Goedkoop op vakantie in eigen land

Schermafbeelding 2015-09-07 om 14.24.29

Dit weekend ging ik op minibreak naar Arnhem. Daar paste ik op het huis van Laura en Robert. En ik paste verder vooral op hun allerliefste katten, Aap en Noot. Hun prachtige huis staat in het groene en mooie Sonsbeek, en ook al was het kort, het voelde toch echt als vakantie. Goedkoop op vakantie in eigen land kan waarschijnlijk het allerbeste door op het huis van anderen te passen. En op hun katten of andere huisdieren, natuurlijk. Vandaag laat ik je zien waarom ik dat zo leuk vind.

Eerst moet ik je vertellen dat ik altijd een beetje een gekke voorliefde heb gehad voor het bekijken van andermans huizen. Dat uitte zich op jonge leeftijd al op verschillende manieren. Zo was ik altijd de eerste die zich aanbood om op katten/konijnen/hamsters/ratten te passen als mensen op reis gingen. Ik verbleef dan niet in het huis, maar ik ging er wel iedere dag naartoe en dat vond ik al te gek. Dan ging ik gewoon op de bank zitten, met het huisdier op schoot, en dan keek ik rond. Hmm ja, misschien was ik een wat aparte puber.

Verder vroeg ik mijn moeder altijd om interieurprogramma’s die op tv kwamen op te nemen, als ik ze niet live kon kijken. Ik keek alles wat met huizen te maken had: make-overs, buren die elkaars huis inrichtten, verbouwingen in huizen in het buitenland… als het maar met huizen en interieurs te maken had. Ik heb dan ook een tijdje gedacht dat ik interieurstylist zou worden, maar de grap is dat ik nul ruimtelijk inzicht heb en daarbij komt ook nog eens dat ik helemaal niet zo creatief ben als ik zou willen zijn. Toch bleef de liefde voor ‘vreemde huizen’ (en dan bedoel ik: huizen van anderen, niet gekke huizen) en word ik nog altijd heel blij van interieurborden op Pinterest en binnenkijken bij anderen.

Dus toen ik op het huis van Laura en Robert mocht passen was ik als een kind zo blij. Ik wist namelijk al dat ze een prachtig huis hebben, met van die hoge plafonds en prachtige ramen, waar van dat mooie ochtendlicht door naar binnenkomt. Ook vind ik Arnhem nog altijd een geweldige stad – ik heb er in de buurt gewoond en ik heb er stage gelopen. Dus een weekendje leek me perfect. Terwijl ik dit weekend zo een beetje aan het relaxen was bedacht ik me: dit is toch gewoon de perfecte manier om vakantie te vieren als je weinig geld hebt? Als je niet al te hoge eisen stelt, althans. Ik zelf kan het vakantiegevoel heel snel oproepen bij mezelf. Ik zit bijvoorbeeld nu in een gezellige tent in Utrecht te werken en alleen door niet in Amsterdam te zijn, denk ik al: hè leuk, een dagje uit! Ik ben wat dat betreft heel makkelijk en snel tevreden. Ik vind het te gek om een week naar New York te gaan volgende week, maar ik ga net zo lief een weekendje naar Gent.

Goed, waarom is in andermans huis logeren zo leuk? Om allerlei redenen! Bijvoorbeeld:

vakantie4

Omdat je een compleet nieuwe boekenkast tot je beschikking hebt. Met daarin allemaal boeken die je nog niet hebt gelezen.

vakantie1

Hetzelfde geldt voor de platencollectie. En het hebben van een televisie. (ik heb thuis geen tv, vandaar. Zapfestijn!)

vakantie5 vakantie7

Omdat je eigen katten natuurlijk altijd de liefste van de wereld blijven, maar het ook heel leuk is om twee andere beestjes om je heen te hebben. (zeker als ze zo lief zijn als Aap en Noot!)

vakantie8

Omdat je kunt koken in een andere keuken. En dat betekent voor mij dan ook: een grote keuken, want ik ben een kleine keuken gewend. En ja, ik vind het dan zelfs leuk om te eten uit servies dat ik niet ken. Voor (food-)bloggers is dit helemaal een pluspunt, omdat je foodfoto’s er meteen heel anders uitzien!

vakantie3

Omdat je naar een andere supermarkt gaat dan waar je normaal gesproken komt. Waar je dan weer producten tegenkomt die je nog niet kent. Means; een goede reden om iets nieuws uit te proberen.

vakantie2

 

vakantie6

Omdat je opeens allemaal andere planten om je heen hebt. Plants are friends.

Niet op de foto, maar toch het vermelden waard: naar een ander filmhuis gaan, ’s avonds een nieuw restaurant uitproberen, ergens anders een chai latte drinken. Kortom, dingen die je in je eigen woonplaats of huis ook kunt, maar toch altijd net iets leuker zijn om ergens anders te doen. Op de een of andere manier geeft het op een andere plek zijn mij altijd een enorme inspiratieboost. Ik kom op ideeën die ik thuis niet meer kon vinden. ‘Verandering van spijs doet eten,’ – mijn oma had toch weer gelijk.

Ik kan het iedereen aanraden. Bied jezelf aan (bijvoorbeeld op Facebook) als oppas voor het huis, de planten en huisdieren van anderen en kijk wie je uitnodigt. De kans is erg groot dat je over een tijdje in een te gek huis aan de rand van een bos, of juist in een appartement in het bruisende centrum van een leuke stad zit. Lekker goedkoop vakantie vieren, of niet dan?

Wie van jullie viert ook wel eens op deze manier vakantie in eigen land? En wie van jullie zou het eens willen uitproberen? Laat me weten wat jouw ervaringen zijn! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

56 gedachten over “Goedkoop op vakantie in eigen land

 1. Toen ik jong was voedden mijn ouders drie kinderen op met één salaris, omdat mijn moeder stopte met werken toen wij jong waren. Mijn ooms & tantes zaten in soortgelijke situaties. Daarom ruilden we onderling bij wijze van vakantie eigenlijk ieder jaar een week of twee van huis.

  Dat betekende dat wij een week in Amstelveen konden bivakkeren, naar Artis gaan etc, of twee weken naar Duitsland, waar we met de buurkinderen van mijn familie in de wijnvelden speelden. En dat mijn neefjes & nichtjes een week in het IJsselmeer konden zwemmen.

  Aan die vakanties met innovatief gratis verblijf bewaar ik de beste herinneringen. En dat is vér voor de tijd dat online huizenruil hip & happening was!

  1. Wat te gek om te lezen zeg! Klinkt als een mega slimme oplossing!

 2. Wat heerlijk! Ik ♡ Arnhem! Zelf nog nooit op deze manier vakantie gevierd maar staat wel op de planning. Also, waarom kende ik Laura’s blog nog niet? Leuk!

 3. Heel leuk en herkenbaar!

  Ik was vroeger ook Altijd bezig met inrichting en met de huizen van andere mensen! En nog steeds vind ik het heel leuk om in iemand huis te zijn of rond te kijken. Of als er niemand is stiekem vanaf de straat ;)
  Vooral dakramen waren een fascinatie door het geweldige licht wat er door heen komt!
  Ik ben dan ook architect geworden.

  In andermans huizen slapen in Nederland of in het buitenland geeft vind ik ook veel meer het gevoel dat je even in de stad woont ipv een hostel/hotel. En het scheelt geld.
  Vorige Week nog naar Kopenhagen en zurich geweest, super dure steden maar door het logeren bij vrienden best betaalbaar!

  1. Ja precies, het heeft allemaal voordelen! Wat grappig dat je architect bent geworden! Je had duidelijk meer ruimtelijk inzicht dan ik ;) ;)

 4. Aaaaah wat een mooie foto van Aap en Noot! Llllliefde. Blij dat je het fijn hebt gehad in mijn paleisje. Altijd welkom (al moet je tegenwoordig in de rij staan, hahaha!). Zo fijn dat er iemand op de poesjes kan passen als wij weer op reis zijn. En hahaha, heeeel herkenbaar! Ik geniet ook zo van andermans huizen, vroeger al. Tot snel leukerd! X

 5. Super leuk! Ik ben helemaal voor de goedkope mini vakanties in eigen land. Zo ging ik afgelopen weekend wildkamperen op een bivakzone (gratis) ongeveer 8 km van mijn huisje. Het voelde echt als vakantie ookal waren we nog niet eens 24 uur weg.

 6. Leuk idee ! Ik vraag trouwens nog steeds aan mijn moeder om interieur programma’s op te nemen haha! Ik zou wel op het huis van iemand anders gaan passen maar zou niet zo snel iemand anders in het mijne laten..

 7. Superleuk! En inderdaad een goed idee. Ik ben al een tijdje op zoek naar een website of facebookpagina voor woningruilvakanties. Iemand tips? :)

  Zag er laatst een voorbij komen woningruil met een prachtig appartement met zwembad in egypte. Helaas kon ik die datum niet.

 8. Wat een goed idee om op iemands dieren, planten en huis te passen om zo een paar dagen op vakantie te zijn! Zelf wissel ik regelmatig van omgeving doordat ik voor studies en werk maar kort in verschillende plaatsen/landen woon. Maar mocht ik ooit eens meer permanent ergens neerstrijken, dan lijkt me huizenruil een super goede, low budget manier om weer eens iets nieuws te zien.

 9. Nee ik heb dit nog nooit gedaan maar het klinkt eigenlijk heel leuk zo haha! Misschien toch maar eens mezelf aanbieden als oppas ;)

 10. ja, heerlijk. Ik pas geregeld op andere huizen en sta dan ook lekker te praten over de tuinmuur met de buurvrouw (voor even dan mijn buurvrouw). Het zijn inderdaad goedkope vakanties maar altijd super leuk. Deze vakantie hebben we eens Air B&B gedaan en dat geeft precies hetzelfde gevoel. Je logeert in het huis van iemand anders. Vond het heel vreemd in het begin want als je op iemand zijn kat gaat letten dan ken je die persoon natuurlijk. Nu dus niet, maar het geeft hetzelfde gevoel. Je kan een profiel opmaken van die persoon aan de hand van zijn interieur. Een aanrader dus!

 11. Ik ben vroeger met mijn ouders altijd zo op vakantie gegaan. Eerst deden we aan huizenruil , later gingen we ook oppassen bij mensen met dieren. Ik heb het altijd geweldig gevonden. Je at wat je wil, …

 12. Leuk idee en leuke katten! :)
  Ben je nog bij de Kademarkt geweest afgelopen zondag?

  1. Nee, ik ben zondag vrij vroeg weer naar huis gegaan omdat ik een heleboel te doen had, dus helaas!

 13. ge moet daar zelfs niet voor in eigen land blijven : ik ben deze zomer een week in het appartement van mijn schoonzusje in Parijs gaan logeren ! Cool hé !

   1. Oh, sorry, schoonzusje! haha! (een nichtje zou ook goed zijn ;))

    1. Jullie zijn van harte welkom om eens op mijn appartementJE te komen passen hoor :-) In 20 min ben je onder de Eiffel Toren hihi!

     1. Whuuuuut?!! Meen je dit serieus?!

 14. Wat een superleuk stukje! Toevallig was ik ook afgelopen weekend in Arnhem :) en ook heerlijk gegeten in voor mij nieuwe restaurantjes.

 15. Aangezien wij aan het strand wonen en een hond hebben is ons huis nogal in trek bij de oppassers haha. Zelf heb ik wel eens op de katten van een vriendin gepast, maar goed, daar kwam ik al zo vaak dus het voelde niet echt als vakantie.

  1. Wat lijkt het ons heerlijk eens op te mogen passen bij u in huis. We zijn gek op het strand en houden van wandelen. Heerlijk ook voor de hond. Die is er dan gezellig bij!
   Verder zijn we erg schoon. En absoluut geen rommelkonten.

   Leuk om wat van u te horen. En wellicht gebruik van oppas kunnen maken.

   Groet,
   Jolanda van Wijk-Stelloo

  1. Ah, thanks :) Het is ook een heel fijn huis en het was een heerlijk relaxed weekend!

 16. Wat een leuk idee! Ik had er nog nooit zo bij stilgestaan, maar ik ga er nu toch maar eens over nadenken mezelf als oppas aan te bieden. Klinkt echt supertof!

 17. Leuuuk! Hihi, ik wil er ook weer langs. Maar ik heb zelf nog nooit op andermans huis gepast, lijkt me best een eer om te doen ook ;)

  1. Zeker doen!! Het kan ook in het buitenland trouwens :)

 18. De eigenaresse van het appartement waar ik nu op pas maakte mij op deze blog attent. Ik voor het eerst dat ik dat doe een is inderdaad erg leuk, ik herken ik een aantal zaken die je noemt zoals rondneuzen in winkels en dat andere dingen vinden (ze hebben het bijvoorbeeld een mega grote AH). En als kers op de taart pas ik op 2 donderstenen genaamd Puck en Cató :-)

 19. Ik pas 2 a 3 keer per jaar op de kat van vrienden aan de Keizersgracht in Amsterdam. Dat is meer dan een vakantiegevoel!

 20. Wat een ontzettend lief artikel:) Ik pas wel eens op het huis van mijn tante. Met dieren, een zwembad, een sauna…nou beter kan het niet worden! Dan is het echt net alsof ik op een luxe vakantie ben, heerlijk. Plus er zijn kippen, schapen, katjes…ik ben altijd helemaal zen als ik daar geweest ben.

 21. Ik heb nog nooit op iemands huis gepast, maar het lijkt me wel heel tof om te doen. Afgelopen zomer ben ik wel via AirBnB op verschillende plekken gaan logeren en dat was ook heel gaaf. Dan ben je niet in je eentje in dat huis, maar je hebt toch nog wel het gevoel als of het ‘jouw’ plekje is. Zeker omdat je dan ook gewoon een huissleutel enzo krijgt. Super tof is dat!

 22. Dat is helemaal niet raar om bij andere mensen in huis te willen kijken, Merel! Doe ik ook graag en zo te zien veel andere lezers van jullie blog ook ^^ Toen ik op de middelbare school als tripje naar Londen ging, wilde ik daar natuurlijk ook graag bij mensen naar binnen gluren, maar helaas hadden die bijna allemaal de gordijnen dicht… Gordijnen open laten zodat iedereen bij je naar binnen kan kijken schijnt ook echt een Nederlands dingetje te zijn :P

  Verder heb ik ook wel eens een paar dagen in het huis (of de studentenkamer) van een vriendin gelogeerd. Geeft inderdaad een soort vakantiegevoel! En ook ik snuffel dan graag even rond in hun boekenkast, haha!

  1. Haha ja klopt van die gordijnen! echt jammer. In de ‘kerstperiode’ loop ik wel eens voor de lol ’s avonds een rondje, omdat ik dan lekker naar binnen wil kijken bij anderen, naar hun kerstbomen enzo, haha!

 23. Sonsbeek is inderdaad ontzettend mooi :D
  Ik heb nog nooit op het huis (of de huisdieren) van iemand gepast op die manier, maar het lijkt me wel erg leuk om te doen. Je komt zo op andere plaatsen – of, zelfs als je in je eigen woonplaats blijft, in andere buurten – dan normaal.

 24. Wat een superleuk idee! Ik heb ook wel eens op het huis van mijn broers gepast. Het is inderdaad gezellig. Als wij op reis gaan, gaan we soms ook op zoek naar logees die even wat afwisseling kunnen gebruiken.
  (Ik heb jullie getagd op mijn blog!)

 25. Leuk artikel! Ben het helemaal mee eens. Ik pas regelmatig op andersmans huis(dieren). Meestal honden, maar soms ook katten. Ben helemaal geen professioneel, maar deed het een keer voor een vriendin en werd toen maar steeds doorverwezen waardoor ik nu elke maand wel ergens anders zit. Het is geweldig leuk, het zijn vooral expats dus ik blijf in super mooie woningen, maar de lieve dieren zijn echt de toppunt. Ik doe het vooral in Amsterdam, maar lijkt me helemaal geweldig om het in het buitenland te doen

 26. Het is misschien niet helemaal passend voor hier, maar als jullie weer op vakantie gaan, boek dan een B&B in plaats van een hotel. Dan ben je ook in andermans huis, niet helemaal hetzelfde maar wel leuk!

  1. Zeker leuk! We zaten in valencia in een prachtige en geweldige B&B. Daar denken we nog met veel plezier aan terug!

   1. Ik was afgelopen weekend in Den Haag, overnacht in een B&B en wil eigenlijk niks liever meer dan dat.. Een hotel is zo massaal.

 27. Ik ben eigenlijk benieuwd, wat voor kattenvoer krijgen je katten? Ik ben nu nog een alleseter maar overweeg vegetarisch/veganistisch te gaan leven en zat me af te vragen wat ethisch is qua kat. Nu krijgt mijn kat biologisch yarrah kattenvoer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *