Glazen rietjes

glazen rietjes

Jaren geleden zagen we ze al voorbij komen bij Amerikaanse bloggers: glazen rietjes. Er was op dat moment
nog best wel lastig aan te komen in Nederland. Zoals het wel vaker met dit soort trends uit de VS gaat, zijn de glazen rietjes inmiddels volop in Nederland ‘geland.’ Wij gebruiken ze met veel plezier. Ten eerste is het vele malen beter voor het milieu om één glazen rietje te hebben dan om iedere dag een plastic rietje te gebruiken en daarna weg te gooien. Ten tweede is het beter voor jezelf, want plastic rietjes zijn meestal niet BPA-vrij. Trouwens, sommige plastic rietjes geven ook nog eens een bijsmaak aan je drankje. En ten derde drinken smoothies en andere drankjes (zelfs warme drankjes!) erg lekker uit een glazen rietje. Genoeg redenen om jullie er iets meer over te vertellen!

Wij hebben deze handgemaakte glazen rietjes van het merk GlassDharma en dit is dan ook het merk dat de Amerikaanse bloggers waarover we het in de inleiding hadden, gebruiken. Misschien is het eerste dat in je opkomt: maar breekt zo’n glazen rietje dan niet heel snel? Zo lang je hem niet op een stenen ondergrond laat vallen, zal dat niet heel snel gebeuren. Je hoeft niet bang te zijn voor beschadigde tanden of brekende rietjes in je mond. De rietjes zijn supersterk! Mocht je rietje toch vallen en breken, dan heb je een levenslange garantie bij GlassDharma en krijg je gewoon een nieuw rietje opgestuurd.

We zullen je nu laten zien hoe de glazen rietjes eruit zien en welke modellen wij hebben.

glazen rietjes

 

glazen rietjes

Dit is het model ‘CupPow’ en is dun en recht. Heel geschikt om bijvoorbeeld (ijs-)koffie of cocktails mee te drinken. (ofwel: drankjes die je niet eventjes achterover moet slaan)

glazen rietjes glazen rietjes

En dit is het model ‘Beautiful Bend.’ Een wat dikker rietje (geschikt voor smoothies) en schuin uitlopend.

Nu denk je misschien: maar hoe krijg je die rietjes in godsnaam schoon? Nou, dat gaat verbazingwekkend makkelijk. Wanneer je het rietje meteen onder de kraan houdt en het water erdoor laat stromen, heb je hem zomaar schoon. Spoel je het rietje niet direct af en wacht je een paar uur, dan heb je misschien even een borsteltje nodig om het rietje schoon te krijgen. Kijk, daarvoor hebben we dit borsteltje:

glazen rietjes

Doordat het borsteltje lang en heel dun is, krijg je de rietjes er heel gemakkelijk mee schoon!

Beide rietjes en het borsteltje komen van MasonMadness.com.* Model CupPow (het dunne rietje) kost €8,95 en model Beautiful Bend kost €9,95. Het borsteltje kost €1,50.

Vind je de glazen rietjes maar niks, maar wil je toch plastic besparen? Mason Madness heeft ook heel leuk papieren rietjes, zoals deze:

glazen rietjes

Let op: in een smoothie kunnen papieren rietjes nog wel eens slap worden. Zelf vinden we papieren rietjes er eerder leuk uit zien dan dat we ze erg praktisch vinden. Het is natuurlijk wel een betere optie dan plastic rietjes!

Wat voor rietjes gebruik jij? En zou jij een glazen rietje overwegen? We zijn erg benieuwd! 

* Hoewel wij de rietjes cadeau hebben gekregen, krijgen wij niet betaald om reclame te maken voor dit product. We zijn gewoon erg enthousiast en delen dit graag met jullie.

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

49 gedachten over “Glazen rietjes

 1. Oh wat leuk! Ik drink niet vaak genoeg met een rietje om hier echt gebruik van te maken.. maar ik vind het wel een goede oplossing!

 2. Ze zien er echt mega mooi uit, maar dat moeten poetsen zou me er al van weerhouden om ze te gebruiken. Lui he :$? Papieren rietjes ben ik al snel vanaf gestapt. Helemaal niet praktisch. Die levenslange garantie is wel fantastisch … Toch een grote plus bij de aanschaf!

 3. Ik had nog nooit gedhoord van glazen trietjes, maar ze lijken me erg fijn. Op plastieke rietjes kouw ik meestal wat natuurlijk nog slechter voor mij is dan er gewoon uit drinken…

 4. ik ben helemaal fan van de siliconen rietjes van GreenPaxx. Deze worden dagelijks gebruikt, ook door mijn dochter van bijna 1,5. Een plastic rietjesbeker komt er voor haar niet in!

 5. Ziet er heel leuk uit zo’n glazen rietje.
  Maar voor op verplaatsing/reis bijvoorbeeld: heeft er iemand ervaring met rvs rietjes?

  1. Geen ervaring mee, maar weet wel dat Mason Madness die ook verkoopt!

  2. Ja, ik gebruik sinds een tijdje een rvs! Erg tevreden mee. Ook makkelijk schoon te maken en ben nooit bang dat ‘ie kapot zal gaan :)

 6. Ik gebruik ook herbruikbare rietjes, van stevig plastiek wel! Ik vind ze fantastisch, ik drink veel liever met een rietje. En ik steek ze zelfs gewoon mee in de afwasmachine

 7. Mijn kinderen gebruiken plastic rietjes voor hun aanmaaklimonade (vooral om hun tanden te beschermen i.v.m. voorkomen van gaatjes), maar wel meerdere keren. Ik spoel ze telkens af en gebruik ze op die manier wel enkele dagen achter elkaar. Daarna gaan ze in de plasticafvalzak voor recyclen. Dat lijkt me toch ook een prima oplossing?

  Ik vind ze best mooi die glazen rietjes, maar voor kinderen toch minder geschikt, denk ik.

  1. Tsja.. het blijft natuurlijk wel plastic. En je gooit ze wel weg. Daarbij komt dat je kinderen op die manier wel in aanraking komen met BPA. Wij zijn er geen fans van!

 8. Handig die info over die rietjes.
  Kunnen jullie misschien ook over de glazen potten info geven. Ik zie mason jars en bal jars maar wat zijn de verschillen en welke maat is het handigst voor een smoothie?

  1. Wij kopen onze mason jars altijd bij Mason Madness (de shop waar ook deze rietjes vandaan komen) en welk formaat je wilt gebruiken is uiteraard afhankelijk van hoe groot je graag je smoothies drinkt. Wij gebruiken meestal de 475 ml en de 700 ml!

 9. Die zijn leuk, helemaal diegene die een beetje gebogen is. Ik had de trend op mijn werk ook al voorbij zien komen, en vroeg me inderdaad al af hoe je ze goed schoon kon krijgen. Simpele oplossing natuurlijk haha! Maar… Ik heb zelf nogal een tic en bijt op mijn rietjes – niet zo heel handig in het geval van een glazen rietje ;-)

  1. Daar was ik ook bang voor, maar dat doe ik dus helemaal niet! Trouwens, als je een beetje (zachtjes) bijt op het rietje, gebeurt er niks. Maar echt, het voelt zo anders in je mond, je denkt er niet eens aan om erop te willen bijten ;)

 10. Dat is ontzettend handig! Wel een kanttekening de vertering van zetmeel vind grotendeels in de mond plaats. Wanneer je dus zetmeelrijke sappen maakt is het
  (volgens mij) beter om het zonder rietje te drinken.

  1. Ja dat dacht ik ook! Voor groentesapjes en smoothies is het niet zo’n aanrader dacht ik.

 11. Kunnen jullie ook zeggen wat de binnenmaat van het glazen rietje is? Of die van papier. Ik ben mezelf ook al een tijdje aan het verdiepen in de rietjes maar kom er niet uit wat nou de beste diameter is van een smoothie rietje. Ik zie hele leuke gekleurde papieren rietjes maar die zijn 5 mm doorsnede en ik heb het idee dat daar geen smoothie doorheen past. Maar toch zie je ze wel altijd heel leuk op foto’s staan … Wie weet of die wel werken?

  1. Nou, ze werken wel, maar ze zijn wat smaller. Dus je smoothie moet niet te dik zijn. Voor dikkere smoothies is het glazen rietje met die ‘knik’ erin (zie hierboven op de foto’s) het meest geschikt. Die is het dikste.

  1. Haha, dat had ik eerst ook, maar echt, er is niks engs aan ;)

 12. Wat een goed alternatief voor plastic rietjes, die wil ik ook! Van de papieren versie ben ik echt geen fan, die worden helemaal wak na een tijdje

 13. Een erg goed alternatief! Ik gebruik eigenlijk bijna nooit rietjes, maar mocht het er eens van komen is het een idee om dit te proberen. Beter nog zelfs: liever een paar glazen rietjes in de la dan een enorm pak met honderd plastic rietjes die toch nooit gebruikt worden. Goed ook dat er verteld wordt over hoe je zo’n rietje schoonmaakt, ik was zelf niet op het idee gekomen om een mini-afwasborsteltje te gebruiken, tot ik de foto zag.

 14. Ik had ook al eens zitten denken over herbruikbare rietjes (schreven jullie daar niet eerder al eens wat over of verzin ik nu dingen?), en dit klinkt wel goed. Maar zouden ze ook echt bestand zijn tegen een kauwgrage peuter die haar tanden graag in normale rietjes (die ik toch al niet met zo’n gerust hart geef vanwege de BPA) zet?

 15. Sinds een paar maanden heb ik rietjes van RVS. Deze kun je laten vallen zonder dat ze kapot gaan ;) en zijn eveneens een stuk duurzamer dan plastic. Het is gemaakt van 304 Food grade RVS. Ook heb ik er een borsteltje bij om ze goed schoon te maken, super handig.

   1. De rietjes heb ik bij Puur Mieke gekocht (www.puurmieke.nl). Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

 16. Oh, ideaal! Ik drink vaak ’s morgens een smoothie als ontbijt, maar heb het probleem dat gewoon drinken uit een glas niet zo praktisch is! Een rietje is dan natuurlijk de ideale oplossing en ik was al eens aan het bedenken om rietjes te gaan halen, maar dit is natuurlijk een veel betere oplossing!

 17. Ik durfde het zelf nooit aan, omdat ik súperonhandig ben, maar als er toch garantie op zit… Het ziet er wel zeer fancy uit! En het lijkt me een veel fijner gevoel dan die scherpe plastic rietjes, of slappe papieren.

 18. Ik gebruik eigenlijk nooit rietjes, maar die glazen zien er wel erg leuk uit moet ik zeggen :D

 19. Ik kende de glazen rietjes al, maar durf het niet aan om met zo’n glazen rietje in mijn klean kanteen op pad te gaan. Nu MOET ik dus zo’n rvs rietje. En zo’n ragertje natuurlijk. :-D

 20. Oh fantastisch! Ik kende het nog niet, dit moet ik eigenlijk aan Larissa doorgeven, die drinkt altijd met rietjes!

  1. Het is echt ideaal! En het staat lekker fancy. Je kunt er ook je koffie mee drinken trouwens! (of ijskoffie’s.) (ik zou zeggen: neem je eigen glazen rietje mee naar Starbucks haha :’))

 21. ik gebruik een citroenstampertje van dille en kamille, dit gaat best oké, maar zo’n glazen rietje lijkt me ook wel handig omdat je dan ook zo’n gebogen hebt. Goed idee meiden!

 22. Wauw, dat is een goede tip!Thnx.
  Ik heb vorig jaar een setje dikkere plastic rietjes gekocht, dus voor hergebruik bedoeld, die ik nu dagelijks gebruik.
  Maar dat BPA zit mij niet lekker.
  Ik weet niet of het in deze rietjes zit (tijdens de vakantie in Amerika gekocht) maar ik vertrouw het gewoon niet.
  Dus een kleine 10Euro voor een glazen rietjes met garantie vind ik niet te duur.
  Deze gaat binnenkort dus in mijn winkelmandje :-)

  1. Ja zeker, in veel rietjes (vooral die je in bulk koopt, weet je wel, zo’n pak met 100) zit BPA. Als er níet op staat: BPA free, dan kan je er vanuit gaan dat het erin zit.

 23. […] Kokoswater is het lekkerste wanneer het goed gekoeld is. Wanneer je een pak koopt – en dat kan zowel bij de reguliere als bij de biologische supermarkt – zet je het dus het beste thuis meteen in de koelkast. Om dit drankje de echte ‘mocktail-feel’ te geven, deed ik er ook nog ijsblokjes bij. Natuurlijk drink je dit drankje uit een mooi glas met een leuk rietje. (ik drink tegenwoordig álles uit mijn glazen rietjes.) […]

 24. Ooooh leuk! Ik wil het! Maar ik zie het nu al gebeuren dat ik te lui ben om ze af te spoelen, ze al 5 dagen in een hoekje op mijn aanrecht liggen en dan met geen mogelijkheid meer schoon te krijgen zijn. Als ik ooit een verstandige volwassen vrouw (met een schoonmaakster) ben koop ik ze ;)

 25. Uh, gewoon normaal plastic rietje hergebruiken door ze gewoon na gebruik direct door te spoelen…net als die glazen exemplaren? ;)

  1. Ja, maar dan heb je dus wel een plastic rietje met BPA erin gebruikt. En dat wil niet iedereen ;)

 26. Ik heb een poosje geleden ijzeren rietjes gekocht, zelfde principe & exact dezelfde vorm, en ik gebruik die nu elke dag.
  In het begin is het wennen, iets hards tegen of tussen je tanden, maar tbh zou ik niet meer anders willen nu!

 27. Bedankt voor deze review!

  Wij drinken citroenwater in de ochtend om te detoxen en om onze tandglazuur niet te beschadigen gebruiken wij de bamboe rietjes van Bionootje!

 28. Wat een goed artikel! Grappig dat zulke trends weer uit Amerika komen. Dit is zeker een hot topic tegenwoordig! Zelf ben ik meer fan van bamboe rietjes. Het productieproces is vele malen simpeler en minder milieubelastend en daar komt nog bij dat deze rietjes makkelijker te recyclen zijn (begraaf ze gewoon! Ze verteren vanzelf). Geef mij maar een natuurlijk product, daar wordt ik blijer van. Maar alle beetjes tegen het gebruik van plastic helpen, wat voor versie je ook gebruikt (glas, papier, rvs of bamboe) :)

 29. Wat een leuk artikel! Ik gebruik zelf sinds kort metalen rietjes, ook heb ik dikkere rietjes voor m’n zelf gemaakte smoothies:) Ik heb ze besteld via https://strawies.com/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *