Gevulde gepofte zoete aardappel (met hummus, kool en vegan spekjes)

Beeld: Bette de Wit / Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Kramer

Toegegeven: het is een lánge tijd geleden dat ik een recept op De Groene Meisjes heb gedeeld. Dat is eigenlijk jammer, want ik kook een heleboel lekkere dingen en die deel ik dan wel op Instagram, maar niet hier op mijn blog. Ik zal mijn best doen om dat weer wat vaker te doen. Beloofd! Laat ik vandaag meteen goed beginnen met deze gepofte zoete aardappel, gevuld met witte bonen hummus, gefermenteerde kool en vegan spekjes. That’s right: allemaal lekkere dingen ingrediënten in één (lunch-)gerecht. Dat kan bijna niet misgaan, toch?

Organic Kraut by Kramer

Voor het maken van dit recept testte ik een gloednieuw product: ‘Organic Kraut by Kramer.’ Deze potjes ready to eat (je hoeft er dus niks meer mee te doen en kunt het gewoon rauw eten,) gefermenteerde kool zijn sinds kort in drie smaken te koop. Dit zijn de smaken knoflook&basilicum, bietjes&gember en chilipeper&ui. Mijn persoonlijke favoriet? Knoflook&basilicum! Zó vol van smaak en zo goed te combineren in allerlei gerechten.

Je denkt nu misschien: is dit niet gewoon zuurkool? Niet helemaal. Het fermentatieproces van dit product verschilt namelijk van dat van zuurkool. De basis voor deze producten is witte kool, maar er worden verse groenten en kruiden mee gefermenteerd. Zo ontstaat niet alleen een unieke smaak (die inderdaad anders is dan die van zuurkool,) maar ook een andere kleur. Goed om te weten: dit is een product waarbij alleen biologische en verse groenten en kruiden worden gebruikt. Hier komt geen E-nummer bij kijken. Wat zit er dan wel in, hoor ik je vragen? Kool, groenten en kruiden dus, maar ook vitamine C, vezels en zelfs B12. Organic Kraut is met name een erg goed idee voor je darmflora. Dit komt door de melkzuurbacteriën die er in grote getale in zitten. Dus het is niet alleen een lekker product, maar ook nog eens een gezonde keuze!

Zelf ben ik dol op zuurkool en andere gefermenteerde groenten en ik eet het geregeld. Grappig genoeg doe ik dat eigenlijk nooit op de ’traditionele’ manier: in een stampot. Niet omdat ik dat niet lekker vind, maar omdat er nog zoveel andere lekkere toepassingen te bededenken zijn! Zo eet ik deze Organic Kraut bijvoorbeeld graag op tosti’s met vegan kaas, in wraps, in salades, op rijstwafels met hummus, in broodjes vegan hotdog óf, zoals vandaag: in een gepofte aardappel!

Mocht je ook zin hebben gekregen om Organic Kraut uit te proberen, dan zou ik dat vooral doen in de week van 26 februari tot 3 maart. Dan heeft Ekoplaza namelijk een actieprijs om het product te promoten. Een potje Organic Kraut kost dan €1,89. Mocht je niet willen wachten: het product is te koop bij Ekoplaza, Odin, particuliere natuurwinkels en bij een aantal filialen van DekaMarkt!

Recept

Wat heb je nodig?

(goed voor 2 porties)

2 zoete aardappels (je kunt ook ‘gewone’ aardappels gebruiken, maar die moeten wel langer in de oven)
zonnebloemolie
hummus (dit kun je kant en klaar kopen óf zelf maken volgens dit recept, vervang de kikkererwten door witte bonen voor een extra smooth resultaat)
een derde van een stuk tempeh
sojasaus
maple syrup
gerookte paprika
een potje Organic Kraut naar keuze

Wat ga je doen?

– Verwarm je oven voor op 190 graden –

1. Borstel de zoete aardappels schoon en leg ze beide op een stuk aluminiumfolie. Prik met een vork gaatjes in de aardappels en smeer ze in met een beetje zonnebloemolie. Zet de aardappels voor 30-60 minuten in de oven. Check ze na 30 minuten en bepaal of ze nog langer moeten. Mijn aardappels deden er zo’n vijftig minuten over, maar het kan nogal verschillen per oven hoe hard het gaat. Je weet dat je aardappels gaat zijn als je er gemakkelijk een mes doorheen kan laten glijden.

2. Als je zelf hummus wilt maken, dan kan je dat doen volgens dit recept. Je laat de toppings weg en gebruikt alleen het basisrecept. Daarnaast is dus mijn bindende tip om de kikkererwten te vervangen door witte bonen te gebruiken. Sinds ik dat heb ontdekt wil ik eigenlijk niks anders meer! Voel je niet schuldig als je geen tijd, zin of energie hebt om zelf hummus te maken. Kant-en-klaar is ook helemaal prima.

3. Maak de vegan spekjes volgens dit recept. Het is enorm simpel: je snijdt de tempeh in kleine blokjes, mixt sojasaus, maple syrup en gerookte paprika (naar smaak,) en giet dit over de tempeh blokjes heen. Vervolgens bak je dit in een pannetje. Je zult verbaasd zijn hoé veel dit op echte spekjes lijkt!

4. Wanneer de aardappels gaar zijn, pak je ze uit, snijd je ze door midden en besmeer je ze met een goede eetlepel hummus. Hierop komt de Organic Kraut en daarop de vegan spekjes.

Heb je hummus en kool over? We willen natuurlijk niks weggooien, want foodwaste is echt niet meer van deze tijd. Verzin dus alvast wat je morgen (en misschien overmorgen ook nog) kunt maken met deze ingrediënten. Deze combinatie (rijstwafel, hummus en Organic Kraut) was ook heel geslaagd. Hier zie je de Organic Kraut met bietjes en gember op de foto. Lekker pittig!

Ik ben heel benieuwd wie van jullie er zin heeft gekregen om aan de slag te gaan met dit recept. En natuurlijk wil ik ook graag horen wat jullie van deze nieuwe producten vinden. Laat het me dus vooral weten, bijvoorbeeld door me te taggen (@merelwildschut) op Instagram stories! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “Gevulde gepofte zoete aardappel (met hummus, kool en vegan spekjes)

  1. Het is inderdaad lang geleden dat ik een Vegan recept hier op deze website hebt gezien, eigenlijk best jammer, want dat vond ik altijd zo gezellig. Het zag er dan altijd zo lekker uit allemaal haha. Maar dit gerecht ziet er ook heerlijk uit hoor, ik ga dat zeker eens maken.

    1. Ah, fijn dat je het leuk vindt dat de recepten (langzaamaan) weer terugkomen! :)

  2. Laat ik nu net nog twee zoete aardappels hebben. 😉. Ik weet waarmee ik lunch vandaag.

  3. Ik heb het gisteren gemaakt! Wat ontzettend lekker :) Dit recept gaat nog veel vaker op het menu komen, ik denk dat ik hier ook veel niet-vegan vrienden blij mee maak!

  4. Heb het product laatst gekocht (zonder dit artikel gelezen te hebben), en mijn hemel wat een deceptie zeg! Het product is velen malen te zout, absoluut niet lekker en dus nog ongezond ook.

  5. Hi Merel, ik maakte vandaag dit gerecht als avondeten (met een groene salade erbij) en het was heerlijk!! Superlekkere combi van smaken die ik nooit zelf verzonnen zou hebben. Bedankt!

  6. Wat is een goede vervanging als organic kraut nergens te vinden is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *