Duurzaam schoonmaken

klok1

Toen wij onze zoektocht naar manieren om ons leven wat groener te maken startten, zo’n vier jaar geleden, stond meer ecofriendly schoonmaken niet echt bovenaan ons lijstje. Heel eerlijk? We vonden het een beetje een saai onderwerp. Vegan taartjes? Vintage mode? LEUK! Schoonmaken? Eh ja… minder leuk. Toch zijn we op een gegeven moment wel gaan inzien dat het wel degelijk uitmaakt welke producten je in je huishouden gebruikt en dat duurzaam schoonmaken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Wil jij dit onderwerp ook eens gaan oppakken? Vandaag delen we enkele tips met jullie.

Producten met het EU ecolabel

klok-2

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de producten die je kiest. Wij kiezen graag voor de producten van Klok.  Je hebt dit merk, in de herkenbare blauwe of wit-met-blauwe verpakkingen, vast eens zien staan bij de supermarkt of in de biologische winkel. Het merk bestaat al ruim 100 (!) jaar en is daarmee een echte voorloper op het gebied van bewuste keuzes maken in het huishouden. De producten zijn betaalbaar (niet duurder dan reguliere, niet-ecologisch verantwoorde producten) en dat maakt de keuze voor Klok natuurlijk nog een stukje aantrekkelijker. De producten van Klok zijn gecertificeerd met het EU Ecolabel. Hierbij worden eisen gesteld in samenstelling van receptuur en er wordt ook gekeken naar de verschillende levenscyclusfasen: Hoe wordt het product gefabriceerd?, Hoe wordt het product verpakt? Wat is de samenstelling van de verpakking? Voldoet de verpakking aan de verpakkingseisen die het EU Ecolabel stelt? Wat is de toepassing van het product? Lees er meer over op de website van het Europees Ecolabel.  

We testten de verschillende producten van Klok – behalve de vaatwastabletten, want we hebben geen vaatwasser. Deze gaven we aan een vriendin en van haar horen we dat de tabletten erg goed bevallen en de vaat goed schoon krijgen. Hetzelfde geldt voor het afwasmiddel. Dat gebruiken wij al jaren en altijd naar tevredenheid. De geur van het middel is neutraal en het middel is mild voor de handen, waardoor je niet per se handschoenen hoeft te dragen.

Het is even wennen dat de allesreiniger en de toiletreiniger geen geur bevatten, doordat er 0% parfum is toegevoegd. Op de één of andere manier zit er nog altijd een beetje in ons hoofd dat iets pas schoon is, als het lekker ruikt. Maar dat is natuurlijk onzin. Zowel de allesreiniger als de toiletreiniger maken prima schoon en verwijderen vet en vuil met gemak, zonder dat de producten ergens naar ruiken.

Duurzaam wassen

Hetzelfde geldt voor de wasmiddelen – zowel de vloeibare als de poedervorm bevatten 0% geurstof en 0% kleurstof. De witte wast écht goed wit en de bonte was verkleurt niet. Het wasmiddel is zuinig in gebruik en wast goed schoon. Waar wij een beetje aan moeten wennen, is dat de verpakkingen vrij veel op elkaar lijken. Hierdoor zou je dus gemakkelijk het witwasmiddel kunnen pakken als je het kleurwasmiddel nodig hebt. Extra goed opletten dus! Voor het plaatje in je kast met schoonmaakartikelen is het dan wel weer gunstig: geen bonte mix van allerlei felgekleurde flessen en doosjes, maar allemaal dezelfde, strakke verpakkingen.

Er bestaan wat meningsverschillen over wat nou beter is voor het milieu: waspoeder of een vloeibaar wasmiddel. De uitkomst na iedere discussie is weer dat het er helemaal van afhangt welk merk je gebruikt en hoé je het middel gebruikt. Volgens de Consumentenbond kun je het beste een wasmiddel me een EU Ecolabel gebruiken, of je nou voor poeder of voor een vloeibaar wasmiddel gebruikt. Beide producten van Klok hebben dit label. Ook is het heel belangrijk dat je niet teveel wasmiddel gebruikt – dat is zowel voor het milieu als voor je wasmachine beter. Een overweging om een waspoeder te gebruiken in plaats van een vloeibaar wasmiddel, is dat de verpakking van karton is, tegenover de plastic fles van het vloeibare middel. Daarnaast worden kleurstofhoudende vlekken met een poeder beter verwijderd. Dit zorgt ervoor dat je was schoner wordt en het is ook nog eens beter voor de levensduur van je wasmachine, want er blijven geen vetresten achter zoals bij een vloeibare wasmiddel, waardoor er vetluis in de machine ontstaat.

Zelf maken wij een zuinig gebruik van een biologisch vloeibaar wasmiddel, omdat we dat toch handiger vinden in gebruik. We wassen pas als de trommel vol is, we gebruiken niet teveel van het product en we wassen op de ecostand.

Tot slot: Klok heeft ook een wasverzachter in haar assortiment. De wasverzachter is Ecocert gecertificeerd, omdat het EU ecolabel nog niet wordt uitgedeeld aan wasverzachters – dus ook niet aan die van andere biologische merken. Het Ecocert certificaat geeft aan dat waar mogelijk gebruik wordt gemaakt van grondstoffen van natuurlijke oorsprong. Wij gebruiken voor lang niet iedere was een wasverzachter, maar voor bijvoorbeeld de handdoekenwas of een beddengoedwas kan het prettig zijn om er eentje te gebruiken. Ook in de wasverzachter van Klok zit geen parfum, dus het middel maakt je was voornamelijk lekker soepel. Onze handdoeken van biologisch katoen (van Dille en Kamille) werden er éxtra zacht van!

Het is natuurlijk heel goed om milieubewust bezig te zijn, maar je mag ook een beetje aan je eigen gezondheid en huid denken! Sommige schoonmaakmiddelen zijn zo chemisch dat je allerlei troep staat in te ademen terwijl je je vensterbanken afneemt met een sopje. Andere producten zitten zo vol met agressieve stoffen dat je handen na een rondje schoonmaken rood en schraal uitslaan. Dat kan niet goed zijn. De combinatie van ecologisch verantwoord én mild voor de huid zijn, is voor ons een heel belangrijke. Los daarvan vinden wij de producten van Klok gewoon heel erg goed werken. De middelen reinigen goed, zijn geurloos en doen gewoon wat ze moeten doen.

Materialen

klok-1

Ten tweede denken wij dat het belangrijk is om te kijken naar welke materialen je gebruikt om schoon te maken. Wist je dat er allerlei ecofriendly tools voor in het huishouden te koop zijn? Denk aan afwasborstels met een verwisselbare kop (zodat je niet steeds een compleet nieuwe afwasborstel hoeft te kopen,) vaatdoeken van ecokatoen, sponsjes van gerecycled plastic en afvalmateriaal, handschoenen van ecologisch en gerecycled rubber en ga zo maar door. En natuurlijk gebruik je een tof vintage teiltje om je sopje in te maken, want dat maakt schoonmaken sowieso een heel stuk leuker om te doen! Materialen als de doekjes, sponsjes, handschoenen en afwasborstels hebben we gekocht bij de biologische winkel en bij de ecologische bouwmarkt. Je vindt ze ook online in veel webshops met duurzame huishoudartikelen.

Water besparen

klok-3

En tot slot: wij doen ons best om water te besparen bij het doen van het huishouden. Laat de kraan niet onnodig lang stromen, gebruik een teiltje om een afgepaste hoeveelheid water te tappen en ververs niet om de haverklap je water – dat is echt nergens voor nodig. Wanneer je echt even goed wilt afwassen en schoonmaken, dan heb je goed heet water nodig. Dat werkt gewoon het allerbeste. Maar het duurt altijd wel eventjes tot er goed warm water uit de kraan komt en zo spoel je ongemerkt liters water down the drain. Wat als je het water zou opvangen en er bijvoorbeeld de planten mee water zou geven of de hond of kat vers drinkwater zou geven? Zet dus een emmer in de buurt van je gootsteen en vang het water op. Alle kleine beetjes helpen!

Dit zijn enkele van onze manieren om duurzamer met het huishouden om te gaan. Natuurlijk weten we dat er nog heel veel andere manieren zijn – bijvoorbeeld door alle middelen zelf te maken. Maar heel eerlijk? Het ontbreekt ons vaak aan tijd om dit te doen. Deze manieren maken het voor ons haalbaar om op een zo ecofriendly mogelijke manier het huis te onderhouden en we hopen er anderen weer mee op ideeën te brengen. Ben jij hier zelf ook mee bezig? Heb je de producten van Klok wel eens gebruikt? Wat zijn jouw duurzame tips? We lezen het graag bij de comments!

– Deze blogpost schreven we in samenwerking met Klok – Foto’s 1&2: Aline Bouma.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

81 gedachten over “Duurzaam schoonmaken

 1. Ik krijg wel een beetje het gevoel dat jullie gesponsord worden door Klok :)
  Maargoed, beter door Klok dan door Dreft, ha!
  Ik ben persoonlijk fan van Ecover.

  1. Maar dat staat toch ook onder het artikel? ;) We schamen ons niet voor onze samenwerking met Klok, een mooi ecofriendly merk :)

  2. Ecover heeft wel geen biolabel en bevat nog derivaten van petroleum…

    1. Nouja, beter…ik ben geen expert, dus lastig om te zeggen. Ik weet alleen wel dat Ecover een tijdje geleden nogal negatief in het nieuws is geweest. Het fijne weet ik er niet van.

  3. Ecover is al jaren zijn eco licentie kwijt en blijkt helemaal niet zo vriendelijk te zijn als beweerd en gepropagandeerd word. Omdat er eco- in hun naam zit lijkt het wel zo. Ik ken veel natuurwinkels en biowinkels waar al tijden geen ecover meer te krijgen is om die reden. Sonett en Klok zijn erg goede alternatieven die wel echt eco zijn.

 2. Ik vang het eerste koude water van de douche in de ochtend op in een fles en als ik daarna het water bijstel tot de juiste temperatuur gaat de kop in de emmer die in het bad staat, hahahaha! En dat opgevangen water gebruik ik voor handwasjes, of planten water geven, schoonmaken, water voor in de pan of mijn mond spoelen na het tanden poetsen. Dus die emmer snap ik helemaal! Klok had ik niet eerder gehoord, dus ik zal er eens naar speuren in de supermarkt!

 3. Jep, hier ook een dan van Klok. Betaalbaar, simpel en het werkt prima. Verder probeer ik ook altijd op het waterverbruik te letten. Afwas spaar ik een hele dag op en ik heb gemerkt dat het absoluut niet nodig is om je hele gootsteen vol te laten lopen bij het afwassen: een laagje water is vaak al voldoende.

  1. Precies, lekker makkelijk ook, gewoon bij de supermarkt. Ik vind het ook ideaal :) En over dat water heb je gelijk. Je hebt vaak veel minder nodig dan je ogenschijnlijk denkt!

 4. Ik vang ook steeds water op wanneer het nog moet opwarmen (dus bij de afwas en ook bij het douchen), en ik doe dat in zo’n limonadetap. Die zet ik dan naast de wastafel. Heel handig voor het tandenpoetsen, handenwassen, etc… En het opgevangen water bij de afwas, gebruik ik om de planten water te geven of heel vieze afwas vooraf al te weken.
  Win-winsituatie qua watergebruik! En echt totaal geen moeite.

  Om heel zuinig af te wassen kan je beginnen met een bodempje heet water met een normale hoeveelheid afwasmiddel. Ik begin dan met afwassen, en spoel gewoon af onder de kraan heet water. Op die manier kan je je afwas wel spoelen, en de hoeveelheid water wordt steeds groter, maar blijft toch systematisch veel kleiner dan wanneer je begint met een volle spoelbak. Fijne manier van afwassen en heel zuinig. (zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=K9kVsnTQh-g )
  Dus ja, mijn tips om met de vingers in de neus water te besparen. ;)

  1. Ja goede tip, ik doe het vergelijkbaar. Eerst alles goed insoppen / boenen (met minimaal water, ziet er dan nog erg vies uit met schuim en etensresten) en daarna afspoelen, gebruikt veel minder water dan een heel teiltje vullen. Ik snap niet zo goed waarom zoveel mensen het in een teiltje doen. Misschien goed om te laten werken maar er blijven dan toch nog veel zeepresten zitten?

 5. En gewoon azijn dan? Dat gebruik ik ipv kalkverwijderaar of allesreiniger.

  1. Ja, azijn en baking soda zijn ook 2 middelen die je goed in het huishouden kunt gebruiken. Je kunt ook allerlei middeltjes zelf maken, maar we weten dat het voor sommige mensen toch nog ‘een brug te ver’ is. Dan voelt een ‘gewoon’ product toch prettiger.

   1. ‘Brug te ver’ vind ik dan in sommige gevallen voor azijn ook weer een brug te ver (lol) om dat zo te stellen. In plaats van wasverzachter kun je zo azijn aan de was toevoegen, in plaats van allesreiniger mik je bij het dweilen azijn in de emmer water. Idem voor wanneer je de ramen gaat zemen, of de wc gaat ontkalken. Makkelijker (en goedkoper!) kan haast niet…

    1. True, en ik doe dat zelf ook, maar er zijn toch veel mensen die dan denken: oh, azijn, dan gaat mijn huis stinken, nou dan toch liever maar niet. Terwijl jij en ik weten dat het niet zo is, maar voor heel veel mensen is het toch nog een stap te ver. Duizenden mensen zijn nog heel erg gehecht aan hun sterk ruikende, chemische en allesbehalve ecofriendly producten.. Ik vergelijk het een beetje met vleesvervangers. Voor heel veel vegetariërs geldt dat ze die vleesvervangers nergens voor nodig hebben of zelfs overdreven vinden. Maar voor de beginnende vleesverlater is het ideaal… snap je?

     1. Azijn is een middel waar de insecten dood aan gaan. Het is niet de geur waardoor het voor mij een stap te ver is, maar de vergiftiging…

 6. Is klok dan ook proefdiervrij? Want worden schoon maak middelen ook niet op dieren getest?

  1. We gaan er vanuit dat Klok dierproefvrij is. Het is een Nederlands bedrijf en de producten worden in Europa gemaakt . Zover we weten wordt het ook niet in China verkocht, wat de kans op dierproeven nog kleiner maakt.

  2. Dierproeven voor dit soort producten zijn al jaren bij wet verboden. Een bedrijf gaat dit ook niet meer laten doen omdat het handenvol geld,kost dat ze geen marketing voordeel meer op kan leveren. Dierproefvrij mag ook niet meer op dit soort producten vermeld worden.

   1. Dat is zo, maar toch zal het je nog verbazen hoeveel merken nog niet dierproefvrij kunnen worden verklaard. Dat zit hem voornamelijk in het feit dat de ingrediënten waarmee een product wordt gemaakt, soms nog niet dierproefvrij zijn, wat maakt dat het maakproces wel zonder dierproeven gebeurt, maar het eindproduct niet 100% dierproefvrij te noemen is. Ook speelt het China-verhaal natuurlijk altijd een sterke rol. Ieder merk dat in China wordt verkocht, moét op dieren worden getest. Het is te hopen dat China hier ooit iets in gaat doorbreken, want ze drukken een heel zwaar stempel op de dierproeven wereldwijd.

 7. Wat een leuke foto van je Merel haha. Ik gebruik ook altijd Klok afwasmiddel maar ik wist niet dat er ook wasmiddel van was. Als wasverzachter gebruik ik gewoon natuurazijn. Ik stond laatst in de Ekoplaza en ik zag afwasborstel waarvan je de kop kon vervangen maar de kop was duurder dan een nieuwe borstel.. beetje jammer. Goeie van het wachten op warm water het water op vangen, dat doe ik namelijk nooit!

  1. Het idee is dat je minder plastic verspilt… daar betaal je soms een beetje meer voor ja ;)

   1. Als je een vaatwasser hebt: afwasborstels kunnen ook in de vaatwasser, daar worden ze weer mooi schoon van! En schuursponsjes kan je in de wasmachine wassen (dat doe ik dan wel op 95 graden).

    1. Serieus?! Dat wist ik niet! Nou heb ik zelf geen vaatwasser (te kleine keuken en ook niet echt heeeeel erg eco verantwoord, heb ik altijd het idee) maar dat is een goede tip. Ik ben erg blij met de afwasborstels met vervangbare koppen!

     1. Hoezo is een vaatwassen niet eco verantwoord? Ik heb gehoord dat een vaatwassen minder water gebruikt en uiteindelijk minder energie dan met de hand wassen (mijn vriend heeft me dit verteld, ik weet niet hoe het precies zat, maar uit dat onderzoek bleek dat juist een vaatwasser verantwoordelijker is dan met de hand afwassen).

      Liefs

     2. Het zou ook kunnen zijn dat je vriend bedoel dat het minder energie voor hém betekent ;) nee grapje, ik denk eerlijk gezegd niet dat met de hand afwassen meer of even veel energie zou kunnen kosten dan een flink apparaat dat moet draaien. Maar het gaat natuurlijk allemaal om hoe je zo’n ding gebruikt. Laat je hem alleen draaien als hij vol zit? Hoe vaak per week draait ie, enzovoorts. Als je afgepast warm water in een teiltje doet en daarmee je hele afwas doet, met een ecologisch middel, dan dis dat natuurlijk veel milieuvriendelijker dan wanneer je een halfvolle vaatwasser (wat wel vaak voorkomt in kleine huishoudens) laat draaien.

 8. Nog een (budget)tip voor de was; mijn moeder (en ik dus ook) vervangen tegenwoordig de helft van het wasmiddel met gewoon azijn, dat is beter voor je machine (omdat het kalk verwijdert geloof ik), je hebt minder wasmiddel nodig en je kleren worden er ook gewoon schoon van. Je kleren ruiken niet naar azijn dus dat is fijn ;)

  1. Klopt, dat doe ik ook regelmatig! Soms was ik ook mijn wasmachine even door met alleen maar azijn en water, om de boel te ontkalken. Werkt prima! (maar als je al regelmatig azijn mee wast, dan hoeft dat denk ik niet)

 9. Wij gebruiken altijd het waspoeder van Klok! Mijn huisgenote is allergisch voor veel wasmiddelen maar hier kan ze wel tegen. Wat betreft de poeder-/vloeibaardiscussie heb ik nog een toevoeging: een wasmachinemonteur zei enkele jaren geleden tegen me dat poeder beter is voor je machine, omdat vloeibare middelen meer aan de leidingen blijven ‘kleven’. En poeder is zuiniger heb ik het idee? Ik gebruik altijd een klein schepje voor een volle trommel (twee eetlepels denk ik) en we doen eindeloos met zo’n doos.

  1. Oh wat goed! Ik weet het niet precies, ik ben nooit een fan van waspoeder geweest, ik liep er altijd mee te klungelen ;)

   1. Ja dat heeft een wasmachine-monteur mij ook eens verteld! Hij heeft toen ook foto’s laten zien van hoe sommige wasmachines eruit zien……echt heel ranzig!! Met vloeibaar wasmiddel heb je ook veel meer kans op vetluis ( geen echte “luis” maar een reactie die ontstaan door het wasmiddel in combinatie met lichaamsvetten, schilfers, etc….https://nl.wikipedia.org/wiki/Vetluis)
    En wassen op koude temperaturen werkt daar ook niet echt aan mee… :-)

    1. Ja, dat heb ik ook gehoord inderdaad. Lastig is dat he, want altijd maar warm wassen is weer niet goed voor het milieu… maarja, je wasmachine iedere 3 jaar moeten vervangen is ook geen duurzame oplossing ;)

    2. Misschien dan maar over op poeder… Maar dat geeft soms zo’n vlekken :(
     En wassen doe ik alleen maar met koud water, er zit in ons huurhuis geen warm water op de wasmachine.

     1. Yvon, je sluit ook geen warm water aan op he wasmachine. Je machine verhit het water zelf.

 10. Ik heb ooit een LCA [duurzaamheids analyse] gedaan over afwassen en de grootste impact ligt bij de hoeveelheid afwasmiddel die nodig is. Doordat dit met allerlei chemische processen moet worden gemaakt is er veel energie nodig om het te produceren, los van welke materialen er in zitten. Het beste is dus om zelf afwasmiddel te maken (om die processen niet meer nodig te hebben) of om zo min mogelijk afwas middel te gebruiken. Wisten jullie dat schuim bijvoorbeeld niet nodig is om de zeep zijn werk te laten doen? schuim laat zien dat er ‘meer dan genoeg’ zeep in het water zit. en dat je dus eigenlijk met minder al af kon. de zeep werk nog beter als je het pas in het water doet nadat je het teiltje laat vollopen: dan schuimt het niet en blijft de zeep het meest werkzaam.

  1. Klopt! Maar voor veel mensen is het toch nog wel een stap te ver om zelf een wasmiddel te maken en dat snap ik ook goed. Zelf vind ik het ook handig om een kant-en-klaar middel te hebben en dit dan gewoon zuinig te gebruiken :)

 11. Hihi eerlijk gezegd staat mijn hoofd niet naar schoonmaken vandaag want ik ben ziek :-(. Maar ik werd toch blij van jullie artikel! Klok ken ik nog van vroeger en wat fijn dat zij nu “eco friendly” bezig zijn. Ik ben heel benieuwd naar de producten en ik vind het echt heel prettig dat er geen parfum in zit. Want meestal word ik een beetje misselijk van de chemische parfum in toiletreinigers en allesreinigers. Ik ga snel op zoek naar deze producten, leuk!!
  Liefs,
  Eva

 12. Ik ga inderdaad alleen nog maar Klok kopen om mee af te wassen! Verder krijgen bij mij alle oude vaatwasborstels en tandenborstels een tweede leven om nog andere dingen schoon te maken (schildergerelateerd soms)
  Water besparing ben ik ook erg fan van, ik vang altijd het water op wat uit de kraan lekt wanneer er gedouched is :)

  1. Oude tandenborstels bewaren voor in het huishouden is ook een heel goed idee!!

 13. Ik kende klok nog niet, volgende keer met boodschappen doen maar eens goed naar kijken. Ik ben een van de weinige die denk ik houdt van schoonmaken, niet dwangmatig hoor de liefde kent een grens, en probeer dit ook wat milieu bewuster te doen. Scheelt schadelijke stoffen voor het milieu en voor mij ook een hoop centjes in een jaar wat anders aan schoonmaakmiddelen en water, elektra enz. Zou gaan. Eigenlijk een win win situatie;)

  1. Ik hou ook van schoonmaken! Ik vind zelfs afwassen niet erg om te doen ;) Dus je bent niet de enige, haha. Maar dan natuurlijk wel ecofriendly!

 14. Goed artikel want inderdaad dat schoonmaken en milieu, dat kan bij ons thuis nog een stuk beter. Gebruik wel al langere tijd Klok om mee te wassen en vind het erg prettig. Ik doe het poeder wel altijd in een wasbol bij de was in want anders blijven er toch restanten poeder in het bakje zitten. En wat essentiële olie drupjes in het wasverzachterbakje want een lekker luchtje vind ik toch wel prettig ook al zou het eigenlijk niet nodig moeten zijn. Maar die overige schoonmaakmiddelen, daar ga ik nog eens kritisch naar kijken, of beter gezegd manlief beter africhten ;-) want die koopt nog wel eens van de agressieve schoonmaaktroep. Alhoewel we ook wel veel doen met schoonmaakazijn en groene zeep. Als poetslappen enzo gebruiken wij altijd oude katoenen ondergoed en t shirts. Die vervangbare afwasborstelkop had ik ook nog nooit van gehoord, waar koop je dat dan? Ik koop nu altijd een houten en doe die inderdaad ook af en toe in de afwasmachine (die met 5 personen altijd vol gaat en met de eco-knop aangezet wordt).
  Die waterbesparingstips, hmm, dat is me nog een brug te ver (lees: teveel gedoe=lui).

  1. Essentiële olie toevoegen is juist een heel goed idee! Het heeft namelijk 2 voordelen:
   – Je was ruikt op een natuurlijke manier lekker
   – Essentiële oliën zijn van nature antibacterieel, dus je was wordt ook nog als het ware “gedesinfecteerd”! :)

   Ik gebruik nu sinds een aantal maanden verschillende essentiële oliën en ik ben daar echt zo blij mee! Vroeger was ik “verslaafd” an wasmiddelen en hun geuren…maar sinds ik over ben gestapt op een veel natuurlijker leefpatroon wordt ik heel naar van de synthetische geuren.
   Ik gebruik de essentiële oliën echt voor van alles, ook tijdens het schoonmaken!

   1. jaaah doe ik ook! heerlijke was die ruikt naar Rozemarijn of Lavendel, samen met Seepje noten (al moeten die de halve wereld over vliegen…. :(

   2. Antibacteriele werking moet ook weer niet overdreven worden, je moet dan wel zoveel gebruiken dat je was acuut weer vet is van de olie, maar lekker ruikt het zeker wel.

    1. ja, daar heb je een punt. Ik heb dat ook wel eens gemerkt. Het hangt ook een beetje af van de kwaliteit van de olie misschien, maar het is waar dat je vrij veel nodig hebt wil je hier effect van hebben.

 15. Jaaa, een artikel over ecofriendly schoonmaken!! :-D daar hoopte ik eigenlijk al een tijdje op! Van het wasmiddel van klok vind ik het echt jammer dat er geen geur aan zit. Ik snap dat dat nergens voor nodig is maar we zijn er achter gekomen dat we echt een deel van de fijne ervaring van schone was missen nu deze nergens naar ruikt. Ik wil ook experimenteren met etherische olie in het wasverzachterbakje maar daar ben ik nog niet aan toegekomen. Stiekem hoop ik dat Klok misschien ooit met een extra product met een eco-friendly geurtje komt. Of misschien Lush wel, die zijn natuurlijk expert in goeie geuren.

  Iig bedankt voor dit artikel, ik denk dat we op schoonmaakgebied veel kunnen winnen voor het milieu :)

  1. Ja, etherische olie erbij doen kan wel echt een verschil maken! Ik zou Lush wasmiddel persoonlijk iets te heftig vinden… ook veel mensen kunnen niet goed tegen die parfums, dus dan is Klok weer een uitkomst.

 16. Dat met die emmer doen wij ook. Hij staat in de badkamer, maar op de en of andere manier weet de kat die heel goed staan en drinkt hij er maar al te graag uit, bijgevolg is dat hij al een aantal keer te diep in die emmer wilde kruipen en hem zo omstootte. Haha, best wel grappig om te zien dat hij dan heel onschuldig kijkt, maar minder grappig om het schoon te maken :p

  1. hahaha oh ja, daar moet je dan ook nog rekening mee houden!

 17. Ik doemijn afwasook met klok, een paar jaar geleden toen ik net op mezelf ging wonen kocht ik zon voordeelpak iets euroshoppers, maar het was grootste flop ooit! Onhandige en zware verpakking en het waste echt nul viezigheid eraf. En toen opeems was daar klok, 2e gratis, nou dat wilde ik nog wel proberen. En sinds dien ben ik fan. Wel is er laatst een nieuwe verpakking gekomen en ik heb het idee dat de wasmiddel vloerbaaider /minder ‘dik’ is geworden en hierdoor ik ook mee er van gebruik. Maar het kan er ook aan liggen dat het beetje de tijd van het jaar is om te kokerellem en dan heb je ook automatisch meer afwas ;-)

  1. Hmm, misschien is de substantie inderdaad een beetje veranderd? Ik weet het niet! Maar meer afwas in deze tijd van het jaar komt me inderdaad wel bekend voor!

 18. Ik gebruik Klok afwasmiddel nu ook al meer dan een jaar en het bevalt me super goed. Geen nutteloos sterk geurtje erin en zo. En hij is ook gewoon supergoedkoop! Ik vind Dreft en co er altijd zo chemisch uit zien en ruiken met dat kleurtje en die geuren.

  1. Dreft is niet bepaald het meest ecofriendly product dat je kunt gebruiken inderdaad ;) Van vroeger herinner ik me vooral dat mijn handen altijd helemaal rood en ruw waren na het gebruik ervan. Nu zou ik die producten sowieso niet meer kopen vanuit eco-overwegingen.

 19. Goed artikel! Ik ben zelf al ruime tijd bezig met het verduurzamen van mijn leven – op alle fronten. Ik was af met Klok afwasmiddel, ik was met Seepje en gebruik azijn als wasverzachter. Ik maak schoon met Ecover allesreiniger. En ik wil nu graag ook zelf wasmiddel maken, dat schijnt allemaal best makkelijk te zijn, alleen ik heb het tot nu toe niet gedaan. Ik heb bijna alles in huis om het te maken!
  Bovendien denk ik ook na over wat we het riool in sturen, dus ik wil ook graag mijn scrubs en douchegel veranderen in producten die ik met een gerust hart door het doucheputje kan laten spoelen. Ik heb bij Lush een natuurlijk afbreekbare shampoobar gekocht, maar ik ben ook duurzaam… : Dus ik maak eerst alle producten die ik al heb op voordat ik aan iets nieuws begin. Ik had zo’n enorme voorraad dat ik er nog steeds niet doorheen ben… Shame, shame, shame (on me)!

  1. Precies, die instelling heb ik ook. Wat ik nog in huis heb, maak ik eerst op. En dan pas iets nieuws. Die shampoobars zijn top, trouwens!

 20. Ik vind Klok ook een ideaal merk, het is ecofriendly, ligt in doorsnee supermarkten en is niet duur: perfect voor een studentje :)

 21. Zodra ik met mijn moeder (87) langs het schap kom waar Klok staat wordt ze meteen dol enthousiast, Dat is al een oud merk , dat gebruikten wij vroeger ook thuis, hoor ik haar dan zeggen :). Ik gebruik trouwens ook Klok afwas, voor de was Sunlight zeep en azijn en voor het schoonmaken bakingsoda, schoonmaakazijn en Driehoek gele zeep. Geen idee of dat vegan is maar het werkt als de beste, ruikt prima en kost niet veel. :)

  1. Wat grappig! Moet je voor je moeder best wel bijzonder zijn om te zien dat een product dat in haar tijd er al was, nu nog steeds zoveel wordt gebruikt! Ahh, gele (en groene!) zeep… brings back memories. Mijn oma gebruikte niet anders dan dat, haha!

 22. Tja, ik ben nog steeds heel erg fan van de producten van Method, sinds jullie er een keer over schreven. Ik denk dat die wel een beetje vergelijkbaar zijn met Klok, qua duurzaamheid?

  1. Method heeft zeker ook mooie producten. Geloof alleen niet dat ze ook wasmiddel hebben? Ik ben fan van hun handzeep – en die heeft Klok dan weer niet. Dus dat vult elkaar mooi aan :)

   1. Het wasmiddel was een tijdje niet verkrijgbaar in Nederland, maar nu weer wel, en het ruikt erg lekker!

 23. Leuk dat jullie een stuk over schoonmaken geschreven hebben! Alleen jammer dat het over Klok gaat, terwijl er zoveel duurzamere en diervriendelijkere merken zijn.

  Zoals bijvoorbeeld Sonett, Bio-D en Ecozone. Zij dragen het label van de Vegan Society, zodat de producten ook zeker dierproefvrij zijn.
  En Bio-D verkoopt hun producten ook in (voordelige) grote verpakkingen (zoals 5 liter handzeep voor 19,- ).

  Volgens mij zijn deze merken ook nog eens veel natuurlijker dan Klok.

 24. […] dit artikel testte ik eens een poeder wasmiddel. Uiteraard een ecofriendly middel, van Klok. (een wasmiddel dat ik sowieso altijd al in huis heb en ik gebruik ook hun afwasmiddel al jaren […]

 25. Dank jullie wel voor alle informatie en inspiratie!
  Ik ben aan het experimenteren met op de hand wassen, en ik merk nu dat voorweken in Biotex enorm goed werkt. Daar kan echt niets tegenop. Nu klinkt de naam mileuvriendelijk :-), en hergeen waardoor het zo goed werkt (namelijk enzymen) ook. Maar weten jullie of Biotex ook echt milieuvriendelijk is?? Ik kan er tot nogtoe nergens iets over vinden.
  Ik ben heel benieuwd (en hoop natuurlijk dat ik het met een schoon geweten kan blijven gebruiken!).

 26. Ik gebruik Klok al jaren voor de afwas en gebruikte het ook voor de was. Het bevalt en beviel prima en was heel lang het enige milieuvriendelijke (af)wasmiddel wat in ons dorp te krijgen was. Inmiddels maak ik ruim een jaar zelf wasmiddel en gebruik ik azijn met wat druppels etherische olie als wasverzachter.
  Mijn probleem is nu : alle schoonmaakazijn zit in plastic flessen of jerrycans van plastic.Heel ‘duurzaam’ in die zin dat het te recyclen is , wat ook vaak niet gebeurd, of tot in lengte van jaren blijft bestaan. Ik heb al op internet gezocht of het ergens te tappen is, maar nog niets kunnen vinden.
  Weet iemand een adres of een oplossing??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *