Glutenvrij dadels-shortbread

Nadat ik ontzettend veel leuke reacties (waarvoor dank!) had gekregen op mijn blogpost over raw vegan brownies, bedacht ik me dat het misschien leuk is om vaker no-bake recepten met jullie te delen. Ideaal voor mensen die geen oven hebben (denk: studenten die op kamers wonen, om maar een voorbeeld te noemen!) en sowieso handig, want over het algemeen zijn no-bake recepten snel klaar en supereasy om te maken.

Ik was eigenlijk van plan om een ‘sticky dates pie’ te maken, maar het lukte niet helemaal zoals ik in gedachten had. Ik had de juiste ingrediënten niet in huis, dus ik maakte gewoon iets anders. En dat pakte verbazingwekkend lekker uit! Dit gebakje doet me denken aan de overheerlijke caramel shortbread die ik wel eens bij Starbucks at. Met als verschil dat deze variant vegan, suikervrij en glutenvrij is. En oké, klein verschil verder ook: er zit geen caramel tussen…maar hij is wel heel erg de moeite waard!

Wat heb je nodig?

1 cup (glutenvrije) havervlokken

1 halve cup rauwe, ongezouten cashewnoten

3 eetlepels extra vierge kokosolie

ongeveer 10 (gedroogde) dadels

1 eetlepel cacao

1 eetlepel rijststroop (of een ander zoetmiddel)

Wat moet je doen?

1. Verwarm 1 eetlepel kokosolie in een pannetje en voeg hier de havervlokken aan toe
2. Verdeel de olie goed over de havervlokken. Roer heel goed door, want het heeft de neiging om heel snel aan te branden!
3. Als de havervlokken een beetje bruinig/krokant worden, haal je het pannetje van het vuur
4. Doe de havervlokken, de noten en de dadels in je keukenmachine en laat draaien totdat er een mooie egale, licht plakkerige massa is ontstaan
5. Verdeel het mengsel over 2 vormpjes en druk heel stevig aan
6. Verwarm 2 eetlepels kokosolie au bain marie
7. Voeg 1 eetlepel cacao toe en roer heel goed door
8. Voeg de rijststroop toe en proef of je de chocoladesaus zo lekker vindt. Wil je dat de saus zoeter wordt? Voeg meer rijststroop toe.
9. Giet de chocoladesaus over het dadelmengsel in de vormpjes en zet ze in de vriezer
10. Laat ongeveer drie kwartier tot een uur hard worden in de vriezer, haal de vormpjes eruit en laat op kamertemperatuur komen.

Enjoy your no-bake vegan glutenfree sugarfree shortbread baby!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

18 gedachten over “Glutenvrij dadels-shortbread

 1. Leuk recept! Alleen jammer dat de meeste studenten ook geen keukenmachine hebben …. :(

  1. Hmm.. . daar zit wat in. Toch vind ik dat eigenlijk ALLE veggies een keukenmachine zouden moeten hebben. Je kan er ZO veel mee! Ik kan mijn keukenmachine echt niet meer missen. Dit zou je ook kunnen proberen met een blender of een staafmixer, maar ik weet niet of dat echt een succes wordt..

 2. De eerste dingen die ik kreeg/vroeg toen ik op kamers ging, waren een staafmixer en een boormachine. De staafmixer heeft nu plaatsgemaakt voor een goede keukenmachine en een goede blender-staafmixer-combi, maar ik heb zoveel smoothies en baksels met de staafmixer gemaakt. En een staafmixer neemt nauwelijks ruimte in! Ik ga straks het recept uitproberen!

 3. Ik ben wel blij met deze oven vrije recepten. Ik heb een combi oventje en bakken wilt maar niet echt lukken met dat ding. Verder werkt ie prima maar dat is soms toch een gemis.

 4. Ik ben van plan een keukenmachine te kopen, maar er is zoveel keus! Welke heb jij als ik vragen mag?

  1. Ik heb een Kenwood, met allerlei hulpstukken :) Ben er heel blij mee! (er zit ook een blender bij, maar die vond ik dan weer minder goed.. ging vrij snel kapot. de keukenmachine daarentegen is prima) Hij kostte rond de 80 euro.

 5. Heerlijk met plakjes banaan erin of ander zacht fruit of bolletjes sorbet …inspiratie… jummie

 6. Kun je inplaats van kokos olie ook zonnenbloem olie gebruiken? Of gaat het dan heel raar smaken?

  1. dat ook, maar het ding met kokosolie is dat het stolt en alles bij elkaar houdt. Dat doet zonnebloemolie niet, of in elk geval minder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *