Groen reizen: Landal GreenParks

landal12

Hoeveel ik (M) ook hou van steden als Berlijn, Lissabon en New York – soms is een weekendje weg in eigen land het allerfijnst. Toen Landal GreenParks ons vroeg om te komen ontdekken hoe duurzaam en groen hun parken zijn, vroeg ik mijn ouders en broertje of ze zin hadden in een weekendje weg op de Veluwe. Het zal je niet verbazen dat iedereen hier wel oren naar had en dus brachten we vorig weekend door in een heerlijk huis, midden in het bos.

Het was voor mij al best wel lang geleden dat ik op een vakantiepark was geweest. Vroeger ging ik met mijn ouders wel eens naar een park met een tropisch zwemparadijs, een gamehal en een bowlingbaan, maar dat ging ons op een gegeven moment toch tegenstaan. Mijn ouders huren al jaren met veel plezier huisjes van Landal en in een grijs verleden ben ik al eens met mijn moeder naar een huisje van Landal in Zeeland geweest. Echter, dat is alweer jaren geleden en destijds was ik nog helemaal niet bezig met deze groene lifestyle. Ik was dus zeker benieuwd naar hoe Landal zich inzet om duurzaam te opereren.

Aangekomen op park Miggelenberg, dat op de Veluwe ligt, bij Hoenderloo en Apeldoorn in de buurt, viel me meteen op hoe ruim het park is opgezet, hoe groen het er was (letterlijk dus, door de bomen) en vooral ook: hoe rustig. Geen horde mensen of rijen auto’s, maar vooral heel veel rust. En dat op een aankomstdag en in de wetenschap dat het park compleet zat volgeboekt voor het Sinterklaasweekend!

landal2 landal6 landal7

Met deze groene knop, naast de voordeur, kun je met één druk op de knop álle elektra uitzetten. Ideaal voor wanneer je lekker snel de deur uit wilt om broodjes te gaan halen bij de bakker! 

Voordat ik naar ons huisje ging, kreeg ik van de parkbeheerder een uitgebreide rondleiding (en inleiding) over het park. Het wordt me meteen duidelijk dat Landal zich écht inzet voor een groene toekomst. Het streven is om alle parken in 2030 klimaatneutraal te laten opereren. Dat betekent dat er heel veel moet worden geïnvesteerd in duurzame alternatieven en dat ook het personeel zal moeten worden bijgeschoold om iedereen in de ‘groene modus’ te krijgen. Enkele voorbeelden van wat Landal nu al doet:

– in het restaurant wordt gekookt met zoveel mogelijk lokale producten. Ook is het aanbod aan vegetarische gerechten divers en aantrekkelijk. Veganistisch koken is nooit een probleem wanneer dit van tevoren wordt aangegeven.
– park Miggelenberg heeft een eigen moestuin, waaruit met name in de zomer volop wordt gekookt.
– het kidsentertainment programma bevat verschillende onderdelen die draaien om natuur en bewustwording. Een zeer populair onderdeel is bijvoorbeeld om met een boswachter (Landal werkt samen met Staatsbosbeheer) op te pad te gaan, om meer te leren over planten, bomen en bloemen.
– de nieuwe accomodaties (zoals het huisje waarin wij verbleven,) zijn allemaal zo duurzaam mogelijk gebouwd. Dat betekent onder andere: goed geïsoleerd en met energiezuinige apparatuur. Ook op het gebied van het verwarming zijn de accomodaties uitgerust op het modernste en zuinigste niveau. (kachels die uit zichzelf uitgaan wanneer er geen beweging meer is in de ruimte, bijvoorbeeld)
– de oudere accomodaties worden zo duurzaam mogelijk geüpgraded.
– de gast wordt actief aangemoedigd om afval te scheiden en weg te brengen.
– de parkwinkel wordt binnenkort verbouwd en gaat over op zoveel mogelijk verpakkingsvrij (!) winkelen.
– het zwembad wordt vernieuwd en aangepast naar duurzamere standaarden. (zwembaden blijven een heikel punt, als het om duurzaamheid gaat, maar alle beetjes helpen)

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van acties die Landal onderneemt om zo duurzaam mogelijk te werken. Ik vroeg de parkbeheerder of gasten deze acties opmerken. Het antwoord: er zijn mensen die speciaal om deze redenen voor Landal kiezen (dat zullen dan wel groene meisjes en jongens zijn ;)) maar er zijn ook mensen die het niet opmerken en dus ook geen ‘last’ hebben van de groene keuzes van Landal. Dat laatste is eigenlijk een heel goed teken, want het geeft aan dat duurzaam leven niet betekent dat je hoeft in te leveren op comfort of vakantieplezier.

Misschien ben je benieuwd naar wat wij dit weekend zoal hebben gedaan?   landal 15

We genoten van een heerlijk 4-gangen diner in het restaurant van het park. En uiteraard: 4 gangen veganistisch. Fantastisch dat dit kon! We aten onder andere vergeten groenten in bierbeslag, gefrituurd, en een soepje van bosfruit met sorbetijs en stoofpeertjes. Heerlijk!

landal13

We wandelden met de honden (mijn ouders hebben twee beagles,) en kwamen een kalkoen tegen. Wat een prachtige beesten zijn dit toch! Verder spotten we nog konijnen en vanuit ons huisje zagen we een eekhoorn tussen de bomen rennen. Je snapt: deze honden waren de gelukkigste beestjes van de wereld dit weekend. Gratis vermaak!

landal14

Tijdens onze wandeling kwamen we ook deze gezellige tent tegen. In de zomer kun je deze tent afhuren, zodat je er met een groep kunt eten. Ik zie het al voor me, met lichtjes erbij en een barbecue! (met uiteraard veggies erop, maar dat snappen jullie ;))

landal4 landal5 landal3

We brachten een bezoekje aan ‘Klein Berlijn’ in Apeldoorn. Een super hippe tent die inderdaad aan Berlijn doet denken, met veel vega(n) opties op de kaart. Een aanrader als je in de buurt bent! Overigens: Zutphen is ook erg de moeite van een bezoekje waard als je van groene hotspots houdt. Je vindt er onder andere een verpakkingsvrije winkel, goede biologische bakkers en WAAR. Als je op zaterdag gaat, is er ook nog een markt in het centrum. Kortom: een leuk dagje weg!

landal20 landal9 landal8 landal1 landal11

 

landal21

En bovenal was het huis ontzettend knus en gezellig en is het al heerlijk om hier met een boek op de bank te zitten. Ik ben een beetje gewend  geraakt aan hotels en appartementjes de afgelopen jaren, maar het is toch ook wel eens heel erg lekker om in zo’n mooi en comfortabel huis te verblijven.

Park Miggelenberg is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Ik ging met de trein naar Apeldoorn en met de bus richting Ede-Wageningen. Vanaf de halte, Miggelenbergweg, is het nog ongeveer 1 kilometer lopen. Prima te doen als je met weinig bagage komt.  Mocht je een elektrische auto hebben: op het parkeerterrein van het park staat een oplaadpaal. Ideaal dat hier ook rekening mee wordt gehouden. Hopelijk zijn er in de toekomst nog veel meer van deze palen nodig!

Landal GreenParks, dankjewel voor het heerlijke weekendje weg! We hebben er als familie heel erg van genoten. Heel veel succes met het verwezenlijken van jullie plannen om in 2030 helemaal klimaatneutraal te opereren. Wij komen heel graag nog eens terug!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

40 gedachten over “Groen reizen: Landal GreenParks

 1. Ik wist dit dus inderdaad ook niet dat Landal hiermee bezig is om hun parken klimaatnetraal te laten opereren! Goed bezig. De huisjes zien er echt top uit. Het lijkt mij heerlijk zo’n weekend weg met familie! Fijne foto’s :-)
  Liefs, Eva

 2. Wat tof dat ze ook een viergangenmenu aanboden dat helemaal veganistisch was. Echt top! Eerlijk gezegd nooit verwacht dat Landal hiermee bezig was.

 3. Wij, Hans, Nicolette en Niek (Merel’s ouders en broer) en onze honden Pip en Mac hebben genoten!
  Wat een fijn park, wat een geweldig huis en wat een goede groene initiatieven! We komen idd heel graag bij Landal en zullen zeker op dit park terugkomen.
  Heerlijk gegeten, ons goed vermaakt want ook voor mensen als Niek (heeft Down’s Syndroom) is het gebodene goed. Niet de grootse dingen met veel prikkels maar low key en dus goed te behappen.

 4. Wauw, wat fijn! Dit adresje ga ik zeker onthouden voor als we er nog eens tussenuit willen :-) alleen al de ligging op de Veluwe spreekt me heel hard aan, en dan nog al die groene initiatieven erbij… Top!

  1. Ja, ook de omgeving is echt prachtig. Ik hou sowieso wel van de Veluwe!

 5. Leuk dat je Klein Berlijn ontdekt hebt. Ik wist niet dat Zutphen een verpakkingsvrije winkel heeft, ga gauw kijken! Dank voor de tip en groetjes uit Apeldoorn.

  1. Ja en naar het schijnt een heel leuke! sowieso heeft Zutphen veel leuke plekjes. Groetjes van Amsterdam naar Apeldoorn! ;)

 6. Jeetje, dit had ik niet verwacht. Landal heeft voor mij meer het imago van schnitzels en stoffige huisjes. Goed bezig.

  1. hahahah nee joh! Misschien vroeger? Maar nu zeker niet meer ;)

 7. Wow ik ebn echt verbaasd; van een vakantiepark zou je toch verwachten dat er hoog wordt ingezet op de commercie, en niet op groene bewustwording! Ook ben ik erg onder de indruk van hoe het huisje, en het lekkere eten er uit ziet. Echt leuk, gezellig en zelfs chic!

 8. Wij (gezin, dus wellicht iets vanzelfsprekender om Landal te bezoeken ;-)) gaan al een aantal jaar naar Landal, Miggelenberg is favoriet :-). Met als grote reden omdat ze groen zijn, maar zeker ook voor de natuur, rust en kindvriendelijkheid :-). Heerlijk vinden we dat!. Het bos en de leuke steden in de buurt.

  Hun lunch en dinerkaart is sindskort aangepast en wij vonden de keus en kwaliteit juist erg achteruit gegaan. Op de vorige kaart was veel meer zichtbare aandacht voor de groene/duurzame keuken en meer (smakelijke) (vega) opties. Ik ben ook wel kieskeurig (en eerlijk) hoor ;-). We koken merendeel gewoon lekker in het huisje :-).

  1. Oh ja? Wat jammer! Ik vond het alsnog, voor een vakantiepark, erg goed. Daarbij komt dat er 4 gangen (!) vegan gekookt kon worden en dat is echt iets wat we bijna nooit meemaken.

 9. Wat een leuke groene tip! Ik denk (dacht) bij Landal meer aan massatoerisme en afval enzo. Moet wel zeggen dat ik er al echt jaren niet meer ben geweest. Tof ook dat sommige gasten niet eens merken dat ze groener bezig zijn. Zo blijkt maar weer dat groen niet ingewikkeld of moeilijk hoeft te zijn.

  1. Nee, Landal is juíst niet van het massa toerisme. Het zijn ook geen massale parken met gigantische centra en zwemparadijzen, zoals je dat bijvoorbeeld bij Center Parcs ziet. Dit spreekt mij veel meer aan!

 10. Vroeger wilde ik echt nooit naar dit soort parken, want het leek me erg stoffig ;) Maar… nu hebben we 3 kinderen en we gaan eigenlijk altijd naar Landal. Ik wist wel dat ze groener zijn en ik vind het met kinderen echt ideaal. Heerlijk in de natuur vakantie vieren en genieten :)

 11. Wat heerlijk! Wij komen al mijn hele leven in een park op Texel, waar wij altijd kamperen. Dat is ooit een Landal park geworden, daar zie je ook hoeveel Landal altijd bezig is met vernieuwen! Heel goed! Vooral heel fijn om dit een keer allemaal uitgetypt te zien! Ik zal nu zeker voor Landal kiezen wanneer ik naar een vakantiepark zal gaan..

 12. Wij zijn al trouwe bezoekers van Landal, we hebben dan ook al veel parken bezocht. Eerlijk gezegd dachten wij alleen aan het groen van de omgeving (heerlijk rustig wandelen met de hond). Maar nu ik lees dat ze op meerdere fronten groen zijn maakt me dat nog enthousiaster over Landal!

  1. Zo zie je maar dat er nog heel veel te ontdekken valt! :)

 13. Das toevallig en erg leuk om te lezen want ik ga met mijn familie in januari een weekendje naar dit park. We zijn met 6 volwassenen, dochtertje van mijn broer en schoonzus van bijna 10 maanden oud en de hond van mijn zus mag natuurlijk ook mee. Ik heb er nu helemáál zin in!

 14. Leuk om te lezen dat Landal zo groen bezig is!
  Ik wist het al wel een beetje, want mijn broer werkt op een andere locatie van landal.
  Oh en in de stad van Apeldoorn is ook een verpakkingsvrije winkel & binnekort ook een WAAR ;-).

  1. Oh wat leuk! Een verpakkingsvrije winkel in Apeldoorn? Die ken ik nog niet .Hoe heet ie? WAAR wist ik inderdaad :)

 15. Wauw wat goed zeg! Ook heel slim van Landal want de mens wordt steeds bewuster en dat ze dan hierin meegaan is dan wel gewenst. Top!

 16. Ah wat top om te zien dat landal zo duurzaam bezig is! Dat wist ik helemaal niet.
  Trouwens, er staat een klein foutje in dit artikel, ”Het streven is om alle parken in 2020 (dat is nog aar 4 jaar, bedenk ik me nu)”. Er staat ”aar’ ipv ”maar”.

 17. Dat ziet er behoorlijk goed verzorgd uit, ik wist helemaal niet dat Landal zich hier zo erg mee bezig hield. Goed om hier over te lezen!

  1. Wat super leuk! gefeliciteerd nog met je verjaardag en heel veel leesplezier gewenst!

 18. Ik had geen idee dat zulke parken ook écht bezig waren met hun ecologische voetafdruk (ik denk nogal snel “greenwashing-alert” als ik zulke claims op websites lees).
  Ze stijgen bij deze enorm in mijn achting :)

  1. Ik snap je punt, maar gelukkig zijn er ook nog heel veel merken, bedrijven en organisaties die oprecht zijn ;)

 19. Wat leuk dat Landal zo groen bezig is, dat heb ik nooit geweten!
  Wel even een vraagje; streven ze nou naar klimaatneutraal in 2020 of 2030?
  (Beide jaartallen staan in het artikel)

  x

  1. Ja, dat bleek dus toch 2030 te zijn! Ik moest het nog aanpassen in de tekst, thanks.

 20. Wij zijn ook twee keer bij landal geweest en vonden het er heerlijk. Groen en ja jippie genoeg vega. Maar toch willen we niet meer door de roofvogelshows die Landal vaak en in bijna elk park laats plaatsvinden. Roofvogels horen geen riemen aan hun poten te hebben en het is afschuwelijk dat de uilen die nachtdieren zijn uren op paaltjes in de zon moeten zitten. Alles onder het mom van educatie. Nou dat kan ook zonder shows die ook nog de handel in roofvogels in leven houden. Vegan betekent voor mij respect voor dieren en daar vallen roofvogelshows niet onder.

 21. Hé wat leuk,
  Ik ben daar het weekend ook geweest. In een huisje met precies dezelfde inrichting (:
  We vonden het al hun slimmigheden in de huisjes al zo tof. Dat heeft dus een duidelijke reden.

 22. […] hele pakket. Zondag schreef ik over mijn (M) weekend weg met mijn ouders, broer en de honden, naar Landal park Miggelenberg op de Veluwe. Landal Greenparks zet zich in voor een groene, duurzame toekomst en ik schreef over […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *