Gastblog Prins – Het nieuwe roken

gastblog prins

 

Laten we deze nieuwe week goed beginnen met een verhaal van Prins. Eentje om over na te denken – food for thought. Is vlees eten het nieuwe roken?

Van de week las ik in een artikel over gelegenheidsrokers in Het Parool een opvallende zin: “Als sigaretten nú op de markt kwamen, werden ze meteen verboden.” Dat is hartstikke waar. Roken is met de mensheid vergroeid, maar als het vandaag de dag uitgevonden werd zou iedereen die eraan wilde beginnen voor gek verklaard worden. Uit hetzelfde artikel: “Er zit rattengif in sigaretten. En toiletreiniger, nagel­lakremover. Waarom zou je dat in je lichaam stoppen?”

Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen: er kan gemakkelijk een parallel getrokken worden met de vleesindustrie. Als die niet zou bestaan en er zou nu iemand roepen: “Ik heb een briljant idee! Laten we honderdmiljoen dieren in krappe betonnen hokken stoppen en vetmesten, zodat we ze kunnen slachten en opeten!” zou niemand daarmee akkoord gaan. Vervang ‘dieren’ maar eens door ‘honden’. Geen haar op ons hoofd. 

Ooit wordt vleeseten het nieuwe roken, dat roep ik al sinds ik vegetariër werd (tien jaar geleden), en het begint er steeds meer op te lijken dat ik wel eens gelijk zou kunnen krijgen. Het is, zeker in de grote stad, in ieder geval al niet meer ongewoon als je geen vlees eet. Het besef begint langzaam tot ons door te dringen dat vlees en zuivel niet per se gezond zijn voor ons (vaak juist het tegendeel), en niet goed voor de wereld. 

Ik beloofde een vrolijke blog, en daar ga ik me aan houden. Van het weekend was ik op het festival Welcome to the Village om een workshop te geven en te exposeren met mijn werk. Vroeger was ik een echt festivalbeest: ik bezocht er elke zomer minstens drie. Ik hield ontzettend veel van de typische euforische festivalsfeer en de dansende mensenmenigte. Minder aangenaam was de beperkte keuze in gezond en/of vegetarisch voedsel. Bij elk kraampje kon je wel een hamburger krijgen, maar nergens was een vleesvrije optie te vinden. Ergens rond 2011 begon er zo nu en dan een kraampje op te duiken waar je gewokte groenten kon krijgen, en daar moest ik het dan maar mee doen.

Tegenwoordig bezoek ik niet veel festivals meer, maar áls ik het doe, valt het me op dat er weinig meer over is van die vlees- en snackcultuur van vroeger. Op Welcome to the Village kon ik kiezen uit tal van vegetarische maaltijden, waarvan ze voor mij met plezier een veganistische versie maakten. Niet alleen gezond, maar ook nog eens héél erg lekker. Er was zelfs een veganistische ijskraam te vinden. 

Op Welcome to the Village ontmoette ik een jongen die als laborant bij een bedrijf waar zuivel geproduceerd wordt werkte. Hij wist me alle ins and outs van de zuivelindustrie te vertellen. Eigenlijk ging ik er vanaf het begin van het gesprek vanuit dat hij vegetariër was, maar na een tijdje gesproken te hebben zei hij, met neergeslagen ogen: “Maar ik eet wel vlees, dat is een beetje mijn zwakte”. Ik wilde weten waarom hij het als zwakte zag en hij antwoordde dat inmiddels toch iedereen wel weet dat het beter is om geen vlees te eten. Gelijk moest ik weer denken aan het artikel van Het Parool. Iedereen weet tegenwoordig dat roken schadelijk is voor de gezondheid. 

Ook veel mensen weten dat dierlijke producten consumeren slecht voor de wereld is. Op festivals lijken ze het in ieder geval al wel in de gaten te hebben: bewust en vegetarisch eten is leuk, gezond, beter voor de wereld en zelfs hip. Welcome to the Village was de wereld in het klein zoals die zou moeten zijn. Als je er trek had in een vette kiloknaller had je pech. 

“Als sigaretten nú op de markt kwamen, werden ze meteen verboden.” Als dierenleed nú op de markt kwam, werd het meteen verboden. Laten we van elke dag een klein festival maken: plezier hebben én bewust en groen eten. Het kan en het is leuk, dus wat houdt ons tegen? 

Dankjewel Prins!  Nu alweer benieuwd naar je volgende verhaal. Reacties op Prins’ verhaal zijn welkom bij de comments onder deze post! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Gastblog Prins – Het nieuwe roken

 1. Ik kan alleen maar zeggen dat je heeeelemaal gelijkt hebt. Als je er logisch over nadenkt is het echt te gek voor woorden hoe dieren massaal geslacht worden om opgegeten te worden. Bizar.

 2. Wauw Prins, wat heb je weer een pareltje geschreven. Ik ben het helemaal met je eens.

  Ohja Merel, er staat onderaan dit artikel reclame voor lidl roomijs. Jij kunt dit weghalen, toch?

 3. Eerlijk gezegd denk ik dat over een tijdje de herrie van festivals vergeleken gaat worden met roken. Want opgedrongen overlast van dreunnde bassen voor wie tot kilometers ver in de omtrek woont. Net als met rook heeft de een daar meer last van dan de ander maar word je door de ‘genieters’ in de hoek gezet als je stelt er veel last van te hebben.
  Zuivere lucht, vegetarisch eten en het genot van stilte is wat ik iedereen gun.

 4. Ik ben enthausiast, vleesproductie is zeer slecht voor het milieu dus ik zou zeggen wees bewust. Maar als we echt de wereld eerlijker willen benutten voor iedereen en het milieu en de dieren willen helpen is er nog een betere optie nml. maak geen kinderen. Bij een krimp vd wereldbevolking worden al deze nobele doelen nog makkelijker en sneller behaald. En om onze moedergevoelens gerust te stellen kunnen we ook een kindjes adopteren.

 5. Wat een goede blog, zit heel knap en raak in elkaar, met zo een mooie klapper op het eind (daar kunnen geen pro_ kiloknallers tegenop). Denk dat je een heel inspirerend persoon bent, de vegan prins (op de roestige Amsterdamse stadsfiets):) xx

 6. Wederom weer een goed stuk van Prins. Ik kan er alleen maar volledig mee eens zijn. Ik ga het delen :)

 7. Leuke blog weer Prins!

  Hetzelfde zeg ik ook altijd….vlees eten is straks alleen nog maar voor de “tokkies”.
  Erg goed om te zien dat er overal meer vegan opties komen.
  En dat het nu helemaal hip and happening is, is alleen maar mooi meegenomen.
  Hoe eerder het veganisme mainstream wordt, hoe beter!

 8. Prima stukje Prins! <3

  Ik ben alleen niet zo gelukkig met Welcome to the Village 'voedselprogrammeur' Stephanie Kemper, die op http://3voor12.vpro.nl/lokaal/friesland/nieuws/2016/welcome-to-the-village-2016/Prominente-rol-voedselprogrammering-wttv.html nogal bizarre uitlatingen doet over dit onderwerp.

  “Daar is al veel onderzoek naar gedaan. Wanneer niemand meer vlees zou eten, hebben dieren geen waarde meer voor de mens en verstoort dat de hele biodiversiteit. Eigenlijk is het dus heel goed dat je af en toe vlees eet.”
  —Ehhh, huh? Ik hoef niemand die deze blog leest uit te leggen hoe bizar die uitspraak is.

  Ik zou van Stephanie willen weten op welk onderzoek ze doelt (misschien onderzoek gefinancierd door de vleesindustrie?) en of ze werkelijk vindt dat dieren geen waarde voor de mens heeft behalve een economische nadat ze zijn geslacht? En hoe het de biodiversiteit helpt om miljarden kippen, varkens en koeien (met allerlei negatieve gevolgen op het milieu en klimaat) te houden voor de vleesindustrie?

  Dit is voor het eerst dat ik lees dat de vleesindustrie goed is voor de bio*diversiteit*. :s

 9. Leuk stuk en ik denk dat het zeker zo is! Ik eet sinds een jaar vegetarisch en ging deze vakantie voor het eerst 3 weken als ‘Vegetariër’ op vakantie naar centraal en oost-europa. En het viel me heel erg op (en mee) hoeveel vegetarische opties er overal zijn, óok in de in mijn onwetende hoofd minder bewuste of hippe steden (Bosnië, Kroatië, de Balkanlanden). Niet alleen in Berlijn kon ik heerlijk eten, maar ook in een verlaten Bosnisch dorp. Ik weet natuurlijk niet hoe het hier tien jaar geleden was, maar vond het nu heel leuk om te zien dat het overal toegankelijk is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *