Groen zonder poen: simpele bonenburgers

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een vraag die wij vaak krijgen is: “maar veganistisch eten is toch hartstikke duur?”  Het antwoord is: dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Sterker nog, als je bedenkt dat je heel veel (dure) producten niet meer hoeft te kopen, omdat je ze niet eet, zou het zelfs heel voordelig kunnen zijn. Natuurlijk, wanneer je iedere dag een dure vleesvervanger koopt (zoals bijvoorbeeld die van de Vegetarische Slager, die behoorlijk prijzig zijn) of wanneer je iedere dag buiten de deur gaat lunchen omdat je per se een tosti met ‘nepkaas’ wilt eten. Ja, dan is vegan eten duur. Wij proberen zo ‘basic’ mogelijk te eten. Dat wil zeggen: veel groente en fruit, veel bonen, peulvruchten, noten en zaden. Als je een beetje efficiënt koopt (in de aanbieding of op de – al dan niet bio – markt) valt het echt allemaal hartstikke mee. Vandaag delen we zo’n ‘het valt reuze mee met de prijs – ‘ recept met jullie. Zelf bonenburgers maken is echt super easy, gezond én lekker. En cheap-ass. Kijk maar mee!

Ongeveer een jaar geleden vonden we een goed recept op HappyHerbivore.com. In een jaar tijd hebben we het regelmatig gemaakt en het recept een beetje aangepast. De aangepaste versie delen we vandaag met jullie.

Wat heb je nodig voor 6 kleine bonenburgers?

– 250 gram kidneybonen (uitlekgewicht)
– 2 eetlepels ketchup
– 1 eetlepel mosterd
– 1 theelepel knoflookpoeder
– 1 theelepel uienpoeder
– 3 eetlepels mais
– 40 gram havermout (geen hele havervlokken)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ziet er misschien niet zo mooi of aantrekkelijk uit, maar geloof ons maar: het smaakt heeeeeerlijk!

Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 210 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Prak de kidneybonen. Ik doe dit met mijn handen en smush net zolang tot er nog kleine stukjes kidneybonen te zien zijn.
3. Roer de ketchup, mosterd, knoflookpoeder, uienpoeder en mais erdoor tot één mengsel.
4. Voeg als laatste de havermout toe en meng dit door het mengsel.
5. Maak met je handen 6 kleine burgertjes (of 4 grote) van het mengsel en leg ze op de bakplaat.
6. Doe de burgers 8 minuten in de oven. Draai ze na deze 8 minuten om en bak nogmaals 8 minuten. Wij gebruiken een combi magnetron en bakten beide kanten 10 minuten. Het ligt dus een beetje aan je oven wanneer ze klaar zijn.
7. Haal de burgers van de bakplaat en serveer ze met een salade, een broodje of eet ze zo op. Jummie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tip 1: gebruik een groot slablad als broodje en serveer met rijst voor wat meer vulling.
Tip 2: ook heel lekker om mee te nemen als lunchgerecht, bijvoorbeeld in een wrap of op een broodje.

We zijn benieuwd wie van jullie er aan de slag gaat met deze burgertjes! We vinden het heel erg leuk als je ons het eindresultaat laat zien via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes.) Alvast bedankt!

PS lijkt het jullie leuk als we een keer een soort dagmenu met allemaal gezonde en goedkope (en uiteraard vegan) gerechten maken? Laat het maar weten bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

48 gedachten over “Groen zonder poen: simpele bonenburgers

  1. Hmmm klinkt heerlijk. Alleen een beetje jammer van de ketchup die erdoorheen gaat. Dat zou ik vervangen voor tomaten puree waar geen suiker in zit. Ik ga hem opslaan en dan hopelijk van het weekend uit proberen.

        1. Ketchup van De Rit is GODDELIJK lekker!!! (weet eigenlijk niet of er suiker in zit)

  2. Het lijkt me een lekker recept! Ik denk dat ik het ook maar eens ga maken. Ik ben ook erg benieuwd naar een dagmenu, ik hoop dat jullie er binnenkort een plaatsen!

  3. Ik kan me niet zo goed voorstellen hoe dit recept smaakt, ik ben heel benieuwd eigenlijk!

  4. Klinkt heerlijk, ook nog eens met mijn lievelingsbonen :)

    En zo’n dag menu, graaaag!

  5. Ik heb dit recept vanavond gemaakt, mmmmmm het was echt heerlijk (ik vond het mengseltje al lekker voor het de oven in ging hihi)
    Had er ook nog een sojayoghurt dressing met komkommer bij gemaakt.
    Dit ga ik zeker vaker maken:)

  6. Lekker zeg, dit ga ik ook zeker proberen. Heb eens zo’n soortburger gemaakt van doperwt en kikkererwt,ook erg lekker. Een dagmenu lijkt me interessant, benieuwd naar jullie tips!

  7. Wat is het verschil tussen havermout en hele havervlokken? Ik heb havermout van quaker (niet de express) en dat zijn ook vlokken?

  8. Dit lijkt me echt heel erg lekker. Ik weet dat ik ook een keertje in Griekenland een fantastische burger proefde die mijn vega vriendin bestelde, ook met bonen geloof ik en aubergine. Beste vega burger ever maar nog steeds niet opnieuw kunnen meemaken. Deze lijkt me ook heerlijk als ik zo naar de ingredienten kijk… must try!

  9. Gisteren deze burgers gemaakt, en ze waren super lekker! Ben zelf niet veganistisch, maar vind het heel leuk om nieuwe recepten uit te proberen en ben wel bezig om minder vlees te eten!

  10. Was echt lekker.ik ben ook niet veganistisch maar maak wel regelmatig lekkere recepten van jullie.ik heb er een sausje bij gedaan van sojayoghurt met harissa.iets meer spicy

  11. Dit ziet er heel lekker uit! Ik ben ook benieuwd naar de dagmenu’s :-)

  12. Ik heb de burgers gemaakt. Helaas had ik alleen verse knoflook en ui in huis deze in de blender gedaan daarna er doorheen geschept. Smaakt heerlijk

    1. Verse knoflook en ui lijkt me nou juist lekkerder, dat wil ik gaan proberen!!!

  13. Heb ze net gemaakt, een beetje aangepast: met verse ui en knoflook en zonder mais (had ik niet in huis). In de koekenpan gebakken in een beetje kokosolie, omdat ik het een beetje jammer vond om voor één burger de oven aan te zetten. Gegeten met een stampotje van bieten en zoete aardappel, pittig op smaak gebracht en met wat zelfgebakken uitjes erover. Héérlijk!! Ga ik zeker vaker maken!

  14. Hallo,
    Ik heb deze burgertjes gemaakt met ‘echte’ knoflook en ui, en er ook nog een handje verse koriander door gedaan. Wel wat minder ‘cheap’ maar wel erg lekker!

  15. Zo dat ziet er heerlijk uit! Leuk idee om dit weekend te maken!

  16. Ik ga ze vanavond maken en zo’n dagmenu daar ben ik wel benieuwd naar, gr

  17. Ik maak vaak van dit soort burgers maar dan zonder ketchup en mosterd en dan met cajunkruiden erdoor. ook erg lekker!

  18. Ha Mädel! We stuurden jullie zo’n 3 weken geleden een bericht dat we alleen maar zouden eten mbv jullie recepten…

    Dát doen we dus nog steeds… Heerlijk, geweldig, inspirerend, verrassend! De burgers zitten nu in de oven.

    Een menu? Hoeft niet. MAAR WEL EEN KERSTMENU graag.

    Lieve groet van ons voor jullie. Desiree, Annemarijn en Mark.

  19. Hoi ik heb het recept nagemaakt maar dan in een muffinblik zodat je bonenmuffins krijgt! (moet iets langer in de oven dan) wel met echte ui, knoflook, en tomatenpuree. Ook wat gemalen amandelen er door heen. Topping van creme fraiche en munt! heerlijk

  20. Was heerlijk deze burgers met frietjes van selderijknol uit de oven met mayonaise en appelmoes

  21. Feest!!! Lekker op een pita en met een home made salsa!! Kijk nu al uit naar het week menu!!

  22. Ik zoek een leuk receptje voor vegaburgers voor op de bbq. Zouden deze burgers ook op de bbq kunnen? Of vallen ze dan uit elkaar?

  23. Ben ze nu voor de 2e keer aan het maken zoooo lekker, en super makkelijk om te maken!
    Heb er nog gerookte paprikapoeder doorheen gedaan

  24. Net gemaakt en nu als lunch! Thanks!!! Dit is echt te lekker!

  25. Heb ze net gemaakt. Ze vielen uit mekaar, ik had geen havermout en geen poedertjes. Zou dat daar door komen denk je?

    Was wel lekker hoor, maar kruimelig. Blijft een feest om je recepten uit te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *