Groene documentaires op Netflix

cowspiracy_cow

Bijna dagelijks krijgen wij de vraag: welke ‘groene’ documentaires raden jullie aan? We hebben hier in augustus een uitgebreid artikel over geschreven, met als titel ‘Boeken en documentaires over veganisme.’ Nu zijn er naast docu’s over veganisme ook nog andere interessante films over duurzaamheid en ‘groene zaken’ in het algemeen. Soms zijn die films wat lastiger te vinden, maar vandaag delen we de documentaires die op dit moment op de Nederlandse Netflix staan. Lekker makkelijk, aangezien we weten dat heel veel van onze lezers een Netflix abonnement hebben!

Cowspiracy

Stel dat je maar tijd hebt om 1 film te kijken: kijk dan alsjeblieft Cowspiracy. Dit is de meest overtuigende film over veganisme die er op dit moment is, als je het ons vraagt. Oké, naast Earthlings, maar dat is niet een film die iedereen zou willen kijken. Cowspiracy is lang zo heftig niet, maar des te overtuigender. Voordat je gaat kijken, kun je hier onze review nog lezen.

The True Cost

maxresdefault

Wil je meer weten over eerlijke mode en alles dat met de kledingindustrie te maken heeft? Dan raden we je aan om The True Cost te kijken. Deze film wordt, net als Cowspiracy, wereldwijd geroemd om zijn overtuigende werking en eerlijke beelden. De film is vooral heel informatief, maar hier en daar ook wel behoorlijk emotioneel. Als je nog helemaal niks weet over (on-)eerlijke mode, dan is deze film sowieso een aanrader. Mocht je al wel langer met dit onderwerp bezig zijn, dan kon The True Cost wel eens net dat extra beetje steun in je rug geven om hiermee door te gaan. Lees hier onze review.

Fat, sick and nearly dead

Deze luchtige documentaire over een plantaardig dieet is een aanrader als je geïnteresseerd bent in het gezondheidsaspect rondom veganisme. De film gaat dan ook niet per se over veganisme, maar echt over een plantbased diet. In de film, die hier en daar best wel grappig is, volg je Joe Cross, die besluit iets te doen aan zijn overgewicht. Dit doet hij door middel van een sapkuur van 40 dagen en ondertussen ontmoet hij inspirerende mensen die hem laten inzien dat een plantaardig dieet echt heel erg gezond voor hem is. Lees hier onze review.

Forks over Knives

Deze titel heb je vast ook wel eens voorbij horen komen? Forks over Knives is een mega beroemde film die voor heel veel mensen een eye-opener is geweest. Het gaat over onze Westerse voedselindustrie en over wat er allemaal gebeurt met ons eten voordat het bij ons op het bord belandt. Het gaat over hoe voeding je ziek kan maken, maar ook over hoe voeding juist een heel positieve uitwerking op je gezondheid kan hebben. Kortom: ook weer een film over voeding en gezondheid, omdat we weten dat veel mensen hierin geïnteresseerd zijn.

Andere films op Netflix, die in dit rijtje passen: Fat, sick and nearly dead 2, GMO OMG, Mission Blue, Food Inc., Iets om op te kauwen.

Blackfish

maxresdefault-1

Oef, Blackfish vonden wij een pittige film die ons tot nadenken heeft aangezet. Misschien denk je er niet dagelijks over na, maar veganisme en goed zijn voor dieren heeft met meer te maken dan met het wel of niet eten van dieren. Om maar één onderwerp te noemen: het circus. Of wat denk je van dierenparken? Of parken zoals Seaworld?  We weten dat er discussies over bestaan, en dat er mensen zijn die totaal geen moeite hebben met dit soort parken en manieren om wilde dieren in gevangenschap te houden, maar voor ons is het echt een no-go geworden, de afgelopen jaren. De film Blackfish gaat over orka’s die in gevangenschap worden gehouden – met alle gevolgen van dien. Een ongelooflijk confronterende film, vonden wij. Lees hier onze review.

Andere indrukwekkend documentaires op Netflix: Living on one dollar*,  Planet Earth, Virunga* en Oceans.

* Over deze films verschijnt binnenkort een review op De Groene Meisjes.

Wij zijn heel benieuwd welke films jullie gaan kijken op Netflix! Laat je het ons weten? 

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Groene documentaires op Netflix

 1. Dankjewel, daar kunnen we wel een paar avonden mee vullen! Als je van mode en stijl houd vind ik : advanced style en de docu over iris apfel ook aanraders.

 2. Bedankt voor het overizicht! Ik weet niet zeker of wij deze ook allemaal hebben, maar ga eens kijken. Blackfish wel in ieder geval en die heb ik met tranen in mijn ogen gekeken. Voor het kijken van deze documentaire ging ik al nooit naar parken, circussen of wat dan ook met dieren, maar dit maakt nog wel een keer pijnlijk duidelijk waarom.

 3. Jaa Blackfish was zo’n indrukwekkende documentaire, ik raad hem echt aan iedereen aan want ik heb zóveel geleerd in de tijd dat ik die heb gekeken. Cowspiracy wil ik nog heeeel graag zien, want daar hoor ik super goede dingen over, dus ik ben heel blij dat hij op Netflix staat!

 4. Omg Gmo vond ik ook echt een aanrader. Iets om op te kauwen is een verzameling TED talks, geen film trouwens.

 5. Ik heb ze bijna allemaal gezien. Echte aanraders inderdaad! Ik was zo enthousiast over Cowspiracy, dus mijn vriend (liefhebber van vlees) ging hem ook kijken. De volgende dag zei hij: ik vind het goed om minder vlees te gaan eten. Nou, dat hij dat zegt, wil heel wat zeggen haha!

 6. Ik vond No impact man (hoewel best overdreven) ook heel leuk om te zien. En naar aanleiding van Fat Sick and nearly dead drink mijn vriend ineens groene sapjes. Hoe gek het ook klinkt, maar van al deze docus hebben we wel iets opgepikt en veranderd. Cowspiracy en Food inc en Forks over knives zijn de docus die echt het meeste indruk op ons gemaakt hebben..

 7. Leuke tips voor Netflix! Ik ben het meest benieuwd naar Cowspiracy. Niet perse groen, maar wel een maatschappelijke docu: Saving Face. Die vond ik erg indrukwekkend.

 8. Na Blackfish en een stukje van Cowspiracy, me nu toch ook maar gewaagd aan Earthlings. (Na het lezen van jou ‘recensie’, Merel.)
  Wow wat een heftige films en wat goed dat deze gemaakt worden.
  Sinds een jaar eet ik veel veel veel minder vlees en vis. Sinds deze films ben ik daar nu helemaal mee gestopt. (Nu ‘al’ 2 weken.)
  En na het kijken van Earthlings, nu ook langzaam al mijn zuivel e.d. aan het vervangen voor vegan-opties.

  Bedankt voor het blijven delen van al deze info! :) Ga zo door!

  1. Kijk je wel op de Nederlandse Netflix? Hij staat onder documentaires, maar als je de titel invoert zou je hem ook moeten vinden.

 9. Heb net Earthlings gekeken… Wow. Ik heb de docu met moeite af kunnen kijken; bij elke nieuwe titel dacht ik weer: oh nee, niet ook nog dit…

  Ik eet al heel weinig vlees en vis, maar heb nooit de stap gemaakt om echt vegetariër te worden. Waarom? Toch te moeilijk (vlees kan ik missen als kiespijn, maar vis…) en ook voor mijn moeder zou het erg onhandig zijn qua koken. Want mijn vader en broers zijn echte ‘vleesmannen’ en zijzelf wil geen vegetariër worden. De laatste paar dagen – en nu helemaal na Earthlings – ben ik heel erg gaan nadenken en ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nu echt de stap naar compleet vegetarisch eten wil maken. Nu mijn moeder ervan overtuigen…

 10. Ja, blackfish heb ik gezien, en ik zat in m’n eentje te huilen! Zo zielig! :(

  1. Die aflevering heb ik ook gezien maar ben van ellende halfweg overgeschakeld naar een andere zender. Afschuwelijk, al die dode of bijna-dode kippetjes. Misselijk werd ik ervan. Wel goed in beeld gebracht en goed verhaald trouwens, KvW maakt toch altijd weer kritische uitzendingen.

   Earthlings heb ik liggen om te kijken maar ik durf er niet zo goed aan. Cowspiracy staat nu ook op mijn lijstje, thanks meiden. :-)

 11. Fat, Sick and Nearly dead, was de eerste film die mijn man en ik keken. We hebben 5 dagen alleen maar heerlijke en kleurige smoothies gegeten en ik geloof dat we toen ook vegetarisch zijn geworden. Ik ben eerder ook 7 jaar vegetarisch geweest en om ‘medische redenen’ me laten overhalen door de arts om weer vlees te eten… Ik was nog niet zo wakker als nu en weet nu meer over plant-based voeding..
  We hebben inmiddels bijna alle films/docu’s gezien en zijn voor 90% veganistisch. (Ja, de kaas eens in de zoveel tijd..) Met ontzettend huilbuien en onbegrip naar de mensheid (die dit soort praktijken bedenken) hebben we onlangs Earthlings gekeken..
  Misschien hebben wij nog meer aanvulling op jullie lijstje : Unity (makers van earthlings), Food inc, OMG GMO, Milk?. en Forks over Knives 2, waarin nog meer toelichting wordt gegeven.
  Wij hebben er heel veel aangehad! Jullie hebben een geweldige site en een mooie visie, waardoor ik alles beter kan relativeren. Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *