Een groen huis

groen huis

Ik ben altijd op zoek naar inspiratie voor mijn future dreamhouse. Ik zie mezelf in een compleet groen huis wonen. Dat bedoel ik figuurlijk, niet letterlijk. Maar dan niet op het platteland ofzo hoor, gewoon middenin de stad. Als dat eens zou kunnen…Op het blog What About Her, van de creatieve Laura, las ik een artikel over kashuizen. Er zijn dus mensen die letterlijk in een (planten)kas wonen, heel erg tof om te zien. Ik las het artikel en zag het helemaal voor me: een kashuis in Amsterdam. Of oké, in Rotterdam. Als ik Amsterdam ooit zat ben.

Schermafbeelding-2015-01-18-om-14.04.12

bron foto

Ik kan letterlijk uren wegdromen over welke kleuren ik op de muren van mijn groene huis zou kiezen. Of welke meubels ik zou willen scoren bij de kringloop. Maar ik denk ook aan de ‘grote mensen dingen.’ Zo zou ik een moestuintje willen op een dakterras, een regenton en een composthoop, maar natuurlijk ook zonnepanelen. Hoe geweldig is het om meer zelfvoorzienend te zijn? In samenwerking met GreenToday.nl maakten wij een lijstje met manieren om je woonomgeving te verduurzamen.

Een duurzame vloer

groen huis

bron foto

Op dit moment heb ik een vrij inspiratieloze laminaatvloer. Ooit kocht ik hem in een aanbieding bij Gamma en heel blij ben ik er nooit van geworden. Eén van de eerste prioriteiten in een nieuw huis zou zijn om een echt mooie vloer te laten leggen. Sinds een tijdje ben ik behoorlijk geobsedeerd door kurk. Het is zo’n fantastisch natuurproduct en het ziet er heel stijlvol uit. Je denkt misschien dat kurk vrij kwetsbaar is, maar niks is minder waar. Kurk is sterk en waterafstotend. Je kunt er van alles mee doen. We hebben bijvoorbeeld een toilettas en een laptopsleeve gemaakt van kurk, je kunt kleding van kurk maken, maar je kunt het ook op de vloer van je woning leggen. Het voelt comfortabel aan je voeten en het geeft je interieur de instant ‘groene vibe.’ (ook wel een beetje een jaren ’70 vibe en daar moet je natuurlijk van houden)

 

Eco-verf

groen huis

bron foto

Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel schadelijke stoffen er in verf zitten? Dat heb je misschien wel eens gemerkt als je een hele dag in de verfdampen hebt gestaan om je huisje op te knappen. Eigenlijk is het best wel gek dat we dit op onze muren, waar we iedere dag bij in de buurt zijn, willen smeren. Er bestaat gelukkig ook ecologische verf. Zo kwamen we bijvoorbeeld deze muurverf tegen, die vrij is van oplosmiddelen. Je hoeft niet bang te zijn dat je veroordeeld bent tot saai crème of grijs (vooroordeel nummer 1 over groene mensen: ‘die houden niet van kleur,’) want je kunt de verf gewoon in allerlei kleuren laten mengen. Net als bij ‘gewone’ verf dus. Goed nieuws, want in een volgend huis wil ik echt voor een zacht mintgroene muur gaan. Dat lijkt me zo mooi!

Behang

Ga je toch liever voor behang dan voor verf? Misschien kan je eens nadenken over vintage behang? Er zijn genoeg webshops met retro en vintage behang te vinden! Dit is uiteraard behang dat nooit eerder is gebruikt, maar dat wel echt uit de jaren 50, 60, 70 of 80 stamt. Vaak kan je van één soort maar een paar rollen krijgen, omdat dat is wat er over is. Dat maakt je huis dus meteen ook heel uniek, want bijna niemand anders heeft zo’n muur! Bij groen warenhuis Eco-logisch zagen wij ook ecologisch behangplaksel van het merk Auro, dus ook behangen kan zonder allerlei rare conserveermiddelen.

Bewust met energie

Wanneer ik in de toekomst een huis ga kopen, is het eerste wat ik doe kijken hoe je uit duurzame bronnen je eigen energie kunt opwekken. Het lijkt me echt heel tof om zo bewust bezig te zijn met het opwekken van energie. Je kunt tegenwoordig namelijk vrij eenvoudig bijhouden hoeveel energie je in hoeveel tijd hebt opgewekt. Dat past natuurlijk heel goed bij een groene lifestyle! Bijvoorbeeld met de aanleg van zonnepanelen bespaar je in 25 jaar al snel zo’n 8000 euro aan energiekosten. Met een duurdere variant bespaar je in 25 jaar zo’n 25.000 euro. Wow, dat is echt heel erg veel geld. Helaas hebben de meeste huizen van woningbouwverenigingen (in Amsterdam) geen zonnepanelen en dat vinden wij echt een gemiste kans. Waarom niet bij het renoveren van een huizenblok ook meteen zonnepanelen aanleggen? We hopen echt dat het over een paar jaar de normaalste zaak van de wereld zal zijn en dat iedereen zijn eigen energie opwekt!

Tuin en balkon

En als je dan nog een beetje geluk hebt, dan heb je een tuintje. Of een dakterras. Of in ieder geval een balkon. Met een buiten kun je zoveel leuke en groene dingen doen. Zo kan je een (mini) moestuin beginnen, een regenton plaatsen en een composthoop(je) aanleggen. Mijn droom is dus een moestuin op een dakterras. Ik heb namelijk in Rotterdam gezien dat dat prima kan: daar hebben ze een enorme daktuin bovenop een torenhoog gebouw aangelegd. Ik zie mezelf al in de weer met aardbeien en tomaten. En hier en daar een pompoen. Ik zie mijzelf al glunderend van trots mijn eerste pompoensoep van eigen dakterras koken. Het plattelandsmeisje in mij (ik kom niet voor niets uit Friesland,) zal naar boven komen, ik weet het zeker.

Tweedehandsliefde

groen huis groen huis

Lezers van de Groene Meisjes weten hoe dol wij zijn op tweedehands en vintage. Onze rubriek Tweedehandsliefde in huis is één van de best gelezen rubrieken. Je huis inrichten met tweedehands spullen ís ook gewoon heel erg leuk. Je gaat naar de kringloop en je laat je verrassen. Of je start een zoektocht op Marktplaats. Het is zoveel spannender dan naar een meubelboulevard rijden en daar alles inladen. Trouwens, naast dat het leuker is en je huis mooier maakt, is het ook vele malen duurzamer. Een groen huis is wat ons betreft dus niet compleet zonder tweedehands meubels. Trouwens, je kunt ook denken aan vintage gordijnen. Niks mis mee hoor, even naar de stomerij ermee en gaan!

Planten in huis

groen huis groen huis groen huis

Eén van de mooiste dingen die de kashuizen (die we je lieten zien,) hebben, is dat ze vol staan met planten. Planten in je huis maken de boel zoveel gezelliger. Maar nog los daarvan is het gewoon heel gezond om planten in huis te hebben. De binnenlucht wordt gezuiverd van verontreinigende stoffen, planten verhogen de luchtvochtigheid en ook zijn ze in staat om het zuurstofgehalte in de lucht te verhogen. Planten zijn gewoon awesome. Ik zie het al voor me: grote kamerplanten in de hoeken van de kamers, hangende planten in geknoopte hangers (heel hippieproof) aan het plafond en natuurlijk mogen ook de cactussen niet ontbreken. Weet je wat leuk is? Planten adopteren via het Plantenasiel. Check de Facebookpagina maar eens. Iedere week worden er overal in het land meerdere planten ter adoptie afgestaan. Wie weet kom jij jouw droomplant daar wel tegen!

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om je woonomgeving te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan spaarlampen gebruiken in plaats van gloeilampen en het isoleren van je ramen en muren, zodat je het lekker warm houdt in huis. Een groen huis creëren lijkt me zo ontzettend leuk om te doen! Wat zouden jouw manieren zijn? En heb jij al een beetje een groen huis? Laat het ons weten bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

30 gedachten over “Een groen huis

 1. Wat een leuke lijst met tips. Wij zitten volop in de procedure voor de aankoop van een eigen huis en daar gaan we ook renoveren. We nemen al deze dingen ook al mee in ons hoofd. Maar vooral planten wil ik meer in huis. In ons huidige huurhuis is er niet genoeg licht voor de planten, maar in ons nieuwe huis gaan we daar gewoon voor zorgen. Heerlijk, een huis vol planten!

  1. Vind ik ook! Planten zijn zó leuk. Misschien kan jij er ook een paar adopteren! :)

 2. Ik ben op zoek naar een eigen stekkie. Van huur naar koop en daarin heb ik veel van jullie punten opgenomen. Ik wil absoluut een goede achtertuin hebben zodat ik een stuk heb om te relaxen (zodra het lekker weer is ben ik buiten) en een stuk kan gebruiken als moestuin. Dat vind ik heel erg belangrijk en we zoeken dan ook heel specifiek op dit soort huizen. Daarnaast ben ik dol op oude huizen maar zou ik heel graag panelen willen leggen op bijvoorbeeld de schuur of garage mocht die erbij zijn. Ik weet zeker dat ik daar in ieder geval al de lichten in huis mee kan aanzetten en dat maakt me van binnen enorm happy. Ook heb ik al een hele huisraad (tweedehands en geërfd) klaar staan voor als ik groter ga wonen. Alles komt groen in orde! ;)

  1. Oh ik hoor het al, dat wordt een groen droomhuis! Heel veel geluk en succes ermee :)

 3. jaaa die eerste plant van de laatste foto’s.. ik heb hem hier ook staan. volgens mij heet ie monstera.. ik vind het blad ZO gaaf! een kunstwerk op zich :-)

  1. Tof is die he? Die zagen we staan bij de mooie vintage winkel ‘Petit Village’ in Nijmegen.

 4. Erg leuk dat jullie hier aandacht aan besteden. Wij denken na over het kopen van ons eerste huis en dat wil ik natuurlijk zo duurzaam mogelijk ‘aankleden’. Bedankt voor de tips!

  1. Heel graag gedaan en succes met de koop van jullie eerste huis!

 5. In ons vorige huis scheen er heel veel zon aan de straatkant naar binnen en daar hadden wij cherrytomaten, pepers, mini-paprika’s, citroengras, kruiden en weet ik het wat. Dat voelde ook aardig groen en het rook ook nog heerlijk! En als er bezoek was konden ze zo even een cherrytomaatje plukken :-)

  Nu zijn we verhuist naar een tuin op het zuiden met een klein raampje, dus nu hebben we een minikasje in de tuin.

  Als ik ooit mijn droomhuis koop wil ik wel sowieso een serre met al die leuke plantjes en kruiden!

 6. Wat mooi al die tips voor een groener huis! Ik wil ook graag meer planten in huis, zo’n prachtig gezicht en ook fijn dat ze zuiverend zijn. Die kashuizen vind ik helemaal geweldig!

 7. Leuk, zo’n groen huis is ook echt een droom voor mij. De blog GreenEvelien is misschien nog wel een goede tip als je echt meer informatie wilt. Niet een heel hippe blog, maar ze is wel echt donkergroen en zoekt alles tot in de bodem uit. Veel nuttige tips dus!

 8. Wij gaan dit jaar op zoek naar een nieuw huis en dan wil ik meteen de kans aangrijpen om het zo groen mogelijk te maken! Toffe tips, daar heb ik weinig aan toe te voegen. Misschien nog een tip om een regenwatersysteem aan te sluiten op je wc zodat deze niet met drinkwater maar met regenwater wordt doorgespoeld. Oh, en een douche die het warme afvoerwater gebruikt om het schone water alvast op te warmen (warmte-terugwinning). En natuurlijk zonnepanelen en goede isolatie. Zijn misschien niet de meest sexy tips maar het scheelt wel bakken kostbare energie : )

 9. grappig pompoen van eigen dak terras klinkt heel leuk maar als je pompoen verbouwde heb je geen dak terras meer over :) maar inderdaad een klein moestuintje met bieten, wortels, prei, sla, kool, vers kruiden en paprika kan prima veel

 10. Een kashuis..hmm klinkt leuk, ik ben gek op planten, maar hoe zit het dan met je privacy? Als alle muren van glas zijn lijkt me dat wel lastig. Ik ben helemaal voor groen in huis, zonnepanelen en eco muurverf, mits het niet belachelijk duur is allemaal, want anders heb ik ook een aantal geldboompjes nodig in mijn kashuis.

 11. Oei, een kashuis.. Na een paar hete zomers in de kassen te hebben gewerkt, lijkt het me helemaal niks! Al ziet het er wel heel cool uit!

  De kurkvloer is gaaf! Ik zag laatst dat er ook een Ikea collectie met veel kurk aankomt :)

 12. Oh dat plantenasiel is echt een goed initiatief!! Wel spijtig dat het enkel in Nederland is…

 13. Planten! Ik ben ook planten fan, haha. 3 aloë vera’s en 1 dracuena boompje op m’n 15m2 haha. Vind het er ook meteen veel huiselijker uitzien! Mocht ik ooit, later, een huis gaan kopen wil ik ook graag deze tips meenemen! Vooral die kurkvloer vind ik best een goede. Misschien ‘ouderwets’, maar wel duurzaam!

 14. He wat een leuke tips, wat ik hou ook echt van groen, buiten en duurzaam. Sinds kort ook mijn eigen moestuin en compostbak, leuk hoor!

 15. Wat een goede tips, zelf ik als “groen wonen” liefhebber steek daar nog wat van op. Erg leuke blog.

 16. Leuk artikel! Heb je misschien nog goede tips hoe ik mijn GFT kan composteren?

 17. Super leuk dit, ik kan ook altijd eeuwig wegdromen over mijn toekomstige huis haha. Ik wist helemaal niet dat je kurk als vloer kon hebben, heel tof! En tweedehands liefdes, tja, love it.

 18. Zo leuk om mee bezig te zijn, je huis ‘vergroenen’ ! Al gaat t langzaam… De kleine dingen: Ik heb iig overal led-lampen, ik zet de verwarming niet te hoog en sluit alle deuren. De grote zaken kosten vaak geld. Maar een nieuwe HR-ketel scheelde eenderde van mijn rekening, een goede investering :-) Ik ben fan van gratisoptehalen.nl en de vuilnis aan de straat voor leuke finds. En nu is eindelijk mijn moestuin ingericht, alles in potten en bakken met de Makkelijke Moestuinmix. Veel plezier voor iedereen die een huis aan t kopen is, spannende tijden!

 19. Wat een inspirerend artikel over het creëren van een groen huis! Het idee van een kashuis in de stad klinkt geweldig en milieuvriendelijk. Het gebruik van kurkvloeren en ecologische verf zijn uitstekende keuzes om niet alleen je huis te verfraaien, maar ook om energie te besparen. Het omarmen van tweedehands meubels en het inbrengen van planten in je interieur dragen eveneens bij aan een groenere leefomgeving en het verminderen van je ecologische voetafdruk. Het is fantastisch om te zien dat er zoveel creatieve en ecologische manieren zijn om je huis te verduurzamen en tegelijkertijd energie te besparen. Bedankt voor het delen van deze geweldige ideeën!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *