Een herfstig solotripje naar Venlo

Vorige week was het weer eens tijd voor een ouderwets solotripje en laat dat nou eens één van mijn favoriete bezigheden allertijden zijn. Ik werd uitgenodigd om Venlo te komen ontdekken. Ik was nog nooit in Venlo geweest, dus die gelegenheid greep ik maar wat graag aan. Twee dagen lang vermaakte ik me ontzettend goed in mijn eentje in deze mooie stad. Mijn programma was een perfecte mix van kunst en cultuur, lekker eten en de natuur in. Het was precies waar ik even aan toe was en ik heb heel veel tips met jullie te delen.

Ik vertrok op donderdag om 07:00 uit Rotterdam. En eerlijk is eerlijk: ik had na een lange rit best wel flínke trek toen ik om 09:00 in (het zonovergoten) Venlo aankwam. Dat kwam helemaal goed, want ik werd warm onthaald bij Café Bruxelles met een uitgebreid ontbijt. Ik at kokosyoghurt met verse fruit en granola en glutenvrij brood met gegrilde groenten en avocado. Dat glutenvrije brood verdient trouwens een eervolle vermelding. Het wordt gemaakt dooreen lokale leverancier van glutenvrije producten: Oui! Sans Gluten. Je snapt dat dit een goed begin van mijn tijd in Venlo was; een lekker en stevig ontbijt, ik kon er voorlopig weer even op vooruit.

Weinig kan me zo gelukkig maken als een warme koffie op het terras in de herfstzon. Je weet wel, dat je je jas uittrekt, maar je sjaal aan houdt? Ik dronk de koffie – op aanraden van één van jullie – bij Milk&Cookies en hij was goed!

Na de koffie was het tijd voor mijn eerste ‘echte’ activiteit: naar het museum! In Museum van Bommel van Dam is momenteel (en nog tot eind februari 2023, dus je hebt nog even) een fantastische expositie van Melle te zien. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze kunstenaar helemaal niet kende – terwijl hij heel beroemd blijkt te zijn, – maar ik was meteen heel erg onder de indruk van zijn werk. Zijn kunst is absurdistisch en af en toe ronduit weird en ik hou ervan. Het is kleurrijk en op elk doek is ontzettend veel te ontdekken.

Het museum is niet al te groot en lekker overzichtelijk; ik vind dat fijn. Ik wil niet verdrinken in een museum en vind het juist prettig om één expo te bekijken en anderhalf uur later weer buiten te staan met een hoop nieuw opgedane indrukken. Museum van Bommel van Dam zit in het oude postkantoor van Venlo. Het is een prachtig gebouw en ik heb me laten vertellen dat tijdens de laatste renovaties er zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van duurzame materialen en elementen. Erg mooi om te zien!

Na het museum wilde ik mijn spullen graag even kwijt, dus ik besloot alvast even langs het Theaterhotel, waar ik zou slapen, te gaan. Ik werd erg vriendelijk ontvangen en mocht alvast inchecken. Het geluk was dat mijn kamer al klaar was, dus ik kon lekker mijn spullen kwijt en me klaarmaken voor het volgende programmaonderdeel: lunchen bij STEK.

STEK is een 100% vegetarische lunchroom en zit in het pand van de openbare bibliotheek van Venlo. Het is een mooie en lichte ruimte. Het publiek is een mengeling van studenten die aan het leren zijn, ouderen die een krantje lezen en vriendinnen die met elkaar aan de koffie zitten. Erg gezellig! Ik koos voor een licht soepje met groenten uit de tuin (ook weer met glutenvrij brood) en een homemade chai latte. Alleen voor die chai latte zou ik teruggaan naar Venlo. Zó goed was die. Na mijn lunch wandelde ik nog een rondje door de bieb, want hoe zou ik dat kunnen laten? Zo’n toffe en gezellige plek is dit. Als ik in Venlo zou wonen zou ik hier vaak te vinden zijn, natuurlijk met een stapel boeken naast me op tafel.

Ik slenterde lekker op mijn gemak door Venlo: wat een mooi stadje is dit zeg. Zéker in de herfst. Ik ontdekte een fijne boekhandel (Koops) en een winkel waar je heerlijke chocolade kunt kopen (Het Romerhuis) en meer heb ik dan eigenlijk niet nodig. Maar er is nog genoeg te zien en te shoppen in Venlo. Ik hou er zelf niet heel erg van om tíg winkels in en uit te gaan (zeker als ik niks nodig heb,) maar als je dat wel leuk vindt, vermaak je je zeker weten.

Na een korte stop op mijn hotelkamer (en oké, ook een minidutje) plofte ik op de bank neer bij borrelcafé De Keizerin. Heerlijk met een Old Fashioned en een boek. De Keizerin is het café waarvan ik zou willen dat ik het hier om de hoek had: knusse hoekjes, veel planten, spelletjes in de kast en lekkere drankjes op de kaart. Een plek om de tijd te vergeten en urenlang te lezen, of om juist met vrienden af te spreken en spelletjes met elkaar te spelen onder het genot van een biertje.

Ik sloot mijn dag af met een heerlijke maaltijd bij Bij De Buren. Hier serveren ze moderne tapas en er is meer dan genoeg vega en vegan keuze. Ik ging voor de vegan rendang (en dat wordt geserveerd met een bolletje mango sorbet, wat misschien heel bizar klinkt, maar heel lekker was,) falafel van tuinerwten (op, jawel, glutenvrij brood) en piemenots de padrón. Een glas Verdejo erbij en je hoort mij niet meer.

Ik dook, helemaal rozig van deze dag, op tijd mijn bed in. Ik keek nog een paar vlogs en sliep vervolgens heerlijk. Het Theaterhotel is een fijne uitvalbasis voor een (solo-)tripje naar Venlo: het ligt mega centraal, de kamers zijn schoon en ruim en het personeel is erg vriendelijk. Ook bij het ontbijt was het geen enkel probleem om glutenvrij te eten, dus dat was een goed begin van mijn tweede dag.

Na mijn ontbijt vertrok ik op tijd richting Arcen, waar ik een bezoek aan de Kasteeltuinen ging brengen. Ik had geen flauw idee wat ik kon verwachten, maar ik sloeg stijl achterover toen ik zag hoe gróót die tuinen waren. Het zijn dan ook eigenlijk vijftien tuinen ineen; heb je dan een beeld? Je kunt je hier gemakkelijk een uurtje of drie vermaken, zeker als je het kasteel ook nog meepakt. Er zijn meerdere horecagelegenheden op het terrein en overal staan bankjes waar je tijdens je wandeling even kunt uitrusten. Er is ongelooflijk veel te zien en je kunt hier echt verdwalen. Een fijne plek om tot rust te komen en een paar uur in de natuur te zijn. Een tip: in oktober is er een lichtkunstfestival (‘Enchanted Gardens‘) en volgens mij gaat dat heel tof worden. Misschien een leuk Halloween-uitje?

Toen ik genoeg frisse lucht aan mijn hoofd had gehad reed ik terug naar Venlo en sloot ik mijn tripje af met een lunch bij Grenswerk. Dit is een poppodium met een horecagelegenheid eraan vast. Je kunt Grenswerk het beste omschrijven als: roze, discoballen en regenboogvlaggen en ik werd er blij van. Het deed me denken aan een lunchroom in Keulen waar ik ooit een keer was, maar waar ik de naam niet meer van weet. Ik dronk een hippe Duitse frisdrank (pruim-kardemom) en at een pokébowl. Een goede bodem voor mijn reis terug naar Rotterdam. Een tip: bekijk ook de programmering van Grenswerk, want er staan een paar mooie dingen op de planning voor de komende maanden.

Ik kwam echt weer helemaal geïnspireerd thuis. Dat vind ik zo’n fijn gevoel na zo’n tripje. Het liet me ook weer zien dat je helemaal niet altijd lang of ver weg hoeft. Soms is het zo simpel als één nachtje naar een stad die je nog niet kent, gewoon op twee uur rijden van huis. In de auto naar Rotterdam beloofde ik mezelf al dat als het mogelijk is, ik dit echt weer vaker ga doen, zoals ‘vroeger.’ Ik ben dus benieuwd: wat zal de volgende bestemming zijn? (misschien hebben jullie wel aanraders?) 

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Venlo Partners.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “Een herfstig solotripje naar Venlo

 1. Ha ha. Ik kóm uit Venlo (maar woon er al heel lang niet meer, maar mijn ouders wel) maar de meeste plekken die je noemt ken ik helemaal niet! Café Bruxelles, het museum en de bieb wel. Al was die bieb vroeger niet inspirerend dus wie weet wel verplaatst … goede tips. Ga volgende keer eens wat van je suggesties uitproberen

 2. Wát een leuk verslag, ik woon in Venlo en ben helemaal met je meegewandeld! Yep je hebt goede plekjes gevonden. Ik ga zeker de tentoonstelling bezoeken.Lwuk dat je oui sans gluten! Benoemd! Ze staan ook altijd op pinkpop!

  1. Wat leuk dat je daar woont! Mooi stadje! En ja, ik hoorde het van PinkPop. Dat zijn de betere ontwikkelingen. Love it!

 3. Wat een leuk en inspirerend verslag. Heb met jouw adressen in mijn achterhoofd een dagje Venlo gedaan. Heerlijk glutenvrij gelunchd bij Café Bruxelles , lekker geshopt, het oude stadhuis bekeken en een lekkere thee bij Stek gedronken.
  Waar gaat je volgende glutenvrije trip naar toe?
  Ik kijk in ieder geval uit naar jouw verslag.
  Groetjes Liesbeth

 4. Venlo is een prachtige stad, echt ondergewaardeerd. De meeste mensen gaan naar Amsterdam, of naar de natuur in Friesland, maar Venlo is echt wel de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *