Gemarineerde en gegrilde tempeh-papaja spiesjes

tempeh2

Voor wie de blogposts van de afgelopen dagen heeft gemist: ik doe een kookchallenge, waarbij ik iedere dag (een werkweek lang) een recept uit het kookboek ‘The Green Kitchen Travels’ maak. Heb je het recept van gisteren al voorbij zien komen? Het was een koude rijstepap met sinaasappel-kardemom siroop.

Dit is echt een ontzettend leuke uitdaging, kan ik je zeggen! Ik maak gerechten die ik normaal gesproken niet heel snel zou maken en sowieso: ik maak iedere dag een fatsoenlijke maaltijd, terwijl ik eigenlijk in de zomer nooit zoveel fut heb om te koken. Gisteren (maandag voor mij, dinsdag voor jou – ik ben namelijk dit weekend al begonnen met de vijfdaagse) maakte ik gemarineerde en gegrilde tempeh-papaja spiesjes met een super lekker pindasausje en veggies. It was SO good!

Het moeilijkste van dit recept? Een goede papaja scoren! Ik ben eerst naar meerdere toko’s geweest, zonder resultaat. Vervolgens dook ik de Dappermarkt op en vond ik na heel wat kramen afgespeurd te hebben eindelijk een mooi rijp exemplaar. Papaja’s zijn overigens niet goedkoop. Deze die ik kocht, kostte €3,50. Maar goed, het was dan ook een heel grote en ik had maar de helft nodig. De andere helft was dus vanmorgen mijn ontbijt! Als je eenmaal een papaja in je bezit hebt, is de rest van dit recept peanuts. Mocht je geen zin hebben in een zoektocht naar een papaja: met ananas of perzik is dit recept ook erg lekker!

Oja, voordat we beginnen: ik had alles in huis gehaald, maar was de saté-prikkers vergeten. Ik vond er nog een paar en hier moest ik het mee doen. De rest van de tempeh en de papaja heb ik dus gewoon in blokjes op de grillpan gedaan en in een bakje geserveerd. Smaakt net zo goed!

Wat heb je nodig voor 2 personen?

Voor de pindasaus:

4 eetlepels pindakaas zonder suiker
120 ml kokosmelk
sap van 1 limoen
1/2 theelepel gemalen koriander
1/2 theelepel gemalen komijn

Voor de spiesjes:

225 gram verse tempeh
2 eetlepels sojasaus (ik gebruikte tamari, de glutenvrije variant, werkt ook prima)
2 eetlepels zoetmiddel (bijvoorbeeld rijststroop of ahornsiroop)
1 theelepel geraspte verse gember
1/2 papaja
voor de garnering: verse korianderblaadjes (optioneel)

Wat ga je doen? 

1. Eerst maak je de saus door alle ingrediënten in een pannetje te verwarmen op een laag vuurtje. Goed roeren, zodat alle bestanddelen goed gemengd zijn. Zet de saus daarna apart. (kan in de koelkast)
2. Maak de marinade voor de tempeh: meng de sojasaus met het zoetmiddel en de geraspte gember. Roer goed door.
3. Snijd de tempeh in dikke plakken en snijd in blokken. Leg de tempeh voor ongeveer een kwartier in de marinade. Zorg dat de marinade goed verdeeld wordt over alle tempeh.
4. Halveer de papaja, pel de schil eraf en schep de zaadjes eruit. Snijd in blokken die ongeveer even groot zijn als de blokken tempeh. Rijg de papaja aan spiesjes en leg op een hete grillplan. Grill totdat de papaja mooi donker rood gekleurd wordt en grillpan-markeringen krijgt.
5. Rijg nu de tempeh aan spiesjes en leg ook op de grillpan. Grill ongeveer 3-5 minuten per kant en strijk ondertussen nog eens in met overgebleven marinade.
6. Serveer de spiesjes met wat je maar lekker vindt: rijst? een salade? gegrilde maïs? En natuurlijk: met de pindasaus!

tempeh3

Wat serveerde ik er allemaal bij? Gegrilde maïskolven, champignons en komkommer. Lekker simpel, maar ook heel zomers. Ik vond het wel echt een feestje op tafel! Al die kleuren… Ik bedoel, vegan eten is zó eentonig ;)

Gegrilde papaja is dus echt heel erg lekker. En de marinade die op de tempeh zit… ooeee. Zo goed. Ook de pindasaus is geweldig. Kortom: erg geslaagd!

De drie recepten die ik tot nu toe heb gemaakt waren alle drie enorm eenvoudig en daar hou ik van. Ik hou niet van ingewikkeld koken en ik vind het ook helemaal niks als je uren in de keuken staat voor een minimaal resultaat. Ik stond in dit geval een half uurtje in de keuken, maar had vervolgens wel een hele tafel vol met allemaal lekkere hapjes. Dat vind ik de moeite waard!

tempeh4

Op naar dag 4! En daarna nog dag 5 en dan zit het er alweer op. Ik ben nu al aan het bedenken wel kookboek ik voor een volgende challenge zal uitkiezen, want dit smaakt naar meer. Maar, eerst even dit af maken! Tot morgen :)

Ga jij dit recept ook maken? Ik zou het te gek vinden als je een foto van jouw eindresultaat zou willen delen! Het makkelijkste is het om dit via Instagram te doen: #degroenemeisjes. Iedere dag bekijken we de foto’s die worden geplaatst en regelmatig posten we er een paar op Facebook om aan iedereen te laten zien. Zeker niet vergeten een foto van je eten te maken dus! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “Gemarineerde en gegrilde tempeh-papaja spiesjes

  1. Ziet er lekker uit! Ik ben echt gek op tempeh. Ik eet het alleen veel te weinig, dit is een goede reminder dat ik het vaker moet halen! Ik ben er zo eentje die het gerust rauw eet…En tja papaya’s. Als het zo lastig is om een goede te vinden, dan snap ik wel waarom ik het niet lekker vind. De enige papaya die ik ooit gegeten heb, smaakte naar te overrijp fruit en was heel melig. Helemaal niet lekker. Terwijl mensen er zo lyrisch over kunnen zijn. Ik ga het ooit nog wel weer een kans geven denk ik.

  2. Oh my… Ik heb bij de Instagram foto al zitten watertanden… Ik neem me voor om, wanneer ik volgend jaar een tuin heb.. Een vega(n) barbecue te organiseren en alle vleeseters die zeggen: “hoe kan je als vegetariër nou barbecuen?” uit te nodigen. Komen deze tempeh spiesjes er ook op!! Wat ik trouwens super fijn vind, is dat tempeh steeds makkelijker verkrijgbaar is :) moest ik er eerst voor naar de stad, kan ik het nu gewoon bij de Jumbo kopen :)

  3. Ziet er wederom heerlijk uit. Ja leuk als je dit nog een keer doet!

  4. Wauw dit ziet er zo goed uit. Het valt ook reuze mee met de hoeveelheid ingrediënten die je nodig hebt. Papaja is inderdaad wel een lastige om te vinden..

  5. Wat ziet dit er heerlijk uit!!! Binnenkort eens op missie voor een goede papaya!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *