Groen in het seizoen: pasta met verse tomatensaus en asperges

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je Groene Meisjes worden nog eens échte keukenprinsessen! We proberen tegenwoordig steeds meer dingen zelf te maken; zo ook pastasaus.

Nu ze er nog zijn moeten we er van genieten: asperges. Wat een heerlijke groente is dit zeg. Vroeger durfde ik me er nooit zo aan te wagen omdat ik altijd dacht dat het heel lastig zou zijn om ze te bereiden. Niks bleek minder waar. Zo maakte ik in april deze salade met gegrilde asperges en bonen… en sindsdien was ik om. Tegenwoordig gebruik ik asperges bij allerlei gerechten. Wist je dat het bijvoorbeeld heel lekker is in sushi? Ja, dat zou ik zelf ook nooit kunnen bedenken, maar toch is het zo! En toch vind ik de allerlekkerste manier om asperges te eten nog altijd gegrild. Hmmm, lekker op een verse pastasaus.

Zelf pastasaus maken is één van mijn nieuwste ontdekkingen. Wat is dát lekker. Zoveel lekkerder dan uit een pot!  Je weet gewoon precies wat erin zit. Natuurlijk heb je niet altijd zin om zelf een saus te maken (laten we eerlijk zijn, een saus uit pot is gewoon sneller klaar,) maar als je dan wel een keer tijd en zin hebt; doe het alsjeblieft! Het is wel grappig, want ook zelf pastasaus maken is weer zo’n ding dat ik heel lang voor me uit heb geschoven. Zo maakte ik tot voor een paar jaar terug ook nooit zelf soep. Ik dacht altijd dat het enorm ingewikkeld zou zijn. Nu lach ik erom, want het is juist ontzettend simpel! Ik kan echt merken dat ik veel creatiever ben geworden in de keuken. Prefab foods komen er bijna niet meer in.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig voor 2 porties?

Voor de saus:

1 ui (gesnipperd)
2 tenen knoflook
een hand verse basilicum, of oregano, of beide. Het is  maar net wat je lekker vindt. Je kan ook voor een pittige saus gaan.
6 biologische (echt, zóveel lekkerder) tomaten. Ik kies voor trostomaten of roma tomaten omdat ze zo lekker zijn.
2 eetlepels tomatenpuree. Ik koop altijd een wat groter potje bij de biowinkel, zodat ik er een paar keer mee toe kan.
1 eetlepel ongezoete appelmoes (in plaats van suiker)

Verder:

2 porties (glutenvrije) pasta. (ik gebruikte hier een heerlijke hennep-pasta die ik bij Vegabond kocht)
een beetje (kokos-) olie
200 gram asperges
eventueel: kikkererwten, courgette, paddenstoelen
edelgistvlokken

Wat moet je doen?

We maken eerst de saus:

Snijd met een mesje voorzichtig een kruisje in de tomaten en leg ze in heet (net van de kook af) water.
Je ziet op een gegeven moment dat het velletje begint los te laten: spoel de tomaten nu af met koud water.
Doordat je de tomaten laat ‘schrikken’ kan je het velletje makkelijk verwijderen.
Snijd de tomaten in stukjes.
Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit met een beetje olie in een pan.
Als de ui glazig wordt, voeg je de tomatenblokjes toe.
Voeg ook de tomatenpuree, appelmoes en kruiden toe.
Blijf roeren, totdat de tomaten vloeibaar worden. Zo ontstaat je saus!
Voeg naar smaak kruiden, zout, peper of plantaardige kookroom toe aan je saus.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Als je courgette (of andere groente,) kikkererwten of paddenstoelen wilt toevoegen aan de saus, dan snijd je deze ingrediënten in blokjes en bak je ze met een beetje olie in een pan. Je kan ze daarna toevoegen aan de saus.

Stoom de asperges kort in een rijstmandje boven een pannetje. Dit hoef je maar een paar minuten te doen.
De asperges smeer je in met een beetje olie en besprenkel je eventueel met kruiden naar keuze.
Leg ze op een goed hete grillpan en draai regelmatig om.

Giet je pasta af, schep je heerlijke homemade saus erop en serveer met de asperges. Oh en vergeet niet wat edelgistvlokken te strooien, voor de kazige smaak. Enjoy!

Maak jij je eigen pastasaus al? Of ben je van plan dat nu te gaan doen? En houd jij er ook van om alles zelf te maken? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

8 gedachten over “Groen in het seizoen: pasta met verse tomatensaus en asperges

 1. Voor net ietsje makkelijker kun je ipv verse tomaten ook tomatenblokjes uit blik gebruiken. (Of een combi van die twee) Vooral fijn als tomaten niet meer echt in het seizoen zijn.

 2. Ik maak altijd zelf pastasaus. En als de tomaten in seizoen zijn in grote hoeveelheden die per portie van 4 personen de vriezer in gaan. Heb je maar eens in de zoveel weken een keer werk. De verse kruiden laat ik dan achterwege en voeg die pas toe als we een bakje saus gebruiken.

 3. Ik maak eigenlijk altijd zelf pastasaus, duurt niet veel langer dan dan de tijd die de pasta nodig heeft om te koken en het is inderdaad zoveel lekkerder!

 4. Ik heb net van al mijn groenten die ik overhad pasta gemaakt en van mijn cherrytomaatjes en trostomaatjes saus gemaakt. En oh wat is het heerlijk en vers <3 Ik onthoud dit recept.

 5. Het is echt super dat je er zo mee bezig bent……pasta saus maken is ook erg simpel ,maar je moet wel weten hoe het echt moet.
  maar gebruik wel traditionele ingredienten
  geen appelmoes bv !! edelgist olie of cocosmelk…… !!!

  als je het echt weten wil van een half italiaan…zeg het maar…ik zal je helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *