lezen, dus ik snap denk ik wel wat je bedoelt met de Amerikaanse ‘YOU CAN DO IT’ vibe. Zijn documentaire op Netflix heb ik echt bijna gillend uitgezet, dat was niks voor mij, maar in z’n boek staan erg nuttige dingen.

 12. Ik hoorde je ook in Damn Honey. Period Power klinkt als een interessant boek, al heb ik het idee dat ik niet zo’n nadrukkelijke cyclus heb – ik ben volgens mij niet zo wisselend (teninste, qua humeur en gevoel enzo, wel qua cyclus (ik heb (lekker nerdy) een excelsheet met inmiddels vier jaar aan data – ik weet vrij goed hoe de lengte van mijn cyclus schommelt).
  Dus misschien moet ik eerst dat Amerikaanse boek lezen om me daarna vol overgave in het snappen van mijn eigen cyclus te storten :-)

 13. […] De aflevering gaat over de cyclus en het boek De Cyclus Strategie. Nydia en Marie-Lotte hebben dit boek vertaald en deelden hun mening en ervaringen over het boek. De Cyclus Strategie biedt een no-nonsense uitleg van wat er nu exact in je lichaam gebeurt elke maand en hoe je elke fase van je cyclus in je voordeel kan laten werken. In de aflevering kwam ook groene blogger Merel Wildschut aan het woord en sommige dingen vond ik zó herkenbaar, dat ik het boek meteen heb besteld. Mocht je benieuwd zijn, haar review over het boek lees je op haar blog. […]

 14. Hoi Merel! Ik wilde net een boek gaan bestellen en herinnerde me dat jij daarover geblogd had. Dus ik ga hem via je link bestellen! Alleen vraag ik me nu af hoe dit zit. Als ik op je link klik van De Cyclus Strategie kom ik bij de paperback uit. Als ik dan het e-book wil bestellen, krijg jij dan nog steeds een deel? Want ik zie de link veranderen… Zou jammer zijn als ik nu het ebook bestel en je er uiteindelijk nog niks aan hebt :)

  1. Ah wat lief!
   En ja hoor, dat werkt gewoon hetzelfde :) dus dankjewel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *