Eenvoudige ecotips #3

ecotips3.jpg

Naar aanleiding van ons eerste artikel met eenvoudige ecotips kregen we een heleboel (lees: tientallen) ontzettend leuke emails van jullie binnen. We hebben alle emails gelezen en willen jullie heel erg bedanken! In het tweede artikel verwerkten we de vijftien leukste tips die we gelezen hadden. Daarna stroomden de emails weer binnen! In dit artikel lees je weer een aantal ecotips die we uit de mails hebben gekozen, om met jullie te delen. De tips werden stuk voor stuk ingebracht door onze awesome lezers. De namen van de lezers staan erbij!

Hergebruiken

– Sabine – Gebruik een potje crème ipv een tube, een tube is lastig om helemaal schoon te krijgen dus laat je altijd restjes zitten. Daarbij komt dat je een potje kan hergebruiken en met een tube wordt dat lastig!

– Sophie – Heb je tijdschriften thuis liggen die jij al uit hebt en weg wilt gooien? Niet doen! Neem ze mee als je de volgende keer met de trein reist en leg ze neer op de tafeltjes, of achter de klaptafeltjes aan de stoelen. Een leuke verrassing voor andere treinreizigers en zo wordt al dat papier toch nog nuttig gebruikt. Als je iedere keer dat je met het OV reist 1 of 2 magazines meeneemt, ben je waarschijnlijk zo van die stapel af!

– Babette – Leuk om te doen: uitlopende/wortelschietende groenten/kruiden planten. Een bosje selderij die je op de markt of bij de Turk haalt (niet afgesneden!) kun je gebruiken en daarna herplanten. Eerst even in een glaasje water zetten tot er worteltjes aan komen en dan de aarde weer in. Uitlopende gember kun je ook planten; komt een erg mooie plant uit!

– Wendy – Als je schoenen hebt gekocht of iets online hebt besteld, dan kun je die schoenendoos met pakpapier aankleden en de doos gebruiken als mandje. In onze voorraadkast staan er meerdere! Ook glazen potjes van bijvoorbeeld bietjes of pindakaas zijn makkelijk af te wassen en te gebruiken voor je knutselspulletjes. Een oude fles limonade is met wat washitape zo klaar om gebruikt te worden als vaas, een leuk knutselproject voor kinderen. Misschien is de mooiste tip wel om kinderen bij je eco keuzes te betrekken zodat ze leren hoe we goed met de aarde om kunnen gaan.

Groen doen op de werkvloer

– Liza – Kijk ook wat er op de werkvloer nog kan gebeuren. Velen zitten tenslotte een groot gedeelte van hun tijd op kantoor. Denk aan: lichten ’s avonds uit, met de trap ipv lift, verwarming lager, drinkbekers etc.

– Merel – Koop voor al je collega’s een leuke beker bij de kringloop. Dit hoeft vaak maar 10 cent per beker te kosten. Zoek bekers die goed bij je collega’s passen, zodat je collega goed onthoudt welke beker van hem/haar is. Deel ze bijvoorbeeld uit op je verjaardag, met een stukje vegan taart erbij. Leuke combi toch? Koffie uit je eigen beker en een stukje taart. Verstop de plastic of papieren bekertjes bij het koffiezetapparaat en let eens op hoe snel iedereen een goed gebruik van zijn beker maakt! ;)

Koken en bakken

– Amelie – Bak je graag? Combineer verschillende baksels (die je evt. in kan vriezen) met een ovenschotel zodat je de oven maar 1 keer hoeft voor te verwarmen.

– Lineke –  Pasta en aardappelen enzo, daar laat ik even de kook over gaan en dan zet ik de pan op een onderzetter in het midden van een fleece deken en die deken wikkel ik dan helemaal om de pan. Duurt ietsje langer dan gewoon koken, maar scheelt enorm veel gas. Het is een variatie op de good old hooikist.

Minder afval

Alexandra – Hierbij mijn eco-tip: In veel grote steden zijn er weinig mogelijkheden om groen afval te scheiden. Ik woon in het centrum van Leiden en hoewel in de buitenwijken wel gft-bakken staan, zijn deze in het centrum nergens te bekennen. Daarom maak ik sinds een jaar mijn eigen compost! Op internet is heel veel te vinden over hoe je compost kan maken, wat je er wel en niet in moet doen en waar je op moet letten. Het leuke hiervan is dat het helemaal niet ingewikkeld is en je hoeft er ook geen tuin voor te hebben of een speciale wormenbak of iets dergelijks voor te kopen. Ik heb gewoon bij de Hema twee plastic bakken gekocht en daar gaatjes in geprikt zodat er lucht in komt, en deze op mijn balkon gezet. Voor mensen met weinig ruimte is er een nog makkelijker optie: de melkpak-methode. In een leeg (schoongemaakt) melkpak gooi je het groene afval, met af en toe een handje aarde erbij, als het pak vol is doe je hem dicht en zet je hem in de vensterbank. Af en toe een beetje schudden en na 6 weken is je compost klaar!

– Kirsten – Mijn ecotip is om bergen oud papier te besparen: neem een leesmap! Klinkt ouderwets, maar ik heb bijvoorbeeld een heel kleine map met alleen Viva en Flair en elke week een maandblad VT Wonen/101 Woonideeën/Home&Garden/Tuinieren. Ook goed voor de portemonnee, ik betaal nog geen 20 euro per maand voor al deze bladen die 2 weken oud zijn…..En als bonus: geen bergen rondslingerende tijdschriften meer in huis!

We hopen dat jullie het weer leuk vonden om de ecotips te lezen! Welke tip ga jij toepassen? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “Eenvoudige ecotips #3

 1. Ik vind de tip van de mokken voor collega’s kopen erg origineel! Wij gebruiken op het werk al mokken, dus die kan ik helaas niet meer uitvoeren. Tijdschriften geef ik ook al vaak weg aan vriendinnen. Maar de oven 1 x verwarmen en meerdere baksels/gerechten combineren, daar ga ik gebruik van maken! Dank voor de leuke tips.

 2. Leuke ideeën. Nadeel van de tijdschriften in de trein: Ik vraag me af of de schoonmakers aan het einde van de dag aan afvalscheiding doen. Ik vrees dat je mooie tijdschriften dan in de vuilniszak belanden ipv bij het oud papier…

 3. Die compost tip is geweldig. Ik dacht altijd dat het niet te doen was op het balkonnetje, maar dit klinkt do-able.
  Die mokken op het werk, ik heb het idee gedropt, ben heel benieuwd of ik er nog iets van hoor. Laatst was ik wel in discussie over papiermisbruik, maar de eigenwijze teamleider ter plaatse gaf aan dat ik ook thuis al een groot verschil kan maken…. (GRRRRRR!!!!! persoon die minder goed bedeeld is al het gaat om iq puntjes). Wellicht kan ik het aankaarten bij iemand die wat meer openstaat voor zulke ideeen.

   1. Dank je voor de link. Dat verminderde afval viel mij ook op. In ons complex is er geen groenbak, maar ik verzamel het nu om het bij mijn ouders te dumpen ;-). Wij kunnen ook drankkartonnetjes apart inleveren.

 4. Leuke tips, maar die over tweedehandsmokken kopen voor collega’s en vervolgens de plastic bakers weggooien vind ik minder. Het is goed om zelf bewust bezig te zijn, maar andere mensen dwingen daarin mee te gaan is vervelend en belerend. Laat je collega’s gewoon zelf kiezen waaruit ze hun koffie drinken en geef het goede voorbeeld door zelf uit een leuke mok te drinken.

 5. Leuke tips weer die meteen toepasbaar zijn :)

  Werd er al een keer genoemd dat je tandpasta tube’s in het midden open kunt knippen, en er zo toch nog het laatste restje uit kunt halen? Vaak nog wel goed voor 4 poetsbeurten. Hetzelfde geldt voor andere tube’s met bijvoorbeeld bodylotion. Ik sta er elke keer weer versteld van hoeveel er uit komt!

 6. Een vraag die weinig met de inhoud te maken heeft, maar hebben jullie de foto zelf gemaakt? Zo ja, waar? Want ik word enorm blij van zoveel bloemetjes “in het wild”!

 7. Ik vind de tip om dagcrème uit een potje ipv een tube te nemen een minder goed idee. Dagcrème in een potje komt veel in aanraking met lucht. Ook ga je hier elke keer met je vingers in (of je moet een spateltje gebruiken dat je elke keer goed schoonmaakt), waardoor er extra bacteriën in terecht komen. Hierdoor heb je kans dat je het potje eerder moet weggooien omdat het product niet meer goed is.
  Als je dit wil voorkomen dan kun je natuurlijk een kleiner potje kopen, maar hierdoor heb je wel weer meer verpakking per hoeveelheid product.
  De tip van Sanne in de comments om tubes open te knippen vind ik dan handiger.

 8. Tip voor het gebruik van tubes: knip hem open wanneer er niets meer uit komt. Je kunt er dan nog heel veel uit halen. Staat wat minder leuk in de badkamer, maar zo kun je hem wel helemaal leeg krijgen. Doet mijn vriend altijd met zijn gel!

 9. Wat een leuk artikel! Ook veel tips waar ik wat aan heb thanks!! Ik heb ook nog een paar kleine tips.

  gooi oude tijdschriften niet weg, maar gebruik het als inpakpapier. Soms hebben tijdschriften waanzinnig mooie foto’s knip ze uit en lijst ze in of maak er een collage van om inspiratie uit te halen.

  Scheer niet met een scheermesje maar gebruik suikerwax kan je heel makkelijk zelf maken en vaak gebruiken. Je hebt zo minder afval, bespaart water, en het is ook zachter voor je huid.

  1. Een toevoeging aan de inpakpapier tip: van die oude tijdschriften of mooie oude boeken kan je ook enveloppen vouwen! Zo heb je super mooie enveloppen om je post in te versturen. Denk hierbij aan oude atlassen, prenten- of natuurboeken. Maar van een roman kan je ook mooie dingen vouwen.

 10. Goede tips! Ik geef gelezen tijdschriften weer door. Bijvoorbeeld via de weggeefhoek op Facebook. Heel handig :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *