Fijne podcasts voor de herfst

Beeld: Bette de Wit

Ik weet niet of het jullie ook is opgevallen, maar er verschijnen steeds meer (goede) podcasts. Ook in Nederland. Over állerlei onderwerpen. Al jaren luister ik praktisch elke dag wel een podcast, dus mij kunnen het er absoluut niet genoeg zijn. Nou heb ik al gergeld over mijn favoriete podcasts geschreven, maar omdat er weer zoveel nieuwe titels bijgekomen zijn, leek het me tijd voor een update. Dus hierbij: een paar fijne podcasts voor de herfst!

Naakt op een kleedje

In deze afleveringen gaan Heske ten Cate en Yuki Kho in gesprek met een interessante vrouwelijke gast over diens favoriete vrouwelijke kunstenaar. Elke aflevering wordt er één kunstwerk uitgebreid besproken. Naast dat ik het tof vind dat er – eindelijk eens! – aandacht is voor vrouwelijke kunstenaars en kunstkenners, vind ik het idee van focussen op één werk heel erg goed. Het laat me aandachtiger kijken en nadenken. Ook ontdek ik kunstenaars van wie ik nog nooit had gehoord, dus het is op meerdere manieren heel verrijkend om deze podcast te luisteren! Deze podcast is Nederlandstalig.

Praten over depressie

De titel zegt het al: in deze podcast wordt gepraat over depressies. Je luistert naar gesprekken tussen Maarten en Anneleen, die al jaren bevriend zijn en beiden depressies hebben doorgemaakt. Het ding is: ze hebben daar nooit echt met elkaar over gepraat. Daar brengen ze nu dus verandering in. Ze praten niet alleen met elkaar, maar ook met specialisten, zoals psychiaters en therapeuten. Ik kijk erg uit naar aflevering vijf, waarin Maarten en Anneleen in gesprek zullen gaan met Dirk de Wachter. ‘Praten over depressie’ is fijn en herkenbaar voor mensen die depressies doormaken, en ik denk heel helpend voor de mensen in hun omgeving. Het vergroot je begrip van wat depressies inhouden en helpen je nadenken over hoe je er beter mee om kunt gaan. Deze podcast is Nederlandstalig.

Nieuw seizoen Where should we begin? by Esther Perel

Geen nieuwe podcast – ook niet nieuw op mijn blog – maar deze podcast verdient toch altijd een beetje extra aandacht. We zijn nu een aflevering of vijf onderweg in het tweede seizoen en wow, het is weer zó goed allemaal. Perel (relatietherapeut en psychotherapeut) gaat in gesprek met stellen die op de één of andere manier vastlopen in hun relatie. Het is heel bijzonder om te horen hoe mensen zich openen en hoe ze zich kwetsbaar durven op te stellen. Soms is Perel mild en lief, soms ‘streng’ en wat korter door de bocht met haar adviezen. Dat houdt de gesprekken interessant en ik kijk er iedere week weer naar uit. Deze podcast is Engelstalig.

One Step Podcast

Misschien ken je Ingrid Nilsen als YouTuber en Instagrammer. Het blijkt dat ze nog meer interessante dingen doet, zoals bijvoorbeeld een podcast over mental health issues maken. In elke aflevering bespreekt Ingrid een kwestie met een gast. Denk bijvoorbeeld aan: leven met/na een alcoholverslaving, dealen met een lichaam dat niet functioneert zoals je gehoopt had of welke invloed geld op onze relaties kan hebben. Wat ik heel goed en vernieuwend aan de One Step Podcast vind, is dat Ingrid zo nu en dan een ‘reflectie-aflevering’ maakt, waarin ze terugkijkt op de gesprekken die ze met haar gasten heeft gevoerd. Die afleveringen maakt ze in haar eentje, wat weer een heel andere ‘sfeer’ brengt. Daarnaast is het tof om Ingrid op Instagram te volgen (ze heeft geloof ik een speciaal One Step account gemaakt,) omdat ze daar nog dieper op de afleveringen ingaat en ze je allerlei vragen stelt waardoor je nog iets langer over de afleveringen kunt nadenken. Een slim en origineel concept! Deze podcast is Engelstalig.

Van twee kanten

In Van twee kanten gaat Corine Koolen – die je misschien kent van de liefdesverhalen uit Volkskrant Magazine – in gesprek met koppels die een interessant liefdesverhaal te vertellen hebben. Dikwijls zijn dit verhalen over stellen die heftige dingen hebben meegemaakt. Hoewel de onderwerpen soms best wel zwaar zijn, hebben de afleveringen ook iets luchtigs. Ik vind het bijvoorbeeld iedere keer weer leuk om te horen hoe mensen elkaar hebben leren kennen en uit eigenlijk alle afleveringen blijkt: de liefde is soms enorm ingewikkeld, maar het is de moeite waard om je best ervoor te blijven doen. Corine Koolen interviewt en luistert, maar geeft geen adviezen. Daarmee is het dus een heel andere podcast dan Where should we begin? van Esther Perel. Deze podcast is Nederlandstalig.

Couple Goals

Couple Goals is de gloednieuwe podcast van Mandy en Roos, een lief en inspirerend stel dat samen op zoek wil naar ‘alle vormen van liefde die er zijn.’ Je zou kunnen zeggen dat deze podcast focust op queer relaties. De eerste aflevering is een gesprek met Mandy en Roos zelf, geleid door Arie Boomsma, waarin het stel onder andere vertelt over Roos die non-binair is en hoe dat hun relatie – al dan niet – vormt. De tweede aflevering is een gesprek met een mannenstel die een soms open/ soms niet zo open relatie heeft. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar de liefdesverhalen van alle andere queer stellen die nog geinterviewd gaan worden! Deze podcast is Nederlandstalig.

Als je op zoekt bent naar meer luistertips: ik schreef er onder andere hier, hier, hier, hier en hier eerder over.
Met een kleine sidenote dat de podcasts waarover ik in 2015 schreef mogelijk niet allemaal meer actief zijn, maar vaak kan je dan wel nog oudere afleveringen terugluisteren.

Wanneer luister je een podcast?

 

 

Van mensen die nog niet zo vertrouwd zijn met het luisteren van podcasts krijg ik vaak de vraag: “maar wanneer moet je dat dan luisteren?” Er moet natuurlijk überhaupt helemaal niks. Voor mij werkt het heel goed om podcasts te luisteren als ik onderweg ben, zoals op de fiets of in de trein (lang leve noise cancelling headphones) maar ook als ik thuis iets praktisch aan het doen ben, zoals afwassen of koken. Een enkele keer luister ik een podcast met een notitieboekje ernaast, om interessante dingen de gezegd worden op te schrijven. Dat zijn dan vaak dingen die ik later nog eens wil opzoeken. En heel soms wil ik gewoon op de bank liggen, onder een dekentje, en een podcast van begin tot einde luisteren met mijn ogen dicht. Eigenlijk het enige dat me niet lukt, is een podcast luisteren en iets lezen tegelijk. Maar goed, waarom zou je dat ook willen doen?

Misschien wil je graag beginnen met het luisteren van podcasts – of het weer oppakken – maar vind je het lastig om te beginnen. Nou, een zetje in je rug: bak deze vegan muffins met koffie en chocolade en luister ondertussen aflevering 1 van een podcast van ongeveer drie kwartier – zoals Esther Perel. Terwijl je muffins afkoelen maak je een korte (herfst-)wandeling door je buurt, terwijl je een korte podcast van ongeveer 25 minuten luistert – denk bijvoorbeeld aan Naakt op een kleedje. De volgende ochtend pak je een muffin in voor mee naar je werk en luister je onderweg, op de fiets, in de auto of in de trein een aflevering van ongeveer 30 minuten – zoals Van twee kanten, om je dag met iets interessants te beginnen. Heb je iets om over na te denken, anders dan je werk ;) En laat dan vooral in de comments onder deze blogpost weten wat je van de podcasts vond!

Welke podcasts luister jij graag? Heb je nog tips voor ons? Laat het vooral weten!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

28 gedachten over “Fijne podcasts voor de herfst

 1. Bedankt voor de tips! Vooral ‘van twee kanten’ lijkt me fijn. Zou je er trouwens de volgende keer bij willen zetten of ze Engels- of Nederlandstalig zijn? :)

  1. Oh, natuurlijk! Goede suggestie. Ik ga het meteen nog even aanpassen :)

 2. Ik luister al jaren naar podcasts en zou niet meer zonder kunnen! Van Vlaamse bodem luister ik (als vroedvrouw) graag naar “Radio mama”. En Alex Agnews “Welcome to the AA” is ook erg fijn om te luisteren, maar misschien niet zo als nederlander aangezien er vooral bekende vlamingen in aan bod komen.
  Ik ben erg benieuwd naar die koptelefoon: ben je daar tevreden over? Ik zoek een goeie noise cancelling koptelefoon maar zie zo door de bomen het bos niet. Er zijn er die 300 euro kosten die erg goed lijken maar dat is een beetje boven mijn budget en die waar jij naar doorlinkt is iets haalbaarder. Gebruik je hem al lang?

  1. Ja deze vind ik erg goed! Ik heb helaas wel voor een lelijke kleur gekozen een paar jaar geleden en ook eentje die niet draadloos is – dit lijkt me een betere optie. (ik heb dus een ouder model van dit merk, maar wel met noise cancelling) Ik vind het echt een uitkomst. En inderdaad: je kunt het heeeeel duur maken, maar deze is nog enigszins te doen.

 3. Hoi Merel,

  Mist er een stukje bij de alinea over de One Step podcast? Er staat ‘wat ik er zo goed aan vindt, is dat….’ PAMPAMPAAAM! Cliffhanger. Grapje :P

  Nog een vraagje over podcasts luisteren op de fiets: Is dat niet gevaarlijk? Kun je dan je aandacht wel goed bij het verkeer houden?

  1. Je hebt helemaal gelijk! en ik weet ook hoe het kwam. Ik was namelijk druk aan het tikken toen mijn batterij uitviel. Hij zal dat stukje wel niet opgeslagen hebben. Hoe dan ook, ik ga het aanvullen en bijwerken!

   En wat betreft het luisteren op de fiets: net als met muziek geldt dat ik het nooit heel hard zet. Ik wil mijn omgevingsgeluiden nog wel een beetje in de gaten kunnen houden in het verkeer!

 4. Ik ben ook echt gek op podcasts! Ik luister ze denk ik het meest wanneer ik in bed lig. Ik lig altijd zó te piekeren en te malen, en als ik dan even een podcast aanzet (met een timer, zodat ‘ie vanzelf stopt na een tijdje) kan ik mijn gedachten echt even verzetten. Alles wat ik de volgende dag per ongeluk ‘gemist’ heb omdat ik in slaap gevallen ben (wat natuurlijk eigenlijk juist goed is), haal ik dan lekker in tijdens mijn ochtendritueel, de wandeling naar het station, in de trein of ’s avonds tijdens het koken. Thanks voor alle fijne tips – ik heb er weer een hoop fijn luistermateriaal bij and I couldn’t be happier! Liefs, Stella.

  1. Wat klinkt dat allemaal fijn zeg: ochtendrituelen, in slaap vallen met podcasts… zo fijn om te lezen dat jullie er ook zo van houden!

 5. Hi Merel dank voor de tips altijd leuk nieuwe podcasts. Ik heb zelf nog n andere onwijs interessante, feminist survival project 2020 v Emily en Amelia Nagoski. Over stress en over hoe te leven in een post patriarchaal tijdperk. Ben niet zo goed in de link hier via mijn telefoon te delen maar de geïnteresseerde zoeker op podcasts vind m vast 😊. Groetjes Mieke Koerts

 6. Ik heb heel lang moeten wennen aan podcasts, ik had er inderdaad het geduld niet voor. Nu heb ik de oplossing gevonden: podcasts luisteren tijdens het stofzuigen. Zo wordt het stofzuigen een minder vervelende klus – ik doe het zelfs extra goed, omdat een podcast meestal langer duurt haha.

  Die uit jouw lijstje ken ik nog niet. Zelf zou ik je deze willen tippen: https://www.vpro.nl/programmas/El-Tarangu.html, van de VPRO, maar wel Vlaams gesproken <3 En spannend!

  1. Dol op Vlaamse podcasts! <3 Thanks! En: goed idee, tijdens het stofzuigen :)

 7. Favo podcast: The Mental Illness Happy Hour, geweldige Amerikaanse podcast waarin veel gelachen wordt, maar waarin heel serieuze thema’s zoals incest en harddrugverslaving onomwonden besproken worden https://mentalpod.com/

 8. Oh die klinken allemaal zo goed! Ik luister eigenlijk alleen naar de eeuw van de amateur, het lukt me maar niet om meer tijd te maken om andere podcasts bij te kunnen houden.

 9. Fijn om hier wat inspiratie over op te doen!
  Een heel fijne en interessante podcast uit België: ‘elke dag vakantie’. Staat op spotify, zeker de moeite eens te beluisteren! :-)

 10. Mijn eigen podcasts natuurlijk 😉 Smaakmakers, met goede gesprekken over eten. En Het Kan je Buurman Zijn, gesprekken met gewone mensen met een bijzondere verhaal, van pro-gamer tot stormchaser tot dementie.

 11. Muziek is mijn grote liefde, dus om die reden wel eens een podcast geluisterd, maar me nooit verdiept in wat er nog meer aan aanbod is. Na het lezen van deze blog en omdat ik al weken onrustig slaap, leek dit me een heel fijne manier om te ontspannen vóór ik ga slapen. En dus dook ik gisteravond vroeg mijn bed in. Ik koos voor de podcast “Praten over depressie”. Bepaald geen lichte kost, maar desondanks vond ik het heel erg fijn om niets anders te hoeven doen dan te luisteren. Ik vind het heel moeilijk om over mijn depressieve klachten te praten, ik lees er wel veel over, maar anderen er over te horen praten is toch weer anders. Ik heb hier heel veel aan, omdat er zoveel verschillende facetten van depressie worden belicht en ook hieruit weer blijkt dat geen enkele depressie hetzelfde is. Dankjewel voor deze geweldige tip!

 12. Mooie tips. :)
  Een heel ander topic, maar ik vind de nieuwe podcast ‘I write better than I talk’ heel leuk.

 13. Ik heb zoooo genoten van ‘het Hart van Napoleon’. Gevonden op Spotify. Wat een verteller is die man. Faaantastisch! Ik ben een jonkie in de podcast-luister-wereld en het nadeel van ‘Het Hart van Napoleon’ is dat alle andere podcast daarna een beetje minder zijn..

 14. Ik denk eigenlijk dat deze podcast al een keer genoemd is op je blog maar ik ben fan van onder ander Unladylike.

  1. Volgens mij nog niet! Ik ken het in elk geval niet. Bedankt voor de tip :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *