Groen reizen: Valencia

groen reizen valencia

Twee weken geleden zaten wij in het heerlijk zonnige Valencia. We genoten van de palmbomen, het geweldige fruit, de gezellige markten en terrassen en een prachtige bed and breakfast. Vandaag delen we onze favoriete adressen met jullie. En omdat wij graag een beetje groen reizen, ook in Valencia, delen we onze favoriete ‘groene’ adresjes met jullie. Mocht je in de toekomst ook naar Valencia gaan, dan krijg je hierbij van ons een aantal leuke tips mee!

VMR Bed and Breakfast

(VMR staat voor: Valencia Mindfulness Retreat)

Allereerst: waar zou je moeten gaan slapen? Soms verdrinken wij een beetje op booking.com of op AirBnb. Er is zóveel om uit te kiezen. De laatste tijd hebben wij wel iets met Bed and Breakfasts. Het heeft iets huiselijks (immers, je verblijft een paar dagen in een ‘gewone’ woning) en als je het treft met de eigenaar, kan het ontzettend handig zijn om dingen te kunnen vragen en de beste tips los te peuteren. Het is gewoon een stukje persoonlijker dan verblijven in een hotel.

Een tijdje geleden kwamen wij in contact met Thijs en Dany. Thijs leest al een tijdje ons blog en stuurde ons een mail met de vraag of we wel eens in Valencia waren geweest. We vroegen hem of Valencia op groen gebied de moeite waard was en wat er volgde was een mailwisseling met allerlei tips en leuke adressen. Het was duidelijk dat ze helemaal snapten waar wij van houden en waar onze interesses liggen. Dany en Thijs nodigden ons uit om te komen overnachten in hun bed and breakfast. Dat was een mooie kans die we natuurlijk niet zomaar lieten lopen! We gingen er maar al te graag op in en boekten onze tickets.

groen reizen valencia

Aangekomen in de bed and breakfast maakten we kennis met Dany en Thijs en het werd meteen duidelijk dat we een goede klik hadden. We lachten en kletsten en wat was het handig dat ze Nederlands praatten! Ze vertelden ons alles over de hidden gems van Valencia en stuurden ons op pad met een kaart met allemaal aangekruiste adressen. Wat een welkom gevoel hadden Dany en Thijs ons gegeven! En dan hebben we het nog niet over hoe prachtig het enorme appartement, met al die hoge plafonds en die oude details (marmeren trappen, I mean…wow,) was. En het ontbijt… het ontbijt! We hebben nog nooit zo’n luxe ontbijt meegemaakt. Compleet met Cava en allerlei soorten fruit. Heerlijk! Dany zat gezellig met de gasten aan tafel, terwijl Thijs aan het opruimen was na zijn meditatiemoment in de ochtend.

Zoals de naam van de bed and breakfast al een beetje doet vermoeden, kun je hier terecht voor meditatiesessies en yogalessen. Thijs heeft een speciale yogaruimte voor de ochtendmeditaties en yogalessen. Maar het fijne is: niks hoeft. Wij hadden hier niet heel veel behoefte aan, maar andere gasten wel, en dat was allemaal helemaal prima. Iedereen laat elkaar lekker vrij.

Wij zouden niet weten waar je beter zou kunnen verblijven dan in deze bed and breakfast. Het huis is prachtig en ligt enorm centraal (in twee minuten lopen ben je overal,) de gastheren zijn lief en verzorgend, je kunt gebruik maken van yogalessen of ochtendmeditaties, de kamers zijn groot, de badkamers erg netjes, ruim en luxe (je deelt een badkamer met 2 kamers, dat is erg goed te doen) en het ontbijt is ronduit geweldig. Als we niet op uitnodiging waren geweest, hadden we exact hetzelfde opgeschreven. Deze bed and breakfast en haar eigenaren heeft ervoor gezorgd dat we nog lang met veel plezier en mooie herinneringen aan Valencia terugdenken. Zo anders dan wanneer je in een nikszeggend, standaard hotel zit!

Kijk op de website van de bed and breakfast van Dany en Thijs. Check ook de hoge ratings die de bed and breakfast krijgt op Tripadvisor! We zijn niet de enige enthousiastelingen.

De stad

groen reizen valencia groen reizen valencia groen reizen valencia

Valencia is een prachtige stad met statige gebouwen, brede straten en heel veel bomen. Zowel palmbomen als sinaasappel- en citroenbomen. Het viel ons op hoe groen het overal was – en niet alleen in het park, maar ook gewoon in de binnenstad. Daarbij komt dat het ons opviel hoe schoon het was op straat! Je zag echt nergens afval liggen. Dat zijn wij wel anders gewend, helaas. Misschien zijn Valencianen heel erg netjes op hun stad, of er wordt gewoon heel goed schoongemaakt.

De markten

groen reizen valencia

Wij zijn naar twee markten geweest in Valencia. De eerste was de Mercat Central de Valencia. Dit is een prachtig en enorm gebouw waarin dagelijks een markt wordt gehouden. Het is een markt zoals je je die van Spanje voorstelt: veel hammen, veel fruit en veel sapjes. Hoewel de Spanjaarden hier zelf ook boodschappen doen, is het wel een vrij toeristische plek en dat merk je ook wel aan de prijzen. Desalniettemin is het een hotspot die je zeker even moet hebben gezien om de sfeer te proeven en het prachtige plafond van het marktgebouw te bekijken.

groen reizen valencia groen reizen valencia

Stiekem vonden wij de markt in Russafa (wat sowieso een erg leuke wijk is, write that down) eigenlijk leuker. Kleiner en stukken minder toeristisch. Sterker nog, waar we ook keken, we kwamen geen anderstalige mensen tegen. We hoorden alleen maar Spaan om ons heen. Communiceren was dan ook ietsje lastiger, want de marktkoopmannen zijn hier niet gewend om Engels te praten. De prijzen lagen stukken lager en we zijn ons dan ook goed te buiten gegaan (wat dus qua prijs wel meeviel) aan allemaal groente en fruit.

Mercat Central de Valencia 
Plaza Ciudad de Brujas

Mercat Russafa 
Plaça del Barón de Cortes

Fietsen huren

Jep, het is waar wat ze zeggen: in Valencia MOET je fietsen huren. Tenzij je niet in staat bent om te fietsen natuurlijk, maar dat is logisch. Wandelen is er ook heerlijk en erg goed te doen. Maar als je wel in staat bent om te fietsen, dan moet je dat zeker één dagje doen. Het is heerlijk om kilometers lang door de Turia tuinen te fietsen. Alle prachtige kunstwerken en palmbomen die je onderweg tegenkomt zijn niet op de vingers van twee handen te tellen. Als je geluk hebt, en je fietst in de zon met een lekker windje erbij, dan waan je je echt in een tropisch oord.

groen reizen valencia groen reizen valencia

Wij namen fruit mee, gekocht op de markt, en aten dit in de Turia tuinen op. De Turia tuinen vormen samen een enorm park dat door de halve stad heen slingert. Van Dany en Thijs kregen we een kleedje, servetten en bestek mee en we konden zo de hele middag vooruit. Geweldig!

groen reizen valencia

Ook fietsten we naar het strand om lekker uit te waaien. De boulevard is  mooi breed aangelegd, zodat je er heel goed kunt fietsen. We stopten bij strandtent La Más Bonita, waar we een sapje dronken. Dit tentje vind je helemaal aan het einde van de boulevard, wat een behoorlijk eind door fietsen is. Deze plek is vooral leuk voor niet-vegans, want ze hebben hier gigantische Amerikaanse taarten – die dus spijtig genoeg niet vegan zijn. Sowieso doet de hele tent wel wat Amerikaans over. Enige nadeel: het terras in de tuin zat helemaal vol met Nederlanders. Erg toeristisch dus!

Het huren van fietsen kan bij allerlei bedrijfjes in de binnenstad en kost meestal een euro of 10 per dag.

Zummo Healthbar

groen reizen valencia

Het is niet zo moeilijk om in Valencia aan een lekker sapje te komen. Wij kochten de lekkerste bij Zummo Healthbar. Voor een grote beker betaalde je €3,90. Dat is echt heel goedkoop als je het vergelijkt met de prijzen in Amsterdam – hier betaal je voor zo’n sapje rustig vijf euro en meer.

groen reizen valencia

We hebben meerdere sappen uitgeprobeerd, maar dit was onze favoriet: Feel Free. Het is een combinatie van sinaasappels, ananas en limoen. Heel eenvoudig, maar ontzettend lekker!

Zummo Healtbar 
Carrer de la Pau 10
website Zummo

Secreter

groen reizen valencia

Door Dany en Thijs werden we naar hun favoriete lunchtent om de hoek van de b&b gestuurd: Secreter. Dit is een biologisch restaurantje dat wordt gerund door een paar jonge theatermakers die door de crisis niet aan werk konden komen. Het restaurantje loopt enorm goed – logisch ook, want het eten is er heerlijk – dus dat is erg leuk voor hen!

groen reizen valencia groen reizen valencia

Vegan eten was hier geen enkel probleem. Met wat handen- en voetenwerk legden we uit wat we niet wilden eten en toen kwam het allemaal goed. We aten een heerlijk gerecht met tomaat (hét product van Valencia,) een salade met sinaasappel en een bulgurschotel met groenten. Het smaakte allemaal erg goed en puur. De prijzen vielen ons weer alles mee, want we waren nog geen tien euro per persoon kwijt. Een goede, voedzame, biologische én vegan lunch voor tien euro, dat is gewoon een dikke prima!

Secreter
Carrer dels Mestres 5
website Secreter

Oslo

groen reizen valencia groen reizen valencia

Omdat we al veel over restaurant Oslo hadden gehoord, het een vegetarisch restaurant is (waar vegan eten geen probleem was) én het dichtbij de bed and breakfast zat, gingen we er een avondje eten. Het restaurant zag er geweldig uit. En dan met name voor een vegetarisch restaurant, want laten we eerlijk zijn, die zijn er niet altijd zo hip uit.

groen reizen valencia groen reizen valencia

We bestelden patatas bravas met vegan aioli en guacemole met gefrituurde yucca als voorgerecht. Maar eerlijk gezegd vonden we het eten niet zo geweldig en we besloten niet voor een hoofdgerecht te gaan. Het probleem was dat we het eten heel erg zout vonden en daar houden wij absoluut niet van. Ook vonden we het allemaal nogal veel buitenkant, terwijl de inhoud (de kwaliteit dus) niet echt geweldig was. De guacemole met de yucca zag er bijvoorbeeld heel ingewikkeld en spannend uit, maar smaakte eigenlijk nergens naar. Zonde!

groen reizen valencia

We bestelden toch nog een thee en een nagerecht en gelukkig was dit wél erg lekker. We kozen voor raw-vegan ijs. Jamie in de smaak gember en Merel in de smaak macadamia. We zouden dus bijna zeggen: ga hier naartoe voor nagerecht! Maar goed, we beseffen ons wel dat wij nooit me zout koken en gewoon echt níet van zout eten houden. Misschien vind jij het allemaal heel erg meevallen of wil je andere gerechten van de kaart proberen. Ook hier kun je voor tien euro per persoon eten, dus je zou het een kans kunnen geven.

Oslo
Calle Catalans 8
website Oslo

Maíz Bístro

IMG_3336

Een plek waar wij instant heel erg gelukkig van werden (en we hebben het meteen aan Dany en Thijs getipt, zodat zij ook eens kunnen gaan,) was Maíz Bístro in Russafa. Wat een gezellige tent is dit en wat is de bediening vriendelijk. Trouwens, er werd ook erg goed Engels gesproken en men begreep meteen wat vegan eten inhield. Er werden allerlei opties gegeven, dus we konden nog kiezen ook!

De keuken van dit restaurant richt zich op Zuid-Amerikaanse landen als Peru, Venezuela en Equador. We hadden het idee dat het personeel zelf ook uit deze contreien kwam en dat verklaart wellicht ook dat ze werkelijk álles van alle gerechten en ingrediënten af wisten. Dit restaurant is geweldig voor vleeseters, vegans, mensen die glutenvrij eten en ga zo maar door. Wij vinden het echt een enorme aanrader!

groen reizen valencia groen reizen valencia groen reizen valencia

Wat we aten: een heerlijke guacemole met gefrituurde banaan, glutenvrije maisbroodjes (Arepas) uit Venezuela met zwarte bonen, tomaat en avocado en als nagerecht kozen we voor een vers guanabana-sapje. Als we aan deze maaltijd terugdenken willen we gewoon meteen terug naar Valencia. Of een reis naar Venezuela boeken. Ook leuk natuurlijk ;)

Het wordt een beetje saai om te zeggen, maar ook hier kun je weer prima voor tussen de 10 en de 15 euro per persoon terecht. We zeggen er even als reminder bij: en dan heb je dus drie gangen gegeten hè? Niet alleen een salade met een stukje brood, zoals we dat hier gewend zijn voor dat geld.

Maíz Bístro 
Calle Sueca 46
website Maíz Bístro

Respetarte (vegan winkeltje)

groen reizen valencia

Wandelend door Russafa kwamen we per toeval een vegan winkeltje tegen! Hoe leuk is dat? De eigenaresse sprak amper Engels, maar we hebben met veel pijn en moeite uitgelegd dat we foto’s maakten voor ons blog. (Si! Las Chicas Verde!! si si!) (haha, kuch.) Daar werd ze helemaal enthousiast van, want we begrepen uit haar verhaal dat ze deze winkel nog niet lang heeft en dat ze nog wel wat naamsbekendheid kan gebruiken. En dat verdient ze, want wat een schattig winkeltje is het!

groen reizen valencia groen reizen valencia

Wat vind je hier zoal? Sowieso biologische groente en fruit, maar ook theetjes van Clipper, vleesvervangers van de Vegetarische Slager (jaja!) en allerlei koekjes, snoepjes en chocolaatjes die natuurlijk allemaal 100% vegan zijn. Ze had zelfs vegan donuts! Als je toch in Russafa bent om de markt te bezoeken en te gaan eten bij Maíz Bístro; breng een bezoekje aan dit leuke zaakje en doe de eigenaresse de groetjes van ons.

Respetarte
Carrer de Matias Perelló 9
Facebookpagina Respetarte

Eco taxi

En tot slot: voordat we weer naar huis gingen, bestelde Dany een taxi voor ons. Jamie had gelezen dat er in Valencia ook eco-taxi’s rondreden, dus dat moesten we proberen. Het ritje naar het vliegveld duurt maar een minuut of 15, dus dat is goed te doen. En ja hoor, er kwam keurig op de afgesproken tijd een hybride auto (helaas nog geen elektrische taxi’s hier!) voorrijden, die ons veilig en wel naar het vliegveld bracht. De taxi was zelfs nog goedkoper dan een normale taxi en de chauffeur was erg vriendelijk. We lieten het Dany en Thijs weten en ze beloofden ons vanaf nu altijd een eco-taxi te bestellen voor de gasten van de bed and breakfast. Vinden wij leuk!

website Eco-taxi

Wat een heerlijke dagen hebben wij in deze prachtige stad beleefd. Hiervoor waren we in Barcelona, Madrid en Girona geweest, maar verder kennen we Spanje nog niet heel goed. Valencia was boven verwachting mooi. En zo lekker rustig vergeleken Barcelona! Het weer was er al heerlijk, maar je hoefde niet over de hoofden van de toeristen te lopen. Sterker nog, op veel plekken waar we waren (met name in Russafa,) hebben we geen toerist gezien.

Voor meer beelden (ook van de bed and breakfast!) kun je onze sfeervideo bekijken:

Kun je de video niet zien? Klik dan hier.

We hopen dat jullie iets aan onze Valencia-tips hebben. Als je ook naar Valencia gaat: veel plezier! Als je niet van plan bent te gaan: denk er toch maar eens over na ;) Bedankt voor het lezen!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Groen reizen: Valencia

 1. LOL @ “Las chicas verdes”! :-D Weer een ontzettend leuk artikel! Leuk sfeerfilmpje ook, die markten! <3!

 2. Wat ziet die b&b er prachtig uit, wauw! Ik heb nog nooit overnacht in een b&b, heb de laatste tijd vaak inderdaad via Airbnb geboekt (en ook in wel hele fijne appartementjes geslapen, trouwens) maar een bed&breakfast lijkt me ook echt een keer leuk om te proberen. Dat fietsen door de stad lijkt me heerlijk en hihi, las chicas verdes :’)!

 3. Jullie hadden me al te pakken met het enthousiaste vertellen over de B&B (ik ben helemaal gek op meditatie en yoga!) en die mooie foto’s overal bij maken mij alleen nog maar enthousiaster. Jep, Valencia lijkt mij een heel mooie bestemming!

 4. Valencia is een erg fotogenieke en kleurrijke stad :) erg mooie foto’s en fijne tips! Toen ik er was ging ik meer voor de tapas en visgerechten maar dat is natuurlijk niet voor jullie weggelegd :)

  1. hihi nee niet echt ;) Maar gelukkig hebben we toch heel lekker gegeten hoor!

 5. Ik ga deze post even opslaan voor mijn tripje! En ik ga zeker even naar Oslo, ik heb tenslotte afgelopen weekend ook een vlucht naar Oslo geboekt, dan kan ik dat zeker in Valencia toch niet overslaan ;) Na het zien van jullie heerlijke foto’s heb ik nog zoveel meer zin in Valencia! :)

 6. Valencia lijkt me erg mooi, ik hoop het op een dag te bezoeken. En al dat fruit ziet er zo lekker uit!

 7. Wij hebben ook in dit B&B gelogeerd, top! En supermooie stad!

 8. Oh wat leuk zeg! Ik wil dolgraag naar Valencia dus neem deze tips zeker even mee. Fijn dat er genoeg healthy hotspots zijn!

 9. Leukkk!! Ik ga eind april naar Valencia en zat ook te denken om fietsen te huren, nu ga ik dat dus zeeeeker weten doen :). Liefs!

 10. Onder andere dankzij jullie enthousiasme heb ik een tripje voor de familie naar Valencia geboekt! Een appartementje via airbnb in Rusafa geregeld dus jullie hotspots gaan we zeker bezoeken! Gracias chicas verdes

 11. ik ben vorige week een paar dagen in Valencia geweest en heb ook wat adressen van jullie bezocht. zummo health bar. erg leuk en super lekkere smoothies. vlgs mij hadden wij fantastic 4. hmmm en we zijn bij maiz bistro geweest. lekker eten voor weinig en de serveerster wist nog precies wie jullie waren.erg grappig ohhhhh las chicas verdes. ze had jullie onthouden omdat jullie zo enthousiast waren.leuk he.

 12. Superleuk verslag over “mijn stad” ik woon en gids in Valencia, dus iemand de reis van de “chicas verdes” overdoen :-) en/of je de stad te voet of op de fiets willen ontdekken, kun je me evt benaderen. Ik ken nog meer leuke plekjes-check bijv ook eens Búho Bio! Saldo’s

  1. Hoi Eline ik heb wel interesse in de chicas verdes te fietsen vanuit Valencia, wij gaan in aug naar Valencia, groetjes Mariëlle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *