Groen zonder poen: broodje zuurkool

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zuurkool heb ik altijd heel erg lekker gevonden Mijn moeder maakte altijd een geweldige ovenschotel met zuurkool en salami. Salami eet ik al jaren niet meer en op de een of andere manier ben ik nooit echt gaan experimenteren met zuurkool. Zowel voor Jamie als voor mij geldt dat we niet echt ’the stamppot-kinda girls’ zijn, dus dan moet je iets anders bedenken! Dit lunchgerecht is ongelooflijk makkelijk om te maken, de ingrediënten zijn lowbudget en het is ook nog eens heel erg lekker.

Het recept is niet van ons, maar van ons blogvriendinnetje Iris. Echt hoor, waar zouden we zijn zonder onze collega-foodbloggers? Recepten uit boeken maken? Leuk. Maar kookboeken vind ik vooral leuk om te hebben, om er doorheen te bladeren en het ergens neer te zetten. Om eerlijk te zijn maak ik nooit meer dan drie of vier gerechten uit één kookboek. Voor mijn favoriete foodblogs (zoals onder andere die van Iris dus) geldt dat ik nieuwe recepten eigenlijk meteen wil proberen. Misschien heeft het iets te maken met het feit dat je er achterkomt dat je een zelfde smaak deelt met iemand en dat als diegene dan iets online plaatst, je gewoon weet: dit ga ik ook lekker vinden. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of iemand dat ook met onze recepten heeft! Goed, ik dwaal af. Terug naar het recept voor het broodje zuurkool.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik heb een paar dingen anders gedaan dan Iris, namelijk:

* ik vergat amandelen te kopen, dus die zitten er niet in. Lijkt me wel een heel lekkere toevoeging, dus zeker wel doen!
* ik gebruikte spicy (HOT!) paprikapoeder en daardoor heb ik wat minder paprikapoeder gebruikt dan Iris voorschrijft. Dit poeder is namelijk écht heel pittig.
* ik voegde geen peper en zout toe, omdat ik de smaak zonder die toevoeging al heel lekker vond

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dit is het paprikapoeder dat ik heb gebruikt 

Hoe eenvoudig dit recept ook is, het is écht een bijzondere smaak. Ik denk dat het gerookte paprikapoeder daarvoor zorgt. Het geeft een rokerige smaak en daar ben ik op dit moment echt heel erg fan van. (zie ook dit recept voor maïssoep met chipotle – ook zo’n rokerige smaak) Ik vind het bij de herfst horen, ofzo.

Iris, je hebt me in laten zien dat zuurkool inderdaad awesome is. Het is gezond, goedkoop en lekker. Ik kan niet wachten om er nog meer mee te gaan maken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze foto plaats ik hier alleen maar omdat ik dit schattige babyblauwe pannetje van het prachtige merk Riess wil laten zien. Geen reclame, gewoon eerlijk zelf gekocht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dan is nu het moment gekomen dat we jullie gaan doorlinken naar het geweldige recept van Iris: tadaaa! Heel veel kookplezier gewenst.

Oja, voor nog een beetje leedvermaak: in 2011 schreven wij een recept voor een zuurkoolbroodje. Als in: bladerdeeg waar zuurkool in zat. Heb je een rotdag en wil je eventjes lachen? Check ons artikel. En vergeet dan vooral niet naar de geweldige kwaliteit en het overweldigende aantal reacties (nul, om precies te zijn) te kijken.

Vertel, wie van jullie is er ook een zuurkoolfan? Wat is jouw favoriete (vegan) recept met zuurkool? Laat het ons weten!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

15 gedachten over “Groen zonder poen: broodje zuurkool

 1. Vroeger vond ik zuurkool maar niks, maar de laatste tijd begin ik het steeds meer te waarderen. Laatst maakte mijn moeder het nog, en ik merkte dat ik het best wel lekker vond! Zeker als je een restje over hebt, en dat de dag daarna op warmt: YUM. Dit broodje zuurkool kan ik ook weleens proberen!

 2. Jaaaa, zuurkooltaart!!! Maar ik maak het dan wel met ei en kaas maar dat moet te vervangen zijn door no-egg en edelgist, zou je zo zeggen.

 3. Wat heb je er een leuke blogpost van gemaakt! Zoveel zuurkoolliefde oeh yeah. Ik was gisteren sushi aan het maken en met het laatste beetje rijst maakte ik een zuurkool-rol, gewoon om te proberen, ik verwachtte er niet te veel van. En dat werd dus mega lekker!! Ook al klinkt het misschien een beetje gek ;) Dus dat kan je ook nog met dit zuurkoolmengseltje doen!

  1. Wow, jij bent écht een grote zuurkoolfan. Sushi met zuurkool, wow!

 4. Haha wauw wat vet om te zien hoe mooi de foto’s en alles er nu uit ziet! Afgelopen week ook dit recept van Iris gemaakt, zo lekker! En wat een mooi pannetje.

 5. Klinkt heel goed… zeker een nachtdienst receptje. Van de week had ik geexpirementeerd met zuurkool en gedroogd fruit, was ook heel lekker.
  Mocht ik ooit nog in de buurt van Haren komen, dan wil ik mijn eigen Keulse pot meenemen en zelf zuurkool maken.

 6. hahaha, even doorgeklikt en het ziet er inderdaad niet erg aantrekkelijk uit die bladerdeegpakketjes. Zal vast wel lekker smaken hoor! :)

  1. haha genant! Lekker is het zeker wel! gezond niet, maar wel lekker.

 7. Hallo groene meisjes,

  Ik heb het broodje zuurkool ontdekt doordat een van onze buitenlandse ‘helpers’ dat maakte. Vergeten en onlangs weer herontdekt. Hoe ik het erg lekker vindt is als volgt:
  geroosterd speltzuurdesembroodje besmeren met onze zelfgemaakte knoflookbloemstelentapenade, dan een flinke laag zuurkool erop en tot slot wat gedroogde tomaatjes op olie en/of met zeezout en gerookte paprika gebakken champignons. Soms nog een dot alfalfa erboven op. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *