Geneeskrachtige kruiden, natuurlijke cosmetica en foodfotografie

boekgeneeskrachtigekruiden

Afgelopen zondag publiceerden we een nieuw artikel met 8 zelfhulpboeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen en ik had het gevoel dat deze boeken, die ik vandaag voor jullie ga bespreken, daar niet helemaal tussen pasten. Vandaar dat ik besloot voor deze vier boeken een aparte blogpost te maken. Het gaat om twee boeken die de geneeskrachtige werking van kruiden en planten bespreken, één boek over natuurlijke cosmetica en één boek over foodfotografie. Een paar nieuwe boeken op ons lijstje dus, en misschien binnenkort ook wel op dat van jou!

Onder beschrijvingen van de boeken vind je linkjes naar bol.com. Dit zijn affiliate-links. Deze linkjes maken het voor ons mogelijk om van De Groene Meisjes ons werk te maken, waar we heel dankbaar voor zijn. Dank voor jullie support en begrip! De boeken hebben wij van de uitgeverijen opgestuurd gekregen, met het verzoek om er iets over te schrijven op ons blog. 

De beste recepten met geneeskrachtige kruiden & planten

Laat ik beginnen met mijn favoriete titel. Ik liep al een tijdje rond met het idee dat ik meer wilde leren over planten en geneeskrachtige kruiden, omdat ik het een ontzettend interessant onderwerp vind, maar er feitelijk niks van afweet. Of: niks vanaf wíst, kan ik inmiddels zeggen. Het bleek niet zo moeilijk te zijn: aan een boek, een pen en een notitieboek (en Google als redder in nood, wanneer je iets nog steeds niet begrijpt,) heb je vaak al genoeg. Ik heb dit boek nog niet uit, omdat ik steeds kleine stukjes lees.

Het boek behandelt alles wat ik graag wil weten over kruiden en planten. Welke soorten zijn er allemaal? (heel veel!) Waarvoor kun je ze gebruiken? Voor welke gezondheidsdoeleinden kun je welke kruiden gebruiken? En welke recepten met kruiden kun je zoal maken? Ik vind het mega interessant en er zijn nog heel veel dingen die ik wil uitproberen. Zoals bijvoorbeeld zelf maagbitter of rozemarijnwijn maken. Of zelf theemixen samenstellen en gezichtsmaskertjes maken.

De uitvoering van dit boek is ontzettend modern en aantrekkelijk, mede door de prachtige foto’s. Dat is bij sommige boeken over kruiden nog wel eens anders, waardoor het stoffige ‘kruidenvrouwtjesimago’ nog onterecht blijft bestaan. Ik denk dat we de komende jaren nog veel meer gaan leren over en doen met kruiden. Immers, het hele ‘back to basics’ gebeuren is nog láng niet klaar.

De beste recepten met geneeskrachtige kruiden & planten  

boekkruidencosmetics

De complete kruidenwijzer

Een stukje minder modern en aantrekkelijk, maar toch nog heel erg nuttig en een echte aanrader: de complete kruidenwijzer. Waar het voorgaande boek echt een lees-en doeboek is, is dit boek meer een naslagwerk voor als je even iets wilt weten over de verzorging of toepassing van een bepaald kruid.

In deze kruidenwijzer worden 500 keukenkruiden en geneeskrachtige kruiden besproken. Ieder met duidelijke foto’s en behoorlijk complete informatie erbij. Denk dan aan: waar en wanneer groeit het kruid, welke verzorging heeft de plant nodig, wanneer kun je het kruid oogsten, welke toepassing kun je aan het kruid geven (kun je ermee koken? er thee van zetten? drogen?) én: bij welke gezondheidsklachten kan het kruid worden gebruikt? Kortom: een zeer compleet naslagwerk!

De complete kruidenwijzer 

Praktisch handboek – natuurlijke cosmetica

Sinds het lezen van het boek Skin Cleanse (klik op de link voor een review) hebben wij veel interesse gekregen voor het onderwerp natuurlijke cosmetica. Een gemiddeld mens, en dat geldt zéker voor vrouwen, smeert dagelijks tientallen verschillende ingrediënten op haar huid en in haar haren. Dat hoeft allemaal niet zo’n probleem te zijn, als je maar weet wat voor ingrediënten het zijn en als het geen schadelijke stoffen zijn. Helaas zit er in veel niet-natuurlijke cosmetica een heleboel troep en daarom zijn wij steeds kritischer geworden op wat we nog wel en niet gebruiken. Het liefste houden we het zo natuurlijk en ‘clean’ mogelijk.

Jamie heeft daarom een hele stash van allerlei natuurlijke oliën en maakt zelf maskers van klei en weet ik het allemaal wat. Super interessant! En hoewel ik Skin Cleanse super interessant vond, gaat dat boek wel voornamelijk over het ‘afkicken’ van allerlei niet-natuurlijke cosmetica. Ik wilde graag wat meer weten over het gebruiken van kruiden, planten, bloemen, fruit, enzovoorts, als verzorgingsproducten.

In die informatie én recepten voorziet dit handboek absoluut. Om eerlijk te zijn vind ik de uitvoering wat tuttig, maar dat maakt de inhoud niet minder interessant. Natuurlijk, veel dingen wist ik al wel, maar ik heb toch ook weer veel interessante nieuwtjes gelezen. Ook ben ik enthousiast geworden om met een aantal DIY’s (recepten) aan de slag te gaan!

Praktisch handboek natuurlijke cosmetica 

Zoet & Shoot

boekzoetenshoot

Het vierde en laatste boek op dit lijstje is een boek van een totaal andere orde. Zoet&Shoot (met als ondertitel ‘voor bakkers en bloggers’) is een boek over bakken én over foodfotografie. Het zal je vast niet verbazen dat dit boek Jamie’s interesse had, gezien het feit dat Jamie alle foodfotografie voor De Groene Meisjes verzorgt.

Dit boek is verre van veganistisch te noemen. Zo ongeveer alle dierlijke producten die bij bakken worden gebruikt (eieren, zuivel, kaas, boter) komen voorbij. Dat is natuurlijk wel jammer. Nóg toffer was dit boek geweest als het een vegan bakboek was geweest. Maar goed, het gedeelte over de foodstyling en foodfotografie is ontzettend interessant voor iedereen die hiermee bezig is. Heb je een eigen foodblog? Dan ga je ontzettend veel inspiratie en kennis opdoen uit dit boek, dat weten we zeker.

Het boek, geschreven en gemaakt door de beroemde Linda Lomelino (van het blog ‘Call me Cupcake’,)  is niet alleen waanzinnig aantrekkelijk uitgevoerd (zeg maar gerust: jaloersmakend aantrekkelijk,) het is ook zeer compleet én vlot geschreven. Je krijgt absoluut spontaan zin om de keuken in te duiken. Al was het maar om daarna mooie foto’s te maken van de taart die je gebakken hebt.

Zoet&Shoot 

Zit er een boek tussen dat jouw interesse heeft gewekt? We zijn benieuwd! Mocht jij nog andere aanraders hebben in deze hoek (en dan met name rondom geneeskrachtige kruiden/planten/cosmetica,) dan horen we het graag van je! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Geneeskrachtige kruiden, natuurlijke cosmetica en foodfotografie

 1. Onwijs leuke boeken dit! Zelf ben ik al een hele tijd mij wat meer aan het verdiepen in de werking van kruiden, dus ik ben benieuwd of ‘De beste recepten met geneeskrachtige kruiden & planten’ nog een leuke toevoeging is. Hij ziet er in ieder geval heel mooi uit! En natuurlijk ben ik héél benieuwd naar Zoet & Shoot, die blijft nog steeds op mijn lijstje staan!

 2. Oh leuk zeg! Ik vind alle boeken interessant! Ik ben zelf ook steeds meer bezig met mooiere foto’s maken voor mijn blog dus ik hoop met het laatste boek leuke tips op te doen. Ik ga ze allemaal even bekijken. Dank je wel voor het delen!!

 3. Interessante boeken. Ik ben het helemaal met jullie eens dat we teveel troep gebruiken. Ik heb vorig jaar wel zelf natuurlijke producten geprobeerd te maken maar het werkte toch niet voor mij.

 4. Ik ga dat laatste boek zeker onthouden, hartstikke interessant, over zoet én natuurlijk over foodfotografie !

 5. Dat boek zoet en shoot ziet er zo leuk uit. Dit staat op mijn verlanglijstje. Wel jammer jah, dat het niet vegan is. Maar misschien een leuk project voor jullie in de toekomst, een vegan kook en fotografie boek?

 6. Ik ben heel erg benieuwd naar dat laatste boek, Zoet & Shoot. Die komt zeker op m’n wishlist te staan!

 7. Leuk artikel, precies wat ik zelf ook interessant vind, dus ga zeker eens kijken naar de boeken over geneeskrachtige kruiden, want die kende ik nog niet.

  Ik heb twee aanraders. Allereerst deze: http://www.amazon.de/Nat%C3%BCrlich-sch%C3%B6n-Naturkosmetik-gemacht-greenglam/dp/3863552946
  Ook over natuurlijke cosmetica, maar dan wel in het Duits. Ik vind het een heel fijn boek, heb er al veel uitgemaakt en bevalt prima :)

  En over foodphotography, dit boek is heel fijn: https://www.bol.com/nl/p/digitale-fotografie-food/9200000011562090/?suggestionType=featured_product&suggestedFor=simone%20van%20den&originalSearchContext=media_all&originalSection=main
  De auteur heeft ook een (heel mooi) blog: Simone’s kitchen. Ik vind dit boek heel fijn, want het legt ook veel technische dingetjes uit. En dan niet met ellenlange beschrijvingen, maar kort en bonding. En ze illustreert alles wat ze vertelt, dus ze laat heel mooi zien waarom foto A niet zo goed ‘werkt’ als foto B. Of wat er veranderd, wanneer je je diafragma aanpast. Ik vind deze nog beter dan Linda’s boek, maar deze is dan ook helemaal gericht op het fotografie-gedeelte en niet bedoeld als bakboek.

 8. Bedankt voor de tips, ik ben er ook mee bezig en ‘De beste recepten..’ lijkt me een tof boek. Wat ook een goed boek is: ‘Eetbare wilde planten: 200 soorten herkennen en gebruiken’, van Fleischhauer, Guthman en Spielberger. Dat gaat niet alleen over kruiden, maar de planten staan goed beschreven met foto’s én tekeningen, en er staat uitgebreid bij wanneer je het kan oogsten, hoe het smaakt en hoe je het kan bereiden.

 9. Leuk, ik hou enorm van dit soort boeken! Ik verdiep me ook graag in de werking van kruiden en natuurlijke cosmetica.

 10. Een vegan foodfotografieboek zou echt geweldig zijn! Lijkt me wel iets voor Jamie :) Ik zou ‘m sowieso kopen!

 11. De beste recepten met geneeskrachtige kruiden & planten lijkt me super interessant, ik keek al uit naar jullie review hierover! Heb hem ook gelijk op mijn lijstje bij bol.com gezet. Kan ik hem niet meer vergeten!
  Ik heb laatst bij de kringloopwinkel ook een boek van Dr. Hauschka op de kop getikt, ook heel interessant wat betreft natuurlijke cosmetica. Voelt altijd fijn om hier zo mee bezig te zijn, we blijven leren!

 12. Kennen jullie het boek “Kitchen Lab” al?
  En “Natuurlijke cosmetica zelf maken”?

 13. Zoet en shoot ziet er eigenlijk wel erg leuk uit! Wellicht zal ik hem in de toekomst (als ik eenmaal weer geld heb haha) toch maar eens kopen :)

 14. Geneeskrachtige kruiden? Leuk als je er in gelooft, maar volgens mij zijn het gewoon placebo’s…

  1. Tsja, ieder zijn ding natuurlijk. Maar kruiden worden opzich al wel eeuwen gebruikt, voor allerlei doeleinden ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *