Gastblog: 30 days as a Hagenees

den haag

Vorige week maakte ik kennis met Lianne. Terwijl we vegan taart aten bij Pistache in Den Haag, praatten we honderduit over allerlei dingen die ons bezighouden. Ik heb jullie al eerder even voorgesteld aan Lianne, maar dat zal ze straks nog uitgebreider doen. Op dit moment is Lianne aan het proefwonen in Den Haag, voor 30 dagen, om te ontdekken of het een geschikte woonplaats voor haar zou zijn. Komende woensdag én zaterdag ga ik nog met Lianne op stap en daar zal ik verslag over uitbrengen voor jullie. Maar omdat Lianne nu al, na een dag of zeventien in Den Haag, zóveel tofs heeft meegemaakt en zoveel leuke groene plekken in de stad heeft ontdekt, deelt ze alvast een update met jullie in de vorm van een gastblog. Veel leesplezier!

Heel goed kennen jullie mij eigenlijk nog niet, maar toch stiekem al klein beetje van Leuke Dingen #91 op de Groene Meisjes. Ik ben namelijk dat meisje dat meedoet aan ‘30 Days as a Hagenees‘; een project van de gemeente Den Haag waar ik heeeuul veel vragen over krijg. Het is de hoogste tijd dat ik mij eens fatsoenlijk introduceer én wat van mijn ervaringen van de eerste zeventien dagen met jullie deel.

Groen meisje, maar dan op een beetje een andere manier

Lianne de Bie is de volledige naam en ik ben 24 jaar jong. Ik zit in het tweede  jaar van mijn master Earth & Environment aan de Wageningen Universiteit, en binnen die master ben ik vooral gespecialiseerd in Watermanagement. Op dit moment heb ik 30 dagen een pauze van mijn thesis maar ik hoop hem eind juli af te ronden. Voor mijn thesis ben ik afgelopen winter naar Costa Rica geweest, waar ik onderzoek heb gedaan naar het watersysteem in bananenplantages. Na het afronden van mijn thesis ben ik gelukkig (!) nog niet klaar met studeren want ik ga nog 6 maanden in Engeland kustwaterbouw studeren. Heel erg vet en ik heb ontzettend veel zin in dit nieuwe avontuur! Wat ik uiteindelijk met mijn studie wil gaan doen weet ik nog niet; er zijn zoveel vette en uitdagende initiatieven en bedrijven op de wereld. Maar hoe kan ik de wereld met mijn kwaliteiten en achtergrond het beste mee helpen? Dat weet ik nog niet. (edit van Merel: ik heb al geopperd dat Lianne blogger moet worden, want hallo, dit is toch een uniek onderwerp?!) 

Verder kom ik oorspronkelijk uit het kleine dorpje Langbroek (bij Utrecht in de buurt) en ik ben de oudste van vijf meiden. Ik heb een hele brede interesse, maar toch hebben mijn interesses vaak een technische of aardwetenschappelijke aard. En ik houd mij redelijk veel bezig met het milieu en de veranderingen in het klimaat op aarde. Verder vind ik eigenlijk bijna alles wat om lekker eten en drinken gaat leuk om te doen. Dus ik zit graag op het terras, in de kroeg, in een park, in een eettentje of restaurant te eten en te drinken met vrienden, familie of mijn vriendje Rik. Ik ben jammer genoeg niet sportief en ik vraag me af of dat ooit komt. Je kunt niet alles hebben ;)

30 dagen voor Hagenees spelen

Ik denk dat jullie nu wel een beetje weten wie ik ben, maar waar is het Haagsche avontuur begonnen? Dat was op 6 maart 2017. Net voor de deadline van deze campagne gaf ik mij in een opwelling op om 30 dagen in Den Haag te komen proefwonen. Ik had nog niks gepland voor deze zomer én ik dacht; ja, waarom niet? Een typisch lang-leven-de-lol momentje. Tot mijn verbazing werd ik eind maart gebeld met het nieuws dat ik één van de gelukkigen was. Maar ja, gelukkig met wat? Ik had eigenlijk tot 1 juni ook geen flauw benul wat mij te wachten stond.

Inmiddels ben ik alweer op de helft van dit project en ik kan zeggen dat ik toch wel een kleine bofkont ben. Ik mag namelijk wonen in een mega vet appartement in één van de leukste buurten van Den Haag; het Zeeheldenkwartier. En daarnaast doe ik voor twee bedrijven een hele interessante opdracht die perfect op mijn studie en interesses aansluit. Goed geregeld dacht ik zo.

den haag

Maar dat is nog niet alles! Bijna dagelijks ga ik er namelijk op uit om leuke groene projecten en adressen in Den Haag te ontdekken. Ik heb een compleet programma en kom daardoor op de meest interessante plekken. Het zijn te veel plekken om hier allemaal op te noemen – en ik ga met Merel samen nóg meer adressen bezoeken, waarover zij later nog gaat schrijven – maar een paar plekken in het bijzonder wil ik jullie niet onthouden:

InStock

Dit restaurant zet voedselverspilling letterlijk op de kaart door te koken met voedsel wat normaliter werd weggegooid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de appels of bloemkolen met een rot plekje die de klanten van de Albert Heijn niet meer kopen en daarom anders worden weggegooid. Een super cool initiatief en al helemaal als je je bedenkt dat 1/3 van het al het geproduceerde voedsel op de wereld wordt verspild. Jaarlijks is dit wereldwijd 1,3 miljard ton (!). Niet te geloven toch?

Omdat 40% van de voedselverspilling gebeurt bij de mensen thuis geeft InStock ook workshops hoe je ook thuis minder voedsel verspilt. Bijvoorbeeld de workshop die ik heb gevolgd; “Conserveren kun je leren”, waarin ik les kreeg over inmaken, fermenteren en invriezen. Gepaard met de nodige heerlijke hapjes natuurlijk ;) InStock zit niet alleen in Den Haag maar je kunt ze ook vinden in Amsterdam en Utrecht. (Merel heeft er ook al wel eens over geschreven, kijk maar!)

Urban Farmers

Vers voedsel komt tegenwoordig vooral van ver, en dit begrepen ze bij Urban Farmers niet. In plaats van boeren verweg onze groenten te laten verbouwen en bevroren vis in te laten vliegen, besloten de Urban Farmers dit te gaan doen waar de mensen wonen; in de stad. In Den Haag staat de grootste stadsboerderij van Europa waar ze op het dak van een oud kantoorpand jaarlijks 45 ton groenten verbouwen. Op de zesde etage van het gebouw kweken ze 19 ton vis per jaar. Ja, je leest het goed; vis kweken op 30 meter hoogte. En wel met een supertof systeem: AquaPonics, een innovatief systeem waarin het met vissenpoep vervuilde water van de vissenkwekerij wordt gebruikt om de planten op het dak te voeden. De planten onttrekken hun benodigde voedingsstoffen uit het water en zuiveren het op die manier. Dit gezuiverde water kan daarna weer worden gebruikt voor de viskwekerij. De cirkel is rond! Op deze manier kunnen ze tot wel 90% water besparen. (Edit van Merel: dit is natuurlijk dan weer niet zo vegan, want die vissen gaan ook opgegeten worden. Maar zo zie je maar weer eens dat iedereen op zijn eigen manier met groene dingen bezig is :)) 

Ik heb hier een rondleiding gehad én mogen proeven van al het lekkers wat hier wordt geproduceerd. Hier kan iedereen zich voor aanmelden, maar je kan ook naar de wekelijkse Urban Farmers Dak Markt komen. (zie voor meer informatie de website van de Urban Farmers)

Eetbaar Park

Afgelopen maandagochtend ging ik een beetje gehaast op de fiets naar één van de Eetbare Parken in Den Haag. Ik wist niet precies wat ik moest verwachten, en had er eerlijk gezegd ook nog weinig zin in door wat typische Monday Blues…maar wat pakte dit TOF uit!

Het Eetbaar Park is een grote, door vrijwilligers onderhouden, moestuin waar permacultuur wordt toegepast. Even kort uitleggen wat permacultuur inhoud vind ik erg lastig, maar het komt er op neer je een tuin ontwikkelt, gebaseerd op een bepaald ecosysteem. Een bos is bijvoorbeeld  zo’n ecosysteem; de aparte onderdelen (planten, dieren, bodem, water en lucht) versterken en beschermen elkaar en zijn zo in evenwicht. Een simpel voorbeeld: de blaadjes die van de bomen vallen vormen voedsel voor regenwormen, maar de poep van de regenwormen is ook weer voedsel voor de bomen. En zo zijn er nog duizenden processen aan de gang in het bos. Super interessant!

Het principe van een ecosysteem kan je ook toepassen in een tuin en dat doen ze dus onder andere in het Eetbare Park. Door bepaalde planten bij of na elkaar te planten hebben ze geen meststoffen en bestrijdingsmiddelen nodig omdat ze zelf die invloed op elkaar uit oefenen. Op die manier krijg je een super mooie tuin die op een natuurlijke manier heel veel geeft. De natuur regelt het verder allemaal zelf!

Ik raad je van harte aan om, zeker als je in Den Haag woont, eens een rondleiding te doen in het Eetbare Park II. Tom Pitstra is verantwoordelijk voor dat park en hij kan het zo goed en leuk vertellen. Je bent echt even helemaal  één met de natuur.

Zo, dit is nog best een lap tekst geworden voor maar drie van de vele ervaringen die ik hier op doe. Ik ben erg benieuwd wat jullie van mijn eerste gastblog vinden én ik hoop dat jullie mij nu een stukje beter hebben leren kennen!

Lianne, dankjewel voor je bijdrage! Ik heb zin in woensdag! 
Mochten jullie vragen hebben voor Lianne, stel ze dan gerust bij de comments. Mochten jullie nog toffe tips voor Lianne hebben, voor haar resterende dagen in Den Haag, deel ze dan ook gerust met haar! 

Wil je meer volgen van wat Lianne zoal meemaakt in Den Haag? Check dan haar Instagram of Facebook! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

8 gedachten over “Gastblog: 30 days as a Hagenees

  1. Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik ben regelmatig in Den Haag, maar deze plekken kende ik nog niet. Binnenkort maar eens verandering in brengen.

  2. Wat leuk om te lezen! Ik hoor dat er steeds meer leuke initiatieven bij komen in Den Haag, ik ben zeker benieuwd naar de rest!

  3. Dit artikel kon op geen beter moment komen! Ik ga van woensdag tem vrijdag naar Den Haag/ Scheveningen voor mijn verjaardag. 😃 super leuk!

  4. Hoi Lianne, Erg leuk om te lezen wat voor mooie initiatieven er zijn in het oh zo prachtige Den Haag. Ik werk als online redacteur voor het platform werkenvoornederland.nl en werd getriggerd door jouw combi van: evt. wonen in Den Haag, gave studie en nog niet weten wat te doen ná je studie. Nu spreek ik voor mijn werk geregeld mensen die vertellen over hun werk en wellicht kun je eens kijken op werkenvoornederland.nl/starters bij een van onze traineeships. Je vindt ons uiteraard ook op facebook: https://www.facebook.com/werkenvoornederland en instagram: https://www.instagram.com/werkenvoornederland/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *