Gastrecept: kokos-gemberkoeken van Inge

Recept vegan kokos gember koeken. Koekjes bakken. Wie vindt dat nu niet leuk. En deze zijn ook nog eens makkelijk, snel en super lekker. #vegan en #suikervrij
kokos

Ik kan me eigenlijk niet herinneren wanneer ik voor het laatst koekjes heb gebakken. Dat is best wel jammer, want ik vind koekjes (of taarten, cakes, bananenbroden…) bakken echt een meditatieve bezigheid. De bonus is dat je huis ervan naar herfst gaat ruiken en, natuurlijk, dat je iets lekkers te eten hebt. Inge, van het toffe blog Ingelogd, bakte vegan koekjes met kokos en gember – twee ingrediënten die ik heel lekker vind – en deelt vandaag het recept met ons.

Over Ingelogd

kokos

Ik ben Inge en schrijf voor mijn blog Ingelogd. Mijn blog is een plek waar ik vegan recepten deel en ik schrijf over bewuster leven en eten. De Groene Meisjes was de eerste vegan blog die ik volgde, dus vind ik het super leuk om nu een van mijn recepten hier te delen!

Ik word enorm enthousiast van de vegan keuken en vooral om anderen te laten ervaren hoe lekker het kan zijn! Begin dit jaar gooide ik officieel het roer om en startte ik met mijn bedrijf High Green Tea. Omdat ik mensen wil laten genieten van de plantaardige keuken. (check naast Inge’s blog ook zeker de High Green Tea website eens. Aanrader!)

Deze kokos-gember koeken voldoen aan al mijn criteria voor ‘het ideale recept’: maximaal een halfuur in de keuken en minimale afwas. Ook wel: kleine moeite, groot resultaat. De koeken zijn ook nog eens vegan en suikervrij! Als je moest kiezen tussen snel even naar de supermarkt voor een pak koekjes, of zelf deze maken, dan winnen deze koekjes. Echt.

Het recept voor deze koeken is gebaseerd op een koekje dat ik at bij een van mijn favoriete plekken in Rotterdam: Sharp Sharp. Ik dook bij thuiskomst meteen de keuken in, met de smaak nog vers in mijn geheugen. In mijn enthousiasme vergat ik alles af te wegen en gebruikte ik ook geen maatschepjes. Maar ze werden serieus de lekkerste koekjes die ik in tijden had gemaakt! De volgende dag maakte ik ze nog eens exact na, zodat ik nu speciaal voor jullie een recept heb dat je keer op keer wilt maken.

Hou je niet van gember, of van kokos? Geen probleem! Je kunt het ook weglaten, of vervangen voor andere kruiden naar jouw smaak! En wat denk je van citroen? Of chocolade? Echt, ik kan geen reden bedenken om ze niet te maken!

Kokos-gember koeken ( 8 grote of 12 kleine koeken)

kokos

Wat heb je nodig? 

2/3 cup havermeel (havermout gemalen)
1/3 cup rijst- of boekweitmeel
¼ cup amandelmeel
3 eetlepels rijststroop (agave of maple syrup kan ook)
¼ cup kokosolie
2 eetlepels kokosrasp
½ theelepel baking soda
¼ theelepel kaneel
¼ theelepel gember
¼ theelepel vanillepoeder
snufje zout

Wat ga je doen?

Verwarm de oven voor op 175 graden

1. Smelt de kokosolie. Hij hoeft niet helemaal gesmolten te zijn, zacht mag ook.
2. Als je nog een havermeel hebt, maal dan havermout fijn in een keukenmachine. Of gebruik extra rijstmeel.
3. Doe de droge ingrediënten (havermeel, rijstmeel, amandelmeel, kokosrasp, kaneel, gember, baking soda en zout) in een kom en meng door elkaar.
4. Voeg de rijststroop en kokosolie toe en meng tot je een samenhangend deeg hebt.
5. Als het deeg nog iets te droog is (het moet aan elkaar plakken als je er een bal van wilt maken), doe er dan nog extra kokosolie bij.
6. Schep met een lepel een beetje deeg uit de kom en druk het aan met je handen, totdat je een samenhangend balletje hebt. Leg op de bakplaat.
7. Doe dit tot je deeg op is. Houd een paar centimeter ruimte tussen elk hoopje deeg, je gaat ze nog plat drukken. Je kunt de balletjes zo groot of zo klein maken als je zelf wilt.
8. Druk alle hoopjes plat, ongeveer 2-3 mm dik, en maak er koekjes van in de vorm die jij wilt.
9. Bak de koekjes af in 8-10 minuten. De mijne waren precies goed na 9 minuten. Check vanaf 8 minuten of ze al goed zijn (goudbruin), dat kan bij elke oven anders zijn.
10. Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de plaat, voordat je ze gaat eten.

Is it just me, of krijgen jullie hiervan ook echt zin in een luie zondagmiddag? Koekjes bakken en een film kijken, dat idee? Inge, dankjewel voor dit leuke recept! Ik hoop dat iedereen een kijkje gaat nemen op je mooie blog en natuurlijk ook dat men massaal aan de bak gaat ;)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

26 gedachten over “Gastrecept: kokos-gemberkoeken van Inge

 1. Dank je wel voor het recept. Het klinkt érg goed! Maar dan niet voor een luie ochtend. Als ik koekjes ga bakken heb ik gelijk twee lieve helpers die nogal knoeien :-)

  Ik houd het recept in gedachten voor een druilerige middag (daar hebben we er toch genoeg van ;-))

 2. Dankjewel voor een plekje op je blog Merel! Het is super leuk geworden :) (haha en zit as we speak een van deze koeken te eten….)

 3. Lijkt me heerlijk!
  Maar hoeveel is een ‘ cup ‘

  2/3 cup havermeel (havermout gemalen)
  1/3 cup rijst- of boekweitmeel
  ¼ cup amandelmeel
  3 eetlepels rijststroop (agave of maple syrup kan ook)
  ¼ cup kokosolie

  1. Je kunt speciale maatbekers met Amerikaanse maten kopen. En ik zag bij ‘uitpaulineskeuken.nl’ een hele lijst van Amerikaanse maten van cups naar grammen per ingrediënt. Heel handig.

  2. Dag Lies, ik heb net gewogen en dit zijn mijn hoeveelheden:
   80 GR. Havermeel
   55gr rijstmeel
   40gr amadndelmeel
   90gr kokosolie

  1. Ik gebruik voor bijna alles cups, maar als je die niet hebt, kan je ook een maatbeker gebruiken.
   1 cup is gelijk aan 240 milliliter.

 4. Hoi, de koekjes zien er heerlijk uit! Ik heb ze meteen gemaakt maar ondanks dat ik er meer olie in heb gedaan, werden ze erg droog…

 5. Ohh! Deze koeken zien er echt lekker uit! Ik ga ze voor mijn vriend maken. Hij eet glutenvrij en baalt altijd als een stekker als hij 10000 uur in de supermarkt moet zoeken naar glutenvrije koekjes.

 6. Hai hai,
  Wat een fijn recept!
  Heb ze vandaag geprobeerd te maken en ze zijn goed gelukt.
  Ze zijn alleen een beetje aan de droge kant, iemand een tip?
  Heb dit vaak met koekjes.

  Groetjes kiki

 7. Hier zijn de koekjes ook aan de droge kant, desondanks meer kokosolie. Jammer!

 8. Goedemorgen!
  Ik wil het supergraag gaan maken!!
  Kunnen jullie niet het gewicht erbij zetten ipv cups?

  Mvg,
  Janneke

 9. Superrecept, dank! Heb nog een helft gedoopt in chocola/kokosolie. En meteen ook een variant met meer amadndelmeel, orangezest en -aroma, met geschaafde amandelen erop! Mmm! Zo grappig dat je ze vanuit de vriezer zo kunt eten!

 10. De smaak is heerlijk! Ik heb zoetstof gebruikt ipv agavesiroop. Alleen ze zijn kurkdroog, bij het oppakken breken ze al af. Wat kan ik daaraan doen?

 11. Dit is echt n succesrecept voor mij inmiddels, dank! Al variaties ook uitgeprobeerd. Het fijnstevind ik dat ze in te vriezen zijn en je ze zo uit de vriezer kan eten!!!? (Als je zin hebt, wil je niet wachten toch?)
  Maar kun je inschatten hoeveel koolhydraten erin (een koek) zitten? Nieuwste dieet bij ons thuis nl…

 12. En ze zijn (als je even oplet welke stroop je gebruikt) low fodmap ook nog…. daar maak je me blij mee, dankjewel voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *