Eetdagboek van een Veggie: Merel (met recept voor amandelmelk)

eetdagboekmerel

Afgelopen vrijdag hield ik een eetdagboekje bij. Dat wil zeggen dat ik fotografeerde wat ik zoal at en vandaag laat ik dat aan jullie zien. Het was een thuiswerkdagje en ik had tussendoor lekker de tijd om wat uitgebreider te  koken. Ik hield het allemaal lekker simpel. Vegan eten is namelijk eigenlijk heel simpel! Kijken jullie mee?

Ochtend

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik begin de dag met 0,75 liter water met een halve uitgeperste citroen erin. Lekker fris begin van de dag! Als ik deze fles leeg heb, spoel ik mijn mond om te voorkomen dat het zuur van de citroen op mijn tanden kan inwerken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dan ontbijt ik met een kommetje ongezoete amandelmelk van Provamel met cruesli. Deze cruesli kocht ik in Rotterdam bij Gimsel en is gezoet met rijststroop. Hierdoor is hij niet zo zoet als je vaak gewend bent met cruesli. Echt heerlijk! Verder deed ik er wat aardbeitjes en een dadel in stukjes bij.

De hele ochtend was ik druk bezig met schoonmaken, afwassen en andere huishoudelijke klusjes. Tussendoor beantwoordde ik wat mailtjes voor de Groene Meisjes. Ik at nog een paar stukjes gedroogde mango en wat amandelen.

Middag

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mijn lunch bestond uit een ‘pasta’ (of noodles,  zo kan je het ook zien) van courgette en appel. Deze slierten maak ik met een Spirali; echt ideaal en heel leuk om te doen. Door de pasta at ik een dressing van een halve avocado met wat citroensap en kruiden. Supersimpel en ook niet per se mijn favoriet, maar wel een ideale manier om wat meer groente te eten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afgelopen week (en misschien nu nog wel) was het sesamzaad in de aanbieding bij Ekoplaza. Met geroosterd sesamzaad maakte ik deze sesamkoekjes. Ik gebruikte dit keer maple syrup in plaats van rijststroop en ik denk dat er hierdoor iets mis is gegaan. De koekjes werden niet echt een mooi geheel, zoals dat normaal gesproken altijd wel het geval is. Het werd dus meer een soort crumble of cruesli. Ach, ook lekker! Ik at er wat van als tussendoortje. Sesamkoekjes zijn the best!

Toen ging ik mijn broertje Niek ophalen, hij kwam een weekendje logeren. Samen met hem deed ik boodschappen voor het avondeten en het ontbijt van de volgende dag.

Avond

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik maakte een eenvoudige pastasaus met verse tomaten, tomatenpuree en kruiden. In veel recepten lees je dat je een schep suiker moet toevoegen, maar ik voegde een eetlepel (ongezoete en biologische) appelmoes toe. Werd net zo lekker! Verse pastasaus is echt honderdduizend keer lekkerder dan een saus uit pot of fles. Ik wil niet meer anders! We aten het met glutenvrije pasta van Lieke is Vrij, courgette, champignons en edelgistvlokken. Ook Niek vond het heerlijk en at een groot bord pasta leeg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

’s Ochtends had ik 200 gram amandelen in de week gezet. Zeg je dat zo? In de week zetten…hmm. Overgehaald door een aantal bezoekers (die reacties achterlieten op dit artikel over zuivelvervangers) wilde ik nu toch echt eens amandelmelk maken. De amandelen moesten acht uur weken, dus pas ’s avonds kon ik ermee aan de slag. Wat was dit simpel zeg! En zo ongelooflijk lekker. Zelf dingen maken is echt… ongelooflijk lekker. En leuk. En veel gezonder ook nog eens. Voor wie nog nooit zelf notenmelk heeft gemaakt, zo werkt het:

 • Je weekt 200 gram amandelen in water. Ik gebruikte blanke amandelen, maar je kan ook voor amandelen met een bruin velletje erom gaan.
 • Na 8 uur weken haal je de amandelen uit het water en laat je ze uitlekken.
 • Doe de amandelen samen met 800 ml gezuiverd water (ik heb gekookt water laten afkoelen) in de blender.
 • Voeg 1/4 theelepel vanillepoeder (uit een vanillestokje) of 1/2 theelepel vanille essence en 2 ontpitte medjool dadels toe.
 • Laat de blender draaien tot je ziet dat het een mooie melkachtige substantie is geworden.
 • Leg een kaasdoek* in een fijnmazig vergiet en hang dit boven een grote kom.
 • Schenk de melk er rustig door.
 • Roer met een lepel door de substantie, zodat de melk rustig door het vergiet kan lopen.
 • In de kaasdoek blijft de pulp** van de amandelen over. Knijp de kaasdoek voorzichtig uit boven de kom om het laatste restje melk eruit te krijgen.
 • Bewaar de melk, bijvoorbeeld zoals ik deed in een Mason Jar, in de koelkast en enjoy.

* een kaasdoek kan je bij de betere kookwinkels kopen. Dille en Kamille hebben ze geloof ik ook. Je kan overigens ook een pantykousje gebruiken. Uiteraard een pantykousje dat nieuw uit de verpakking komt en nog niet is gedragen. Van tevoren was je het pantykousje met alleen heet water.
** met de pulp kan je allerlei dingen doen, zoals door je yoghurt roeren, koekjes bakken, burgers bakken enzovoorts. Ik voegde wat kokosolie en kokossuiker toe en deed het in de oven. Het resultaat was een heerlijk zacht cookiedough, wat ontzettend lekker smaakt op bananasoftserve of door je ontbijt.

Wow. Homemade amandelmelk is geweldig. Ik vond het een beetje naar amandelspijs smaken. Dit schijnt te kunnen komen doordat ik blanke amandelen gebruikte. Nu ben ik zelf dol op amandelspijs, maar ik weet dat veel mensen dit niet lekker vinden. In dat geval zou ik aanraden de amandelen met het bruine velletje erom te gebruiken. Amandelmelk maken is echt enorm simpel en leuk om te doen, dus ik kan het iedereen aanraden. De volgende ochtend had ik een ontbijt met verse amandelmelk in plaats van amandelmelk uit pak. Dat was toch wel éxtra genieten!

Dit was mijn spreekbeurt… eh eetdagboek. Zijn er nog vragen? ;) Geniet van jullie zondag!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

12 gedachten over “Eetdagboek van een Veggie: Merel (met recept voor amandelmelk)

 1. Ik moet ook maar eens proberen om amandelmelk te maken. Eerst maar eens een kaasdoek scoren! I like!

 2. Klinkt als een lekkere dag invulling. De amandelmelk kan je trouwens ook maken met de versapers. Dat al is geprobeerd?

 3. Kennen jullie dit filmpje van Sarah Britton?

  http://vimeo.com/27840577

  Hierin laat ze zien hoe je notenmelk kan maken. Ik vind de video prachtig en door het recept en het resultaat echt te zien wordt ik altijd nog vrolijker om het te maken! Een fijne zondag!

  1. Prachtig! Maar alles wat zij maakt is mooi.. en lekker :)

 4. Wat leuk dat je je eetdagboekje met ons deelt! :D Die pasta ziet er heerlijk uit. Nog een tip (okee twee tips ;) ) je kunt heel makkelijk zelf appelmoes maken door verse appels te pureren in je Vitamix, het resultaat is echt fantastisch! En ik maak altijd notenmelk mbv een “nutmilk bag” die kun je heel goedkoop op Ebay vinden. (ik las erover bij Oh She Glows) Met kaasdoek werd het bij mij een enorme knoeiboel! Maar dat kan ook aan mij liggen haha :)

 5. Ik heb ook bij EkoPlaza ingeslagen hihi! (zonnebloempitjes, sesamzaadjes en shoarma van DVS!)
  Wat een leuk eetdagboek en supersimpel allemaal!

 6. wat leuk om zo te zien! amandelmelk maken moet ik ook eens uitproberen. en nu weet ik wat ik morgen nog eens moet maken: courgetti!
  xo, cheyenne

 7. De amandelen staan nu in de week.. Woei, spannend. My first nut milk. Leuk ook dat filmpje van Sarah Britton. Vooral de eenvoud en het heerlijk vrolijke muziekje. Ik krijg er dorst van, maar moet nog een nachtje wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *