Haalbare doelen stellen

haalbaredoelen3

Goede voornemens opstellen vind ik zo leuk dat ik het niet alleen op 1 januari, maar eigenlijk het hele jaar door doe. Ik vind het leuk om steeds weer even stil te staan bij mijn ontwikkeling op verschillende vlakken en bedenk dan graag wat ik anders zou willen doen of waar ik mezelf in zou willen verbeteren. Vroeger ben ik vaak in dezelfde valkuil gestapt, namelijk in die van het stellen van onhaalbare doelen. Dan wilde ik veel te veel en ook nog eens te snel. Negen van de tien keer mislukte het en raakte ik hevig teleurgesteld in mezelf. Het resultaat? Je stopt ermee en je laat je doel maar gewoon helemaal zitten.

Ik heb geleerd dat haalbare doelen stellen voor mij de manier is om een doel wél te behalen. Ik weet nu dat ik doelen klein en overzichtelijk moet houden en ook weet ik hoe ik het voor mezelf leuk moet maken om naar een doel toe te werken, zodat ik gemotiveerd blijf. Vandaag deel ik graag enkele tips met je, in de hoop dat jij er ook iets aan hebt!

We zullen enkele voorbeelden geven en aan de hand hiervan uitleggen hoe wij voor onszelf haalbare doelen hebben gesteld. Aan sommige doelen werken we momenteel heel actief, aan andere wat minder – omdat ze een deel van onze lifestyle zijn gaan uitmaken en daardoor eigenlijk ‘gewoon’ zijn geworden.

Eten

Laat ik beginnen met mijn voedingspatroon. Jaren geleden at ik ‘alles,’ toen werd ik vegetariër en nu eet ik vegan. Dat is allemaal niet over één nacht ijs gegaan en dat is denk ik ook maar goed geweest. Ik weet niet of ik nu nog veganistisch zou eten als ik een paar jaar geleden ‘cold turkey’ vegan was geworden. Voor veel mensen is dit een manier die werkt, voor mij niet. Waarom niet? Omdat het voor mij toen geen haalbaar doel was en ik het een beetje rustiger aan moest doen.

Stel dat jij ook overweegt om vegetarisch of vegan te gaan eten. Hoe zou je dit dan door middel van haalbare doelen kunnen gaan doen? Onze nummer één tip is: bouw het rustig op. Begin bijvoorbeeld met een vegan ontbijt en probeer eens een week lang of dit je bevalt. De rest van de dag kun je dan nog niet-vegan eten, maar je ontbijt is plantaardig. Als dit je bevalt, wil je misschien je lunch erbij pakken. En later je avondmaaltijd. Oh en dan hebben we de tussendoortjes nog. Het zou zo maar eens kunnen dat je na een paar weken concludeert dat je langzaamaan steeds meer plantaardig bent gaan eten en je eigenlijk amper door hebt gehad dat je 100% vegan bent ‘geworden.’
Ook adviseren we mensen wel eens om eerst thuis vegan te eten en later het uit te breiden naar buiten de deur. We weten dat het sociale aspect hetgeen is waar veel mensen het meeste tegenop zien. Waarom zou je het jezelf meteen zo moeilijk maken? Je kunt prima eerst thuis vegan eten en buiten de deur vegetarisch. Na een tijdje bevalt het je misschien zo goed dat je de behoefte voelt om ook buiten de deur veganistisch te gaan eten – dat kun je doen wanneer je daar klaar voor bent.

IMG_2422

Hetzelfde geldt voor gezond eten. Ik las gisteren ergens de volgende quote:

“Kinda want to eat healthy and exercise, kinda want to consume my body weight in ice cream.” 

Deze quote gaat over mij. Letterlijk. Ik heb mijn ‘slowjuice-salades-gezonde snacks-geen alcohol-rauw vegan cheesecake’ periodes en ik heb mijn ‘vega bitterballen – kokosijs – nachos met guacemole’ periodes – en dat is oké. Ik heb geleerd hier een beetje vrede mee te hebben. Ik word nooit een fitgirl en dat is prima. Ik zal nooit een Instagram-feed met alleen maar salades en smoothies hebben en daar ben ik eigenlijk ook wel blij mee. Als ik naar mijn Instagram overzicht kijk denk ik zelfs: “oeh, ik eet echt lekkere dingen.” En dan heb ik het over de springrolls bij de Foodhallen, de frietjes van de biologische snackbar en ook over de slowjuices en het suikervrije vegan gebakje bij Sajoer. Ik hou van lekker en gezond eten. Die twee dingen kunnen prima samen gaan. (als je het leuk vindt om ons te volgen op Instagram, zodat je kunt zien wat wij zoal meemaken en eten, kun je ons hier vinden: @jamiegroenemeisjes en @merelgroenemeisjes

Ik ga mezelf niet meer ten doel stellen om 100% clean te eten. Ik ga ook niet meer van mezelf verwachten dat ik voor de zomer nog tien kilo afval. Doe me een lol, het gaat toch niet gebeuren. Wat ik heb geleerd, is om mezelf een haalbaar doel te stellen en dat is: ik wil me fit en energiek voelen en ik weet precies wat ik daarvoor wel of niet moet eten. Kies ik ervoor om wat meer van de ‘niet goed voor mij categorie’ te eten, dan zal ik ook wat meer van de ‘wel goed voor mij categorie’ moeten eten. En natuurlijk: bewegen. Op het moment dat ik stop met sporten (en dan moet je je voorstellen dat zo’n stop gerust een paar maanden kan duren,) dan gaat het hard. Het is super cliché, een open deur, maar ook een waarheid als een koe: het gaat allemaal om balans.

Sporten

haalbare doelen

 

(dit zijn niet de schoenen waarop ik hardloop. Daarvoor heb ik een paar heel wat minder charmante renschoenen) 

En dus ben ik voor het eerst in mijn leven begonnen met de hardlooplessen van Evy. Je kent het programma wel: je leert in tien weken om 5 kilometer te kunnen hardlopen. Door middel van een app loodst Evy je met haar prettige Vlaamse accent door het park, rennend en zwetend, hijgend en puffend. Ik moet zeggen: ik mag die Evy wel. Ze zegt aardige dingen, maar ze is toch heel motiverend en ze vertelt je precies wat je wilt weten: hoe lang moet ik nog en hoe snel ga ik? Mijn hele leven lang heb ik het idee gehad: hardlopen lijkt me best wel leuk om te doen. Lekker buiten in de natuur, je kunt het overal doen (dus ook op vakantie,) plus: je hebt een goede reden om fancy hardloopschoenen te kopen. Maar iets hield me tegen. Ik herinner me nog goed dat mijn huisarts ooit tegen me zei: “Iemand die zo zwaar is als jij Merel, die moet niet hardlopen. Denk aan je knieën!” Maar nu ik dertig kilo lichter ben en ik heb gelezen dat hardlopen helemaal niet zó belastend is voor je knieën als veel mensen denken, dacht ik: weet je, ik ga het gewoon proberen.

Ik deelde het op Twitter en oh man, I love you people. Er kwamen zoveel lieve berichtjes binnen, het werkt enorm motiverend. Dankjewel daarvoor. Ik vertelde ook meteen welk doel ik voor mezelf had gesteld. Kijk, het Evy-programma duurt 10 weken en in die 10 weken moet je de 5km bereiken. Ik vind dat voor mezelf vrij hoog gegrepen en ik doe graag een beetje rustig aan. Als ik wil, doe ik een les dubbel, enzovoorts. Ik heb me voor mezelf afgevraagd: wanneer zou ik nou echt trots op mezelf zijn? En: wat lijkt me nou echt tof om te doen? Mijn conclusie: als ik straks in juli in Berlijn ben, dan wil ik 2,5 km langs de East Side Gallery kunnen lopen. Ik deelde mijn doel op Twitter en heel goed bedoeld zeiden een paar mensen: “nee joh! tegen die tijd kun je makkelijk 5km!” Misschien is dat zo, maar misschien ook niet. Ik wil mezelf absoluut niet opjagen en vervolgens teleurstellen. Ik zou enorm trots op mezelf zijn als ik de 2,5 km in juli in Berlijn kan lopen en daar houd ik me aan vast. En natuurlijk, als ik tegen die tijd 4 of 5 kilometer kan, dan zal ik die lopen. Maar zo niet, dan ben ik mega blij met mijn 2,5 km. Op deze manier heb ik een haalbaar doel voor mezelf gesteld en ik zie het heel levendig voor me. (ik denk zelfs al na over hoe ik het ga vieren als ik het heb gered. Ik denk met een groot blik kokoswater van Veganz, gestoomde dumplings bij Chay Village en een plastic medaille) (dat laatste is géén grap)

Mediteren

Als je ons blog volgt, dan weet je dat wij een maand geleden zijn begonnen met het volgen van een Miracle Morning ochtendroutine. Het bevalt ons mega-mega goed. Misschien is het leuk om binnenkort een update te schrijven. Wat we in ieder geval alvast willen vertellen, is dat we zijn begonnen met mediteren. Dit is iets wat we beide al een tijdje wilden doen, maar we wisten niet zo goed hoe we moesten beginnen. Ga je dan gewoon zitten op een meditatiekussen, doe je je ogen dicht en dan gaat het vanzelf? Niet bepaald. Althans, bij ons niet. We lazen in het Miracle Morning boek dat het erg goed kon helpen om een meditatie -app te gebruiken. Wij beide hebben gekozen voor Stop, Breathe and Think en deze app bevalt ons erg goed. Het zijn allemaal korte meditaties, van tussen de 3 en de 10 minuten, met allemaal interessante thema’s. Je hoeft dus echt niet alles zelf uit te zoeken, je kunt ‘gewoon’ een app gebruiken. Misschien moeten wij wel een paar maanden trainen met een app, voordat we het helemaal zelf kunnen – dat is oké.

haalbaredoelen2 haalbaredoelenstellen1

Het toffe van deze app is trouwens dat je stickers krijgt. Bijvoorbeeld wanneer je een bepaalde meditatie vijf keer hebt gedaan, wanneer je tien dagen achter elkaar hebt gemediteerd of wanneer je voor acht uur ’s ochtends een meditatie hebt gevolgd. Noem ons een stelletje kleuters, maar die stickers, die doen het hem. Het werkt gewoon heel motiverend! Wat als we alle stickers hebben? Misschien beginnen we dan wel aan een nieuwe app, om steeds uitgedaagd te blijven.

Ontspannen

Ontspannen klinkt heel fijn en dat is het ook, maar het kan ook knap lastig zijn. Zeker in periodes waarin je het erg druk hebt of je het gevoel hebt geen moment voor jezelf over te houden. Zelf hebben wij hier bij vlagen ook last van en dan moeten we onszelf echt even tot de orde roepen. Ontspanning is gezond voor je. Altijd maar doorgaan niet. Maar hoe stel je nou voor jezelf een haalbaar doel, als het om ontspanning gaat?

Wij hebben eerst nagedacht over dingen die voor ons ontspannend zijn. Zoals bijvoorbeeld het lezen van een boek of het kijken van een film. Wat blijkt? Voor het lezen van een boek hoef je in feite maar 10 minuten per dag uit te kopen. Hierover hebben we meer geschreven in het artikel ‘Tijd maken voor leuke dingen.

IMG_2489

Wat betreft het kijken van films: twee dingen werken voor ons erg goed. Ten eerste hebben we een Cinevillepas, waarmee we onbeperkt naar het filmhuis kunnen en dat doen we dan ook geregeld. Omdat we dit zo leuk vinden om te doen, is het geen al te grote opgave. Daarbij komt dat je maandelijks 19 euro betaalt voor deze pas en wanneer je er geen gebruik van maakt, gooi je dat geld natuurlijk gewoon weg. Zonde! Wat ook heel erg helpt, is dat we sinds 1 januari in onze agenda’s bijhouden welke films we hebben gekeken. Dit idee hebben we van blogvriendinnetje Iris, die maandelijks haar filmtips deelt met haar lezers. Ik vroeg haar hoeveel films zij per jaar kijkt en volgens mij kwam ze boven de 100 uit. WOW! Ik vroeg me af hoeveel films ik eigenlijk in een jaar keek en ik had werkelijk geen idee. Dus ben ik begonnen met bijhouden in mijn agenda. Het is nu april en ik heb inmiddels 22 films gezien. (niet allemaal in het filmhuis hoor, ook een deel thuis) Die honderd van Iris, die ga ik nooit redden en dat hoeft ook niet. Maar vijftig films in een jaar zou ik toch wel leuk vinden. Dat betekent namelijk dat je zo’n vier films per maand kijkt, ofwel één film per week. En dat betekent weer dat je één keer per week een ontspannen moment (van zo’n anderhalf tot twee uur) voor jezelf hebt. Dat is een haalbaar doel.

Gaat het dan allemaal om aantallen? Nee hoor. Maar niks menselijks ons vreemd: soms hebben we een stok achter de deur nodig om een doel te behalen. Toch? Daarbij komt dat het leuk kan zijn om je voortgang bij te houden. Zo was ik heel trots dat ik mijn sticker voor 20 dagen mediteren kreeg. En als Evy tegen me zegt dat ik al een kilometer per uur sneller ga dan vorige week, dan voelt dat goed. Al zijn het allemaal geen doelen van wereldformaat, voor mij is het belangrijk en voor mij werkt het. Ik houd het graag klein en overzichtelijk en misschien werkt dat voor jou ook wel!

We zijn benieuwd wat jouw manieren zijn om haalbare doelen te stellen. En voor welke terreinen in je leven stel je deze doelen? Vind je het leuk om te doen of niet? Kortom: we zijn nieuwsgierig en we hopen dat je je ervaringen met ons wilt delen bij de comments onder dit artikel! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

43 gedachten over “Haalbare doelen stellen

 1. Ik zat er gister nog over na te denken. Als je geen haalbare doelen voor jezelf maakt, voel je ook niet de motivatie ze te halen of nieuwe doelen te maken. Ik maak zelf ook weleens lijstjes met doelen, werkt goed.

 2. Mooi artikel weer, ik ben het er zeker mee eens. Je kunt dingen beter in kleine stapjes doen en elke keer trots zijn als je een doel behaald dan veel te grote doelen stellen die je nooit haalt .
  Ik ben dankzij jullie artikelen naar podcasts gaan luisteren (echt super inspirerend, dankjewel!) en ik heb het boek van de Miracle Morning in 2 dagen uitgelezen. Ik ben nu 2 dagen bezig met TMM en ik ben heel benieuwd hoe het bij mij over een maand gaat :) Ik ben heel benieuwd naar jullie update!

 3. Ik merk bij mezelf dat doelstellingen op korte termijn het beste werken. Dus iedere maand probeer ik een aantal thema’s vast te leggen. Vooral op maandagochtend neem ik de tijd om te bepalen wat ik in de loop van de week wil afwerken. Korte lijstjes in mijn hoofd werken voor mezelf dan het beste. Mijn dagboek helpt me bij mijn doelstellingen op lange termijn. Iedere maand herbekijk ik de punten van vorige maand eens, wat is af, wat wis ik uit en wat wil ik opnieuw een boost geven.

  Succes met het lopen
  Groetjes

 4. Mijn motto
  “Leg de lat lekker hoog dan kan je er ook onder door lopen”

  1. Haha, dat zou voor mij dan weer niet werken. Dan denk ik bij alles: “ik heb de lat sowieso te hoog gelegd, dus kan ik nu wel even skippen…” Ik zou dan zeggen: ik ga 4 keer per week hardlopen, maar als ik er 2 keer ga, ben ik al blij met mezelf. Ik weet zeker dat ik dan afzwak naar 1 keer per week. Maar ieder mens zit anders in elkaar!

 5. Weer een superleuk artikel, meiden. Echt motiverend, zeker zo in de ochtend :)
  Voor mij werkt het ook altijd goed om dingen in kleine stapjes te doen, en als je dan terugkijkt, zie je dat je toch een heel eind bent gekomen.

 6. Voor mij helpt het om drie doelen te stellen aan het begin van het jaar. Over deze doelen denk ik super goed na; wat is voor mij het allerbelangrijkst en wat maakt mij gelukkiger? Vervolgens maak ik deze doelen meetbaar. Dankzij deze methode heb ik de afgelopen twee jaar zes hele mooie dingen bereikt en ben ik dit jaar bezig met er daar 9 van te maken.

  1. Wat een mooie gedachte! Drie doelen per jaar is heel overzichtelijk en dan zijn het ook echt mooie dingen waaraan je kunt werken.

 7. Voor mij helpt het tegenwoordig om mijn kleinere doelen dagelijks of wekelijks op te schrijven zodat ik elke dag een overzicht heb van wat ik op de planning heb staan. Zo heb ik veel meer orde in mijn hoofd en raak ik niet overweldigd door alle plannen die ik heb. Het werkt voor mij tot nu toe fantastisch en ook voor mijn grotere doelen moet ik nog even een mooi overzicht maken. Het is inderdaad een goed idee om haalbare doelen te stellen, het gebeurt mij ook iets te vaak dat een doel te hoog gegrepen is of te lang duurt en dan geef ik alweer op. Zo ook met vega(n) eten, ik wil al tijden mijn eetpatroon aanpassen en vegetariër of veganist worden, maar het lijkt zo’n enorme stap! Door inderdaad de kleine stapjes te nemen die je beschrijft is het een stuk makkelijk vol te houden. Bedankt voor de goede adviezen!

 8. Nu ik jullie blog lees, zie ik in dat ik het mijzelf wel erg lastig heb gemaakt met de vegan challenge en dat dat voor mij eigenlijk een te groot doel was op te bereiken. Ik werk in een hotel en krijg daar wel altijd een vega maaltijd (omdat ik wel al vegetarisch eet). Maar ik wilde daar niet verder nog meer eisen aan stellen. Nu zie ik in dat het ook al goed is dat ik thuis wel vegan eet.
  Ik vind het echt super van je dat je bent gaan hardlopen! Ik gebruik zelf ook de Evy app sinds kort en vind het ook een fijne app!
  Nu ik erover nadenk stel ik mezelf niet vaak haalbare doelen maar wil ik altijd meteen voor het uiterste resultaat gaan, wat vaak zorgt voor teleurstellingen..
  Dank voor deze mooie blog en inspiratie! Ik ga ook die meditatie app downloaden en nadenken over haalbare doelen :)

  1. Ik kan me best wel voorstellen dat de Vegan Challenge voor veel mensen te heftig is. Ik zelf heb hem ook nooit gedaan omdat het voor mij ook niet haalbaar was. Daarbij komt dat veel mensen die challenges volgen (van allerlei soorten, ’30 dagen…’) daarna niet echt een verandering in hun leefwijze doorvoeren. Dat vind ik jammer, want dat is volgens mij vaak toch het uiteindelijke doel? Anyhow, challenges zijn niet voor iedereen een goed idee en ik ben blij dat je het niet helemaal opgeeft, maar er gewoon anders naar wilt kijken. Veel succes!

 9. Qua Evy stel ik gewoon als doel dat ik het twee keer per week moet doen. En dan doorgaan tot ongeveer twintig minuten aan één stuk en dan vind ik het wel goed. Dan ben ik gezond en kan ik eventueel nog eens doortrainen tot 5 km als ik een keer een wedstrijdje wil rennen. Als ik het – zoals het eigenlijk hoort – drie keer per week zou doen, was ik al gestopt, denk ik ;-) Dus ik kan me helemaal vinden in jouw filosofie.

  Verder een heel interessant artikel, niet alleen het artikel zelf maar ook de linkjes ga ik allemaal nog lezen :-)

  1. Wat goed zeg! 20 minuten aan 1 stuk kunnen rennen is al bijna 5km denk ik? Het is maar net waar je op let. De een let op snelheid, de ander op km’s. De ander op conditie, gewicht, calorieën en ga zo maar door. Uiteindelijk gaat het allemaal om hoe je je voelt!

 10. Fijn artikel alweer, altijd zeer motiverend. Ik probeer ook niet teveel ‘moetens’ te stellen, zoals ik moet 20 films bekijken, maar eerder als ik 20 films bekijk, ben ik zeer tevreden. Dat komt ook wel een beetje terug in dit artikel.

  1. Zeker. Ik las ergens ook een quote in de trant van ‘I want a ‘I want to’ in stead of a ‘I have to’ life.’ (nouja, nee, er stond iets anders, maar daar kwam het op neer, haha!)

 11. Fijn artikel! Ik denk dat veel mensen de neiging hebben nogal hoge eisen aan zichzelf en daarmee hoge doelen stellen, ik in elk geval wel, met als gevolg dat ik alleen maar gedemotiveerd raak als het niet lukt. Haalbare doelen stellen dus, thx voor de reminder!

 12. Wat lees ik jullie blog toch graag! Naar aanleiding van een aantal blogs hier ben ik in ochtend begonnen met meer routine en structuur. Vroeger opstaan en dagelijks bewegen.

  Ik moet mijn routine nog bijschaven zeker op dagen dat ik geen school of werk heb, maar ik start met ochtend nu met een glas water, wat spieroefeningen en dan hop ik in de douche. Daarna ontbijt ik onder het genot van jullie blog. Soms sla ik mijn oefeningen een dag of twee over of doe ik ze in de avond. Het is in ieder geval een betere routine dan opstaan en de douche in en haasten naar waar ik moet zijn.

 13. Inderdaad doelen stellen die haalbaar zijn is zo belangrijk, en je kunt ze het hele jaar maken :D
  Hier beginnen we langzaam met hardlopen, mijn motivatie is te vinden op mijn werk. Samen met collega’s als team gaan we mee doen aan een wedstrijd :) Heerlijk!

 14. wat een herkenbare post om te lezen.
  Die lessen van Evy zijn inderdaad fantastisch. ik heb altijd de “vreemde” aandrang gehad om af en toe te hard lopen.
  Maar met mijn fibromyalgie en extra kiloos leek me dat nooit zo slim.
  Tot ik recent aan het einde kwam van mijn psychosomatische fysiotherapie en ik nu vrijwel pijn-vrij door het leven ga.. En die fysio zei dat ik best wel zou kunnen hardlopen.
  Maar nee inderdaad niet meteen 10 kilometer. Duh!
  Ik doe ook lessen dubbel; pas als ik het gevoel heb dat ik de les redelijk doorkom mag ik door naar de volgende. En ik beloon mezelf voor het volhouden: het behalen van les 5 betekend een nieuwe sport BH, Les 10 is een nieuwe renbroek.. enz..
  Helaas heb ik nu een kleine voet blessure en mag ik even niet rennen.. en ik mis het zowaar.. Ik; die niet eens rende om de trein te halen!
  Schokkend!

  ** oh en die meditatie-app is echt FAN-TA-BU-LEUS!!

 15. Echt een supergoede instelling voor het hardlopen. Ik ben in 2012 ook begonnen met de Evy postcasts, heel fijn en als 10 weken niet lukt, dan gewoon langer, boeiend!

 16. Grappig, ik herken me hier wel in, maar dan om een andere reden. Ik ben heel goed in hoge doelen stellen en ze dan ook halen (bvb vegan challange, boek per week lezen en rennen met evy), alleen loop ik mezelf soms voorbij! Zo ben ik al twee keer vrij snel geblesseerd geraakt met hardlopen. Nu probeer ik mijn doelen ook wat bij te stellen en me vooral te focussen op de weg er naar toe in plaats van het doel. En die meditatieapp gebruik ik trouwens ook, heb er heel veel geprobeerd maar dit is ook mijn favo!
  Als je net als ik een beetje verslaafd ben aan doelen stellen is de app coach.me ook een leuke aanvulling trouwens https://www.coach.me/

 17. Heel leuk artikel, en handig dat het net online komt op de dag dat ik begin met studeren voor mijn examens. Ik vind het echt heerlijk om dan helemaal een planning te maken, en dan is het idd erg belangrijk dat je haalbare doelen stelt.
  Ik heb een vraagje over de meditatie-app : hebben jullie al zo’n betaalde pack geprobeerd ? Vooral die “Welcoming the day” van de Jamie 3-pack lijkt me leuk. Ik ben nu nog tevreden met de gratis meditaties maar misschien dat, zoals jullie al schrijven, het na een tijdje leuk is om iets nieuws te proberen.

  1. Fijne app he? ja, ik heb een paar extra meditaties bijgekocht, zoals het Jamie-pack inderdaad. Bevalt me goed!

 18. Wat een ontzettend lekker artikel weer! Jullie manier van schrijven is zo motiverend bedankt!

 19. Doelen stellen is heel fijn als je ze kunt bereiken. Daarom is het zo fijn dat jullie het nut van haalbare doelen stellen onderstrepen. Van onhaalbare doelen word je alleen maar gefrustreerd over jezelf, dat het je niet lukt om iets te bereiken. En daar word je uiteindelijk niet beter van.

  Trouwens, dit heeft compleet niets met dit artikel te maken, maar ik zag gisteren een hele mooie documentaire op uitzending gemist. Het heette ‘de drie vergiften’. Ik denk dat het ook wel iets voor jullie is!

 20. Vanwege m’n beperking moet ik verplicht aardig wat rondjes lopen op een dag. Leuk? Uhm nee…dan niet. Nu heb ik wel een trouwe viervoeter die met me meeloopt, dat scheelt. Nu heb ik de zelfhulpboeken ook ontdekt. 1 van jullie favorieten is dat bij mij trouwens niet, smaken verschillen. Ik lees er 1 van Roos Vonk. Hieruit lees ik een aantal minuten en dan ga ik lopen. Dan heb ik wat om over na te denken. Dat is wel leuk!
  Met het lezen hebben jullie me absoluut aangestoken! Ennuh…ik betaal er ook netjes voor nu. Had ik eerder moeten doen ;-)

 21. Super inspirerend artikel meiden.
  Ik ben echt blij dat jullie er zijn om mensen te overtuigen dat het heus niet zo picture perfect hoeft zoals vele blogs aansporen. Al die uber fit people zijn heel inspirerend, maar we kunnen niet allemaal crossfit trainer, yoga instructor of health en balans coach worden. Ik denk dat we vaak als meisjes uit het oog verliezen uit welke sector iemand komt en waarom die zo super hard een bepaalde levensstijl heeft. Natuurlijk, ze zijn toppertjes, maar we kunnen ze niet altijd evenaren. Dit is echt een duwtje in de rug en in de realiteit, zodat we allemaal eventjes wakker geschud worden. We kunnen allemaal gezonder en sportiever worden en daar gaat het om, toch? We hoeven echt niet ons leven om te gooien en drastisch 5x per week gymmen en 5x per week sapvasten. Jullie maken het mooi door te tonen dat simpele aanpassingen die passen binnen je EIGEN leven en lichaam je pas echt gelukkig maken.
  Liefs

 22. Ik lees dit en denk: wat zijn jullie toch ook een lieverds. Vol mededogen voor jezelf en wel op zoek naar een zo bewust mogelijke invulling van je leven. Wel doelen, geen knoet voor jezelf. Opluchtend.

  1. Wat lief dat je dat zegt. En dat is inderdaad hoe wij proberen in het leven te staan voor onszelf en voor anderen :)

 23. Dit artikel komt echt zoooo op een goed moment voor mij. Heel fijn! :-) Sowieso hebben jullie de laatste tijd zoveel mooie en inspirerende artikelen die me echt aan het denken zetten en waar ik goede tips/ideeën uithaal. Bedankt daarvoor meiden! :-)

  Ik ben iemand die vaak de lat (te) hoog legt en daardoor teleurgesteld raakt als doelen toch niet bereikt worden. Dus die kleine stapjes ga ik zeker toepassen. Het helpt mij trouwens ook om ergens op te schrijven wat ik gedaan heb, zodat ik een goed overzicht heb en daar dan met een goed gevoel naar terug kan kijken. Ik probeer daarnaast ook milder voor mezelf te zijn en trots te zijn als ik iets geprobeerd heb, of het nou wel of niet gelukt is.

 24. Hé wat leuk dat je loopt met de app van Evy Gruyaert! Ik heb het nooit gedaan maar het schijnt inderdaad goed te werken! Ik heb nu voor mezelf als doel gezet dat ik tegen volgend jaar vlot alleen 10 km wil kunnen rennen, en meedoen aan de 10 km van Brussel! Mijn vriendje gaat me helpen trainen (als ik alleen ga lopen stop ik al na 1 km) Toen ik laatst na ongeveer 5 km helemaal kapot was, zei hij dat hij er een mooie wandeling had opzitten :’)

 25. Voor mij moeten doelen vooral klein, leuk en makkelijk zijn met daarbij de flexibele instelling dat je wel eens mag afwijken en ”zondigen”. Werkt goed!

 26. Fijn artikel weer dit! Haalbare doelen stellen is zo belangrijk en daar ben ik dit jaar wel achter gekomen. Ik kan soms (eigenlijk best vaak) het onmogelijke van mezelf willen en dat voelt helemaal niet fijn. Nu bouw ik het gewoon op en maak ik een haalbare to-do list voor een week en stel ik kleinere doelen voor mezelf. Goed om hier weer over na te denken, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *