Fijne vertragende dingen

Beeld: Aline Bouma 

Hoe gaat het met je? Lukt het je een beetje om te vertragen? Ik heb het idee dat deze hele situatie ons min of meer dwingt om rustiger aan te doen en meer in het moment te leven. Normaal gesproken zou ik zeggen: “ik ben Happinez magazine niet,” maar goed, welke andere keuze hebben we? We kunnen niet te ver vooruit kijken, dus kijken we naar het nu.

Ik merk dat ik het nieuws steeds minder volg. De eerste week was ik niet van Twitter af te slaan en las ik ieder achtergrondartikel over het corona virus dat ik maar kon vonden. Nu heb ik mijn nieuwsinname beperkt tot het dagelijks luisteren naar de NRC Vandaag podcast, waarin in een halfuur de belangrijkste dingen worden besproken. Ook check ik soms (een paar keer per week) de headlines en de aantallen, of ik check wat er in de laatste persconferentie is gezegd. Maar ik laat geen onafgebroken stroom van informatie meer toe.

Mijn brein probeer ik te vullen met fijne dingen – zoals de natuur. Ik kom er eens te meer achter dat de natuur een enorme aantrekkingskracht op me heeft. Niet iedereen woont dichtbij bos, hei of strand – en in verband met de huidige maatregelen kunnen we ook niet van de natuur genieten zoals we dat misschien normaal gewend zijn te doen, – dus moeten we de de natuur maar naar thuis halen. Ik heb een lijstje gemaakt met fijne lees-, kijk- en luistertips.

Om te beginnen: een ode aan Floortje Dessing

Iets wat iedereen sowieso moet kijken: ‘Floortje terug naar het einde van de wereld.’ In dit seizoen van het populaire reisprogramma gaat Floortje opnieuw op bezoek bij een aantal mensen/gezinnen die ze een paar jaar geleden al eerder bezocht. Ik vind Floortje’s programma’s echt van een ongekende kwaliteit. De beelden zijn prachtig, de muziek ook, en de verhalen van de mensen die Floortje bezoekt zijn inspirerend en ontroerend. Ik vind het bijzonder om te bedenken dat veel mensen die ervoor kiezen om zo ‘remote’ te leven, eigenlijk altijd in (zelf gekozen) quarantaine zijn. Ze leven klein en eenvoudig, met weinig mensen om zich heen. Het leven is vele malen trager dan ons (normale) leven hier. Ik vind het fascinerend om te zien hoe deze mensen hun dagen invullen.

Wist je dat er op Spotify ook een playlist staat met alle muziek uit dit seizoen? Echt ontzettend lekker om deze muziek met een koptelefoon op te luisteren, tijdens de afwas bijvoorbeeld.

Heb je Floortje’s item bij één van de laatste afleveringen van De Wereld Draait Door gekeken? Het heet ‘Lessen in thuisblijven’ en dat zegt het allemaal eigenlijk al. Aanrader ook!

Vers van de pers: Naomi wees me erop dat Floortje nu komt met een nieuwe programma dat ‘Floortje Blijft Hier’ heet. Zie hier de veelbelovende preview. Ik ben erg benieuwd!

ANWB meisjes

Van Aline kreeg ik de YouTube serie (10 video’s van ongeveer een kwartier per stuk) van Elina Osborne getipt. Elina heeft de Pacific Crest Trail gewandeld. Ze legt haar trip van 1700 kilometer, die ongeveer drie maanden duurde, vast. De beelden die Elina onderweg schiet zijn prachtig: van besneeuwde bergtoppen tot zonsopkomsten boven meertjes, maar ook: stortbuien, kamperen, ’town-days’ en McDonalds bezoekjes, opbloeiende vriendschappen en angsten die overwonnen moeten worden. Bij de laatste aflevering heb ik een paar tranen gelaten omdat ik zó met Elina heb meegeleefd. Wat een moed moet je hebben om aan zo’n trail te beginnen. Het wordt echt tijd dat ik ga investeren in wandelschoenen. Misschien niet om een tocht van 1700 kilometer af te leggen, maar wel om vaker ‘serieuze’ wandelingen te maken. Het lijkt me namelijk heerlijk.

Er zijn op YouTube natuurlijk heel veel mensen te vinden die hun ‘vanlife’ (leven vanuit een campertje) laten zien, zowel in Nederland als in het buitenland. Ik vind niet alles even interessant, maar ik heb vanmiddag met veel plezier een paar video’s van Elsa Rhae gekeken. Ik vind het eigenlijk alleen al heel fijn om te zien hoe ze een warme chocolademelk bereidt in het kleine keukentje van haar camper, en dan met een boek bij het raampje zit. Om me een beetje in te leven heb ik haar recept voor warme chocolademelk meteen nagemaakt en er een boek bijgepakt. Je hebt zo weinig nodig hè, om een fijne avond te hebben?

Vogels en andere beestjes <3

Eén van de fijnste dingen die ik in lange tijd hoorde, was de Vroege Vogels podcast. Ik luister eigenlijk geen radio, dus van het programma Vroege Vogels krijg ik niet zoveel mee. Maar toen ik hoorde dat er ook een podcast is, die je dus op ieder gewenst moment kunt luisteren, was ik meteen enthousiast. En echt, doe me een plezier: luister dit. De aflevering van 29 maart bijvoorbeeld. Dit is gewoon briljante radio, mensen. Je hoort Henny uit Rotterdam melden dat ze een fuut heeft gespot – mét twee jongen! -, je hoort een boswachter (of reporter?) enthousiast vertelle over de insecten in zijn achtertuin in Utrecht Lunetten, je leert iets over de maan en de sterren, er is een soundscape met geluiden uit de natuur… het is gewoon echt een feestje. En ja, ik klink alsof ik 83 jaar oud ben. NOU EN!

Tot slot nog wat leesvoer

Ik zou tante Merel niet zijn als ik jullie niet op de valreep nog even een leestip meegaf. Twee zomers geleden zat ik met een gebroken enkel thuis en toen kreeg ik ‘Mijn wilde tuin’ van Meir Shaliv cadeau van een vriendin. Ik weet nog hoe dat boek me een beetje troost gaf, toen ik juíst in de zomer een tijdje niet de natuur in kon. Shaliv schrijft zo ontzettend prachtig over alles wat er leeft in zijn tuin in Israël – je hebt de illustraties in het boek bijna niet nodig. Misschien pak ik het boek binnenkort maar weer eens op.

Mocht je door de YouTube serie van Elina (over de Pacific Crest Trail) helemaal de smaak van het hiken te pakken hebben gekregen, dan is ‘Wild’ van Cheryl Strayed misschien ook wel iets voor jou. Cheryl liep dezelfde trail als Elina en schreef daar een prachtig boek over. Maar naast dat het boek gaat over wandelen, gaat het ook over rouwverwerking. Tijdens het wandelen is er heel veel ruimte om na te denken – eigenlijk zoals wij nu misschien ook meer ruimte hebben om gedachten toe te laten en te kunnen reflecteren.

Ik hoop dat er iets voor je bij zit. Geniet van deze natuurcontent en onthoud: slow down. <3

Ps: Ik krijg veel vragen over hoe jullie mij in deze gekke tijd (die vooral financieel erg onzeker is momenteel) kunnen supporten. Dat vind ik echt ongelooflijk lief! Ik schreef een blogpost met een paar opties. Die vind je hier. Dankjewel alvast!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

34 gedachten over “Fijne vertragende dingen

 1. Jaaaa, love Floortje Dessing en Vroege Vogels! Ik prijs me nu meer dan ooit heel gelukkig dat ik zo dicht bij allerlei rustige natuurgebieden woon. We hebben al veel wandelingen met de hond kunnen maken waarbij we amper of zelfs helemaal geen mensen tegenkwamen.

  1. Oh ik ben enorm jaloers op je! Hier in Rotterdam is het echt laveren tussen de mensen door… wandelen is niet echt heel gemakkelijk en natuur is er ook niet bepaald… :(

 2. Wat een fijne post, ook omdat ‘ie helemaal aansluit bij hoe ik er op dit moment ‘in’ zit. Dank voor de mooie tips!

 3. Hi Merel,

  Heel erg bedankt voor je tip over Elina en haar PCT-ervaring.
  Ik heb gisteren net het boek Wild uitgelezen, nadat de verfilming ervan zo’n diepe indruk op mij achterliet (komt mede door het acteerwerk van Reese Witherspoon en de prachtige soundtrack met Simon & Garfunkel). De aankomende dagen weet ik nu dus wat ik op YouTube kan binge-watchen, en daarmee ook het verlangen om langere wandelingen te gaan maken meer aanwakker.
  Ik ga nu maar eerst gewoon aan het werk en dan bewaar ik dat dromen voor later ;)
  Dankjewel in ieder geval! X

 4. Ha Merel,

  Je leestips lees ik graag. Ik ben gek op lezen, maar ik wil niet steeds boeken kopen. (Duur.) De bibliotheken in het hele land zijn gesloten. Maar… minibiebs zijn wel open. Kan je hier een keer over schrijven? Minibiebs staan in voortuinen, parken en supermarkten.

  In Rotterdam zit een minibieb op Metrostation Delfshaven. Met Oudjaar zijn de boeken daarvan helaas in brand gestoken door jongeren.

  Uiteraard is een minibieb voor het halen èn brengen van boeken. Ik heb deze week ook uitgelezen boeken in de dichtstbijzijnde minibieb gezet.

  1. Ik deel daar vaak over op Instagram :) Toevallig vandaag nog, want ik heb weer een stapel boeken weggebracht. Ongeveer eens per maand doe ik dat!

 5. Hoi!
  Ik lees al een paar jaar je blog, dankjewel voor veel inspiratie, maar heb nog nooit gereageerd. Ik vind het zo leuk dat je een paar vloggers tipt die ik al een tijdje volg dat ik je graag ook een tip geef: Homemade Wanderlust. Heeft de AT, PCT en de CDT in Amerika gelopen en vastgelegd in prachtige vlogs. Allemaal trails van de Mexicaanse- naar de Canadese grens. Amerika is prachtig. Vorig jaar liep ze de Camino. Echt een aanrader en goed voor urenlang YouTube staren.
  Groetjes, Sonja

  1. Wat leuk Sonja, dat je nu wél reageert :) dat maakt me blij!
   En je Youtube tip ook. Ben meteen gaan kijken, erg leuk!!

 6. Als ik eenmaal aan de afleveringen van Floortje ga beginnen wil ik ze denk ik allemaal bingewatchen. Want wat bezoekt zijn prachtige plekken zeg. Als mijn gezondheid het had toegelaten had ik ook net zoveel willen reizen als haar. Heerlijk! Mede door het ziek worden, nu al zo’n 15 jaar geleden, ben ik zo’n 10 jaar geleden al begonnen met thuiswerken. Ik leerde hierdoor al vroeg in het moment te leven, meer rustmomenten in te plannen en alles rustig aan te doen. Hierdoor merk ik dat ik mij nu aardig op de been kan houden en er in mijn dagelijkse ritme weinig veranderd is. Alleen de weekenden zijn wat stiller, dus dan ga ik extra lang de natuur in :)

  1. Ik ben benieuwd naar je tips voor het thuiswerken, aangezien je een ervaringsdeskundige bent!

 7. Wat een superfijne tips weer! Ik ben erg benieuwd naar de serie van Floortje en ik wil als dit achter de rug is ook heel graag weer lange wandelingen maken in de natuur. Hopelijk is m’n gebroken voet dan ook eindelijk gefixt, kan ik meteen lekker aan de bak. :)

 8. Wat een fijne post, ik wordt er helemaal blij van. Ik ben bekend met het vroege vogels radioprogramma omdat mijn opa er naar luistert, maar zoals jij het beschrijft klinkt het als iets waar ik ook heel blij van zou worden.

  1. Absoluut, het is echt een aanrader voor mensen van alle leeftijden :)

 9. Wat een fijne tips! Wordt hier echt helemaal blij van!
  Vertragen vind ik lastig. Ik merk dat ik door mijn werk als leerkracht nu juist onregelmatig werk, met drukte pieken en rustigere momenten. Bovendien is mijn kind op andere momenten dan normaal bij me. Dit brengt me uit mijn evenwicht.

  1. Dat kan ik me goed voorstellen. Pittig voor je! Succes/sterkte ermee!

 10. Nadat ik je tip over de YouTube serie van Eline Osborne op Instagram langs zag komen heb ik hem in een ruk uitgekeken. Wat was dat mooi en inderdaad heel inspirerend, ik ben meteen naar wandeltochten in de buurt opzoek gegaan. Super bedankt voor deze (en alle andere) geweldige tip!

 11. Fijne blog weer! Heel benieuwd naar de youtube serie van Elina Osborne. Heb net Wild gelezen en lees nu het Zoutpad. Ook een aanrader.

 12. Wat een fijne reminder om Floortje te gaan kijken. Zo mooi. Zo positief.
  Dank voor de tip. En fijne blog.
  Liefs

 13. Hoi Merel, een leestip is Landmarks van Robert MacFarlane! Voornamelijk over (bijna in onbruik geraakte) woorden om fenomenen in de natuur aan te duiden.

  1. Oh dat klinkt heel interessant! Mare en ik lezen op dit moment samen ‘Dierentalen’ van Eva Meijer. Ook zo cool. (weer iets heel anders hoor, maar moest er even aan denken)

 14. Bedankt voor de fijne tips!

  Ken je Jonna Jinton op YouTube? Zulke mooie natuurbeelden uit Zweden, echt prachtig!

  1. Deze tip wilde ik net gaan geven, haha. Ik ben echt verslingerd aan haar video’s! :-)

 15. Wat een fijn lijstje! Ik heb meteen de podcast opgezet. Het is zo heerlijk om naar buiten te gaan. Sinds kort heb ik een racefiets en om dan alle prachtige natuur hier in ons mooie landje te zien doet me zo goed. Echt prachtig!

  1. Wat een goed idee! Ik had het er van de week nog met iemand over: een racefiets lijkt me ook echt heel erg leuk! Misschien van de zomer toch maar eens naar kijken :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *