Gastrecept: Tahoe ketjap van Simone

vegan recept voor indoneschie vegan tahoe ketjap. Een lekker en snel recept met tofu.
Tahoe ketjap 2

Deel 3 alweer in de serie gastrecepten voor de zomer! Ik word er persoonlijk heel blij van om te zien wat voor lekkere vegan gerechten andere bloggers zoal op hun blog – en ik neem aan ook op tafel, – toveren. Niet alle bloggers die hier een recept met ons delen eten zelf veganistisch. Ik weet dat er lezers zijn die mijn keuze hierin niet begrijpen: waarom vraag je niet alleen maar vegan bloggers om recepten te delen? Nou, omdat een vegan recept een vegan recept is. En iedere keer dat iemand besluit dierlijke producten te laten staan, vind ik dat alleen maar heel mooi meegenomen. Vandaag deelt Simone bijvoorbeeld een heel lekker en traditioneel recept voor tahoe ketjap, en dat had ik toch mooi niet willen missen!

Over Eetspiratie

Vegetarische gerechten

‘Ik ben Simone van het foodblog Eetspiratie. Ik ben een zelfstandig onderneemster met oneindige eetspiratie en een grote liefde voor koken. Door mijn Indische roots kook ik graag met kruiden en specerijen en verse producten en al mijn gerechten bereid ik met liefde. Ik eet zelf niet volledig vegan, maar ik eet en kook wel veel plantaardig. Gewoon omdat ik dat ontzettend lekker vind. Ik kan met weinig ingrediënten een lekkere maaltijd op tafel zetten. En het liefst met zoveel mogelijk groen(te). Ik ben naast onderneemster ook moeder van 2 dochters, verliefd op Ibiza en de zee, probeer ik mezelf te ontwikkelen op het gebied van foodfotografie en ik ben gek op planten en alles wat groen is. Neem gerust een kijkje op mijn website www.eetspiratie.nl!’

Recept: Tahoe ketjap

Tahoe ketjap 1

Indisch eten staat centraal in mijn leven. Dat kan ook niet anders met mijn Indische roots. Ik ben opgegroeid met bruine bonensoep en rijst, nasi goreng, tahoe en tempeh. In de Indische keuken noemen wij het tahoe, sommige mensen kennen het wellicht als tofu. Maar ik ben al sinds mijn jeugd gek op tahoe en tempeh! Mijn oma maakte heerlijke gebakken tempeh om van te snoepen. En met tahoe kun je de lekkerste gerechten maken. Ik vind dat je tahoe geen vleesvervanger mag noemen. Daarmee doe je het product te kort. Het is een heerlijk product wat op zichzelf staat. Ik maakte een recept met tahoe en ketjap en ik hoef vast niet uit te leggen dat dit erg lekker is.

Dit gerecht is snel, simpel en heeft geen lange ingrediëntenlijst – althans, voor Indische begrippen dan. Het is naast vegetarisch ook vegan. Let er wel op bij het boodschappen doen en lees altijd de etiketten om er zeker van te zijn. Lees voor de zekerheid de etiketten van de ketjap, pindakaas en cassave kroepoek. Check ook of er stiekem geen trassi (garnalenpasta) in de sambal zit. Is alles gecheckt? Dan kun je aan de slag!

Wat heb je nodig?

1 blok tahoe
6 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)
teentje knoflook geraspt
1 rode ui fijngesnipperd
1 eetlepel pindakaas of notenpasta (een bescheiden eetlepel)
sambal oelek naar smaak
flinke kneep citroensap
een paar takjes verse selderij
cassave kroepoek
gebakken uitjes
rijst of kokosolie om in te bakken

Keukenbenodigdheden:

schuimspaan
heel veel keukenpapier!

Hoe maak je het?

Begin met het laten uitlekken van de tahoe. Dit kun je al een tijdje van tevoren doen. Dep de tahoe goed droog en snijd deze vervolgens in kleine dobbelsteentjes. Verhit een ruime scheut olie in een koekenpan, zodat de bodem licht bedekt is met olie. Bak de tahoe rondom mooi bruin. Blijf er wel bij, want als je de tahoe te lang bakt wordt het taai en dat is niet lekker.

Ondertussen ga je de saus maken. Snipper de rode ui en rasp de knoflook. Verhit een klein scheutje olie in een steelpannetje. Fruit hierin de ui, knoflook en sambal op een zacht vuurtje aan. Als de ui glazig is voeg je de ketjap, pindakaas of notenpasta en een beetje citroensap toe. Proef of de saus naar wens is en voeg eventueel nog naar smaak een snufje zout en peper toe. Zet de saus apart tot gebruik.

De tahoe zal ondertussen mooi bruin zijn. Schep deze uit de pan met een schuimspaan en leg de blokjes op een bordje met keukenpapier om ze uit te laten lekken.

Neem een flinke dot met keukenpapier en veeg de overtollige olie uit de koekenpan. Doe de blokjes tahoe samen met de saus terug in de pan en schep het goed om. Alle blokjes mogen bedekt worden met het heerlijke sausje. Hak de selderij fijn en schep de tahoe in een mooie schaal.

Bestrooi de tahoe ketjap met de fijn gehakte selderij, verkruimel er cassave kroepoek overheen en garneer het tot slot nog met een paar gebakken uitjes.

Selamat makan! (Smakelijk eten!) 

Oh man… zoveel zin in dit nu! Ik heb zelfs nagedacht over: wat als ik rijst kook, waar ik dan de verse pindasaus van Eva – van het gastrecept van vorige week – bij maak, en dan deze super lekkere tahoe  ketjap van Simone? Beetje groenten erbij en en ik heb een feestmaal op tafel staan! Zo zie je maar: ook traditionele gerechten uit keukens van over heel de wereld kunnen gemakkelijk vegan worden bereid. Dat hoeft echt helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Sterker nog, sommige gerechten zijn in de basis al plantaardig!

Simone, dankjewel voor het delen van je recept! 
Iedereen: vergeet niet een kijkje te nemen op Simone’s blog Eetspiratie! 

Ps de rubriek met zomerse gastrecepten is inmiddels gevuld. Bedankt voor al jullie aanmeldingen!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

11 gedachten over “Gastrecept: Tahoe ketjap van Simone

 1. Oh dit klinkt ook al weer heerlijk! En mag ik nog even van het moment gebruikmaken om te zeggen dat de pindasaus van de vorige gast-post AWESOME is! Had een grote pan vega nasi met die saus, komkommer en cassave kroepoek en ik kon gewoon echt niet meer stoppen met eten… Ik eet ook niet volledig vegan, maar kan me juist heel erg vinden in je inleidende stukje: elk vegan recept is er één! Thanks voor de heerlijke inspiratie en keep going Merel <3

 2. Zonder dat ik het wist zat ik hier nét op te wachten! Ik ben gek op gemarineerde tempeh, maar van tofu bak ik nog altijd niets. Ja, pannenkoeken, want de enige smaak die ik eraan brei is die van zoete poffertjes (vraag me niet hoe).
  Ik ga tofu een tweede kans geven, want zo te zien mis ik wat!

  Liefs,
  Brenda

 3. Dit ziet er ook weer heerlijk uit! Ik heb er veel moeite mee tofu goed te bereiden, maar wie weet lukt het met dit recept!

 4. Heb er nu al zin in, maar eerst werken. Ga ik zeker uitproberen. Dank voor het delen!

 5. Dit lijkt me heerlijk! Ik gebruik bijna nooit tempeh, maar wil het toch wel eens proberen, met zo’n heerlijk recept :)

 6. Oh wow, dit ziet er zoooo lekker uit! Goede tip van de garnalenpasta in sambal trouwens, ik eet al meer dan 10 jaar vegetarisch en kwam er echt laatst pas achter dat dit in veel potjes sambal zit, nooit gecheckt, wooops.

 7. Net gemaakt. Waanzinnig lekker. Ik had ook rode peper bij gefruit en geserveerd met halve gekookte eieren voor wat vulling. Maar pas op: het recept is net genoeg voor max 2 personen en dan nog….zoooo lekker is het. .

 8. Wow dit was zooo lekker!
  Rijst, sla, paprika en broccoli erbij gedaan en de saus verdubbeld (zodat het voldoende was om de extra groenten te marineren) en het was echt heeeeeel lekker.

  Weer een nieuw lievelingsrecept erbij!

 9. Echt zo ontzettend lekker! Net even stiekem van gesnoept want het is een vegan gerecht voor mijn zoon bij de rijsttafel morgen. Ben zo enthousiast dat ik morgen nog een portie ga maken. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *