Goede voornemens #2

Het einde van januari nadert. De eerste maand van het nieuwe jaar zit er bijna op en we zijn inmiddels alweer een tijdje bezig om onze goede voornemens te verwezenlijken…toch? Of ben je ze inmiddels alweer vergeten? Ik weet dat het erg lastig kan zijn om vast te houden aan goede voornemens. Hoe vaak ik wel niet roep: “morgen doe ik echt even een ‘alleen-maar-fruit-en-groenten-dagje!'” en het dan de volgende middag alweer vergeten ben. Laat staan wanneer je doelen voor op de lange termijn stelt. Het is gewoon lastig om eraan vast te houden. Had jij jezelf ten doel gesteld om dit jaar (meer) te gaan sporten? Of om af te vallen? Of om te bezuinigen? Hoe gaat het er nu mee? 

Ik denk dat het klein houden van je doelen dé truc is. Stel, je doel is om af te vallen. Je bent nu misschien te zwaar en je hebt bedacht: ik wil slank, of misschien zelfs wel dun, worden. Ik heb zelf gemerkt en aan mensen in mijn omgeving gezien, dat het enorm demotiverend werkt als je jezelf onrealistische doelen stelt. Je kan gewoon niet verwachten dat je binnen een paar maanden helemaal je gewenste gewicht hebt bereikt, dun bent geworden, in maatje 36 past… als je nu (bijvoorbeeld) maat 46 draagt. Houd jezelf niet voor de gek. Begin klein, bijvoorbeeld in stappen van vijf kilo. Je zal merken dat vijf kilo al een behoorlijke overwinning is en dat je daar super trots op mag zijn! Daarbij komt, hoe leuk is het om jezelf bij iedere vijf kilo (of hoeveel kilo jij dan ook wilt) te belonen met iets leuks?
Ik heb ook gemerkt dat het heel goed werkt om een beeld van mezelf te schetsen, misschien zelfs letterlijk, van hoe ik eruit zou zien als ik een x-aantal kilo’s lichter zou zijn. Hoe zou mijn kleding vallen? Wat zal de vorm van mijn gezicht zijn? Hoe ziet de rest van mijn lichaam eruit en hoe zal ik me voelen? Als ik dan heel eerlijk ben, dan wil ik helemaal niet dun worden. Welnee, waarom zou ik? Trouwens, ik kan dat ook totaal niet realistisch visualiseren voor mezelf. Laten we wel eerlijk tegen onszelf blijven!
Ik weet nu hoe ik er ongeveer uit wil zien. En misschien bereik ik dat wel met minder kilo’s eraf dan ik eerst gedacht had. Prima dan toch?

Een ander voorbeeld: vega of vegan eten. Ik krijg ontzettend vaak van lezers (of andere mensen in mijn omgeving) te horen dat ze heel graag meer vega(n) zouden willen eten, maar dat het ze gewoon niet lukt. Omdat ze niet weten hoe ze het moeten aanpakken, of omdat zoveel dingen toch echt te lekker blijven. Ik ken het probleem wel hoor. Toen ik begon met vegetarisch eten ging er een wereld voor me open. Ik dacht dat ik al heel verantwoord bezig was, maar opeens hoorde ik om mij heen geluiden over veganisme en rauw eten, en ik dacht: jemig, denk ik wat voor te stellen met mijn vleesvervangers! Totaal de verkeerde gedachte natuurlijk. Het demotiveerde me ook behoorlijk. Ik heb toen voor mezelf besloten dat ik het eerst maar eens een tijdje vol moest houden om vegetarisch te eten, en als dat goed ging, dan kon ik langzaam aan proberen veganistisch te gaan eten. Dat heb ik gedaan en het werkte. De truc is hier dus ook weer: verwacht niet van jezelf dat je van ‘mega vleeseter’ (zoals veel mensen zichzelf omschrijven) cold turkey (hihi) omslaat naar super veganist of raw foodie. Natuurlijk, er zijn mensen die het doen en kunnen, maar ik denk dat het voor de meeste mensen toch verstandiger is om het rustig aan te pakken. Stel jezelf ten doel om eerst eens drie dagen in de week je vlees (of dierlijke producten) te laten staan en kijk eens hoe dat voelt. Ik weet bijna zeker dat het je na een tijdje steeds gemakkelijker af zal gaan en dat je die dagen zelfs wilt gaan uitbouwen. En zo niet? Ook prima. Bedenk je dat het al ontzettend goed is en heel veel bijdraagt aan allerlei partijen (je eigen gezondheid, het dierenwelzijn, het milieu) als je bewust met je eten bezig bent. Al ben je dan misschien geen ‘fulltime’ vegetariër of veganist.

Een ander onderwerp: dromen of wensen voor de toekomst…

Als je mij vraagt wat ik graag zou willen doen in mijn leven, dan antwoord ik onder andere: de wereld zien. Ik droom ervan om alle steden van Europa te ontdekken, maar ook om de prachtige natuur aan de andere kant van de wereld te bewonderen. Maar mijn allergrootste wens op dit moment is: naar de VS gaan. Ik moét er gewoon naartoe. Al was het maar om al het lekkere vegan food dat ze daar hebben te ontdekken. Gelukkig denkt groen meisje Jamie hier precies zo over, dus ik hoef niet alleen! Om ons doel levendig te houden, zijn we nu alvast wat dingen aan het uitzoeken: waar willen we naartoe? wat willen we er allemaal doen? hoeveel geld hebben we nodig? We schrijven alles op wat we tegenkomen. Kortom, we proberen de vakantie alvast voor onszelf te visualiseren, zodat het al een beetje dichtbij komt. Als het dan straks, hopelijk binnen nu en een jaar, zover is, dan weet ik zeker dat ik zó blij ben om dit echt te gaan doen! Dan is mijn idee van ‘de wereld willen zien’ ook wat duidelijker geworden. Na de VS zie ik wel weer wat mijn volgende droom wordt.

Hetzelfde geldt voor andere dromen of doelen die je voor de toekomst hebt. Toen ik nog les gaf aan een stewardessenopleiding (ik hoor je denken: ben jij stewardess geweest dan? neen, ik gaf daar theorievakken) vroeg ik mijn studenten regelmatig: “wat is je leerdoel? Hoe vaak ik wel niet het antwoord: “ik wil een goede stewardess zijn” heb gekregen! Natuurlijk, het is een prachtig streven. Maar hoe ziet dat eruit? Wat is een goede stewardess? (en hier kan je natuurlijk elk gewenst beroep invullen) En zitten er niet eerst nog wat stappen tusen, voordat je dat doel daadwerkelijk behaald? Ik liet mijn studenten dan het plaatje van een perfecte stewardess omschrijven en dan pikten we er samen een paar dingen uit waar we haalbare leerdoelen van konden maken. Ook hier was dus weer de boodschap: begin klein! Alle kleine stappen vormen bij elkaar een groots resultaat. 

Heb jij weer zin om met je goede voornemens aan de slag te gaan? Pak je lijstje er weer eens bij en bekijk kritisch welke voornemens wel of niet haalbaar zijn.  Maak ze haalbaar door je doelen aan te passen of kleiner te maken. Succes ermee! Ik vind het trouwens heel leuk als je je ervaringen of gedachten onder dit artikel met ons deelt, dus be my guest. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

11 gedachten over “Goede voornemens #2

 1. ahh, dit is zo motiverend! dank je :)

  ik heb niet echt goede voornemens gemaakt – wel plannetjes van dingen die ik dit jaar graag wil doen. bovenaan staat het halen van m’n master en aangezien ik nu examens heb ben ik daar dus flink mee bezig ;) de rest ga ik na volgende week nog eens bekijken.

 2. Mijn droom wilde ik verwezenlijken: twee maanden in Parijs wonen. Ik heb altijd al in Parijs willen wonen en deze kans kwam voorbij. Ik heb besloten mijn ontslag te nemen toen ik geen onbetaald of betaald verlof kreeg. En tot nu toe was dat één van mijn betere keuzes! I’m loving it! Ik leef dus nu mijn droom en ik kan niet anders zeggen dat het me erg vrolijk maakt!

  Liefs, Nancy

  1. Wat geweldig voor je! Geniet van deze te gekke tijd!

  2. Dit is leuk!!
   Ik woon sinds 4 jaar in Parijs en het is een ervaring om nooit te vergeten. Twee maanden lijkt me wel wat kort trouwens. Er is zoveel te zien, te bewonderen, te beleven…geniet ervan!!

 3. Realistische doelen stellen en doelen visualiseren zijn echt goede tips. Ik ga even nadenken hoe ik dat voor mezelf concreet kan maken…
  Wat bij mij ook werkt: een beloning in ’t vooruitzicht. Dat ik bijvoorbeeld een boek mag kopen als ik een hoofdstuk van mijn scriptie afrond. Of als ik ’s ochtends gedisciplineerd werk, ‘mag’ik ’s middags de hort op.

 4. Leuke blog! Goed om eens te lezen hdat je ook trots mag zijn op kleine stapjes. Ik eet zelf steeds vaker vegetarisch en zelfs veganistisch. Elke dag vind ik op dit moment niet haalbaar. Maar ik blijf wel experimenteren. Nog maar max 1 a 2 keer in de week vlees. Ik drink ook al een jaar bijna elke dag groene smoothies. Zelf merk ik dat hoe gezonder je eet hoe groter de behoefte om gezond te eten wordt. En je wordt ook steeds creatiever ermee. Ondertussen steek ik andere mensen met het “eet gezond virus” aan ;)

 5. Realistische doelen stellen is zo belangrijk! Helaas leven we in een maatschappij waarin alles snel moet en makkelijk, ook ik wil dus liever vandaag dan morgen alles wat op mijn wensenlijstje staat. Goed om af en toe weer even te beseffen dat het zo niet werkt en dat je jezelf alleen maar demotiveert!

 6. Tijdens mijn opleiding werd je doodgegooid met de SMART methode. Een manier om doelen beter en haalbaarder te omschrijven. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Dus een specifieke omschrijving (inderdaad niet ‘ik wil een goede stewardess worden’, maar het kleiner maken), het moet achteraf te meten zijn of je doel behaald is, het moet niet te groot zijn en het moet binnen een tijd gebonden zijn (deze week, dit jaar…).

  1. Haha, ik wilde het in dit artikel niet over de SMART methode hebben, omdat veel mensen daar al nachtmerries van krijgen als ze het woord horen ;) Maar ik gebruikte inderdaad de SMART methode met studenten en je kan er van zeggen wat je wilt, maar het werkt wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *