Een duurzame garderobe #3 – Je persoonlijke stijl vinden

Merel

Heel eerlijk: toen ik een stijladvies kreeg van Yolande dacht ik vooral aan de praktische aspecten. Kleding kunnen dragen die ik nu nooit draag, omdat ik geen goede combinaties kan maken, je kast eens goed opruimen en bepalen wat bij je figuur past en wat niet. En zeker, dat is waar zo’n advies voor een groot deel om draait – maar je persoonlijk stijl vinden gaat over nog zó veel meer. Kleding (maar ook make-up en accessoires) kunnen behoorlijk bepalend zijn voor hoe je je voelt, maar ook voor wat je uitstraalt naar anderen. Maar, het gaat toch om de binnenkant? Zeker, en daarom is het zo belangrijk om je buitenkant te laten representeren hoe of wie je je van binnen voelt.

Voorafgaand aan het stijladvies vroeg ik Yolande ‘wat voor klanten’ ze zoal heeft. Natuurlijk is er niet één bepaalde type klant te benoemen, maar dikwijls zijn het toch mensen (meestal  vrouwen,) die bezig zijn met het (opnieuw) definiëren van hun identiteit. Dat kan een vrouw zijn die net moeder is geworden, het kan iemand zijn die een carrièreswitch heeft gemaakt, iemand die is verhuisd en een frisse, nieuwe start maakt of iemand die als sinds haar middelbare schooltijd niet meer echt bezig is geweest met het bepalen van haar persoonlijke stijl en (dus ook) identiteit.

Zelf herinner ik me nog een periode in mijn puberteit, waarin ik zo ongeveer wekelijks een heel nieuwe stijl aannam. Van ‘zelfgemaakte’ dreads naar een semi-gothic look, en van geruite blouses naar flared jeans met tie-dye t-shirt. Het is allemaal een keer voorbij gekomen en ik herinner me van mijn leeftijdgenoten niets anders. De middelbare schooltijd is misschien wel dé periode om te experimenteren – en natuurlijk geldt dat voor veel mensen niet alleen voor kleding. (immers, het is dé periode waarin we ons ontwikkelen op zoveel andere vlakken) Gek genoeg houden we er na onze school- en studietijd vaak een beetje mee op. Tenminste, zo is het bij mij en veel mensen uit mijn omgeving gegaan. En eigenlijk is dat best wel jammer.

Waarom? Omdat het zo ontzettend leuk kan zijn om bezig te zijn met het vinden van je stijl. Lekker alles aantrekken wat je mooi vindt, combinaties maken die je eerder niet voor mogelijk hield en kijken wat je bevalt – en wat niet. Het kan dan heel erg fijn en behulpzaam zijn als je iemand hebt die je hierbij assisteert. Zoals bijvoorbeeld een stijlcoach als Yolande. Let op: ik zeg assisteren. Uiteindelijk ben jij degene die bepaalt welke stijl je wilt aannemen (adopteren) en dat kan niemand anders je opleggen.

Stijlinspiratie

In de trein van Amsterdam naar Berlijn luisterde ik een geweldige podcastaflevering van Raise Your  Hand Say Yes. Het was een interview met stijlcoach Stasia Savasuk,  zo’n heerlijk enthousiaste, ‘vibrant’ vrouw, die je meteen op de koffie wilt uitnodigen, om vervolgens úren te praten.  Zij leerde me: je (kleding-)stijl is je persoonlijke reclamebord. Je kunt hiermee lekker etaleren wie je bent, hoe je denkt over dingen en waarvan je wel of niet houdt. Misschien heb je een bepaald beed van jezelf. Bijvoorbeeld: “Ik ben een moeder, dus ik moet me kleden als een moeder. Of: “Ik ben nu 30, dus ik moet mezelf bepaalde restricties opleggen.’ Hier is Stasia het absoluut niet mee eens. Er zijn geen dingen die moeten en ook geen dingen die niet mogen.

Naar anderen kijken kan heel inspirerend zijn, vertelt Stasia, maar ze waarschuwt ook: kijk ermee uit. Jij bént de ander niet en de ander is jou niet. Waar jij misschien smoking hot in een jurk bent, komt de ander er beter vanaf in een broekpak. Omgekeerd werkt dat misschien totaal niet. Ik betrap mezelf erop dat ik een heel Pinterestbord vol heb met foto’s van vrouwen die ik bewonder en mooi vind, inclusief hun kledingstijl, en dat ik er zo in zou kunnen trappen om precies hetzelfde jurkje te kopen als ‘girlcrush X.’ Maar eigenlijk weet ik dat het niet gaat werken, want ik zie er niet hetzelfde uit als zij. En ook al kijk ik dan wel naar vrouwen met een plussize – ook geen enkele plussize is hetzelfde. Het is prima om naar deze vrouwen te kijken om inspiratie op te doen, maar het zou geen zin hebben om hun stijl letterlijk te kopiëren.

‘Get dressed by intention.’

De belangrijkste les die Stasia me leerde is waarschijnlijk toch wel: ‘Get dressed by intention.’ Bedenk je hoe je je vandaag wilt voelen. Of bedenk je, overall, hoe je je wilt voelen in je kleding. Neem eens niet als uitgangspunt: ik wil hakken dragen, want daardoor lijk ik slanker en ik wil dat dat bij mijn stijl past. Neem als uitgangspunt: ik wil me vandaag krachtig voelen. Waarschijnlijk sta je dan heel anders op die hakken en straal je uit dat je ze écht wilt dragen. Of: vandaag heb ik een beetje extra moed nodig, dus trek ik iets aan waarin ik me heel erg zeker over mezelf voel, of: vandaag wil ik me sexy/badass/volwassen/zakelijk voelen. Voor elke mood is er wel een outfit te bedenken die je sterker in dat gevoel laat staan.

Het volgende hoeft absoluut geen leidraad voor je te zijn, maar het zou je wel kunnen helpen in de beslissing om eens met je persoonlijke stijl aan de slag te gaan. Bedenk je eens hoe jouw stijl overkomt op een ander. Yolande vertelde een voorbeeld van een klant die ze van advies voorzag voordat ze een sollicitatiegesprek had. Strak in mantelpak? Nee hoor, helemaal niet nodig. Iedere interviewer prikt er zo doorheen dat je dat pakje speciaal in de kast hebt hangen voor deze gelegenheden en dat je, als je wordt aangenomen, maandag in een ander tenue op je werk zal verschijnen. Maar bedenk wel: iemand in schone en goed verzorgde kleding, is waarschijnlijk ook iemand die met zorg met zijn werk omgaat. Net als dat iemand die te laat komt op zijn sollicitatiegesprek, waarschijnlijk ook te laat op zijn werk komt.

Dat is hoe observaties werken – daar kun je niet omheen. Je uiterlijk kan wat dat betreft ontzettend veel invloed hebben op hoe mensen over je denken. En nee, dat gaat dus helemaal niet om slank zijn, of een fotomodel zijn, of altijd de allermooiste, nieuwste, hipste kleren hebben. Het gaat om het uitstralen van je waarden – ‘demonstrating your value and impact.’  Het is iets waar ik meer bij wil stilstaan. Sowieso wil ik meer stilstaan bij vragen als: wat is mijn persoonlijke stijl eigenlijk? Heb ik behoefte aan een signature look? (ik vind het altijd heel erg cool als mensen dat hebben) Wat wil ik de wereld vertellen? En in welke kleding voel ik me echt ‘mij’?

En jij? Ben jij bewust bezig met je kledingstijl? Of ben je geïnspireerd geraakt om je persoonlijke stijl te gaan onderzoeken?  Als je dit een interessant onderwerp vindt, dan raden we je aan om onze eerdere artikelen uit deze reeks even terug te lezen. Dat zijn ‘Duurzame garderobe #1‘ en ‘Duurzame garderobe #2.’ 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

70 gedachten over “Een duurzame garderobe #3 – Je persoonlijke stijl vinden

 1. Hoewel ik het nu meer met gekregen kleding doe, ben ik zeker wel bewust bezig met mijn kledingstijl. Grappig genoeg gaat dat twee kanten op: of pasteltinten, of veel zwart, zoals vroeger toen ik gothic was, maar dan wel wat vrouwelijker dan toen. Dat durf ik nu meer, ik was toen namelijk enorm onzeker, en hulde mezelf graag in zwarte, veel te grote bandshirts en zo. Die zijn op een gegeven moment allemaal naar mijn (ook metalhead ghehe) broertje gegaan die ze opgedragen heeft, en ik heb een zijstap gemaakt naar ‘casual met felle kleuren’, maar dat pastte totaal niet bij me. Nu dus weer terug, en ik merk dat ik mijn stijl steeds meer vind, al heb ik al best lang nauwelijks nieuwe kleding gekocht. Toch grappig.

  1. Grappig he, hoe kleding ook voor fases in onze levens kan staan. Ik vind het fascinerend!

   1. Ja, ik ook!
    En hoe je blijkbaar toch terug kunt komen op een kledingstijl die je als tiener had … omdat die toch het beste bij je past. ‘Je moet je volwassen gaan kleden’ is bij mij de grootste illusie geweest op kledinggebied …

    1. Geinig hè, hoe ook een bepaalde subcultuur tijdloos kan worden! Metal is van alle tijden en wordt ook door jongen mensen aangenomen. Gemene deler is natuurlijk zwart, maar ook een goede stoere schoen, een goede spijkerbroek en een hele zichtbaar vrouwelijk touch waar bij het figuur goed getoond mag worden! (ben zelf ook van de metal en de hardcore en val tijdens concertjes wel uit de toon, maar ik snap het wel degelijk!)

 2. Zo leuk weer om te lezen. Ik ben wel best bezig met een eigen stijl en ik moet zeggen dat het de afgelopen jaren wel echt is veranderd. Ik heb eindelijk dingen in mijn kast waar ik mij echt goed bij voel. Nog steeds ben ik nog wel aan het kijken wat ik wil, zo ben ik er sinds een tijdje achter dat ik enorm gek ben op blouses, maar dat ik die vaak niet koop. Waarom dan niet? Nou omdat het duurder is dan shirts.. en dan settelde ik voor dingen die ik minder mooi vind. Dit doe ik inmiddels niet meer. Ik vind het oké om minder in mijn kast te hebben, maar wel echt dingen die ik tof vind. Dan maar wat langer sparen voor dat ene toffe ding!

  1. Precies, dat heb ik ook steeds meer. Waarde hechten aan kwaliteit!

  2. Leg die lat maar lekker hoog hoor Iris! Alleen nog maar kleding waar je je goed in voelt en als dat betekent dat je minder koopt is dat prima: je koopt tenslotte stuks die 100% bij je passen en die kun je daardoor ook ontzettend goed combineren. Je hebt helemaal niets aan net-nietjes, je voelt je niet top, het is een negatieve affirmatie dat je eigenlijk beter zou kunnen, het combineren gaat lastiger en het is ook nog minder duurzaam.

   Ga zo door, je bent goed bezig!!

 3. Leuk artikel!! Vroeger… (ja, ik ben al heel oud ;)) was ik heel veel met mode en kleren bezig. Nu ik bijna alleen nog maar duurzame mode koop (tweedehands, fair & eco), is dat veel minder geworden en ik heb ook het idee dat ik mijn eigen stijl een beetje kwijt ben. Dat komt ook omdat ik kilo’s ben aangekomen door prednison en door dat medicijn jojo ik heen en weer met mijn gewicht van slank zonder prednison naar 15-20kg meer met … Heel frustrerend en het helpt niet dat mijn oude kleren dan niet passen. Ik heb onwijs veel zin om te podcast te gaan luisteren en ook weer eens een eigen stijl (die signature stijl staat me wel aan) te gaan ontwikkelen en me goed te voelen in wat ik draag. Dank voor dit inspirerende stukje :)

  1. Ik ben ook al heel erg oud. Bouwjaar 1962 en vind dat ik me eigenlijk naar mijn leeftijd zou moeten kleden.
   Moeilijk want het gevoel in mezelf en over mezelf is jonger dan de werkelijkheid.

   1. Helemaal mee eens, zelfs met mijn bouwjaar 1979 vind ik dat ik mijn look wel wat kan updaten, al voel ik me soms nog 12?

    1. Haha Agnes, ik ben zelf van 1981 maar voel me ook niet zo! Toch merk je dat sommige dingen nét niet helemaal meer kunnen. Net zoals ik Yvonne en Anneloes en Janet antwoordde kun je met een moodboard al een eind komen om te zien welke elementen steeds terugkomen die jouw stijl definieren om die vervolgens te gaan vertellen naar een wensenlijstje. Met tijdloze, iconische kledingstukken kom je ook ver, maar kies vooral altijd voor hoogwaardige stoffen! Succes! En laat me weten als ik je kan helpen!

   2. Je bent helemaal niet ‘heel erg oud’ Yvonne!! ;)

   3. Hoi! Helemaal niet heel erg oud hoor! Waar voor jou wellicht veel winst te behalen is, is kijken naar wat je leuk vindt en dan kiezen voor (duurzame) kwaliteit. En kijk naar tijdloze iconen: een goede witte blouse, een mooie spijkerbroek, een basic, wollen vest, een Bretonse streep, dat werk. Je kunt me altijd even contacten voor wat meer (gratis!) tips of ik zou met je mee kunnen kijken op je moodboard op Pinterest! Je kunt me uitnodigen via http://www.pinterest.com/yolandeave

    Succes!

  2. Oh, da’s lastig inderdaad, dat scheelt zomaar 3 kledingmaten en het gevoel ken ik nog van mezelf na m’n zwangerschap. Wat altijd helpt is een moodboard maken om zo je stijl te visualiseren! En dan natuurlijk niet letterlijk overnemen, maar als je naar het grotere geheel kijkt zal je altijd zien dat bepaalde elementen steeds terugkeren en die kun je dan makkelijk vertalen naar je eigen lijf en looks!

   En als je er niet uit komt wil ik wel met je meekijken hoor!! Voor gratis. Je kunt me uitnodigen op Pinterest: http://www.pinterest.com/yolandeave

   Succes en beterschap!

 4. Wat een leuk en inspirerend artikel weer! Ik vind het gewoon jammer dat ik klaar ben met lezen. Ik denk dat ik in de loop der jaren wel een eigen stijl heb ontwikkeld. Dat is ook iets wat met de jaren komt denk ik. Ik houd van verzorgd maar niet suf. Ik kijk naar trends maar houd wel vast aan mijn eigen gevoel erbij. Liefs!

  1. Goed bezig Eva! Blijf toetsen met jezelf of je helemaal blij wordt van een kledingstuk en je zit gegarandeerd goed!

 5. Wat een inzicht geeft dit artikel; ‘demonstrating your value and impact.’ ik weet niet of ik een kledingsignature zou willen; het feit dat je iedere dag al iets anders kunt aantrekken dus weer een andere value kan uitstralen lijkt mij juist hartstikke leuk >3

  1. Ha, I get you, maar de overeenkomende factor is (hoop ik) wel dat jij je super voelt in al die outfits! En dat maakt het toch weer uniek en eigen! En in jouw geval waarschijnlijk superinspirerend!

 6. Wat sta je Super, super, Super, super, Super, sssssuper mooi op deze foto!!!!! :)

 7. Ik vind je stijl al zo leuk (en eigen!). Laat je ons binnenkort zien wat je signature stijl is? Ben benieuwd! Zelf ben ik het afgelopen jaar ook heel bewust bezig geweest met mijn garderobe. Vier seizoenen en dus vier capsule wardrobes verder heb ik zoveel geleerd! Ik dacht altijd dat een strak, zakelijk jurkje mijn ultieme outfit was maar dat wilde ik eigenlijk alleen omdat ik er zo goed tussen paste op kantoor. Nu draag ik het liefst (in vrije tijd, dat dan weer wel) veel denim, wijde t-shirts en nu in de winter van die dikke kabeltruien :)
  – X Marloes

  1. Hoi!
   En je merkt zeker dat je toch beter over komt omdat je zekerder in je schoenen staat als je draagt wat bij jou past he? Althans, dat hoop ik!! Blijf bij jezelf en kies waar jij blij van wordt in het kader wat gewenst is! Als in: tuurlijk is wat je zakelijk draagt niet altijd hetzelfde als wat je prive draagt :)

   Verder: chapeau voor je 4 capsule collecties!!

  1. Leuk proces he!! Kan ik je ergens mee verder op weg helpen? Waar loop je vooral tegen aan? Blijf in elk geval goed VOELEN! Da’s het allerbelangrijkste! Veel succes ermee!

 8. Ik ben zeer weinig met mode bezig, maar denk er de laatste jaren wel meer aan wat nu mijn stijl is. Ik zie soms meiden waarvan ik denk: dat wil ik ook! Maar dat staat me dan gewoon totaal niet. Ik ben er achtergekomen welke kleuren me goed staan en daarin probeer ik nu altijd kleding te kopen. Ik winkel trouwens eigenlijk bijna nooit, hooguit 2 keer per jaar, dus ik verander ook nooit van stijl hahaha

  1. Precies, iets wat bij een ander heel mooi is, hoeft bij jou absoluut geen succes te zijn… en andersom!

  2. Hi,

   het is inderdaad belangrijk dat je eruit pikt wat wél bij je past en hoe je iets wat bij een ander leuk is kan vertalen naar wat voor jou werkt! Ik blijf het maar herhalen hier, maar het begint bij voelen wat het doet met je als je een outfit of kledingstuk aan hebt! Succes!!

 9. leuk artikel weer!
  Ik heb ondertussen een afspraak gemaakt met Yolande en haar vragen op het intakeformulier zetten je echt aan het denken.
  Sinds ik weer aan het werk ben, sta ik veel meer stil bij wat ik ’s ochtends uit de kast trek.
  Ik wil mijzelf blijven maar ik kan er niet onderuit dat kantoorstyle iets anders is dan thuisstyle.
  Ik hoop dat Yolande mij kan helpen de juiste balans tussen werk/privé te vinden.
  Ook ben ik het afgelopen jaar erg met mijzelf bezig geweest en ik ben enorm veranderd, ik sta anders in de wereld.
  En ook dat maakt dat ik opnieuw mijn stijl moet definiëren.
  Het maken van een moodboard (op pinterest) helpt mij enorm bij het bepalen wat ik nou eigenlijk mooi vind en ik hoop dat ik, samen met Yolande, daaruit mijn persoonlijke stijl kan halen.

 10. Leuk om te lezen! Ik vind jouw stijl al behoorlijk herkenbaar, ik zie ‘vrolijk, veel kleur en vintage’ – maar voor jezelf is het misschien anders en wil je nog meer focussen?
  Ik ben hier ook mee bezig, eerst met mijn kledingkast zoveel mogelijk te Marie Kondo’en zodat ik vanuit dat overzicht goed verder kan. Volgens mij heb ik wel een goed beeld van wat mijn stijl is, maar ik wil juist ook een beetje kijken of ik die wat los kan laten. Omdat sommige dingen misschien wel gebaseerd zijn op restricties van dingen waarvan ik denk dat ik ze niet kan hebben, dus die ik sowieso al niet pas. Het kan best zijn dat ik alsnog tot die conclusie kom, maar dan iig op een meer open manier.

  1. Zou kunnen en wat ook nog een goede reden is om je stijl wat los te laten: omdat je het eens aangenomen hebt omdat dat TOEN goed voelde, maar inmiddels heb je jezelf verder ontwikkeld en ben je niet meer de vrouw die je toen was en daarnaast kan de mode licht veranderd zijn waardoor het ook niet meer klopt met jou als je in de spiegel kijkt.
   Knap hoor, dat je er met een open vizier naar blijft kijken! Als ik ooit eens met je mee kan kijken? Let me know! Misschien is de Selfie Strippenkaart wel een goeie voor je!!
   In elk geval succes!!

 11. Ik herken wel wat je zegt, dat als je je ‘krachtig’ kleedt, je dat ook voelt. Maar ik heb wel altijd een soort innerlijke tweestrijd ’s ochtends voor de kast. Aan de ene kant moet ik voor mijn gevoel altijd een beetje overdrijven met de zakelijke hard-ass look voor mijn werk (ik zie er namelijk heel jong uit) en de veel zachtere look met wollen vestjes, grappige printjes etc die ik gewoon heel graag draag.

  1. Ha Noraly!

   Wat gebeurt er als je die 2 in de mix gooit? Of hoe zou je die badass-elementen kunnen vertalen naar kleding die wél bij je past? En welke rol spelen je haar, schoenen, make-up, materialen en tas hier verder in? Ik zie er ook heel jong uit (ik moet me serieus altijd legitimeren bij de appie terwijl ik toch echt dik 34 ben!) dus ik herken het wel!
   Ik ben benieuwd! Laat je het me weten? Ik denk graag met je mee! Groetjes!

 12. Weer een leuk stuk om te lezen! Laatste tijd enorm zoekende om kleding te vinden die bij me past, waar ik mij lekker in voel en wat ik ook op mijn werk kan dragen. Heb het idee dat ik al jaren in dezelfde stijl blijf hangen, ben er een beetje klaar mee en enorm toe aan iets anders.. maar wat? Misschien toch maar een keer sparen om advies van een gespecialiseerd iemand te krijgen :)

  1. HI Anke!

   Als ik je stuk lees begint het bij mij enorm te kriebelen, ik zou je zó graag helpen!! En Merel, dankjewel voor je aanmoediging!
   Wellicht komt dit voor het eerst op je pad en lijkt het een heftige stap! Het is ook niet niks. Neem er even de tijd voor, slaap erover, bespreek het met je omgeving, duik eens in mijn website om te voelen of ik bij je pas en je kan me al-tijd bellen!
   En als het om het geld gaat: je mag gewoon gespreid betalen hoor! En vaak vinden je naasten het fantastisch om een bijdrage kado te doen voor bijvoorbeeld je verjaardag!!

   Ik hoop je op een dag te ontmoeten!

   Groetjes!

 13. Leuk om eens over na te denken. Op de middelbare school had ik inderdaad een erg uitgesproken stijl. Eerst gothic, toen juist heel meisjesachtig en alles trends volgend. Sinds ik studeer is mijn stijl redelijk basic en saai geworden. Ik ga vooral voor gemak. Jammer eigenlijk, want ik kon er enorm van genieten om goed na te denken over een outfit. Dat doe ik nu eigenlijk helemaal niet meer.

  1. Eigenlijk had ik moeten vragen: steek je hand op als je ook een gothic fase hebt gehad op de middelbare school, zo leuk! Ben ook benieuwd naar wie er gothic is gebleven. Ik zie nog maar weinig gothics vandaag de dag!

   1. Ik heb een paar vrienden die nog behoorlijk gothic zijn, waaronder mijn beste vriendin van 40 ;-) Wel tegenwoordig weer met wat hippie-invloeden net als toen ze jong was, en gothic-met-bloemetjes staat haar zo geweldig!

   2. Oh dan moet je eens met mij mee op stap gaan haha! Ik sta soms bij de meest obscure bandjes of festivals en dan zijn ze (we) allemaal united hoor!!

  2. Oh wat zonde Desi, want het doet zoveel voor je eigenwaarde en eigen gevoel om je helemaal fantastisch en te gek en JEZELF te voelen in een outfit!! Ok, ik geef je een opdracht: zoek in je eigen kast de kledingstukken die je het ALLERliefste draag en maak er een fabulous outfit van! Vergeet ook de finishing touch niet in de vorm van acccesoires, sokken, schoenen, ondergoed (!!), tas, make-up en kapsel!
   Kijk in de spiegel, VOEL en GENIET!! Zo. Dit is nu je nieuwe standaard geworden: zo mag je er altijd uitzien en zo mag je je altijd voelen, dus neem dit mee als je nieuwe dingen koopt! You’re worth it honey!

 14. Hoewel het er voor de meeste mensen waarschijnlijk uitziet alsof ik een bij elkaar geraapt zooitje draag, is mijn kledingstijl echt iets waar ik over nadenk. Dusdanig, dat ik er zelfs een zine over geschreven heb “LP Style” met als ondertitel “I look like this on purpose”. Overigens draag ik normaal gesproken niet alle kat-gerelateerde kledingstukken tegelijkertijd, dat doe ik slechts tijdens Groene Meisjes-boekpresentaties. ;-)

  1. Gosh I love your style. Het kattenthema was natuurlijk een highlight, maar ik weet zeker dat jij er iedere dag fab uitziet.

   1. Aww, thanks! :-D *zit momenteel in een oude besjes-pyjama in de woonkamer want heeft net het wereldrecord uitslapen verbroken*

  2. Grappig he! Hoe sommige looks effortless lijken maar er toch een hele filosofie achter zit. I love that! Keep it up!

 15. Een eigen stijl zoeken kan inderdaad best lastig maar ook heel leuk zijn! Ik merk bij mij dat het de afgelopen jaren telkens een beetje is veranderd en nu heb ik het gevoel dat ik er bijna ben.
  Binnenkort heb ik een stijladvies van Yolande, ben zo benieuwd!

 16. Wat een superleuk artikel weer! Ik ga van de zomer echt een keer met mijn eigen stijl aan de slag. Jullie inspireren me enorm! Ik zou graag wat vrouwelijker en wat “professioneler” kleden maar wel met kleding die “fair&eco” is. En dan het liefst met af en toe een item dat stiekem een boodschap met zich meebrengt :-) (bijvoorbeeld had Adidas een schoen ontworpen van plastic uit de oceaan. Helaas vond ik ze niet mooi, maar wel erg cool bedacht!)

  Ik vind het wel heel moeilijk om mijn eigen stijl te ontdekken en mezelf qua uiterlijk te waarderen. Ik kom bijvoorbeeld ook altijd sip thuis van de kapper omdat op dat moment niets lijkt te staan. Ik denk niet dat ik daar de enige in ben, dat is wel een troost, haha. Dit jaar ga ik goed met mezelf aan de slag. Eind februari ga ik voor twee maanden op reis naar Reykjavik voor een hele coole stage met zeebiologen, bezig zijn met walvissen. Dat lijkt me een topkans om me op persoonlijk gebied verder te ontwikkelen.

  1. leuk om te horen! En wow, wat een te gekke stagekans!!

  2. Wat een te gekke kans! Daar ga je zoveel van opsteken dat je daarna fluitend met je kledingstijl aan de gang kan!! Succes!!

 17. Mooi artikel! Ik ben zelf weer meer bezig geraakt met mijn stijl ontdekken sinds ik me weer beter in mijn vel voel qua figuur. Nu durf ik eindelijk weer een beetje te experimenteren met dingen die ik altijd al leuk vond maar niet zo goed aandurfde. Ik ben er heel blij mee want heb nu wat minder basic items. Dus elke dag is het een feestje, ik trek echt aan waar ik zin in heb en me die dag goed bij voel. Soms is dat een giga oversized tr u

  1. *trui, en soms een strak jurkje. Maar het is fijn dat het allemaal kan. Nu zit ik als student gelukkig nog zonder kantoorkledingvoorschriften haha

   1. Goed zo! Gelukkig zijn ze bij veel bedrijven tegenwoordig ook al wel veel makkelijker en wat losser. Weg met mantelpakjes!

 18. Wat een super leuk artikel weer!
  Ik vind dat zowel jij als Jamie een hele herkenbare eigen stijl hebben. Heel leuk om te zien. Misschien is het leuk om te vragen in je omgeving hoe mensen jouw stijl zouden omschrijven. Dat heb ik zelf toentertijd ook gedaan en dat is heel inzichtgevend:).
  Ik vind dat ik mijzelf nooit zo opvallend kleed, maar doordat ik mijn haar vaak op een bepaalde manier opsteek wordt het toch al snel een beetje een eigen “stijl” omdat het best bepalend is voor je “look”.
  Ik kijk al uit naar het volgende artikel over dit onderwerp.

 19. Wat hebben jullie de laatste tijd ongelofelijk fijne blogposts, ik kan me er enorm in vinden en ze zetten me positief aan het denken. Ook dit weer, fijn om eens bewust bij stil te staan hoe veel je met je uiterlijk eigenlijk al verteld. Zelf vind ik het altijd heel grappig dat ik mijn schoenen kies op basis van mijn mood. In de ene schoen voel ik me stoer en de andere schoen is voor een dag waar ik me vooral gemakkelijk wil voelen.
  Oja en dat veranderen, ik heb jaren terug besloten (haha klinkt wel heel gek zo) dat ik niet voor 1 gat te vangen ben. Als iemand een bepaald iets qua kleding verwacht, doe ik lekker weer het andere. Toch is wel een duidelijke stijl aanwezig, wat precies ‘Marlon’ is.

  Fijn dat jij na je analyse bewuster bent geworden van het hele proces en niet alleen het praktische :)
  (oja, het stuk over de eerste keren, is trouwens ook echt tof! )

  Liefs Marlon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *