GEEF ONS MAAR AMSTERDAM: VINTAGE SHOPPEN IN DE JORDAAN

Als je ‘Jordaan’ zegt, zeg je ‘9 straatjes’ en ‘vintage.’ Het valt ons op dat we vaak weer dezelfde winkels tegenkomen in tijdschriften en op internet. Maar beste mensen, die winkels kennen we nu toch wel? De beste manier om nieuwe fijne winkeltjes te vinden; op je dooie gemakje langs de grachten slenteren en vooral naar binnen gaan bij de minder opvallende winkels.

We speelden afgelopen zaterdag voor toerist in eigen stad. Dat resulteert in dit soort plaatjes:

Kan eigenlijk niet natuurlijk, snappen we. Jullie hebben hier vast al meer dan genoeg van gezien. Dus gingen we maar gauw opzoek naar waar we voor kwamen; vintage! Hieronder volgt een beschrijving van drie vintagewinkels. Helemaal onderaan het artikel vind je de (web-)adressen.

Allereerst, een gloednieuwe aanwinst voor Amsterdam; ‘Tut&Hola.’ Deze winkel is pas in december geopend. Bijzonder; het is alsof je een huisje binnenstapt. Een retro zithoek, een gezellig muziekje.. Het lijkt de rubriek ‘Tweedehands liefde in huis’ wel! Tut&Hola verkoopt wat klassiekere stukken. Denk aan prachtige jurken, jassen en Italiaanse schoenen. In deze winkel zal je geen jaren ’80 bulk tegenkomen, zoals je bij veel vintagewinkels wel ziet. Tut&Hola heeft veel mooie schoenen in allerlei soorten en maten (en niet alleen de mini-maatjes, voor de verandering) en er worden hier en daar wat interieurspulletjes verkocht. Superleuk! Op het eerste gezicht loop je het pand aan de Singel misschien gemakkelijk voorbij, maar gelukkig viel ons oog op het bord dat wijst naar de ingang om de hoek. We hopen dat jullie allemaal de moeite zullen nemen om het trappetje af te stappen naar dit geweldige winkeltje!

Dan gaan we de hoek om naar de Haarlemmerstraat. Laat je niet afschrikken door de drukte in deze straat, je wordt hier namelijk bijna omver gelopen (of gefietst) door toeristen. Maar, het is het waard. Echt.

Zo vinden we hier ‘Wini’, een vintagewinkel die al 15 jaar in de Haarlemmerstraat gevestigd is. Wow! Dat is echt een lange tijd. Dit is een prachtig ruime en lichte winkel, met een mooi gesorteerd assortiment kleding, schoenen en sieraden. Achterin de winkel is alle ruimte om te passen en rondjes te draaien voor de spiegels die er hangen. Het was erg druk in de zaak, dus blijkbaar is dit voor veel mensen een alom bekend adres. De kledingrekken hangen niet overvol, zoals je vaak ziet bij vintagewinkels. Prettig, want het hardhandig aan de kant moeten schuiven van kleding kan behoorlijk irritant zijn.

De laatste tip die we je vandaag aan de hand doen is; ‘Rumors Vintage & Design.’ Na een paar minuten in deze winkel bekroop ons het gevoel dat we hier eerder geweest waren. Dat werd snel verklaard; Rumors is namelijk familie van ‘Marbles,’ een vintagewinkel in het centrum waar wij een tijdje geleden al over hebben geschreven. En om het meteen maar te verklappen: er is nóg een familiefiliaal; ‘Joosje Vintage & Design’ aan de Spuistraat. Wow, wat een gelukkige familie moet dit zijn. Je zult maar omringd zijn met zoveel prachtige vintage kledingstukken…Goed, weer even terug naar het onderwerp. Rumors! Wat een gezellige winkel met mooie spullen is dit! Net als bij Marbles is het personeel zeer vriendelijk en hangen hier kledingstukken die net even anders dan anders zijn. Het rek met clipoorbellen hebben we maar eventjes genegeerd, want we wilden alles hebben. Lastig.

De leukste ontdekking van vandaag vonden wij ‘Tut&Hola,’ vanwege het huiskamergevoel. We hopen van harte dat de eigenaresses over 15 jaar ook nog in de Jordaan gevestigd zijn, net als Wini. Of dat Tut en Hola inmiddels uitgegroeid is tot een familiebedrijf met drie vestigingen, net als Rumors!

Spring op je fiets of pak de trein/tram want deze winkels zijn écht de moeite waard. Dan volgen hier de adressen:

Tut&Hola: Korsjespoortsteeg 2 (hoek Singel 82), Amsterdam. www.tut-en-hola.nl

Wini: Haarlemmerstraat 29, Amsterdam. www.winivintage.nl

Rumors Vintage & Design: Haarlemmerstraat 99A Amsterdam. Facebookpagina Rumors.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “GEEF ONS MAAR AMSTERDAM: VINTAGE SHOPPEN IN DE JORDAAN

 1. Ik studeer Amsterdam dus ik denk dat ik er maar snel eens heen verhuis. Scheelt een hoop reistijd en de verleiding om naar de te bekende H&M te gaan. Die ken ik nu wel weer.

 2. Dan heb je ook nog de Noordermarkt.
  Daar heb je zaterdags een markt.
  Met ook heel veel vintage!
  Zeker in de winter een aanrader.
  En je bent dan toch in de buurt.

 3. Heb nog een leuke tip: kennen jullie Serendipity Kids al?
  Een superschattig vintage winkeltje voor kinderen op de Leliegracht. Ze verkopen er alleen maar topmerken, denk aan Bellerose, Ralph Lauren, Burberry, Scotch, Imps&Elfs, Gap, Bengh, Tommy Hilfiger en ga zo maar door… En dit allemaal 2e hands voor een leuk prijsje. Ideaal voor de snelgroeiende kids die er toch een beetje fancy bij willen lopen ;) Oftewel, absoluut de moeite waard om een keer te snuffelen als je toch in de buurt bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *