Is groen leven duur?

isgroenlevenduur

Regelmatig krijgen wij de vraag: “Is groen leven duur?” We willen deze vraag heel graag voor jullie beantwoorden, maar we zeggen er al wel alvast bij dat we hier geen eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’ op kunnen antwoorden. Of een groene lifestyle duur is – of dat jij het duur vindt – hangt eigenlijk van twee dingen af. Ten eerste van waarmee je het vergelijkt. En ten tweede van hoe en hoe ver je het groene leven doortrekt. Groen leven kan namelijk op ontelbaar verschillende manieren. Wij kunnen je natuurlijk wel vertellen wat onze eigen ervaringen hiermee zijn en hoe wij het aanpakken. We zullen de vraag beantwoorden door middel van verschillende voorbeelden die we behandelen per onderwerp. De onderwerpen zijn: eten, kleding&verzorging, wonen en reizen. Is groen leven duur? We gaan het zien!

Eten

De foto boven dit artikel hebben we natuurlijk niet voor niets gekozen. Een raw-vegan bonbon voor 1 euro 45 per stuk, dat is gewoon duur. Nu hebben wij niet heel veel verstand van hoeveel een goede bonbon (raw-vegan of niet) kost, maar we kunnen wel bedenken dat als je hier een doosje van vol koopt, je portemonnee aardig leegloopt. En dat doen wij dus ook niet. Hoewel wij graag geld uitgeven aan goed eten – zo kopen we bijvoorbeeld zoveel mogelijk biologisch en ja, dat is soms wat duurder dan niet-bio, houden wij graag een beetje controle over ons budget. Daarbij komt trouwens dat ons budget het ook gewoon niet toelaat om maar gewoon te kopen waar we zin in hebben.

Veel mensen gaan er bij voorbaat al vanuit dat veganistisch eten duurder is dan niet-veganistisch eten. Wij snappen wel waar dit idee vandaan komt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de prijs van een gemiddelde vleesvervanger, dan ligt deze behoorlijk hoog. Oké, de prijs van een goed stuk (biologisch) vlees ook. Maar stel dat je het bedrag van de vleesvervanger vergelijkt met een kilo kipfilet uit de vriezer van de Lidl, ja, dan is het flink prijzig. Neem bijvoorbeeld een doosje met kipstuckjes (let op; dit is ‘nep kip’ op basis van lupine) van de Vegetarische Slager. Even uit ons hoofd gezegd betaal je al gauw 4 euro voor een doosje. En ja, dat betaal je ook voor een pakje kipfilet, maar dan heb je absoluut meer. Er zit namelijk amper genoeg voor twee personen in een doosje van de Vegetarische Slager. Als je dit soort vleesvervangers dus op regelmatige basis koopt, dan is dat vrij prijzig. Dat is precies de reden waarom wij niet zo vaak doen – omdat het wel een beetje leuk moet blijven.

isgroenlevenduur

Vegan eten kán juist heel erg goedkoop, als je het ons vraagt. Loop in gedachten eens door de supermarkt en bedenk welke plantaardige producten je tegenkomt. Dit zijn groenten, fruit, peulvruchten, bonen, kruiden, aardappelen, pasta, rijst, brood, enzovoorts. Met dit soort producten kun je ontzettend lekker en vegan koken en de grap is: het zijn de goedkoopste producten die er in de supermarkt liggen. Op ons blog delen we iedere week meerdere recepten met jullie. Er zijn altijd twee dingen waarmee we rekening houden. Ten eerste moet het een makkelijk recept zijn. Dit is trouwens ook gewoon omdat we zelf niet van ingewikkeld koken houden, maar we willen de recepten zo laagdrempelig mogelijk houden voor de mensen die nog niet gewend zijn om vegan te koken. Maar ten tweede houden we er altijd rekening mee dat de ingrediënten gemakkelijk te verkrijgen moten zijn én niet te duur zijn. Veel van onze recepten vallen daarom in de categorie ‘lowbudget.’ Kijk bijvoorbeeld maar eens naar dit overzicht met goedkope recepten. (let op: er zijn er nog veel meer!)

isgroenlevenduur

Natuurlijk, wanneer je ervoor kiest om voor een groot deel biologisch te kopen, dan ben je wat duurder uit. Het is gewoon een feit dat een kilo biologische aardappelen duurder is dan een kilo ‘gewone’ aardappelen. En dan hebben we het nog over een eenvoudig product als aardappelen, maar wanneer je kijkt naar de prijs van een zak chips van het huismerk van een supermarkt en een zak chips van een biologische winkel, dan kan het verschil in de prijs wel boven een euro liggen. Wanneer wij zo’n keuze moeten maken, vragen wij ons altijd af: 1) hoeveel waarde hecht ik aan de kwaliteit van het product? (het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er in het supermarktproduct heel veel E-nummers zitten en misschien wil je dat liever niet eten) en 2) is dit een basisproduct of niet? Heb ik het echt nodig? Ga ik mijn laatste euro’s hier aan uitgeven? We hebben inmiddels meerdere artikelen over besparen op boodschappen geschreven. Misschien vind je het leuk om deze terug te lezen?

Los hiervan hebben wij gemerkt dat we, sinds we vaker biologische kopen, of kiezen voor wat meer kwaliteit, we veel zuiniger met de boodschappen omgaan. We betalen meer, maar we kopen minder. We gebruiken de producten goed, want je wilt natuurlijk niks weggooien. Je denkt beter na over wat je in winkelwagen legt. Het kan zomaar zijn dat er bij de supermarkt een aanbieding is waarbij drie zakken chips 2 euro kosten. Misschien kost één zak chips 2 euro bij de biologische winkel. Maar heb je drie zakken chips nodig? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen persoonlijk.

Kleding en verzorging

Voor veel mensen is het ‘vergroenen’ van het eetpatroon een logische eerste stap. Wanneer je daar op een gegeven moment een beetje in zit, ga je ook over andere onderwerpen nadenken – althans, dat is onze ervaring. Voor ons was de volgende stap heel duidelijk: verzorgingsproducten en kleding.

Als we eerst kijken naar verzorgingsproducten, dan zijn er twee dingen voor ons heel belangrijk. Ten eerste dat de producten die we gebruiken dierproefvrij zijn en ten tweede gebruiken we graag zo natuurlijk mogelijke producten. Nu is het vrij gemakkelijk om aan dierproefvrije cosmetica te komen. Wist je bijvoorbeeld dat de producten van het huismerk van Etos en Hema 100% dierproefvrij zijn? Dat zijn geen heel dure producten, toch? Ook zal het je verbazen hoe vaak je het ‘dierproefvrij’ logo tegenkomt op lowbudget producten, bijvoorbeeld bij de Lidl of een andere goedkopere supermarkt. Om dierproefvrij te smeren, wassen en scrubben hoef je dus geen fortuin uit te geven.

isgroenlevenduur

Natuurlijke cosmetica is soms wel wat duurder. Dat is eigenlijk gek, want als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, zie je vaak dat er juist mínder in deze producten zit dan in niet-natuurlijke producten. Nu ligt het niet aan de ingrediënten maar heeft het alles te maken met inkoopprijzen en de hoeveelheid vraag die er naar een product is. Daarbij komt dat de marketing lekker inspeelt op ons groene hart: groen is hot momenteel en dat weten de merken maar al te goed. Een natuurlijke shampoo kan behoorlijk prijzig zijn. En dan hebben we het over bedragen tegen de tien euro. Onze ervaring is wel, net als bij het biologische eten, dat we er zuiniger mee omgaan en hierdoor veel langer met een fles shampoo doen. Trouwens, het is soms ook gewoon een kwestie van goed de aanbiedingen in de gaten houden. De Tuinen heeft vaak goede deals en ook onze favoriete webshop met natuurlijke cosmetica BigGreenSmile heeft regelmatig erg scherpe aanbiedingen.

Wil je écht helemaal groen gaan, dan kan je ook allerlei verzorgingsproducten zelf maken. Koop één keer een flinke pot kokosolie en je kunt het gebruiken als gezichtscrème, bodylotion of er zelf deodorant van maken. Ook zijn er mensen die hun haar met alleen azijn wassen of zelf douchegel maken van restanten zeep. Kortom; het hoeft bijna niks te kosten om natuurlijke producten te gebruiken.

isgroenlevenduur

En kleding dan? Ook dat kan weer op allerlei manieren. Zo is het bijvoorbeeld hartstikke groen om tweedehands te kopen – en tweedehands is meestal goedkoper dan nieuw. Ook zijn er mensen die zelf kleding maken, van gerecyclede stof – ook erg budgetproof.

Misschien houd je niet van tweedehands of ben je niet handig met een naaimachine? Wellicht moet je jezelf eerst afvragen: hoeveel kleding heb ik eigenlijk en hoeveel heb ik nodig? Moet ik echt zo vaak iets nieuws kopen? En als ik dan iets nieuws koop, waar doe ik dat dan?

Wij hebben een paar favoriete eco-merken die prachtige kleding maken. Dit zijn merken als ‘l Herbe Rouge, PeopleTree, Matt and Nat en Wunderwerk. En ja, aan die kleding hangt soms een pittig prijskaartje. Logisch ook, want het is kwalitatief hoogstaande kleding die wordt gemaakt van natuurlijke, organic materialen. Daarbij komt dat het kleding is die wordt gemaakt onder eerlijke arbeidsomstandigheden – dat vinden wij erg belangrijk. Maar helaas laat ook onze portemonnee het niet toe om alles nieuw te kopen bij dit soort merken en dus maken wij een combinatie. Hoe dat eruit ziet?

– een groot deel is tweedehands/vintage
– basics (denk aan panty’s, hemdjes, een eenvoudig wit t-shirt) komen uit de ecolijnen van Hema en H&M
– mooie/bijzondere stukken komen van eerlijke merken.

Wonen

Groen wonen is ook een begrip dat je heel breed kunt invullen. Je zou een compleet groen huis kunnen hebben: met een duurzame vloer van kurk, ecologische verf op de muren, zonnepanelen op het dak en een composthoop in je achtertuin. De vloer en de verf zijn ongetwijfeld duurder dan de meer reguliere keuzes die je bij de plaatselijke bouwmarkt. Je moet ervoor naar een speciaalzaak, misschien wel naar een ecologische bouwmarkt, en ja, daar ga je meer geld uitgeven dan bijvoorbeeld bij GAMMA.

isgroenlevenduur2

Maar je kunt groen wonen ook interpreteren als: ik isoleer mijn woning goed, neem groene stroom af, heb mijn eigen moestuintje (eventueel op het balkon) en ik gebruik alleen maar led-lampen. Het zijn soms best kleine stappen die je kunt zetten, om toch ‘groener voor de dag te komen.’ Zelf hebben wij helaas niet de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak te plaatsen (bij woningbouwhuizen mag je dat meestal niet zelf doen) en ruimte voor een regenton en een composthoop hebben we niet. Maar we hebben wel gekeken naar andere manieren om groener te wonen en dat lukt aardig. Onze manier? We nemen groene stroom af, gebruiken inderdaad alleen ledlampen, werken met zo min mogelijk milieubelastende materialen (denk ook aan schoonmaakmiddelen!) en we hebben extra planten in huis geplaatst. Zo is het ook nog letterlijk groener in huis.

Als jij denkt dat je ook meer zou willen doen op het gebied van groen wonen, dan raden we je aan om eerst een prijsvergelijkend onderzoek te doen. Het fijne is dat groene stroom steeds ‘normaler’ en daardoor ook goedkoper wordt. Misschien heb je ook iets aan ons artikel van een tijdje geleden, met de titel ‘Een groen huis.’ Groen wonen is makkelijker dan je denkt!

Reizen

isgroenlevenduur

En tot slot kijken we naar het onderdeel ‘reizen.’ Hoe groen je hierin wilt gaan is natuurlijk ook weer voor iedereen verschillend. Zo hebben wij ervoor gekozen om geen auto meer te hebben. Tegenwoordig hebben we een GreenWheels abonnement. Voor de mensen die GreenWheels niet kennen: dit is een service waarbij je met meerdere mensen een auto deelt. Bij ons in de buurt staan meerdere GreenWheels auto’s. Deze kun je reserveren en dan kun je er een paar uurtjes of een dag, of hoe lang je hem maar nodig hebt, in rondrijden. Het zijn gewone auto’s, dus geen elektrische. Die services heb je overigens ook. Neem bijvoorbeeld Car2Go. De ervaring leert wel dat deze kleine elektrische autootjes niet heel ver kunnen rijden, waardoor ze voornamelijk geschikt zijn om ermee ín de stad te rijden. Wij hebben gekozen voor GreenWheels, omdat wanneer we een auto nodig hebben, we er juist mee naar buiten de stad willen. Zoals naar een kringloopwinkel op een afgelegen industrieterrein, of mijn broertje ophalen voor een weekendje logeren.

Wat kost zo’n abonnement? Wij hebben gekozen voor het abonnement van €15 per maand. Dit betaal je dus sowieso iedere maand.  De kilometers die je rijdt en de uren die je de auto ‘huurt’ betaal je. Aan het einde van de maand krijg je een factuur thuisgestuurd. Voor ons pakt het stukken goedkoper uit dan wanneer we zelf een auto zouden hebben. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het feit dat je geen onderhoudskosten hebt – ideaal! Maar bovenal geeft het een goed gevoel, omdat we zelf geen auto hebben (die zijn er al genoeg in de stad, toch?) en we er nu eentje delen met een heleboel buurtbewoners. Het bevalt ons erg goed!

Daarnaast hebben wij een NS voordeeluren abonnement. We reizen namelijk meer met de trein dan met de auto – GreenWheels hebben we echt alleen voor wanneer het nodig is. Zo’n abonnement van de NS kost €50 per jaar en dat haal je er gemakkelijk uit wanneer je regelmatig buiten de spitsuren reist. Met de trein reizen is natuurlijk milieutechnisch gezien beter dan met de auto reizen.

Nou heb je ook nog hybride auto’s en elektrische auto’s en we hopen dat deze in de toekomst stukken goedkoper zullen gaan worden. Op dit moment past zo’n auto absoluut nog niet in ons budget, dus wij houden het lekker bij GreenWheels en de trein!

Is groen leven duur?

Als we alle punten nu nog eens nalezen, dan is onze conclusie dat een groene lifesyle voor ons niet duurder uitpakt dan een niet-groene lifestyle. We zijn juist veel bewuster geworden van dat wat we kopen, eten, gebruiken en dragen en we gaan er zuiniger mee om. Ook is het een groot voordeel dat steeds meer groene dingen normaal worden en daardoor ook goedkoper. Denk aan groene stroom, een auto delen of biologische boodschappen die je tegenwoordig gemakkelijker bij ‘normale’ supermarkten kunt krijgen.

Natuurlijk hangt het er helemaal vanaf hoe ver je de groene lifestyle wilt doorvoeren (het is maar net hoe belangrijk dat voor jou is) en hoeveel waarde je hecht aan luxe. Wij hechten niet bijzonder veel waarde aan luxe, maar wel aan comfort. Wanneer wij echt een keer geen zin hebben om te fietsen of om met de trein te gaan, dan maken wij dus een dankbaar gebruik van ons GreenWheels abonnement. En aan boodschappen geven we graag wat meer geld uit, als we dan ook écht lekker eten. Op andere vlakken geven wij dan weer minder geld uit. Zo kopen wij weinig kleding, zijn we erg zuinig met cosmetica en hebben we op dat gebied weinig nodig en bezitten we geen eigen auto.

Een ieder zal dit voor zijn eigen manier invullen en zijn of haar eigen conclusies trekken. Vandaar dat we al in de inleiding zeiden: het is lastig om een eenvoudig ja of nee te geven. Wij denken dat een groen leven niet duurder hoéft te zijn. Hoe denk jij daarover? We horen het graag van je bij de comments!

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met innwind.nl –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

45 gedachten over “Is groen leven duur?

  1. Soms is kwaliteit gewoon beter dan kwantiteit, om het duurzame aspect nog niet te noemen! Ik koop ook liever 1 kwalitatief kledingstuk dat wat duurder is dan 10 items bij primark voor dezelfde prijs maar die een jaar later alweer versleten zijn…het is inderdaad uit welk perpectief je het bekijkt.

    1. Ps wat betreft groen wonen en composteren: hebben jullie ervaring met een wormenbak? Ik woon nu op een appartement en vind het na jarenlang composteren in de tuin bijzonder vreemd om bv groente afval in de vuilbak te gooien! Een wormenbak kan dus een uitkomst zijn maar weer niet precies hoe dat in zijn werk gaat en of het niet ‘vies’ is…

      1. Hi Nienke! Heb je toevallig de documentaire ‘no impact man’ gezien? Daarin wordt een wormenbak gebruikt voor het weggooien van etensafval.

      2. Nee, wij hebben hier zelf nog geen ervaring mee! Sorry…

      3. Wij wonen op een flat en hebben sinds 2,5 jaar een wormenbak. Als we het mensen vertellen kijken ze heel raar en vragen zich af waar dan, want niemand die het merkt. Het ligt aan het aantal personen in je huishouden of het voldoende is om alles te verwerken. (Als wij bijv met al onze kinderen zijn, is het teveel, maar als we met zijn tweetjes zijn dan lukt het prima) In het begin moet je er even wat tijd en energie in investeren. Maar als het eenmaal goed loopt, ruik je niets en heb je geen last van andere ongewenste insecten. Als je meer wil weten, wil ik je rustig mij mailadres geven.

  2. Yooooo mag ik even zeggen dat ik het supertof vind hoe jullie samenwerkingen verwerken in posts zodat de post écht kwalitatief goed is/blijft en je niet merkt dat er ook maar iets commercieels in zit? Was bijna verbaasd dat ik hieronder een disclaimer tegenkwam, echt een teken van professionaliteit vind ik dat.

    1. Dat is een heel groot compliment, dankjewel! (en ook precies onze bedoeling. We willen alleen maar kwaliteitsstukken leveren :))

    2. Ha, ik had het niet gezien en er NIETS VAN GEMERKT, totdat ik Mirthes comment las. Ik sluit me bij haar aan: goed gedaan Groene Meisjes, ik vind het een mooi artikel :-)

  3. Wilde net als Mirthe inderdaad even opmerken hoe geweldig ik het vind dat jullie zulke inhoudelijke stukken schrijven. Niet alleen met samenwerkingen, maar überhaupt. Ik ben telkens weer verrast en -eerlijk is eerlijk – soms kost het moeite om me door een heel stuk heen te werken, omdat ik gewend ben dat andere blogs er na een paar alinea’s mee op houden. Gelukkig is jullie schrijfstijl dusdanig prettig en de onderwerpen dusdanig boeiend dat ik blijf lezen tot het eind.

    Chapeau!

    1. Dankje! Onze artikelen zijn soms wel een beetje lang ja, hihi. We willen ook altijd zóveel vertellen! ;) Daar mogen we wel eens een beetje op letten, want niet iedereen heeft altijd tijd en zin om lange artikelen te lezen.

  4. Goed artikel! Inderdaad kwa eten als mensen van het ‘hippe’ eten koopt zoals superfoods (niks er tegen!) of kant en klare producten kopen of veel vleesvervangers dan kom je inderdaad goedkoper uit. Ik verbaas me vaak wanneer ik boodschappen doe en de ‘basis’ dingen koop. Ik ben gewoon veel goedkoper uit dan als ik luxe producten koop of snacks. Duurzame kleding koop ik dan niet maar weet wel zeker dat je daar veel langer mee kan dan gewone kleding maar dat het ook een gewetenskwestie is. Ik ben wel gek op die hippe technische snufjes zoals dingen die op zonne energie werken.

    1. Grappig om te lezen dat je dezelfde ervaring hebt! Wij hebben hetzelfde: we verbazen ons soms over hoe goedkoop we uit zijn met bepaalde boodschappen!

  5. Wauw, wat een prachtige blogs schrijven jullie. Het zet me iedere keer weer aan het denken. En inderdaad, ik was ook verbaasd dat jullie afsloten met een disclaimer. Ook mijn complimenten! Goed gedaan:)

  6. Wat een goed en volledig artikel! Ik ben het met jullie eens dat groen leven financieel niet duurder hoeft te zijn, maar je betaalt er wel op een andere manier voor, namelijk met tijd. Het is makkelijker om nergens aan te denken bij het doen van boodschappen, kleding kopen, reizen, et cetera. Als je groener leeft dan moet je jezelf inlezen, bewust met zaken bezig zijn, kritischer zijn en alert zijn op greenwashing. Dat laatste met name om wat jullie zelf ook aangeven, groen is hip en dus willen niet zo groene bedrijven natuurlijk een graantje meepikken. Persoonlijk steek ik die tijd er met alle liefde in, maar kan me ook voorstellen dat mensen dat er niet voor over hebben. Daarom zijn sites als die van jullie heel handig, want jullie doen in feite het huiswerk al en schrijven er vervolgens een goed en informatief stuk over.

    1. Absoluut waar! Groen leven kost wat meer tijd. Toen wij begonnen met vegan eten liepen we uren door supermarkten allerlei etiketten te lezen. Inmiddels niet meer hoor ;) Maar het is waar, je moet er wat voor over hebben!

      1. Het valt mij reuze mee, ik kijk van tevoren op sites en ik heb nu bijna alles vegan. Ik maak wel eerst op wat niet vegan is ik doe niet aan voedselverspilling ;)

  7. Wat een super interessant en uitgebreid artikel! Heel leuk om te lezen! Ik sla hem op, dan kan ik hem later nog terugkijken (:

  8. Ik vind dit een heel goed en fijn artikel! Ik probeer steeds gezonder en groener te leven! Ik ben jaren geleden begonnen met op mijn voeding letten, verdiepen in natuurlijke cosmetica, meer gaan sporten en op de elektriciteit te letten (geen stekkers in het stopcontact laten als je het niet gebruikt, lampen uit doen, tv uit doen als je niet kijkt). Sinds 1,5 jaar ben ik overgestapt op dierproefvrije cosmetica (ik koop niks meer voor mijn blog dat op dieren getest is en ik ben bezig met de producten die ik dagelijks gebruik die op dieren getest zijn om die te vervangen) en nu wil ik vooral een poging gaan wagen om (meer) vegetarisch/biologisch te gaan eten, natuurlijke cosmetica, meer de fiets te gebruiken dan de auto etc, ik dacht altijd dat het extreem duur zou gaan worden, vooral qua eten en cosmetica, maar het valt uiteindelijk wel mee en ik heb inderdaad ook liever een heel goed product dan heel veel producten die niet van goede kwaliteit zijn of niet goed voor het milieu/dieren is! Het is ieder geval een goed artikel, want ik liep toch nog tegen wat dingen aan! (:

    1. Wat goed om te horen Renate! En wat ben je goed bezig!!

  9. Goed artikel! Ik merk ook wel wanneer ik meer uitgeef aan een artikel (bv. nu ik bijna alleen nog maar verzorgingsproducten van de Lush koop) ik er zuiniger mee ben en er ook meer van geniet dan bij een goedkope niet-groene shampoo van een willekeurig merk. Bovendien geef ik minder uit aan bijvoorbeeld waterflesjes nu ik mijn Bobble heb, dus dan bespaar je op dat vlak weer. Ik denk dat er een prima evenwicht te vinden is tussen dure groene spullen en juist de spullen waarmee je bespaart door groen te leven.

  10. Mijn ervaring is dat je doordat je groen wilt leven, je vaak ook gewoon veel bewuster met alles om gaat. En daardoor let je ook een beetje op wat je uitgeeft, waardoor het helemaal niet duurder is om groen te leven. Al zal dat wss ook niet voor iedereen gelden. Bij ons dus wel :-)

  11. Hi!
    Ik sprak net iemand van http://www.huurdezon.nl, waarbij je zonnepanelen kunt huren bij een huurwoning van Eigen Haard en ze zijn ook met andere corporaties in gesprek.
    Groetjes! Keep up the good work :)). Ik lees jullie blog met veel plezier en zie vaak goede tips!
    Marlies

  12. Wat was dit weer fijn om te lezen! Ha vooral nu ik in mijn omgeving mensen ook toch stiekem meedoen als ze zien als iets werkt! (Ik gebruik water en bakingsoda als shampoo, iedereen wilt nu zelf ook echt proberen!) Beste regel die ik mijzelf gaf, een jaar geen kleding kopen, kijken wat ik echt mis aan iets nieuws kopen, tot nu toe… Niets!.. soms lijken dingen ‘zwaar’ om op te geven maar elke dag een beetje meer groen went ook heel snel! Bedankt Dames!

  13. Super leuk artikel! Nog even over het stukje van ‘groen eten’, laatst kocht ik een zak biologische aardappelen bij de jumbo en die had exact dezelfde prijs als de niet biologische aardappelen. Weet niet of het nu nog zo is maar misschien hebben er meer mensen wat aan. Op zo’n manier is biologisch absoluut niet duurder.

    1. Hey kijk eens aan! Dat is goed nieuws. Dat komt, neem ik aan, doordat biologisch eten steeds meer verkocht wordt. (misschien ook niet, ik ben geen expert, maar goed nieuws is het in ieder geval!)

  14. Toen ik zeven jaar geleden met mijn kinderen alleen ging wonen leefde ik onder bijstandsniveau. Toch besloot ik juist toen om duurzamer te gaan leven. Om mij heen kreeg ik toen veel negatieve reacties. Dat dat niet kon, qua geld enzo. Maar wat mensen doen is alle boodschappen die ze gewend zijn/waren te doen ineens om te rekenen in biologische producten. Tja, dat is dan ineens 1,5 x zo duur.. Maar dan vergeten ze dat duurzamer gaan leven meer betekent dan ineens alles bio te kopen. De gewoonte om overal anders mee om te gaan is echt een hele belangrijke en die vinden mensen vaak het moeilijkst. Blogs als die van jullie helpen dan wel erg.

  15. leuk deze blog, vooral omdat het zo’n goed overzicht geeft en groen leven van verschillende kanten en met zijn verschillende aspecten belicht. En ik vind jullie blogs absoluut niet té lang. alleen maar mooi meegenomen al die informatie!

    1. Oh gelukkig :) Maar we kunnen het ons wel voorstellen hoor, dat onze artikelen soms wel erg lang zijn. Daar heeft niet altijd iedereen tijd voor. Dus soms mag het wel iets korter ;)

  16. Fijn artikel! Jullie inspireren me enorm de laatste tijd. Ik ben steeds groener aan het worden (eten, kleding, cosmetica) en dat is mede dankzij jullie.
    Wij hebben onze auto twee jaar geleden weg gedaan en we rijden sindsdien (wanneer het echt nodig is) in auto’s van mensen uit de buurt via Snappcar. Ook een aanrader vind ik.

    1. Wat leuk om te horen! En inderdaad, Snappcar is ook 1 van de initiatieven in hetzelfde rijtje. Goed dat je hem noemt !

  17. Dit vinden jullie misschien wel een interessante website/shop levenzonderafval.blogspot.com. Deze vrouw leeft met haar gezin van 4 zo goed als zonder afval. Maximaal 1 klein zakje per maand, best indrukwekkend! Ik heb van haar verschillende dingen gekocht en het lezen en bekijken van haar site brengt je misschien op andere manieren waarop je zelf groener/bewuster kan leven :)

  18. Hoi

    Na een weekje zonder internet eindelijk de tijd om deze posting te lezen. Ik vind jullie posting absoluut niet te lang en ze lezen inderdaad vlotjes.
    Groener leven brengt bij mij in de eerste plaats ook bewuster consumeren met zich mee. Ik vind het wel handig dat heel wat producenten tegenwoordig de voedingswaarden en ingrediënten op hun websites vermelden. Af en toe neem ik de tijd om die eens te vergelijken en dan moet ik in de winkel slechts zoeken naar de producten die op mijn verlanglijstje staan. Reviews van blogger helpen ook veel.

    Groetjes
    Sopdet

  19. Tuurlijk ja. Een Raw Bonbon is duur. Maar dan zeg je ook wat natuurlijk. Een bonbon is voor erbij. Een groen leven kan supercheap zijn als je, je eigen volkstuintje hebt.
    Het is net waar je, je prioriteiten stelt. Wat wil ik eten? Alles lokaal of ook cacao en juices van de overkant.
    Een raw bonbon is duur omdat het handgemaakt is en rauwe biologische cacao prijzig is. Het was vroeger niets voor niets een betaalmiddel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *