Gastrecept: gezonde pindasaus van Eva

Gezonde pindasaus, gemaakt en gedeeld door Eva van het blog De appel van Eva. Gastblog in een reeks zomerrecepten. Gezond, makkelijk en vegan!
gastrecept Eva

Ah jongens, ik word wel echt heel blij van deze nieuwe reeks recepten hoor. Het is zó leuk om te zien hoe iedereen een eigen draai geeft aan het idee van een zomerrecept. Er komt van alles voorbij: van koekjes tot ijsjes en van salades tot… pindasaus! Maar dan wel heel lekkere, verse en gezonde pindasaus. Gemaakt door de leuke Eva van het blog De appel van Eva. Ik ontmoette Eva vorig jaar op een leuk event rondom eerlijke mode. Dat was heel gezellig, dus ik was meteen heel enthousiast toen ze voorstelde om een recept op de Groene Meisjes te delen. Ik geef Eva meteen maar het woord!

gastrecept Eva

Hoi, ik ben Eva! Ik zag het oproepje van Merel op Twitter en ik reageerde meteen. Ik was heel blij dat ze zo’n oproepje plaatste want het speelde al maanden in mijn hoofd dat ik een keer een recept voor Merel wilde maken! (dit wist ik niet, maar vind ik heel leuk om te horen!) Voordat we verder gaan met het recept, zal ik eerst nog een klein stukje over mezelf vertellen.

Ik heb namelijk ook een blog De appel van Eva. Ik schrijf over een groene en bewuste lifestyle. Ik noem het zelf een ECOCHIC lifestyle omdat ik stiekem ook wel van luxe dingetjes houd zoals make-up. Daarom probeer ik met kleine stapjes te laten zien dat je groen kunt zijn maar dicht bij jezelf kunt blijven. Jij kiest! Het is een continue ontdekkingstocht voor mezelf. Ik wil graag bewustzijn creëren, zowel bij mezelf als bij anderen.

Mijn artikelen gaan over Food, Body en Mind. Drie pijlers waarvan ik vind dat ze in evenwicht moeten zijn om happy, healthy en evenwichtig in het leven te staan.

Als natuurvoedingsadviseur ontwikkel ik mijn eigen recepten (koken zonder pakjes en zakjes en zo vers mogelijk), als beauty-addict review ik zo veel mogelijk natuurlijke en dierproefvrije cosmetica en als mama probeer ik rust te creëren in een druk bestaan. Deze thema’s komen dan ook geregeld terug op mijn blog. Dit alles met een groen tintje!

Ben je benieuwd hoe ik dat allemaal doe? Neem dan eens een kijkje op mijn blog De appel van Eva. Dat zou ik echt heel leuk vinden.

Recept Verse pindasaus

gastrecept Eva

Ik zal maar heel eerlijk zijn. We kochten vaak nog zo’n kant-en-klaar plastic bakje met pindasaus. Onzin natuurlijk want pindasaus kun je heel makkelijk zelf maken. Mijn moeder maakte het vaak zelfs in grote porties voor de zaak (mijn ouders hadden vroeger een restaurant). Met tips van haar en eigen fantasie heb ik deze pindasaus bedacht. Kom, laten we het recept bekijken!

Wat heb je nodig?

• 6 flinke eetlepels pindakaas
• 10 takjes koriander
• 2 Spaanse pepers (zaadlijsten verwijderd)
• 1 teen knoflook
• 1 eetlepel tamari (sojasaus)
• 1 eetlepel ketjap manis
• 2 eetlepels olijfolie
• 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
• stukje gember van 2cm
• sap van 1 limoen
• keukenmachine/staafmixer

Hoe maak je het?

Mix alle ingrediënten met behulp van een keukenmachine of staafmixer tot een lobbige saus. Eventueel kun je wat water toevoegen als je de saus te dik vindt. Voeg dan naar smaak wat extra tamari of ketjap manis toe als je de smaak wat flauw vindt. Dit is het. Zelfgemaakte verse pindasaus! (ZO makkelijk?! Wow. dit moet ik proberen)

Uitleg en tips

gastrecept Eva

Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten volgens de principes van natuurvoeding. Op mijn blog vind je meer artikelen over natuurvoeding en wat dat precies inhoudt.

Verder gebruik ik pindakaas die “slechts” bestaat uit vermalen pinda’s. Ook gebruik ik kokosbloesemsuiker, een ongeraffineerd zoetmiddel. Ik gebruik liever ongeraffineerde zoetmiddelen maar mocht je dit niet in huis hebben dan kun je ook gewone suiker gebruiken. Pas dan het recept iets aan en begin met een kleine eetlepel suiker. Kokosbloesemsuiker is namelijk veel minder zoet.

Met dit recept maak je ongeveer 200 ml saus, iets meer dan een standaard bakje wat je in de supermarkt koopt. Ik bewaar de verse pindasaus in een glazen pot in de koelkast. Het is zo’n vijf dagen tot een week houdbaar.

De saus kun je zowel warm als koud eten. Ik warm het soms op in een pannetje en voeg een scheutje water toe. Als dip bij worteltjes is de saus ook heerlijk. Of wat dacht je van een saladedressing over een zomerse salade? Verdun dan de pindasaus met wat water of olie. Eventueel voeg je nog wat extra tamari of ketjap manis toe. Maar ook als saus bij gegrilde groente van de bbq past hij perfect.

Ik hoop dat ik jou enthousiast heb gemaakt om deze verse pindasaus te maken!

Be happy, be healthy!

Goed, ik ga even heel hard duimen dat we binnenkort weer een mooie zomeravond krijgen, zodat we kunnen barbecuen. Want wow, dit recept moet gemaakt. En hoe perfect zou het zijn om deze pindasaus op een stokbroodje te eten? Of bij een vegan burger? Of ok, als we dan niet kunnen barbecuen, dan bij frietjes? Of bij nasi? Goed… zoveel opties. Ik hoop dat jullie net zo nieuwsgierig zijn naar deze saus als ik! Laat je het Eva weten als je haar recept hebt gemaakt? Dat vindt ze vast heel leuk. Vergeet natuurlijk ook vooral niet haar blog te checken!

Dankjewel voor het delen van het lekkere recept Eva! Ik ben er heel blij mee en ik denk dat ik niet de enige ben ;)
Mocht je nou denken: hey, maar ik heb ook nog een heel lekker vegan zomerrecept te delen op de Groene 
Meisjes: mail me. Ik heb nog plek voor twee (!) zomerrecepten. Je kunt een mail sturen naar: degroenemeisjes@gmail.com. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

29 gedachten over “Gastrecept: gezonde pindasaus van Eva

 1. Wauw… deze ga ik morgen meteeeen maken voor bij mijn rijstvellen! Lijkt me écht heerlijk :)

  1. Leuk om te horen Filiz!! Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt :-). Liefs, Eva

 2. Er zijn zo veel goede bloggers die vegan eten, dat ik het stiekem best jammer vind dat je er dan eentje kiest die nog vlees/vis/eieren lijkt te eten. Is het juist niet tof dat jij als grote blogger, kleine vegan blogs kan helpen.

  1. Die bloggers hadden zich met liefde en in grote getale mogen aanmelden bij mij hoor :) Maar waarom moeten we altijd zo’n nadruk leggen op de minder goede dingen? Is het niet juist tof dat Eva, die inderdaad niet vegan is, juist wél ook vegan recepten op haar blog deelt?Overigens, het is een hele serie met recepten, de komende weken, en je weet toch ook niet wie er allemaal nog meer aan bod komen?

   1. Alsof wij als vegan weer extreem dankbaar mogen zijn dat de vlees eter een vega recept delen. Ik kijk uit naar de andere recepten en hoop dat er een leuke vegan blogger zit die ik nog niet ken.

     1. Denk absoluut dat het niet met zuurpruimen te maken heeft. Grappig dat jij het wel zo ziet. Het heeft te maken met de positie van de vegan in de maatschappij. Die jij nu weer bevestigt door te zeggen dat het zo tof is dat een niet vegan een vegan recept plaats. Het is niet tof dat een vleeseter soms ook groente en fruit eet. Het zou echt tof zijn als mensen echt een nadenken over hun acties en er wat mee doen. In plaats van zich verschuilen en excuses blijven maken. Dat mag je best zuur vinden, maar dat is wat ik mis in deze maatschappij.

    1. Hi Denise,
     Ik twijfelde even of ik mij wilde mengen in de communicatie tussen jou en Merel. Gezien je laatste reactie wilde ik toch even iets recht zetten. Ik ben inderdaad (nog) niet vegan. Het nadenken over meer “groen” willen zijn, is bij mij zo’n drie jaar geleden gestart. Laat misschien, maar beter laat dan nooit. Het is een weg die ik op mijn eigen manier en tijd bewandel.

     Ik wil alleen het beeld wegnemen dat ik een vleeseter ben die soms ook groente en fruit eet. Want dat beeld klopt niet. Ik ben juist een groot voorstander van meer groente en fruit eten! Ik eet juist heel weinig vlees (ik ben meer een vegetariër dan een vleeseter) en probeer juist anderen te inspireren ook minder of zelfs geen vlees te eten door leuke recepten te delen.

     Ik denk zeker na over mijn (eet)gedrag en acties in de maatschappij. Hoe ik een ander bejegen en benader. Ik doe dat vanuit positiviteit. Ik zie het als een inktdruppel. Het is iets kleins in een groot glas water. Maar als we met elkaar allemaal nadenken over ons gedrag en onze acties en allemaal inktdruppeltjes laten in dat figuurlijke glas dan hoop ik dat we een groene verandering kunnen brengen!

     Lieve Denise, jij hebt mij absoluut aan het denken gezet en ik hoop dat een volgend artikel van een vegan blogger jou meer blij kan maken!

     Liefs, Eva

 3. Ah zo leuk dat je Eva’s recept deelt, ik volg haar blog al een hele tijd :) Ik heb het recept meteen onder mijn favorieten gezet en ga het zeker maken!

  1. Leuk Sophie!! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het mij weten weten? Liefs, Eva

 4. Ik zag dit recept en ik dacht meteen: dát moet ik maken!
  Super leuk om te zien hoe anders dit recept is dan het satésaus recept dat ik zelf heb gemaakt – die bevat kokosmelk en vrij weinig kruiden, terwijl die van jou precies tegenovergesteld lijkt!

  Dus ik ben nu een boodschappenlijstje aan het maken om ook deze versie een keer te proberen. After all, je kunt nooit genoeg satésaus hebben, toch? :D

  Liefs,
  Brenda

  1. Haha inderdaad! Onze pot gaat er altijd vrij snel doorheen ;-). Laat je het weten wat je ervan vindt? Dat zou ik hartstikke leuk vinden. Veel liefs, Eva

 5. Wat een lekker recept! Is er (veel) verschil tussen tamari en gewone sojasaus? Want ik heb alleen gewone sojasaus…

  1. Hoi Marjolijn,
   Dank je wel voor jouw reactie. Leuk! In principe is tamari ook een soort (Japanse) sojasaus. Er bestaan verschillende soorten sojasaus. Zo zijn er ook Chinese of Thaise varianten. Het een bevat bijvoorbeeld meer tarwe of juist geen tarwe. Ik gebruik het liefst biologische tamari. Ik kijk altijd even naar de ingrediëntenlijst. Het liefst vermijd ik namelijk smaakversterkers. Hopelijk is het zo duidelijk. Mocht je verder nog vragen hebben dan hoor ik dat heel graag! Liefs, Eva

 6. Oh dit ziet er lekker uit zeg! Dit recept ga ik zeker ook eens proberen te maken. :) Leuke blog Eva! Zeker vaker bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *