Een glutenvrij dagje uit – is dat lastig?

glutenvrij-ontwerp

Een tijdje geleden vertelde mijn vriendin en collega Petra me over een kamp voor kinderen waar zij in de zomer voor gewerkt had. Het was een kamp voor kinderen met een glutenallergie en het werd gehouden in dierentuin Blijdorp. Alle kinderen die mee waren op het kamp waren allergisch voor gluten en gedurende het hele kamp waren er geen gluten te bekennen. Overal werd rekening mee gehouden: er mocht geen kruimeltje verdwalen, want daar zouden sommige kinderen natuurlijk meteen ziek van worden. Ik was behoorlijk onder de indruk van haar verhaal. Wát tof dat er voor deze kids speciaal een kamp wordt georganiseerd. En helemaal terecht natuurlijk, want het lijkt me echt behoorlijk lastig om een ander geschikt kamp of dagje uit te vinden voor iemand met een glutenallergie.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Als volwassen persoon weet je misschien wel wat beter waarop je moet letten en welke situaties je beter uit de weg kan gaan, maar toch is het iets waar je altijd op moet letten. Zo kan je nooit spontaan een restaurant in wandelen en er maar vanuit gaan dat er voor jou wel iets te eten zal zijn. Ik geloof dat je op een gegeven moment wel aardig weet waar je wel of niet terecht kan, maar wat is het handig dat er nu een (groeiende) lijst is met adressen waar je zeker weten terecht kan, ook als je een glutenallergie hebt!

Deze lijst is te vinden op Uitmetkorting.nl. Er is dus een lijst samengesteld met allerlei verschillende adressen: dierentuinen, musea en pretparken. Ofwel: plekken waar mensen graag een dagje uitgaan en iets willen eten, met of zonder kinderen. Ik noem een paar voorbeelden: als je bij het Nederlands Openluchtmuseum bij binnenkomst in het restaurant aangeeft dat je glutenvrij wenst te eten, kan er een broodje of een pannenkoek voor je geregeld worden. Bij zeehondencentrum EcoMare op Texel kan je goed glutenvrij eten en bij pretpark Drievliet kan je terecht voor glutenvrije patat en snacks. Niet onbelangrijk, als je een dagje uit bent! ;) Zo zijn er nog tal van voorbeelden van plekken waar je met glutenallergie prima terecht kan. Superhandig, nu hoef je zelf niet meer te zoeken!

We hopen dat mensen die zelf een glutenovergevoeligheid iets hebben aan de lijst van Uit Met Korting. En anders heeft misschien iemand uit je omgeving er iets aan. Wij wensen je in ieder geval veel plezier op je dagje uit!

– Dit is een gesponsorde post. – 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Een glutenvrij dagje uit – is dat lastig?

 1. Wat een goede tip! Overigens valt het mij op dat ‘gewone’ supermarkten ook steeds meer glutenvrije producten verkopen!

  1. Inderdaad! Fijn he! Ook bij de biowinkel is er best wel veel keus tegenwoordig. Superfijn voor mensen met deze aandoening!

 2. Het is helaas geen glutenallergie maar een gluten-intollerantie ofwel Coeliakie. Het is een auto-immuunmziekte waarbij de darmen stuk gaan als ze in contact komen met gluten. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut).

  1. Ik heb begrepen dat je allerlei gradaties kan hebben: allergisch, gevoelig, overgevoelig, intolerant.. En deze lijst is geschikt voor alle mensen die op welke manier dan ook rekening moeten houden met een glutenvrij dieet.

   1. Klopt inderdaad. Mijn vriend heeft het geluk dat hij er niets van voelt, een broodkruimel is dus niet zo erg. Als je echt allergisch bent lijkt het me verschrikkelijk moeilijk!

 3. Goed om te weten! Ik werk in de gehandicaptenzorg en daar heb ik ook cliënten die glutenvrij moeten eten :)

 4. Aw, wat leuk hier een artikel over verschijnt! Ik weet sinds januari dat ik glutenallergie of wel coelakië heb. Echt wennen en vooral ook héél erg irritant in het begin. Ik ben nu steeds meer rauw aan het eten, dus heel veel last heb ik er niet meer van!

  1. Hi Diedeke, wat vervelend dat je coeliakie hebt! Gelukkig is er steeds meer mogelijk he? Succes ermee!

 5. Glutenvrij uitgaan is niet makkelijk. Mijn dochtertje van 4 jaar heeft coeliakie en de bijbehorende glutenintollerantie, dit weten we nu bijna een jaar. Als we even weggaan nemen we altijd brood of crackers voor haar mee, omdat je nu eenmaal niet even ergens een broodje kunt halen.
  Het ergste is het onbegrip, mensen die achteloos zeggen dat één zo’n kruimeltje echt zo erg niet is.
  Dat is het dus wel, zelfs van een kleine hoeveelheid gluten, verandert mijn dochtertje binnen een half uur in een zielig hoopje met heel veel buikpijn en diarree.
  Coeliakie is een ziekte, met als enige remedie een levenslang glutenvrij dieet.
  Meer info is te vinden bij de NCV; http://www.glutenvrij.nl/
  Wel fijn dat de Groene Meisje hier ook aandacht aan besteden.

  1. Dat lijkt me inderdaad heel erg lastig Sandra. Maar hopelijk heb je dan toch iets aan de tips op de lijst, want zoals ik aangaf: ik weet dat het inderdaad om 1 kruimeltje kan gaan. Veel sterkte ermee!

 6. Wat fijn! Een beetje herkenbaar, mijn vriend is allergisch voor koemelk (bij 1 likje van iets waar melk in zit & chips met weipoeder bijvoorbeeld krijgt hij meteen heel erg jeuk) En vaak ‘vergeet’ ik het, omdat als je thuis eet, je er automatisch rekening mee houdt, maar bij dagjes weg of uit eten gaan wordt je dan weer met de neus op de feiten gedrukt… Vooral bij desserts en sladressing gaat het nog wel eens mis..

  Ik vind het een goed initiatief!

 7. Ik vind dit bijzonder om nu anno 2013 te lezen. Mijn zusje (nu 30) lag de eerste 3 jaar van haar leven in het ziekenhuis, doodziek, niemand wist wat het was. Ze bleek dus coeliakie te hebben. Mijn moeder moest enorm veel moeite doen om het mensen uit te leggen en glutemvrije boodschappen te kunnen doen. Dat er nu zelfs kampen bestaan voor kids met deze aandoening vind ik schitterend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *