Zwarte bonenburgers

burgerblackbean2

Weekend! En je weet het, dat staat voor ons gelijk aan comfortfood. Lekker op de bank hangen met een vegan burger, heel veel beter wordt het niet, als je het ons vraagt. Deze zwarte bonenburgers maakten we naar het recept van onze lieve collegablogger Iris. Het bleek een waar succesrecept, dus we delen het graag ook weer met jullie!

blackbeanburger4

Kijk al die kleurtjes nou bij elkaar! Dat is alleen al een reden om van de Mexicaanse keuken te houden. En dan is het ook nog eens allemaal heel erg lekker… wat wil je nog meer? Deze zwarte bonenburgers maak je met lekker veel groenten en goede kruiden, dus je hoeft ook nog eens geen zorgen te maken over het feit dat ze ongezond zouden zijn ;)

blackbeanburger1

Zoals dat gaat met bloggers, paste ik het recept van Iris een klein beetje aan. Je weet hoe dat gaat: je hebt net wat andere ingrediënten in huis en dan probeer je gewoon of dat ook gaat werken. Herkenbaar? Zo maakte ik de burgers bijvoorbeeld met havermout, in plaats van broodkruim, zoals Iris dat deed.

Ook bakte ik de burgers in de oven, in plaats van in de pan. Dat ging prima! Als jij de burgers toch liever in de pan bakt, dan kun je het originele recept van Iris bekijken voor de instructies.

De tomatensalsa maakte ik alles wat ik nog kon vinden, dus ik maakte een geïmproviseerde variant. Erg lekker!

Wat heb je nodig voor 4 zwarte bonenburgers?

burgers:
1 ui, gesneden
2 teentjes knoflook, gesneden
1 blik zwarte bonen, uitgelekt
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel komijn
1 handje mais
zout & peper
4-5 eetlepels havermout

tomatensalsa:
4 tomaten
sap van 2 limoen
verse koriander
handje mais
wat knoflookpoeder
zout & peper

4 broodje
avocado
rode ui
sla

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 190 graden –
1. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de ui en knoflook voor 3-4 minuutjes.
2. Doe de zwarte bonen samen met de gebakken ui en knoflook in een keukenmachine. Voeg ook het paprikapoeder, komijn en mais toe. Laat even kort mixen tot een stevig maar grof mengsel.
3. Roer de havermout door de zwarte bonen mix en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
4. Maak met je handen 4 burgers van het mengsel en leg ze op een ingevette bakplaat (of rooster met bakpapier.)
5. Zet de burgers 16-20 minuten in de oven en draai ze tussendoor even om.
6. Maak de tomatensalsa door de tomaat te snijden en te mixen met het limoensap, koriander, mais, knoflookpoeder en zout & peper.
7. Serveer de burgers op een broodje met de salsa, sla, avocado, rode ui en/of andere dingen die je lekker vindt!

blackbeanburger5 blackbeanburger3 blackbeanburger7

Rennen er al mensen richting keuken? Als ik jullie was zou ik maar gauw een boodschappenlijstje maken en er helemaal voor gaan dit weekend! Chocolademousse taarten bakken voor Valentijnsdag is een leuk idee. Maar we kennen ook heel veel groene meisjes en jongens die je heel gelukkig maakt met een vegan burger! Dus het lijkt ons een goed idee om dit weekend de burgers alvast even te maken, zodat je zeker weet dat je op 14 februari mega veel indruk maakt. Eet smakelijk!

Laat je het ons weten als je dit recept hebt gemaakt? Vinden we leuk! Je kunt een foto met ons delen via Instagram (#degroenemeisjes) en we kijken iedere dag naar de hashtag, dus we zien en liken alle foto’s! Ook willen we Iris bedanken voor het bedenken van dit heerlijke recept. Vergeet vooral niet een kijkje te nemen op haar toffe blog: Ik Ben Iris Niet!

 

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

80 gedachten over “Zwarte bonenburgers

  1. Wauw dames, deze gaan we zeker een keer maken. Ik vind het altijd lastig om vega(n) burgers te maken die niet uit elkaar vallen. Deze zien er wel ‘steady’ uit ;-). Kekke foto’s ook weer hoor!

    1. Blijft ook altijd wel een uitdaging hoor. Zeker wanneer je geen ei gebruikt om de burgers te binden. Maar met deze ging het goed :)

  2. Wat ziet dit er heerlijk uit! Ik kan het bijna ‘proeven’ door de foto’s :-). Leuk recept! Ik ga gelijk even op de blog van Iris kijken want die ken ik nog niet. Fijn weekend, groene meisjes!

  3. Ik kende dit recept al via Iris haar blog en maak het zelf regelmatig! Ik gebruik wel rode bonen i.p.v. zwarte, aangezien ze de zwarte niet bij mij in de super hebben. Naast poepsimpel is het ook een budget gerecht. Altijd handig:-)

  4. Wauw, deze ga ik maken! Ik wil al een tijdje zelf bonenburgers maken en dit ziet er heel goed uit. Ik heb hier gewoon gedroogde bonen. Hoeveel zat er in jullie blikkies?

  5. Ziet er heerlijk uit weer meisjes! En altijd fijn dat ik bij veel van jullie recepten denk ohh my, dát wil ik vanavond eten (mede door de fantastische foto’s)! En dan bij het terug scrollen naar het ingrediëntenlijstje zie dat ik 80% van de ingrediënten gewoon al in huis heb :)

  6. Nice! Ik hou van zwarte bonen. Ik eet ze meerdere keren per week met rijst. Dit omdat dit voor mijn vriend, die uit Brazilië komt, een soort ‘aardappels met vlees en groente’ is. Maar variatie is natuurlijk altijd fijn, dus dit ga ik zeker ook uitproberen!

  7. Ik heb laatst al zwarte bonen burgers gemaakt en zelfs mijn vriend vond ze heerlijk! Terwijl hij toch echt het hamburger-type is ;) Dit is een goede reminder om ze snel weer een keer te maken.
    En die foto’s zijn weer zo mooi <3

  8. Zoooo dat was echt heel smakelijk. Ik had nog nooit zwarte bonen gegeten, maar dit is absoluut een blijvertje. Natuurlijk een kleine eigen twist aan t recept gegeven en gelukkig pakte dat ook goed uit. Wel een foto gemaakt maar geen instagram helaas. ;-)

  9. Waw, alweer een topreceptje!
    Zou je ze ook kunnen invriezen ? En best voor of na het bakken? Ik zit op kot, dus het is voor mij alleen ;)

  10. Fijn recept! Ik had alle ingrediënten in huis en heb ze net gemaakt. Heerlijk! Zelf heb ik er nog wat chilipoeder aan toegevoegd, ik hou van pittig :-)

    Net 1 opgegeten en de rest gaat in de vriezer.

  11. Omigaddo, ik had hier nog niet eens op gereageerd. Ik vind de blogpost ZO MOOI geworden. Wauw. Die foto’s ook! Echt leuk dat Jamie ze heeft gemaakt. Ik ga ze ook snel weer maken!

  12. Dit ziet er echt heel lekker uit!
    Momenteel verblijf ik in Cambodja en ik zou hier graag meer vegetarisch of veganistisch willen eten. Jullie blog brengt me op veel ideeën!
    Natuurlijk heb ik hier niet alles van keukengerief, waaronder een foodprocessor. Ik vroeg me af of jullie soms tips hebben waarmee je toch deze burger kan maken, maar dan zonder een foodprocessor. Zou het lukken door alles fijn te stampen met een vork?

  13. Hoi, bedankt voor het recept! Heb het net gemaakt en het was heerlijk! Denken jullie dat het ongebakken bonenmengsel in te vriezen is voor later gebruik? Vier burgers is bestwel veel in je eentje, al heb ik net erg goed mijn best gedaan door er twee op te eten. Hik…

  14. Ontzettend bedankt voor het recept! Ik heb ze net gemaakt en ze smaakten ontzettend lekker, terwijl ik eigenlijk helemaal niet van zwarte bonen houd. Ik heb ze met een vork gestampt bij gebrek aan een mixer/keukenmachine, en dat werkt prima. Zeker voor herhaling vatbaar! :)

  15. Ik heb me vandaag laten inspireren door jullie recept voor de nieuwe mexicaanse bonenburgers bij ons in de zaak ( Vegaverso leuven) , ik ga ze nu een nachtje laten koelen en morgen bakken ….spannend :-) bedankt trouwens voor al jullie leuke en lekkere recepten!!

  16. Vanavond deze heerlijke burgers gemaakt…en ja hoor ook dit gerecht van ‘de groene meisjes’ is heerlijk! Zelfs goedgekeurd door manlief. Aanrader!!!!

  17. Ik heb ze vanavond gemaakt en ze waren heel erg lekker, maar slap en zonder bite… :( Ik heb precies het recept gevolgd, maar toen ze uit de oven kwamen, waren ze helemaal zacht. Wat heb ik fout gedaan, of hoort dit?

  18. Vandaag gemaakt met een salade en het was echt een goede burger!! Ik gebruikte sesamolie om de ui en knoflook in te bakken en dat maakte de burger een beetje nootig, zeker aan te raden :)

  19. Ik vroeg me af of ze onder de gril moeten? Ik heb zeer nu 16 minuten in maar zezijn nog zacht. Of bedoel je 16 minuten aan elke kant?🤓Dank je. Hopelijk gaan we het straks proeven

  20. Hoi! Gisteren heb ik voor 20 man deze burgers gemaakt:) Op werk doen we namelijk (tenminste) een weekje de vegan challenge. Het gaat tot dusver echt prima! We vonden de burgers echt super lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>