Groen in het seizoen: wraps met romanesco

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vorige week ‘lanceerden’ we onze nieuwste rubriek: Groen in het seizoen. Het sluit vaak mooi aan bij onze lowbudget rubriek ‘Groen zonder poen’ en beide rubrieken zorgen ervoor dat wij uitgedaagd worden om creatiever te gaan koken. Goedkoper en meer lokaal, meer in het seizoen. Het is geweldig om te doen. Inmiddels hebben we zo’n zes recepten voor jullie klaar staan en het worden er alleen maar meer. We kijken heel bewust om ons heen in de (bio-)winkel en op de markt. Ook speuren we naar bijzondere recepten, om de seizoensgroenten op een creatieve manier te verwerken. Erg leuk om te doen!

Vorige week kocht ik het Oh She Glows Cookbook (klik op de link voor de review) en ik ben COMPLEET verslaafd. Ik heb al vier recepten uit het boek gemaakt en dat zegt wel iets. Negen van de tien keer wil ik een kookboek hebben en maak ik er hooguit 1 recept uit, maar dan vaak pas na maanden en dan verdwijnt het daarna in de kast. Ik heb dit boek nog maar een paar dagen in huis en heb er dus al vier dingen uit gemaakt. Daarbij komt dat ik al zeker negen andere recepten heb uitgezocht die ik wil gaan maken. Dit wordt zo’n totaal uitgewoond kookboek. Ik voel het. Ik zeg het maar gewoon even: als je van vegan koken houdt, heb je het Oh She Glows boek gewoon NODIG. Hihi. (kan jij je ook niet meer beheersen? Je koopt het boek hier.

Toen ik het boek net binnen had, viel mijn oog meteen op een heerlijk recept op bladzijde 159. Broccoli en cashew cheese-quinoa burritos. Die ‘cheese’ moet je natuurlijk tussen aanhalingstekens lezen, want het Oh She Glows boek is 100% vegan. Ik wilde dit recept graag maken, maar ik had niet alles in huis en ik had niet zoveel zin om er nog van alles bij te moeten kopen. Zo had ik bijvoorbeeld nog romanesco over van een eerder recept, dus dat leek me een goede vervanger voor broccoli. En verder moest er eigenlijk nog selderij in, dat heb ik achterwege gelaten. Ik had nog een restje quinoa in huis. Omdat het momenteel lastig ligt met de quinoa, kopen wij het momenteel zelf niet. Vandaar dat ik blij was dat ik nog een restje vond in een weckpot. Precies genoeg voor dit recept! Heb jij geen quinoa in huis en wil je het ook liever niet kopen? Geen probleem, het is vast ook heel erg lekker om dit met rijst, boekweit of gierst te maken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nog eventjes iets over romanesco: de groente wordt ook wel ’torentjeskool’ genoemd en dat snap je wel als je ziet hoe de kool eruit ziet. Romanesco lijkt veel op bloemkool en laat zich ook als zodanig gebruiken. Wat apart is, is dat romanesco normaal gesproken pas in de zomer een hoogtepunt (qua oogsten) kent, hoewel je het nu al wel op de markt ziet verschijnen. Misschien komt het door het goede weer dat de kolen er dit jaar vroeg bij zijn? Je ziet immers ook al veel aardbeien, bloemkool en sla. Ook worden de eerste Hollandse tomaten weer gespot en hebben wij onlangs alweer jonge aardappeltjes (bij de boer in Limburg gekocht, mmm) gegeten. Hoe dan ook, je zult romanesco ongetwijfeld voorbij zien komende de komende tijd. Doe er je voordeel mee, want het is een heerlijke groente! Ik kocht deze mooie romanesco trouwens op de biomarkt voor €2,25. Je kan gemakkelijk twee avonden (met twee personen) van deze kool eten.

Wat heb je nodig voor 4 enorme wraps?

Voor de kaassaus:

3/4 cup (175 ml) rauwe (ongebrande) cashewnoten
1 teen knoflook
1/2 cup (125 ml) ongezoete amandeldrink (bijvoorbeeld van Provamel)
1/4 cup (60 ml) edelgistvlokken (als je dit product nog niet kent, heb je misschien iets aan dit artikel)
1 1/2 theelepel Dijon mosterd
1 theelepel citroensap
1/4 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel fijn zeezout

Voor de wrap:

4 wraps (ik koop ze altijd bij Ekoplaza)
1 cup (250ml) ongekookte quinoa
1 theelepel kokosolie (zonder geur) of olijfolie
1 teen knoflook
1 1/2 cups (375 ml) fijngesneden rode ui
2 cups (500 ml) fijngesneden romanesco
4 eetlepels fijngesneden zongedroogde tomaatjes (ik gebruikte droge tomaatjes, zonder olie)
zeezout en peper naar smaak

Wat moet je doen?

1. Eerst maak je de kaassaus. Hiervoor moeten de cashews 3 tot 4 uur geweekt zijn in water. Houd hier van tevoren dus even rekening mee.
2. Doe alle ingredienten voor de kaassaus in de blender en laat draaien tot je een lekkere, smeuïge saus hebt.
3. Snijd de romanesco fijn en kook kort. Een paar minuutjes is goed, om het ‘rauwe’ eraf te halen.
4. Kook de quinoa volgens de verpakking. Let er alsjeblieft op dat je de quinoa altijd heel goed moet wassen!
5. Verhit een beetje olie in een grote (er moet VEEL in, dus let op: echt geen kleine pan gebruiken) wok. Voeg de knoflook en fijngesneden uit toe en wok dit tot de ui glazig is geworden.
6. Voeg de romanesco en de zongedroogde tomaatjes toe en wok zo’n 10 minuten.
7. Voeg nu de quinoa en de kaussaus toe in de wok en wok dit nog een minuut of 5 mee.
8. Zorg dat het mengsel heel goed gemixt is en voeg eventueel nog wat peper en zout naar smaak toe.
9. Verwarm de wraps van tevoren eventjes (aanwijzingen staan op de verpakking) en vul de wraps nu met het romanesco-quinoa-kaassaus mengsel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man o man, wat was dit lekker. Die kaassaus en die combinatie van de romanesco met de zongedroogde tomaatjes..super lekker!

Ga jij ook aan de slag met dit recept? We zien graag een fotootje voorbij komen! Ook hoor ik het graag als er hier meer liefhebbers van het Oh She Glows cookbook zijn. Ik ben vast niet de enige fan ;)

Fijne Tweede Paasdag!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “Groen in het seizoen: wraps met romanesco

  1. Hmm, dit klinkt zo goed, het lijkt me echt heerlijk! Ik vind het ook heel origineel, weer eens wat anders dan die standaard wraps vulling, leuk! Dit ga ik zeker een keer proberen, leuk recept en mooie foto’s! (zoals altijd :))

  2. Hey, een lunchgerecht voor volgende week. Bij de Xenos hadden ze eindelijk weer eens glutenvrije tortillas voor een prikkie (tip voor degene die geen gluten mogen). Ik ga deze zeker proberen.

    1. Daar hoor ik vaker mensen over! Nice. Weet je ook of ze vegan zijn?

  3. Wauw dat ziet er heerlijk uit! Ik kende romanesco nog helemaal niet! Wat een buitenaardse groente zeg! Heel grappig om te zien. :)

  4. Ik heb het “oh she glows” kookboek vorige week (door jullie) aangeschaft en ben ook helemaal fan! De Afrikaanse pindasoep en brownies waren al een succes (ook bij echtgenoot ;-))Deze wraps zien er ook heerlijk uit, ga ik zeker maken!

  5. Dit was lekkerrr! Deze avond gemaakt, met broccoli, gierst en zelfgemaakte wraps, zo heerlijk romig.. Mmm, heb al zin om er morgen weer van te eten;-) Zelfs toen het mengsel afgekoeld was, was ’t nog superlekker!

  6. Heerlijk! Iedereen heeft gesmuld!! Wat een heerlijke recepten hebben jullie toch!! Ik ben er superblij mee?

  7. Heerlijk ! Al heb ik er wel een vegetarische variant van gemaakt ;-) Die edelgistvlokken en amandelmelk is mij iets teveel van het goede, maar met kookroom en geraspte kaas is het ook heel lekker !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *