Ethical Fashion Show + MINT

mint5

Afgelopen week was bijzonder. We mochten aanwezig zijn bij twee mooie beurzen die draaien om eerlijke mode. Vrijdag 10 juli bezochten we de Ethical Fashion Show in Berlijn en op maandag 13 juli liep Merel rond op MINT, in ons eigen Amsterdam. Op deze twee beurzen worden de nieuwste collecties uit de wereld van de eerlijke mode geshowd. We hebben bergen inspiratie opgedaan en veel foto’s gemaakt om aan jullie te laten zien!

Voordat we beginnen met het showen van het beeldmateriaal dat we hebben geschoten, willen we eerst nog even een paar dingen kwijt. Ten eerste: eerlijke mode is niet saai. Niet meer. Het is ook niet truttig, oubollig of stijfjes. Al lang niet meer. Eerlijke mode is ook al lang niet meer onbetaalbaar, zoals dat een paar jaar geleden misschien nog wel het geval was. Er zijn een heleboel merken met gangbare prijzen, die voor iedere portemonnee haalbaar zijn – mits je verstandig shopt, natuurlijk. (daar komt weer de vraag naar boven borrelen: hoeveel kleding heeft een mens nou eigenlijk nodig?) Ieder half jaar wordt het aanbod groter en aantrekkelijker. Kleding eerlijk produceren wordt steeds belangrijker, maar tegelijkertijd ook steeds normaler. We verwachten dat het over een paar jaar de norm is en dat merken die hun kleding nog steeds onder slechte omstandigheden produceren, het moeilijk gaan krijgen. Immers: we kunnen er met z’n allen toch niet meer omheen dat de kledingindustrie belachelijk vervuilend is. Aardgassen raken op en het milieu lijdt onder de enorme wegwerpmentaliteit. Los van het vervuilen van het milieu, zijn er nog altijd heel veel dieren en mensen die lijden onder de huidige fastfashion-maatschappij. Het wordt tijd dat iedereen zijn ogen opent en kijkt naar wat hij/zij kan doen. Gelukkig laten deze beurzen maar weer eens zien dat je helemaal geen activist/suffe tante/geitenwollensokkenbreier hoeft te zijn om iets goeds te doen.

Terwijl we rondliepen op beide beurzen, konden we niet anders dan tegen elkaar zeggen hoe ongelooflijk tof het is dat we dit voor ons werk mogen doen. Een boodschap overbrengen, inspiratie opdoen en dingen met jullie delen. We vinden het een enorm voorrecht om deel uit te maken – hoe klein misschien ook – van allerlei belangrijke veranderingen die er momenteel in de wereld gaande zijn. Een paar jaar geleden was een beurs met eerlijke mode by far niet zo cool geweest als het nu is en daar mogen wij gewoon getuige van zijn. Dat alleen al is awesome, maar het mogen delen met jullie via ons platform is gewoon te gek. We hopen dan ook van harte dat ons enthousiasme voor dit onderwerp goed bij jullie overkomt!

Ethical Fashion Show 2015

ethical1 ethical7

Goed, laten we beginnen met Berlijn. The Ethical Fashion Show werd gehouden op een te gekke locatie: Postbahnhof am Ostbanhof. Stel je een paar mooie oude gebouwen voor, met in het midden een plein waar foodtrucks staan. Dikke pluspunten voor deze setting en locatie! We legden de mooiste en leukste dingen die we hebben gezien voor jullie vast en waar mogelijk zullen we het label erbij vermelden.

ethical2

Eén van de eerste stands die we tegenkwamen, was die van Jonny’s Vegan shoes. Voor het dragen van deze sneakers heb je misschien een beetje lef nodig (het is toch een beetje ‘in your face,’ die tekst erop) maar wij zouden dit zeker doen. Waarom zou je je er ook voor schamen dat je vegan bent?

ethical10

Van één van onze lievelingsmerken, PeopleTree, viel vooral deze lipstickprint ons op. Sowieso heeft PeopleTree weer allerlei leuks voor ons in petto, maar deze print sprong eruit. Geweldig!

ethical9

Ook ARMEDANGELS had weer prachtige kleuren en printjes. En het goede nieuws is dat het merk werkt aan een 100% diervrije collectie. Dat betekent dus dat alle kledingstukken ook nog eens geschikt zijn voor vegans!

ethical6 ethical11

Printjes, printjes, printjes. We LOVE it! (sorry, van bovenstaande stukken hebben we geen labels genoteerd.. we waren zo druk bezig met foto’s maken en filmen dat het niet overal is gelukt om alles op te schrijven)

ethical3 ethical4

Tot slot: Simple Animal. Wat een tof merk is dit! Ze maken t-shirts met dierenprints om aandacht te vragen voor animalcruelty. Een heel belangrijk onderwerp, want kleding zou niet alleen eerlijk moeten zijn voor mens en milieu, maar zeker ook voor de dieren. Dat dat niet altijd op een heel serieuze manier hoeft, maakt dit merk goed duidelijk. Vinden we leuk! Over dit merk gaan we zeker meer informatie opzoeken.

Helemaal vrolijk en geïnspireerd verlieten we de Ethical Fashion Show, met in het vooruitzicht nog een bezoekje aan MINT op maandag.

MINT 2015

mint11

Zoals ieder half jaar zag MINT er weer waanzinnig mooi uit. Veel mooier dan de beurs in Berlijn, zeggen we er maar meteen eerlijk bij. De aankleding en de vormgeving is zo ontzettend goed gedaan en dat maakt toch dat de beurs meer indruk op mij maakt. Jammer genoeg is de locatie wat minder spannend: de Amsterdamse RAI is vrij massaal en onpersoonlijk. Gelukkig is MINT een ‘afgescheiden’ gedeelte, waardoor je niet zo in de mensenmassa rond hoeft te lopen.

mint1 mint2

En oké, leuk dat er foodtrucks waren in Berlijn, maar in Amsterdam hadden ‘we’ sapjes van Sajoer en taartjes van SUE! En als er nou twee merken uit Rotterdam zijn waar ik gek op ben, dan hebben we het wel over deze twee!

mint8 mint9

Ik was enorm onder de indruk van de ontwerpen van Anne Gorkel uit Duitsland. Op ieder kledingstuk vind je dierenprints terug. De ontwerpster laat iedere keer een ander dier centraal staat, maar meestal zijn het dieren die langzaam uitsterven. Zo is het dit seizoen een neushoorn. Wat een prachtig idee om middels mode mensen bewust te laten worden van dit grote probleem!

mint6

De toffe prints van Linda Mai Phung, een van origine Franse ontwerpster die nu woont en werkt in Vietnam, vond ik meteen fantastisch. Dit shirt zou ik zo aantrekken!

mint3

Liefhebbers van kleur en bonte prints moeten absoluut bij Afriek zijn! Prachtige stoffen voor mensen die niet bang zijn om een beetje op te vallen.

mint4

Deze vegan tassen van Ratna Ho en Studio Mulder, die gemaakt worden van afgedankte restanten zeil, vond ik meteen fantastisch. Vooral het witte model met het lichtblauwe vak voorop. Alle tassen zijn one of a kind en worden handgemaakt. Een grappig detail is dat er niet wordt genaaid bij het maken van deze tassen. De onderdelen worden door middel van een soort lastechniek aan elkaar gezet. Heel bijzonder!

mint10

Wat ik altijd zo leuk vind aan MINT, is dat het niet alleen maar om mode gaat. Het is wat dat betreft echt een lifestyle beurs. Zo vind je er ook spulletjes voor in huis, organic wasmiddel en… toxic-free tampons van Yoni! (over deze tampons hebben we al eerder iets geschreven, maar het is toch leuk om dit weer eens onder de aandacht te brengen)

mint5

Natuurlijk ging ik ook nog langs bij de stand van LENA, de kledingbibliotheek. We hebben eerder over dit geweldige initiatief geschreven en we zijn nog steeds fan! Binnenkort gaan we weer langs om kleding te lenen voor de volgende shoot van ons boek. Leuk!

mint7

Tot slot, wat ik erg cool vond: de MINT bestellermuur waarop ieder label 1 favoriet product of kledingstuk mocht ophangen, om een goed beeld te geven van waar het merk voor staat. Erg leuk bedacht! (en er hingen echt te gekke dingen, die ik allemaal zo wilde hebben)

ethical5

We weten niet hoe het met jullie zit, maar wij hebben er na deze twee beurzen nog weer meer vertrouwen in dat eerlijke mode leuker en leuker wordt. We hebben ontzettend veel toffe dingen gezien die we zo zouden willen opnemen in onze garderobes!

Welke items zijn jouw favoriet? En hoe kijk jij tegen eerlijke mode aan? Ben jij er al mee bezig, of zou je je erin willen gaan verdiepen? Laat het ons weten! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

20 gedachten over “Ethical Fashion Show + MINT

 1. Gaaf dat jullie daar waren! Mooi om te lezen dat er steeds meer fair en ethical fashion komt. Sinds 2 jaar (Rana Plaza) zijn mijn ogen geopend en koop ik vrijwel alleen nog fair fashion. Armedangels is een van mijn favoriete merken. Ik ben benieuwd wat ze voor komend seizoen in petto hebben. Daarnaast heb ik stukken in de kast hangen van l’Herbe Rouge, Miss Green, Patagonia, G-Star, Kuyichi en Geiten Wollen Shirts. Ik betaal liever meer voor een duurzaam kledingstuk dan minder voor iets waar mensen oneerlijk loon voor krijgen. Sowieso heb je niet heel veel kleding nodig vind ik.

 2. Wat een gave beurzen zeg! Er zitten inderdaad echt hele toffe kledingstukken tussen. Zelf ben ik nog niet zo bezig met eerlijke kleding, maar het is wel iets waar ik me in wil verdiepen. Door jullie artikelen (en die van Iris) zie ik steeds vaker dat het allemaal niet zo duur hoeft te zijn. Sterker nog, het meeste is zelfs redelijk betaalbaar:) Er fijn! Ik heb nu nog best wel veel kleding van de H&M etc, maar ik wil wel echt omschakelen naar eerlijke kleding. De h&m conscious lijn koop ik steeds meer. Het zijn nog maar kleine stapjes, maar het is iets iig:)

 3. Wauw leuk om te zien en ik zou denk ik helemaal hebberig worden van het zien van al deze prachtige kleding. Ik vind het mooi dat jullie daar (natuurlijk) zo bewust mee bezig zijn. Ik probeer er ook steeds meer naar te kijken; maar helaas laat mijn portemonnee dat nog niet altijd toe.

  1. Dat je erover wilt nadenken vinden wij al fantastisch Reggy! En wat betreft de kosten: tweedehands/vintage shoppen is ook groen he? Zo kocht ik gisteren voor 0,75 cent (!) een t-shirt bij de kringloop.

   1. Daar heb je een punt! Hier op Bali kennen ze dat concept nog niet echt. Maar als ik straks terug ben in Nederland zal ik alle vintage winkeltjes eens even binnen lopen! Bedankt voor de tip! Weer wat geleerd. :)

 4. Oooooh heerlijke eye candy. Ik heb vorig seizoen voor het eerst echt ‘fair’ geshopt en het doet zoveel goed! Ten eerste: ik shop fair (simple as that), ten tweede: ik shop zo min mogelijk niet-fair (het voelt zó niet goed meer), ten derde: ik shop dus veel minder, ten vierde: minder keuzestress. Ik kijk enorm uit naar de nieuwe collecties en dan vooral die van Armed Angels! Voor komend seizoen moet ik op zoek naar een nieuwe jeans, ik mag een toffe trui kopen (want I LOVE TRUIEN) en mijn eeuwige zoektocht naar iets semi-netjes/casual en toch warm blijft ook bestaan.

  1. Wat geweldig om te lezen Michelle! Ik kan je aanraden om eens naar de broeken van Mud Jeans te kijken, die vind ik steeds mooier worden. PeopleTree heeft vaak ook geweldige truien. Leuk leuk! :)

   1. Bedankt voor de tips! Mud Jeans had ik inderdaad al wel eens gezien geloof ik, maar op dit moment doet de site het niet. Heb al vaker naar fair jeans gezocht, maar het rare is dat ik bijna nooit zwarte broeken tegenkom? Ben ik nu gek, wil niemand ze meer of is het slecht voor het milieu of zo?

    1. Hmm.. dat is vreemd. Ik weet wel dat PeopleTree zwarte broeken verkoopt. Sowieso een merk om eens naar te kijken!

    2. Bij Geiten Wollen Winkel hebben ze een prachtige zwarte skinny van hun eigen merk (is er ook in blauw). Die was wel bijna 100 euro toen ik er kwam (in het voorjaar) maar blijft heel mooi dus wel t sparen waard!

 5. Het ziet er allemaal geweldig uit maar de merken die ik heb gegoogeld (schrijf je dat zo? :p) daar kan ik niets vinden van hoe ik ze via internet oid zou moeten bestellen. En sommige hebben ook geen fysieke winkel. Dat is wel erg lastig. Zoals bij die prachtige tassen.

    1. Klopt! Sommige merken worden bij Geitenwollenwinkel verkocht trouwens. Dat is een erg mooie winkel!

 6. Klinkt leuk zeg! Ik ben wel bewust bezig met kleding, en vind het altijd leuk om over originele initiatieven te horen. Toch ben ik afgezien van basics nog zelden iets tegengekomen in mijn smaak, terwijl ik vaak en goed heb gezocht. Vaak zijn het toch wel printjes en kleurtjes, terwijl ik zelf meer een donkere stijl heb en een specifieke smaak. Ik heb me hier deels bij neergelegd en probeer wel altijd te vragen (via mail) waar en onder welke omstandigheden kleding is gemaakt als ik iets koop, want het gaat uiteindelijk om de vraag die er is. En ik denk goed na voor ik iets koop, of het wel bij mijn garderobe past en of ik denk het lang te kunnen gebruiken etc.

  1. Ken je Miss Green al? Veel basics in effen kleuren. geen printjes!

  1. Helaas niet. En daarom ben ik (Merel) ook veroordeeld tot vintage kleding (vind ik ook heel leuk en groen) en heel af en toe een oversized model van iets van People Tree. Maar helaas.. weinig keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *