Gewoon wat leuke groene tips voor de zomer

Foto’s: Aline Bouma 

Omdat deze zomer nogal anders verloopt dan verwacht en ik het idee heb dat er veel mensen net als ik gewoon lekker thuis zijn, heb ik een blogje samengesteld met wat random leuke en groene tips voor de komende tijd. Het is een verzameling van lees-en luistertips, fijne aanbiedingen en een paar doe-tips. Laten we er met z’n allen, ondanks alles, toch het beste van maken deze zomer!

Natuurdromers

Een maandje geleden lanceerde Jennie (bevriende collega-blogger) een gloednieuw forum. Het is een online forum voor natuurliefhebbers en het heet Natuurdromers. Ik ben meteen lid geworden en heb daar nu al een maand lang heel veel plezier van. Op het forum – dat inmiddels 5000 lezen telt – wordt gepraat over allerhande onderwerpen, van bloemen drogen tot het bouwen van een tiny house, en van moestuinieren tot kringloopwinkels. Er worden heel veel goede tips en adresjes uitgewisseld en er worden zelfs al evenementen georganiseerd. Dit weekend ga ik met Jennie mee naar een event via het forum en ik ben er echt excited over! Het lijkt me super leuk om mensen die ik online nu af en toe spreek in het echt te gaan zien. Ik kan je dus van harte aanbevelen om lid te worden van Natuurdromers, want het is niet alleen gezellig, maar ook leerzaam en verrijkend.

Pluktuinen

Het stond al tijden op mijn wishlist om eens naar een pluktuin te gaan en afgelopen juni was het dan eindelijk zover. Ik fietste op een zondag naar Zuilen, naar de Stadstuin van Zuilen om precies te zijn, en plukte tussen de buien door voor vijf euro een prachtig veldboeket. Ik heb zelden zo gelukkig op mijn fiets naar huis gezeten, met mijn bloemen in mijn kratje voorop. Nu blijkt dat je bij de Stadstuin van Zuilen iedere zondag tussen 11:00 en 13:00 kunt komen plukken, maar er zijn natuurlijk nog veel meer pluktuinen. (en ook tuinen met fruit en kruiden, naast bloemen) Als je nou binnenkort ook zin hebt om zoiets te gaan doen, check dan eventjes de Pluktuinen Lijst van Studio May&June. Een super handige en complete lijst met ontelbare adressen in heel Nederland. Er zit vast iets voor je tussen!

De Groene Bakplaat

Ik ben dol op kookboeken en toch ben ik heel kritisch op welk boek ik koop of niet. Ik ken mezelf namelijk: kookboeken staan bij mij vaak vooral te pronken in mijn keuken, maar eerlijk gezegd maak ik er niet heel vaak iets uit. Veel kookboeken vind ik te ingewikkeld of te duur. Soms vind ik de receptbeschrijvingen zo langdradig dat ik afhaak. Kortom, ik blader vooral in kookboeken om inspiratie op te doen, maar daar blijft het dan ook bij. Bij het boek De Groene Bakplaat is dat duidelijk anders. Ik gaf Mare dit boek  cadeau – je snapt, met het idee: dan hebben we er samen iets aan ;) – en inmiddels hebben we er in anderhalve week tijd al drie recepten uit gemaakt. Alle drie de recepten waren super makkelijk en leuk om te maken en zijn enorm goed gelukt. Inmiddels heb ik al een paar anderen dit kookboek aangesmeerd, dus ik ga het ook even bij jullie proberen. De Groene Bakplaat is 100% vega en ongeveer 50% van de recepten is al vegan, maar binnen de vega-sectie zijn er ook nog makkelijke aanpassingen te doen om ook die recepten te veganizen. Het zijn allemaal gerechten die je op een bakplaat (of in een ovenschaal) maakt en ik durf wel te zeggen dat het stuk voor stuk eenvoudige recepten zijn om te maken.

Sprinklr

Zin om je tuin of balkon aan te pakken deze zomer? Ik bedoel, ik kan me voorstellen dat je wel naar iets moois wilt kijken als je dan toch thuis blijft. Ik heb een heel aantal planten van Sprinklr en die doen het ontzettend goed. Sprinklr heeft kamerplanten, maar ook biologische buitenplanten, kruidenplanten, eetbare bloemen, enzovoorts. Met de code MERELGROEN krijg je bij je bestelling (en het maakt niet uit welke planten, dus voor binnen of buiten, je bestelt) een gratis ‘grondlegger maxi.’ Het is niet erg als je niet weet wat dat is, ik wist het ook niet namelijk, maar het blijkt bio plantenvoeding te zijn! Super handig, je doet het in de pot of in de aarde bij de plant die wat extra zorg kan gebruiken en dan geeft die grondlegger voor een jaar voeding. Zo handig! Mocht je het echt groots willen aanpakken: dat kan ook! Bij Sprinklr kun je een Tuiny Forest bestellen (die je dan in november geleverd krijgt) en hiermee kun je in één keer een microbos van 6 vierkante meter aanleggen in je eigen tuin. Hoe cool is dat? Check deze pagina voor meer info over de tuiny forest en klik hier om alle planten in de webshop te bekijken. Oh, en mocht je mijn code – dus MERELGROEN – gebruiken, vergeet dan niet om eerst een grondlegger maxi (die vind je bij verzorging/plantenvoeding) in je winkelmandje te leggen. Bij het afrekenen wordt deze verrekend en krijg je hem gratis!

Een leestip

Op veler verzoek ben ik inmiddels bezig met een nieuwe blogpost met leestips, waarin ik alle boeken bespreek die ik de afgelopen tijd heb gelezen. Dat zijn er nogal wat, dus dat kost me altijd eventjes wat tijd. Omdat ik weet dat velen van jullie zin hebben om lekker een boek op te pakken de komende weken, besloot ik toch alvast een leestip toe te voegen. Het boek dat recent heel veel indruk op me heeft gemaakt, is Untamed van Glennon Doyle. Ik hoorde een interview met Glennon in de How To Fail Podcast (van Elizabeth Day) en ik wist: dit wil ik lezen. Dus dat ben ik momenteel aan het doen. Hij staat op mijn gloednieuwe e-reader en ik lees iedere dag een stukje. Dat laat het boek ook goed toe, want het zijn allemaal korte essays/stukjes die je goed los van elkaar kunt lezen. Untamed gaat over je niet langer tegen laten houden om los te breken uit de verwachte, gebaande paden en je eigen keuzes te maken. Dat is een beetje kort de bocht, want het gaat over relaties en scheidingen, verliefdheden, kinderen opvoeden, seks, gender en feminisme. Het is een heerlijk boek, ook een heel Amerikaans boek, maar I love it.

Even over die gloednieuwe e-reader nog: dat is de Kobo Nia en ik vind hem geweldig! Ik kreeg een exemplaar thuis gestuurd om hem te testen. Je kunt hem sinds gisteren pre-orderen en dan heb je hem volgende week in huis. De Kobo Nia is een heel mooi instapmodel e-reader en hij is flink goedkoper dan andere modellen van dit merk, maar ik merk geen enkel verschil met een duurdere uitvoering – eerlijk gezegd. Ik ben er echt heel erg blij mee en heb inmiddels allemaal e-books gekocht in de Kobo shop, zodat ik voorlopig vooruit kan!

Een paar lekkere recepten om buiten op te eten

Foto: Sam van Rij 

Voor wie mijn blog nog niet zo lang volgt: wist je dat ik een receptenindex heb met ruim 500 vegan recepten? Ik snap dat je door de bomen het bos niet meer ziet, dus ik maak af en toe een selectie van oudere recepten om die weer eens onder de aandacht te brengen. Vandaag zijn dat deze gerechten die ik heel geschikt vind voor bij een barbecue of picknick:

– deze maaltijdsalade met parelcouscous en gegrilde nectarine. Dit is een recept van twee zomers geleden. Nu zou ik zeggen: voeg de vegan feta van Violife toe, dat gaat echt een verrijking zijn.

– voor iedereen die kilo’s courgettes aan het oogsten is momenteel: ik maakte eerder deze selectie van vegan gerechten met courgette. Misschien zit er iets voor je tussen!

– burgers voor op de barbecue, maar dan een beetje anders? Wat denk je van deze smakelijke exemplaren? 

Podcasttips

Van de week nam ik een break van mijn werk om een uurtje met een podcast in de tuin te gaan zitten. Dat zijn de betere pauzes. Zoals jullie weten volg ik een heleboel podcasts en heb ik daar ook al heel vaak over geschreven op mijn blog. Hit de zoekfunctie op ‘podcast’ en je komt vast een hoop tips tegen. Maar even in het kort hier een paar afleveringen die ik onlangs heb geluisterd en die ik jullie allemaal wil aanbevelen:

Homecooking van Samin Nosrat. Voor de liefhebbers van de Netflix serie Salt, Fat, Acid Heat – en daarmee ongetwijfeld ook fans van Samin, want ze is GEWELDIG. Deze podcastserie maakt ze met een vriend (Hrishikesh Hirway) en het vrolijke duo vertelt wat je allemaal kunt koken met producten die je nog in huis hebt. Houd daarbij in gedachten dat Amerikanen nog in een wat serieuzere lockdown zitten dan wij en dus niet te vaak naar de supermarkt kunnen. Het is een ontzettend luchtige podcast waarin heel veel wordt gelachen, maar je leert oprecht ook nog iets én… je krijgt er trek van!

Argos, een podcast van VPRO/Human, is een aanrader voor iedereen die van verdieping houdt. Het is een onderzoeksjournalistieke podcast en het behandelt behoorlijk serieuze/heftige (soms) onderwerpen. Je moet er dus voor in de mood zijn. De podcast zit enorm goed in elkaar en je kunt er heel veel van leren, dus het is zeker een aanrader!

De plantage van onze voorouders, ook weer een VPRO podcast. In deze podcast gaat een journaliste op onderzoek uit naar het verleden van haar voorouders die eigenaren waren van (een gedeelte van) een plantage waar tot slaaf gemaakte mensen werkten. De podcast zit vrij luchtig in elkaar, waardoor het lekker wegluistert, maar het onderwerp dat wordt besproken is natuurlijk harstikke serieus en actueel. En laten we eerlijk zijn: hoeveel weten nou helemaal van het slavernijverleden? Bijzonder weinig, was mijn conclusie in ieder geval.

Groener wonen

Een paar jaar geleden maakte ik artikelen over mensen die groen woonden. Dat kon ik op allerlei manieren bedoelen: in dit geval ging het bijvoorbeeld om iemand met een tiny house. Maar er waren ook afleveringen over mensen die een klimaatneutrale woning in de binnenstad hadden, of een gerenoveerde woonboerderij met zonnepanelen op het dak. Dat is toch wel een droom voor de toekomst: een huisje met in íeder geval zonnepanelen. En een moestuintje, met een composthoop en een regenton. Dat ook. Met onze verhuizing naar Utrecht zijn Mare en ik overgestapt naar energie van Vandebron. Ik zag er altijd tegenop om over te stappen en ik dacht dat het heel veel werk was. Plottwist: dat was het niet. Als jij ook wilt overstappen naar Vandebron, en daarmee zelf wilt kiezen waar je je energie (en eventueel gas) wilt afnemen, dan heb ik een kortingscode voor €100 korting voor je. Wanneer je overstapt via deze pagina (klik!) dan wordt de korting vanzelf geregeld!

Dat waren weer even mijn tips voor nu! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Laat het me vooral weten als je dit soort blogjes met ‘random tips’ vaker zou willen lezen. Ik wens je een geweldige en een heel groene zomer!

Deze blogpost bevat affiliate-content. Dat wil zeggen dat ik een paar kortingscodes met jullie deel en dat ik een bijdrage krijg voor iedere keer dat iemand van jullie die codes gebruikt. Dit is voor mij een heel leuke manier van samenwerken (en dus ook geld verdienen,) omdat ik jullie er blij mee maak, en mezelf ook. Ook leent deze samenwerkingsvorm zich erg goed omdat ik precies kan kiezen met welke bedrijven ik wel wil samenwerken en met welke niet :) Dank voor jullie support door mijn codes te gebruiken!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “Gewoon wat leuke groene tips voor de zomer

 1. Wat een mooie tips! Ik ben de laatste tijd steeds meer bezig met duurzaamheid en dit is zeker een goed lijstje om te bewaren. Wat leuk dat Tuiny Forest! :)

 2. Ooeeee, dat kookboek klinkt goed! Ik gooi altijd het liefst al mijn eten in de oven, haha. Voordeel daarvan is dat ik dan ook de elektriciteit van mijn zonnepanelen gebruik ipv mijn gasfornuis ;)

 3. Ik ben nu al super benieuwd naar je boekentips, ik heb zelf ook een kobo (een duurdere die ook wat groter is) en vind het ideaal. De podcast de plantage van mijn voorouders heb ik al vaker getipt zien worden deze zomer, daar ga ik me op abonneren in de podcast app en luisteren zodra ik er aan toe kom :)

 4. Mag ‘Merelgroen’ als bijvoegelijk naamwoord in de Dikke van Dale gezet worden? Ik vind het een prachtig woord ^^

  Zo’n pluktuin lijkt me hartstikke leuk! Binnenkort heb ik vakantie, dan kan ik wel even kijken of ik ook naar eentje in de buurt kan.

  En ik heb ook stroom van Vandebron. Daarmee kan ik fijn huis-aan-huisverkopers van Essent en Nuon de mond snoeren, als die vragen of ik groene stroom bij hun wil afnemen :P

 5. Handige tips! Hier in de buurt heb je veel van die pluktuinen, zo leuk inderdaad! En ik ga eens kijken bij dat forum.

 6. Fijne gevarieerde tips, top. Ik ben ovengerechten aan het minderen vanwege het energie verbruik…maar dat kookboek lijkt me toch wel wat. Dilemma.

 7. Wat een leuke tips! Fijn om weer even wat zomerrecepten paraat te hebben. :) Ik merk toch dat ik anders ga koken nu het weer wat zonniger wordt!
  En ik kijk al heel erg uit naar je blog met boekentips. Kan ik mijn Goodreads-account weer updaten met extra boeken op mijn to read-lijstje. ;)

 8. Leuke blog, alleen jammer dat Vandebron niet zo groen meer is met moederbedrijf Essent boven zich ;)

 9. Leuk! Je schrijfstijl is super fijn.
  Heerlijk om weer een blog van je te lezen. Met onderwerpen die me aanspreken. Liefde voor jou❤️

 10. Wat een fijne blog met leuke tips!
  Aangezien je nu in Utrecht woont, misschien ken je de Veldkeuken al in Amelisweerd? Daar om de hoek heb je pluktuin Amelis’Hof. Echt prachtig!

 11. Dank voor de podcasttips, ik ben weer toe aan wat nieuws! De Groene Bakplaat is ook alweer een hele poos mijn favoriete kookboek. Ik ken inmiddels al aardig wat recepten uit mijn hoofd maar ontdek ook steeds weer wat nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *