Het grote ‘quinoaprobleem’

c8a40759a0d32267d2313789c9081bab

Misschien is het je opgevallen dat quinoa, het übergezonde superfood waar je in restaurants, biowinkels en kookboeken niet meer omheen kan, de laatste tijd enorm duur is geworden. De prijs van quinoa is in een jaar tijd verdubbeld. Je betaalt nu al gauw een euro of 8 voor een pak. En dat terwijl quinoa al nooit erg goedkoop was. In veel winkels blijven de schappen nagenoeg leeg. Misschien stond jij bij Ekoplaza of Marqt ook wel voor een leeg schap. Daar ging je plan om die overheerlijke quinoasalade te maken. Wat is er aan de hand?

Quinoa is zo enorm populair geworden dat het letterlijk niet meer aan te slepen is. Winkeliers en leveranciers kunnen gewoon niet meer aan de vraag voldoen. Op dit moment moet quinoa uit Bolivia en Peru komen. Helaas wordt het nu nog niet in Nederland verbouwd, maar er wordt wel gekeken naar mogelijkheden om dit in de toekomst te gaan doen. Tot die tijd betalen we dus enorm veel geld om quinoa over te laten vliegen. Hoe staat de situatie in Bolivia en Peru er eigenlijk voor?

Om eerlijk te zijn is het ethisch gezien helemaal niet zo verantwoord (meer) om quinoa te eten. Stel dat jij hier in Nederland 8 euro voor een pak quinoa (van 500 gram) betaalt. Een Boliviaanse boer krijgt hiervoor misschien anderhalve euro per kilo. Reken maar uit: eerlijk is het niet. Daarbij komt dat we met z’n allen eerlijk moeten toegeven dat wij het de Bolivianen en Peruanen niet gemakkelijk maken. Quinoa was altijd een heel belangrijk product voor de lokale bevolking. Het vormde de basis van een gezond voedingspatroon. Doordat de quinoa nu opraakt en zo duur wordt, kan de lokale bevolking het niet meer betalen. Quinoa is nu duurder geworden dan junkfood of vlees. Nu kan je denken: daarin maakt toch een ieder zijn eigen keuzes? Maar als je dan leest of hoort dat een kwart van de Boliviaanse bevolking lijdt aan chronische ondervoeding en dus honger, nee, dan kunnen we toch niet zeggen dat deze mensen hun magen maar moeten vullen met Happy Meals. Want ja, die zijn momenteel goedkoper dan een gezonde maaltijd.

Het is natuurlijk van harte te hopen dat er een manier wordt gevonden om quinoa te verbouwen voor alle mensen: de lokale bevolking van Bolivia en Peru en voor ons, westerse mensen. Want feit blijft dat quinoa ontzettend gezond en een goede (glutenvrije) graan- en vleesvervanger is. Wij missen het persoonlijk best wel momenteel! Maar om nou koste wat het kost (letterlijk) stug door te gaan met het eten van quinoa, met bovenstaande in ons achterhoofd? Dat gaat ver.  Tsja. Zo werd 2013 uitgeroepen tot ‘Het Internationale Jaar van de quinoa’ en zo is het nergens meer te koop. Zo kunnen die dingen, blijkbaar, gaan.

Hoe kijk jij tegen het hele ‘quinoaprobleem’ aan? Zal het jouw keuze om wel of geen quinoa te eten beïnvloeden? 

Bron afbeelding.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

87 gedachten over “Het grote ‘quinoaprobleem’

 1. Dit was mij ook al opgevallen, greep twee keer mis bij het boodschappen doen deze week in het quinoa schap, alle merken op! Zou ook best te maken kunnen hebben door boeken als de Voedselzandloper en Amber Albarda, waardoor ik zelf quinoa ben gaan eten. Of het quinoa probleem mijn keuze om het wel of niet te eten zal beïnvloeden? Op dit moment eerlijk gezegd niet. Interessant artikel, ben benieuwd naar de reacties!

   1. Maar in Peru des te meer! Nog nooit een stad gezien met zo ontzettend veel Mac Donalds, KFC en Burger King. Hoogtepunt: 4 KFC, 3 Burger Kings en 3 Mac Donalds in 1 straat (Lima)….

 2. Geen quinoa meer voor mij. Vond het al wat duur, maar als dit inderdaad zo gaat dan vind ik het ook te onethisch. Dan is mijn wens om ‘clean’ te eten iets minder belangrijk dan de gevolgen voor die landen.

 3. Ik denk dat dit lang niet het enige voedingsmiddel is waarbij je deze opmerkingen kan maken. Het is net zo goed een issue bij andere superfoods, zoals kokoswater, kokosmelk, jonge kokosnoten. Rauwe en niet rauwe cacao, rijst, alle soorten noten. Chocolade, vooral raw chocola is niet vaak niet faitrade. Fruit is vaak niet fairtrade zoals mango, ananas, limoen, banaan, en wat dacht je van die bioframbozen uit Polen die in de diepvries van de Ekoplaza liggen, zouden die een eerlijk loon krijgen voor het oogsten? En zo kan ik eindeloos doorgaan.

 4. Bedankt voor dit interessante artikel. Ik neem het wel mee bij het boodschappen doen. Ik denk dat het geeen kwqad kan af en toe nog quinoa te eten, maar wel met mate. Ik ben sowieso niet zo van die superfoodhypes. Quinoa is gezond en variëren is ook gezond, dus daarom eet ik het af en toe. Maar er groeit ook zoveel goed voedsel in Nederland en in omringende landen. Eigenlijk is al het niet-bewerkte voedsel superfood. Alles van een appel tot rozenbottel tot cranberries tot hazelnoten: allemaal gezond, allemaal superfood. En doordat het niet de oceaan over hoeft te worden gevlogen, ook veel beter voor het milieu. Daarom probeer ik nu zoveel mogelijk ‘lokaal’ te eten. Wat best lastig is in de winter, dat geef ik toe.

 5. Ik had hier inderdaad al over gehoord. Ik heb ongeveer 2 a 3 keer quinoa gegeten, en alle keren vond ik het ok, maar niet bijzonder lekker. Dus ik liet het al staan. Wel goed om hier over na te denken, al gaat dit denk ik de komende jaren voor heel wat meer grondstoffen gelden..

 6. Ik ben van mening dat je het beste zoveel mogelijk lokaal moet eten om dit soort dingen te voorkomen. We hebben genoeg lekkers in Nederland verkrijgbaar. Een alternatief voor quinoa is boekweit. Dit wordt in Nederland verbouwd en is officieel niet eens een graan is maar een zaad en dus glutenvrij! Bijna zelfde hoeveelheid eiwitten als quinoa, iets meer koolhydraten en iets meer vet.
  Ik snap sowieso niet al dat ‘gehypte’ voedsel zoals superfoods, want ‘gewone’ groentes en fruit voldoen net zo goed aan vitamine en mineralen. Ik denk dat lokale groentes en fruit zelfs nog beter voor je zijn, omdat deze verser zijn dan het voedsel wat uit de andere kant van de wereld komt.

 7. Ik zag in de biologische winkel inderdaad al een bordje staan dat de prijzen gestegen zijn. Ik vind het een lastige situatie. Voorheen at ik af en toe quinoa, dus het was niet zo dat ik praktisch de schappen leegkocht. Eerder één zakje van 500 gram per twee of drie maanden. Maar nu ik een glutenvrij dieet volg en ik allergisch ben voor rijst (en dus ook rijstebloem) en alle vormen van amandel, en ik ook suikervrij eet (waardoor geen aardappelen enzo), blijft er enorm weinig over als ook de quinoa wegvalt. Normaal gesproken zou ik gezegd hebben: ik maak bewustere keuzes wat betreft quinoa. Ik zou het denk ik wel blijven eten, maar met minder regelmaat. Maar nu weet ik het niet zo goed. Voorheen was het voor variatie – nu is het één van mijn belangrijkste voedingsbronnen.

  1. Ik kan het me helemaal voorstellen in jouw geval, Laura!

  2. Hee Laura!
   Ik heb hetzelfde probleem. Ik mag geen gluten, geen amandel, geen suiker en vooral geen melkeiwit + lactose. Ook geen gist en ik moet voorzichtig zijn met peulvruchten.

   Heb je al eens gekeken naar Paleo?
   Paleo recepten zijn over het algemeen zonder superfoods. Het gaat er vanuit dat je geen granen etc nodig hebt, maar vooral noten, fruit, groenten, vlees en vis (helaas dat laatste wel..). Ik eet 1 à 2x per week vlees (max. 100g) en dat haal ik bij de biologische slager uit de buurt, waar ik eerst gepeilt heb hoe de beesten leven en wat voor eten ze krijgen. In principe heb je op deze manier geen rijst/pasta/aardappel/etc nodig.

   Wat ik gebruik als ik iets wil bakken? dadels voor de zoetstoffen, of kokosbloesemsuiker of agavesiroop. Kikkererwten voor de meel. Dat werkt super goed!
   Wil je iets maken waar je bladerdeeg voor nodig hebt? Dan heeft Schär tegenwoordig gluten- en zuivelvrije bladerdeeg. Dit is tegenwoordig ook verkrijgbaar bij de AH, in de diepvries.

   Probeer maar eens te zoeken op paleo recepten, misschien heb je er wat aan :)

  3. Boekweit is glutenvrij, en geen rijst- of amandelproduct of peulvrucht.
   Hetzelfde geldt voor teff.

   Met beiden kun je hetzelfde als met graan, je moet er alleen niet van verwachten dat het geweldig rijst. Maar dat zal je toch al niet doen als je geen gist gebruikt.

   Paleodiëten zijn leuk en aardig (en complete bullshit, maar ok, je kan erop leven) maar houd wel in de gaten dat je niet te hard ketonisch gaat worden. Door gebrek aan koolhydraten gebeurt dat nogal snel. Als je je suf gaat voelen, duizelig, verward, makkelijk irriteerbaar of hongerig, of als je simpelweg bleek wordt: eet dan vooral toch wat koolhydraten.

 8. Hmm, ik vind quinoa erg lekker, maar door de prijs die er nu aanhangt at ik het al minder, maar nu ik dit hoor ben ik voorlopig niet meer van plan om het aan te schaffen: laten ze eerst de lokale bevolking daar maar eens eten geven, wij hebben genoeg.

 9. Goed punt en goed artikel. De grote ‘maar’ die bij mij meteen de kop opsteekt is wel dat je dit dus bij alle voedsel kunt hebben. Niet alleen met superfoods of ‘hip’ voedsel. Wist je dat er op de hele wereld met gemak voldoende voedsel is om iedereen te eten te geven? Het gaat er om hoe (grote) bedrijven er mee omgaan. Hoe zij besluiten dat de verdeling moet zijn en of ze er verantwoord of niet mee omgaan. Zo vaak is het het geval dat voedsel dat voor bepaalde mensen in bepaalde landen onmisbaar is, naar andere landen wordt gebracht omdat het daar meer op kan leveren. Als ik daar aan denk, maak ik mezelf helemaal misselijk. Want hoe begin je met zoiets aan te pakken? Wat kunnen wij daar aan doen?

  En dat brengt me weer terug naar mijn eerste zin ;). Goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Je moet ergens beginnen met het aan de kaak stellen van dit soort misstanden.

  1. Hier wil ik toch een lichte nuance in aanbrengen, want hoewel de schuld van het voedseltekort uiteraard ook bij bedrijven ligt, is het ook zo dat de Nederlandse consument (dus gewoon de huishoudens!) ongeveer 14-20% van het eten wat ze kopen weggooien. Als iedereen dat gewoon niet koopt gaan de supermarkten ook wel minder inkopen en importeren hoor. Er spelen gewoon erg veel factoren mee, dat weggooigedrag krijg je er ook helaas niet zo makkelijk uit bij de massa.

 10. ik heb een paar keer quinoa gekocht, maar heb het nu al minimaal een helf jaar niet in huis, ik gebruik gierst, boekweit, amaranth en andere (pseudo)granen ipv quinoa , idd om de redenen die jullie hier plaatsen.

  ik denk dat dat de manier is om er iets aan te doen is, zoveel mogelijk lokaal voedsel te eten , zaken die hier in Europa verbouwd (kunnen) worden, zorgen dat de producten die je koopt die uit arme gedeeltes van de wereld komen op verantwoorde en eerlijke wijze geproduceerd zijn , eerlijk gezegd zou je hier in Europa ook best ene fairtrade keurmerk kunnen opzetten , agrariërs hier krijgen ook echt niet altijd een eerlijke prijs voor hun producten .
  Verder is er aandacht aan besteden en het onder ogen van zoveel mogelijk consumenten brengen een dingetje wat daarbij helpt, want hoe meer mensen iets weten/er bewust van zijn, hoe meer mensen er een keuze in kunnen maken en een signaal af kunnen geven.

 11. Het meeste is wel door andere gezegd, dus misschien wordt het een keer tijd voor een blogpost: alternatieven voor quinoa :)die dichterbij worden geteeld

  een aanzet:
  – polenta
  – boekweit (van Demi)
  – gierst
  – bulgur
  – spelt (wel gluten)

 12. Het viel mij als eerste op dat de pakken van Lassi niet meer bij de Albert Heijn lagen. Bij de Ekoplaza betaalde ik iets van 7 euro voor een pak… Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wij quinoa van mensen uit Zuid-Amerika opeten die het hard nodig hebben. Ik heb een keer ergens gelezen dat het in Nederland ook wordt verbouwd, maar dat dat als veevoer wordt gebruikt. Weet niet zeker of dat waar is. Het lijkt mij een goede oplossing als Europa het gewoon zelf gaat verbouwen voor zijn eigen inwoners. Amaranth heb ik ook in huis. Ik pof het wel eens in een droge pan, maar als je het kookt wordt het veel te papperig vind ik. Misschien is gierst of zo een goed alternatief. Want ik eet het tenslotte niet omdat het ‘het jaar van de quinoa’ is of omdat het een hype is, maar omdat ik blij ben met een lowcarb, glutenvrij product waarmee je goede salades kunt maken.

 13. Ik had er nooit zo over nagedacht, nu ik dit zo lees realiseer ik me wel dat het quinoa schap in de supermarkt laatst leeg was waardoor ik bij de biowinkel ben gaan shoppen. Ik vind het wel een erg fijn product, ik eet het vaak in een salade als lunch. Als vervanging van couscous omdat dat minder gezond is.
  Ik lees nu ook alleen bij de voorgaande reacties best wat gezonde alternatieven waar ik nooit zo over na had gedacht. Dus ik ga die meer uitproberen denk ik.
  Maar het blijft dat dit bij meerdere producten zo is. Soms voel ik me een beetje moedeloos omdat ongeveer elk product wat je koopt of elke handeling die je doet wel slecht voor iets of iemand lijkt te zijn..

 14. Hmm ik vroeg me al af of het wel goed was dat het door zoveel mensen werd opgepikt aangezien het echt een Andes product is. Dit is dus m’n antwoord. Alles met mate eten blijkt maar weer.

 15. Didn’t know, even though it’s an obvious consequence that had to become severe sooner or later. Back to potatoes then, the Opperdoesers won’t mind. Have you ever seen something like ‘Fair trade’ Quinoa, can’t remember to have seen that at all. Not that it is a solution, but could make the problem a little bit smaller at least.

 16. Wow! Ik denk niet dat ik het nog snel zal kopen.. Heb nog wel een voorraad van ongeveer een kilo dus kan nog even vooruit..

 17. Bedankt voor dit artikel!
  Ik vroeg me al af wat er was, maar nu ik dit lees, eet ik maar gewoon ff geen quinoa.

 18. Wow nooit geweten. Dat is best wel een probleem inderdaad.
  Ik heb hier nog een zak in de kast staan, die ik ooit met een aanbieding heb gekocht. Daar doe ik nog wel een tijdje mee want ik gebruik het niet veel.
  Ik haalde het ook wel eens bij een zuid-amerikaanse toko (heet dat zo?), wat goedkoper is. Dus ja ik heb niet meer op quinoa gelet de laatste tijd omdat ik het nog heb staan, dus ook niks gemerkt van de prijzen.
  Maar je zou denken dat mensen het automatisch minder snel zullen kopen omdat het zoveel duurder is geworden?
  Was er niet een zelfde soort ding met chia zaad aan de hand? Dat was een tijdje geleden ook overal uitverkocht en bijna niet meer verkrijgbaar.

  1. Waar is die Zuid-Amerikaanse Toko? Leuk om me moeder mee naar toe te nemen of om wat voor d’r te kopen :).

 19. Jeetje, ik heb hier nog een pak liggen, dat ga ik uiteraard opmaken. Goed dat je over dit probleem blogt. Ik ga er over nadenken. Wat lopen sommige dingen toch hard….

 20. Gister op de biologische markt in drachten nog steeds alle soorten 3,99 voor 500 gram. Is Fairtrade maar daar zullen de boeren wel wat aan hebben maar misschien de bevolking wel niet bedenk ik me nu.

 21. Ik heb misschien een rare, off-topic vraag maar het gaat wel over quinoa dus ik dacht, als ik de vraag hier stel zijn er vast wel quinoa-eters die me kunnen helpen! het zit namelijk zo, als ik quinoa heb gegeten, zie ik dit de dag erna terug in mijn ontlasting. Alsof ze niet verteerd worden ofzo, gewoon witte bolletjes. Is dit normaal? alvast bedankt!!

 22. Nooit zo over nagedacht. Het is wel slecht inderdaad! Maar ik denk dat de hype hier wel bijna over is eigenlijk.

 23. goed artikel.
  gisteren aten wij de laatste zak quinoa leeg. zonder saus erover, om de smaak goed te proeven, inderdaad besloten om maar geen quinoa meer te eten. jammer, maar helaas.

 24. Ja, ik zag zoiets laatst al bij Ekoplaza. Dit verhaal maakt het een stuk duidelijker. Heftig hoor!!

 25. Oh, niet zo prettig om te lezen! Ik vind het wel vreemd dat jullie enkel pakken quinoa van 8 euro vinden. Hier in Leuven koop je bij Oxfam een pak bio én fairtrade quinoa voor iets meer dan 4 euro. Ik ben al lang aan het twijfelen of ik het eens zou proberen maar nadat ik dit gelezen heb is de aandrang toch weg hoor.

  1. Hi Irena, het kan zijn dat quinoa hier in de Nederlandse Randstad wat populairder is dan in Leuven? Misschien zijn de voorraden bij jou in de buurt nog niet op, maar bij ons inmiddels wel…?

   1. Leuven is ook maar een uit de kluiten gewassen provinciestad ;) Daar zou het wel eens goed aan kunnen liggen.

 26. Wow, heftig artikel! Goed dat jullie deze kennis met ons delen. Eerlijk gezegd beïnvloed het mijn gedrag ontzettend. Wetende dat ik er een beetje beter van wordt quinoa te eten en de bevolking daar er zo op achteruit gaat zet mij aan het denken en besluiten dan maar even geen quinoa te eten, of in ieder geval minder. ook zal ik op zoek gaan naar fairtrade quinoa en als dit niet te krijgen is…. geen quinoa voor mij. Ik eet wel couscous en zilvervlierrijst, ook lekker

 27. Heel informatief, ik wist dit echt nog niet maar ik koop ook minder quinoa de laatste tijd. Wel zag ik soms inderdaad lege schappen.

 28. Dat issue dat de lokale bevolking bijna tot niets meer te eten heeft speelt al langer en is niets nieuws. Bij mijn lokale Ekoplaza stond ook dat de prijs omhoog ging omdat boeren door de stijging in vraag naar quinoa minder biologisch teelden en meer pesticiden gingen gebruiken waardoor de productie van onbespoten quinoa terugvalt waardoor het dus duurder wordt. Wellicht als je op zoek gaat naar niet-biologische quinoa dat je het dus wel nog kan vinden.

 29. Het was me nog niet opgevallen, maar ik had er al wel eens een keer vaag iets over gelezen. Best heftig eigenlijk, dat wij zo hun dagelijkse voeding opmaken. Ik denk dat ik de komende tijd maar even geen quinoa eet, totdat er ook dichter bij quinoa wordt verbouwd.

 30. Gezond of niet, ik koop bewust al een half jaar geen quinoa meer vanwege deze situatie … We zijn met zijn allen nog al verwend naar mijn mening… Probeer eens boekweit, dat is een lekkere vervanger en REUZE gezond ook!

  Enne hou het lokaal zou ik zeggen, das wel zo groen ;)

 31. Ik dacht laatst al: Is de quinoa nu zo duur geworden of beeld ik het me in? (de laatste keer dat ik hiervoor quinoa kocht is al meer dan een half jaar geleden)

 32. Sla er het één na laatste of laatste nummer van VegNews eens op na. Zij ontkrachtten dit hele “probleem” met een paar eenvoudige en volgens mij heldere stappen. Het valt wel mee met het geen quinoa meer kunnen eten en onethisch. Er is even wat weinig, en er zijn ethischer en minder ethische opties, maar volgens hun artikel maakt men er een onnodig groot verhaal van. En ik ken ze niet als mensen die ethiek snel aan de kant schuiven.

 33. Was een tijd geleden (en misschien nu ook nog wel) het geval met rijst. Door de grote vraag in het Westen ging de prijs omhoog en werd het onbetaalbaar voor de eigen bevolking.

  Mag ik trouwens de bron van jullie artikel weten? Dank je!

 34. Ah ik vind het ZO goed dat jullie ovet dit soort dingen schrijven! Echt, supertof. Ik wist dit niet en met mij vele anderen, maar jullie zetten zo echt veel mensen aan het denken.

 35. Een paar jaar geleden had niemand ook maar gehoord van quinoa, en we zijn toch, vreemd genoeg, allemaal fijn in leven gebleven!
  Mijn tandarts had indertijd een bordje boven zijn stoel hangen: Ook dit gaat voorbij! Zo zal het denk ik ook gaan met quinoa, en chia zaadjes, en couscous, en al die andere zgn ‘superfoods’ (uitzonderlijk voedsel?). Want vroeger of later “ontdekt” iemand wel weer een nieuw superfood! ;)

 36. Misschien is het al genoemd, maar is het misschien een idee of wel quinoa te blijven en tegelijkertijd een geld doneren naar een stichting die opkomt voor de belangen van de lokale boeren (wel eentje waarvan het meeste geld niet naar de directeur gaat natuurlijk)

  Ook is het zo: als we geen quinoa meer kopen, dan hebben de boeren in Bolivia en Peru misschien nog minder inkomsten. Het werkt dan averechts denk ik.

  Ik hoor graag jullie mening hierover over mijn idee. Het blijft natuurlijk een lastige situatie.

 37. Meiden wat goed en fijn dat jullie hier aandacht aan besteden! Ik was me om eerlijk te zijn van geen kwaad bewust maar dit is wel iets om over na te denken! Ik ga liever voor de alternieven. Zijn jullie inmiddels helemaal gestopt met quinoa?

  1. Ja wij eten geen quinoa meer. Er zijn idd genoeg alternatieven :)

 38. […] wilde ik vandaag nog een artikeltje delen over quinoa (het grote ‘quinoaprobleem’), gezien ik hier vandaag op de groene meisjes iets over las. Ik had er al eerder wel iets over […]

 39. Ik heb PDS en ben gevoelig voor gluten, dus dit was een goed en gezond alternatief voor mij. Helaas is het in de supermarkt in ons dorp al niet meer verkrijgbaar (soms nog wel bij de EkoPlaza).
  Ik vind het wel erg zielig voor de mensen in Bolivia, en zoek daarom een goed alternatief. Weet iemand een glutenvrij alternatief voor quinoa (naast rijst)?
  Alvast super bedankt,

  Frederique(15)

  1. Hi Frederique,

   Wat vervelend zeg! Misschien moet je boekweit eens proberen! Is ook heel lekker, makkelijk te maken en een gezonde vervanger.

   groetjes!

   1. bedankt voor jullie snelle reactie. Ik ga het zeker eens proberen! Ik maak nu ook al wel eens pannenkoekjes/wraps van boekweitmeel.
    Groetjes!

    1. Wij hebben in ieder geval een recept voor boekweitgranola en misschien nog wel iets anders. Gebruik de zoekfunctie (aan de rechterkant van de site) maar eens op ‘boekweit’ als je wilt!

 40. Maar dat er zoveel vraag naar is, betekent toch alleen maar dat de boeren in Peru en Bolivia meer geld kunnen vragen voor hun quinoa? Bovendien trekt het (hopelijk) meer boeren aan op de quinoamarkt, waardoor een groter deel van de bevolking profiteert van de grote vraag. Het lijkt me geen structureel probleem.

  Ik zou het eerder ‘zielig’ vinden voor de boeren als niemand meer quinoa wilde eten, of als voortaan alle quinoa in Nederland werd geproduceerd.

  1. Ik ben bang dat het niet zo werkt dat de boeren meer geld vragen en dus ook krijgen. Dit gaat via allerlei internationale organisaties.. en er komt niet altijd een eerlijke prijs terecht bij de boer.

 41. Ik werk in een biologische winkel en veel mensen komen dan ook quinoa halen (ik eet het ook wel eens, maar niet heel vaak omdat het zo duur is geworden). Vele mensen vragen dan ook waarom een zakje van 500 gram nu ineens 7,95 kost terwijl het voorheen 3,95 was. Tja, daar wist ik het echte antwoord niet op. Vind het heel fijn om dit te kunnen lezen, maar vind het ook wel super rot voor de mensen daar. Ik krijg een beetje het idee dat wij hun eten stelen, dat geeft jezelf geen fijn gevoel. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn kan ik dit verhaal vertellen in de winkel. Bedankt voor het delen, het heeft me toch even aan het denken gezet.. Ik zal zelf niet gelijk geen quinoa meer eten, maar het houden op ‘af en toe’ totdat het quinoaprobleem grotendeels opgelost is en de mensen in Peru en Bolivia ook gewoon weer voor een normale prijs quinoa kunnen kopen.

 42. wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden! Een belangrijk bijkomend effect van de populariteit van quinoa waar ik zeker rekening mee wil houden.

 43. Ik woon in Duitsland en merk dat quinoa inderdaad wel eens uitverkocht is. Ik koop het ook pas sinds een aantal jaar maar de prijs is hier niet gestegen, nog gewoon 3 euro nogiets (fairtrade en bio). Misschien komt het nog? Een interessant artikel in ieder geval! Ik eet het sowieso niet vaak maar ga er in de toekomst wel extra op letten dat ik het altijd fairtrade koop, en niet te vaak.

 44. Wat een goed artikel! het viel me inderdaad al op da quinoa zo duur was, maar het is altijd al zo geweest dat gezond eten duurder is dan ongezond, ook in Nederland. Xxx

 45. Tijde dan maar weer voor de volgende rage, gaat de prijs vanzelf wel weer normaal worden. :P

 46. Ik hoopte bij jullie een antwoord te vinden op de vraag: hoe zit het nou met quinoa, maar jullie kopiëren ook maar wat er op internet staat. Bijvoorbeeld de zin:’Helaas wordt het nu nog niet in Nederland verbouwd, maar er wordt wel gekeken naar mogelijkheden om dit in de toekomst te gaan doen.’ Wie kijkt er dan naar die mogelijkheden? Als dit kon in Nederland was er toch allang iemand/een tuinder op in gesprongen? Wat is er precies nodig om quinoa te verbouwen? Wat voor klimaat, wat voor grond?

  1. Toevallig is iemand die ik ken nu met haar afstudeerproject aan het bekijken welke mogelijkheden er zijn om quinoa in NL te verbouwen en dus ook op zoek naar boeren die hierin geïnteresseerd zijn. Volgens haar is er in NL inderdaad nog maar amper iemand mee bezig en ik hoop dus ook sterk dat zij iets op poten kan zetten door haar onderzoek! Het schijnt ook niet erg moeilijk te zijn, quinoa kan overal goed groeien en ik wil het zelf in eigen moestuin ook eens proberen dit jaar. Ben wel gemotiveerd door dit artikel: http://www.denieuwetuin.be/207-quinoa-algemeen

 47. Ik ben een nederlander die sinds 2007 in Colombia wwon ..we gaan hier beginnen met het kweken van de quinoa met het doel een eerlijke prijz te kunnen handhaven waarvan de winsten zullen bestemt worden aan de colombiaanse boeren … goed het is allemaal om een z.g FAIR TRADE te beginnen aan beide kanten producent en consument… iemand geintereseert om hieraan mee te werken .. van harte welkom…

 48. Wat mij laatst opviel in de Ekoplaza is dat de zwarte quinoa goedkoper is dan de ‘normale’ witte quinoa. Ik vind deze trouwens ook lekkerder en blijft knapperig. Waarom dit is weet ik ook niet maar waarschijnlijk is zwart voedsel voor veel mensen toch minder aantrekkelijk.

  Deze ethische kwestie over quinoa vind ik ook lastig en al snel denk ik. “ik kan ook niks meer eten zonder mij schuldig te voelen.”
  Want waar ik meer last van heb is het eten van sojaproducten. Ik eet vegetarisch en at vroeger veel vegaburgers en sojaproducten. De sojaproducties is afgelopen jaren ontzettend toegenomen. Er worden in Zuid Amerika oerbossen gekapt omdat wij allemaal sojaproducten willen eten.
  Hiermee verdwijnen diersoorten en prachtige natuur.
  Het ideaal dat ik en andere vegetariërs hebben over een betere gezondere wereld enz, strookt niet met de massa productie van soja en gevolgen hiervan.

  Een oplossing hiervoor? Tja ik geloof steeds meer in lokale teelt en landbouw. Scheelt ook weer een vliegtuig of boot met co2 uitstoot die over de wereld gaat.

 49. Ai ik had hier ook al over gehoord! Vind het heel lastig. Merk bij mijzelf dat ik erg glutengevoelig ben en quinoa is daarvoor de oplossing. Ook eet ik vegetarisch en ook flex-veganist en keer op keer kom ik bij quinoa uit. Maar zelfs als je bio quinoa koopt is het dan niet verantwoord verbouwd + geld die naar de boer gaat? Of zijn daar nog geen keurmerken voor? Vind het lastig want ik wil ook geen verkeerde producten steunen…

  1. Hi Marijn, in principe kan je er vanuit gaan dat als er een Fairtrade logo (bijv Max Havelaar) op staat, dat het dan oké is. Maarja, op dit moment is het heel erg lastig en wordt er weinig quinoa verbouwd, omdat het eigenlijk gewoon op is. Dat betekent dat de quinoa die er nog fairtrade verkocht wordt, loeiduur kan zijn. Een tijdje geleden betaalde je bijv. rond de 8 euro voor een pak. Bizar! Andere opties zijn gierst, boekweit en amaranth.

 50. Ik zag vandaag quinoa bij de action. spotgoedkoop. hoe kan dat? wordt er stiekem al ergens surrogaat quinoa geproduceerd? En ik weet trouwens niet of we het moeten willen, in nederland quinoa produceren. Dat wordt toch weer het verhaal van gemanipuleerde troep en dan is het idee van gezondheid ook meteen weer van tafel…

  1. We hebben hierover een artikel geschreven: Low-budget superfoods. (gebruik de zoekfunctie om het artikel te vinden) Wij zijn het er in elk geval NIET mee eens dat er superfoods als quinoa voor zo weinig geld worden aangeboden bij een winkel als Action. Kan niet kloppen, als je het ons vraagt.

 51. Jongens en meisjes het blijkt dat Quinoa zeer simpel zelf te telen is .Eigen tuin, op balkon, gemeentetuin??!!
  Dus doen, kweek je eigen voedsel. kijk op “quinoa kweken”
  Niks duur. Ik heb div.stekjes uitgezet, buiten. In een gemeentekas staat het al 1.80 m. hoog, deze is donkerrood.

 52. Het wordt tijd dat die kapitalisten eens met wat minder genoegen nemen.
  Maar leg ze dat daar maar eens uit.
  Laatst ook al een bank failliet in Amerika, top kan niet beter.
  Hoe gretiger, hoe hebberiger, laat ze er maar eens een flink dure prijs voor betalen ipv. ons burger telkens te pakken.
  Moet je hun eens horen als ze iets niet kunnen kopen, omdat het er niet is. Man man man, daar wordt je echt niet vrolijk van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *