Hoe begin je een leesclub?

leesclub

Zo’n negen maanden geleden heb ik mijn nerdgame naar een nieuw level getild; ik begon een leesclub. Dat leek me leuk. Ik noemde het de ‘Super Secret Book Society’, dat leek me grappig. Eens per maand kwamen we op avond, na sluitingstijd, in de bibliotheek van Rotterdam bij elkaar en ik overdrijf niet als ik zeg dat het al na de eerste bijeenkomst een succes was. Dat ligt absoluut niet aan mij, maar aan de leuke mensen die zich bij mijn leesclub aansloten. Mensen die boeken lezen zijn (over het algemeen) interessante mensen, zo is gebleken. Inmiddels is mijn leesclub van de bieb naar Adem Inn verhuisd en deel ik hem met iemand anders, maar daarover zal ik je straks meer vertellen. Met deze blogpost hoop ik je op weg te helpen als jij er ook over nadenkt om een leesclub te starten, of om je bij eentje aan te sluiten.

Wat is (of doet) een leesclub?

Leesclubs zijn groepjes mensen de bij elkaar komen om boeken te lezen en te bespreken. Dat is in feite wat het is. Het is niks spannends of ingewikkelds, het is eigenlijk gewoon ‘voor de leuk.’ Althans, zo is het bij onze leesclub. Je komt eens in de zoveel tijd bij elkaar om een boek, dat iedereen dan gelezen heeft, te bespreken. In ons geval betekent dat dat we één keer per zes weken bij elkaar komen.

Er zijn allerlei soorten leesclubs. Zo zijn er leesclubs met mensen van ongeveer dezelfde leeftijd. Ik weet dat er veel leesclubs zijn waar dames van boven de 60 bij elkaar komen. Dit lijkt me echt te gek voor als ik wat ouder ben – maar zo lang wilde ik niet wachten. Er zijn ook leesclubs voor jongere mensen, gelukkig. In onze leesclub zitten alleen maar mensen tussen de 20 en 40 jaar. (niet dat je niet welkom bent als je ouder of jonger bent, maar dat is zo een beetje ontstaan en het bevalt erg goed)

Ook zijn er leesclubs die een bepaald genre boeken bespreken. Zo weet ik dat er in Utrecht een leesclub voor science fiction en fantasy is. Ook in Utrecht: Savannah Bay (een boekhandel) heeft een leesclub waar alleen maar feministische literatuur wordt besproken. Als ik in Utrecht zou wonen, zou ik me daar per direct bij aansluiten. Als je mega fan bent van een bepaald genre (zoals science fiction, bijvoorbeeld) dan kan het natuurlijk heel erg interessant zijn om met mede-fans van het genre bij elkaar te komen. Ik zelf heb die behoefte niet zo sterk en vind het juist leuk om allerlei verschillende boeken te bespreken.

Waarom zou je bij een leesclub willen? Nou, daar kan je allerlei redenen voor hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in een nieuwe stad bent komen wonen en mensen wil leren kennen. Zoals ik al zei: mensen die van lezen houden zijn vaak interessante mensen, dus je kans om nieuwe vrienden te maken is best wel groot als je je aansluit bij een leesclub. Het kan ook zijn dat je wel graag leest, maar een stok achter de deur nodig hebt om het ook echt te gaan doen. Als je je aansluit bij een leesclub weet je dat je zo ongeveer eens per 6-8 weken een boek gaat lezen. Het feit dat je een afspraak hebt met je leesclub kan dan toch helpen om zo’n boek echt uit te lezen. Een andere reden kan zijn dat je wat meer verdieping zoekt. Boeken lezen is leuk, praten over boeken vind ik misschien nog wel leuker.

Het hebben van een leesclub heeft mij al van allerlei goeds gebracht. Het heeft me boeken laten lezen die ik anders niet zou kiezen, ik heb erg leuke mensen leren kennen en het heeft ervoor gezorgd dat ik meer wil weten over de boeken die ik lees. Ik kijk tegenwoordig tijdens het lezen al uit naar het gesprek dat we over het desbetreffende boek gaan hebben. Soms heb ik al in mijn hoofd: “die en die gaat dit en dit over deze passage zeggen” en daar verheug ik me dan echt op. Ook heb ik vaker zin gekregen om verdiepende artikelen (interviews, recensies, andere achtergrondartikelen) te lezen bij de boeken die we bespreken en ik merk dat ik daar veel van leer. Los van dit alles: we hebben het gewoon heel gezellig met elkaar, we lachen veel, we drinken thee en eten veel snacks. Dat is allemaal ook wat waard.

Hoe pak je zoiets aan?

Illy-81

(Romantisch hè, bij de kerstboom. Zo romantisch maak ik het niet met mijn leesclub, maar goed, laten we eerlijk zijn, ik sta overal voor open.)

Mocht je nu denken; ‘lekker promopraatje Merel, je weet het weer goed te verkopen, jij ouwe influencert van ons’, dan zeg ik: ik zal je vertellen hoe je zoiets aanpakt. Het is echt heel erg eenvoudig. Wat heb je nodig?

1. Een plek om bij elkaar te komen. Dit kan gewoon bij iemand thuis zijn, maar een boekhandel, buurthuis, bibliotheek of café werkt ook goed. Misschien ken je een gezellige plek bij jou in de buurt waar je gewoon eens kunt informeren of ze ervoor open zouden staan om jou met je leesclub eens per zoveel weken te ontvangen. Het is wel handig als het een rustige plek is – bij voorkeur iets waar op dat tijdstip (vaak de avond) verder niet (veel) andere mensen zijn. Je wil immers een goed gesprek kunnen voeren en daar heb je een beetje rust en ruimte voor nodig.

2. Mensen. Logisch. Hoe vind je die? Nou, misschien wel gewoon in je eigen vrienden-en kennissenkring. Of misschien heb je wel heel leuke collega’s of buren die wel bij je leesclub zouden willen. Kijk, als je het nooit vraagt, dan zul je het nooit weten. Gooi gewoon eens een berichtje op je social media kanalen om te vragen wie er interesse zou hebben. Je zult nog verbaasd zijn over hoeveel (jonge!) mensen er bij een leesclub willen. Toen ik mijn oproepje plaatste op Facebook waren er meer dan 200 geïnteresseerden uit Rotterdam. Oké, dat heeft misschien een klein beetje te maken met mijn netwerk, maar het gaf wel aan dat echt veel mensen zoeken naar zoiets. Probeer het gewoon! Je hoeft ook niet meteen met 15 man te beginnen, een bescheiden groepje mensen (en je hebt echt zomaar 4 of 5 personen bij elkaar, geloof me) is ook al heel erg leuk en waardevol.

3. Een boek. Ja, je moet wel even bepalen wat je wil gaan lezen met je leesclub. In het begin hield ik vast aan het principe dat we iedere maand een debuutroman van een Nederlandse of Vlaamse schrijver lazen, dat was een handige leidraad om titels te kiezen. Op een gegeven moment vond ik het ook ietwat beperkend worden, dus nu ik mijn leesclub deel (met Simone, die al een leesclub had bij Adem Inn,) heb ik dat losgelaten. Inmiddels hebben we het systeem dat er iedere keer twee mensen een boek voor de volgende keer pitchen en daar kiezen we er dan eentje van. Zo komt iedereen een keer aan de beurt om een boek te mogen kiezen. Maar om te beginnen zou ik lekker gaan voor (al dan niet nieuwe) boeken die jij heel goed vond en waarvan je denkt: ik wil hierover praten met mensen. Want ergens over willen praten met anderen is toch wel de belangrijkste drijfveer, heb ik gemerkt.

4. Een beetje voorbereiding. Moet je heel veel over literatuur weten als je een leesclub wil beginnen? Nee hoor, ik weet vrijwel niks over literatuur. Ik lees gewoon graag. Als je niet ál te serieus wil zijn met je leesclub (en daarmee bedoel ik: als je het niet erg vindt als je leesclub geen elitaire bedoening wordt, wat je volgens mij ook helemaal niet moet willen want voor wie is dat nou leuk?!) dan denk ik niet dat je literatuurwetenschapper hoeft te zijn om een leesclub te leiden. Het is wel handig natuurlijk, als je wel veel over boeken weet. Simone weet veel over literatuur en stelt duidelijk heel andere vragen dan ik zou doen – dat maakt het gesprek weer interessant op een andere manier.

De eerste keren dat ik de leesclub hield heb ik vooral veel achtergrondinformatie opgezocht over het boek. Ik las interviews en recensies, keek wat YouTube video’s en bedacht wat gespreksvragen. Er zijn hele boeken geschreven over hoe je een leesclub ‘moet’ leiden en op internet zijn er hele vragenlijsten voor leesclubs te vinden. Kortom: veel werk is al voor je gedaan. Maar het moet ook niet allemaal uit jou komen – het moet uit de groep komen. Bij mijn groep ging dat helemaal vanzelf. Mensen die de stap nemen om bij een leesclub te gaan willen over het algemeen gewoon graag praten, dus dat zit dan wel goed.

5. Als je leesclub eenmaal een beetje staat en de leden hebben een leuk contact met elkaar, dan kan het ook interessant zijn om andere leuke dingen samen te doen. Zo zijn een paar mensen van mijn leesclub al met elkaar naar een boekverfilming in de bioscoop geweest en komen we elkaar geregeld tegen op literaire evenementen en festivals. Misschien vind je bij de leesclub eindelijk de mensen die wél met je mee willen naar een literaire avond. Ik bedoel, laten we eerlijk zijn, er zijn ook genoeg mensen in mijn omgeving die denken ‘laat Merel dat maar lekker met haar boekengekkies doen’ en dat is ook helemaal prima.

Geen zin om zelf een leesclub te starten?

Nah, je bent gek. Het is zó leuk! Maar ok, misschien heb je de tijd niet. Of heb je geen zin in die verantwoordelijkheid, I get it. Overweeg dan eens om een leesclub te delen met iemand – ik vind dat dus echt heel erg leuk. En anders zoek je gewoon een al bestaande leesclub bij jou in de buurt. In alle steden zijn leesclubs te vinden, dat weet ik zeker. Doe een oproepje op Facebook en houd je oren en ogen open in bibliotheken, culturele centra en boekhandels. Mocht je in Rotterdam wonen en meer willen weten over onze leesclub, dan mag je daar altijd naar vragen. We hebben nog wel een beetje plek over, hoor! :)

Ik ben benieuwd wie van jullie er ook bij een leesclub zit of er nu bij eentje wil óf er zelf eentje wil starten. Stel me gerust alle vragen die je hebt, vind ik leuk!

Ps Op de eerste foto in deze blogpost zie je een boekje met daarop ‘waar we over praten als we over boeken praten.’ Dit is een uitvouwbare kaart met een literaire tour erop. Het idee hiervan is dat je een paar audiobestanden gaat downloaden en aan de hand daarvan een rondleiding door je eigen boekenkast volgt. Het is ontwikkeld door mijn vriend en medepodcaster Dennis en daarom al tof, maar nee, het ís ook echt tof. Ik leg het natuurlijk weer eens helemaal niet goed uit, maar de kaart/poster maakt vanzelf alles duidelijk. De tour is voor €7,50 te bestellen via Ondercast.com.  Misschien een leuk idee om met je leesclub te doen!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

50 gedachten over “Hoe begin je een leesclub?

 1. Het zou me zo gaaf lijken om naar een boekenclub te gaan! Ik raak vaak de concentratie kwijt tijdens een boek, maar ben echt dol op fantasy en zou me willen aansluiten bij een leesclub die bijvoorbeeld Harry Potter nu doornemen 💛

  1. Oh nou, die zijn er vast! Goed zoeken :) (of er zelf eentje initiëren ;))

 2. Ik wil nog een suggestie geven. Informeer ook eens bij de bieb naar goede titels als je niet iedere keer een boek kunt of wilt kopen. Vaak kiezen leesclubs namelijk veel dezelfde titels en is de wachttijd daardoor waanzinnig lang. Dat is zo jammer. Er is zoveel moois. Als biebmedewerker weet ik dat er veel bibliotheken speciale service bieden aan leeskringen. Sommigen hebben zelfs speciale collecties zodat je gelijk genoeg exemplaren kunt lenen.

 3. Ik zit sinds een paar maanden bij een leesgroep van Senia, die hebben groepen door heel Nederland. Ik vind het ook geweldig. Mijn eerste avond vatte ik als volgt samen aan mijn man: “Ik bracht net twee uur door met intelligente mensen die écht geïnteresseerd waren in elkaar.” Dat alleen al vind je niet snel (hier op de Veluwe althans). Ik vind het echt een aanrader! :-)

  1. Haha wat goed! Zo kwam ik ook ongeveer thuis hoor :) Echt heel blij!

  2. Hey Lilian,
   Weliswaar al weer een oud bericht van je waar ik nu op reageer, maar hopelijk lees (en antwoord) je alsnog.
   Was namelijk benieuwd naar je ervaringen met de Senia leesgroep. Zou zelf heel graag bij zo iets dergelijks aansluiten, maar heb de indruk dat het vooral oudere mensen zijn (65 plus). Ik zelf ben 49 jaar en zou graag leeftijdsgenoten ontmoeten met dezelfde interesse voor literatuur als ik. Vandaar dat ik op de site van Senia uit kwam.
   Hoor graag van je!
   groeten,
   Danielle

  3. Zo jammer dat dit op een avond is. Zijn er ook leesgroepen die overdag bij elkaar komen?
   Mvg.Petronella.

 4. Oeh een boekenclub, nooit over nagedacht maar dat is ook best een goed plan om nieuwe mensen te leren kennen! En dat is mooi, want ik heb verhuisplannen. Dit is nog beter dan een hardloopclub!

 5. Nou das toevallig. Ik heb met net aangemeld bij een leesclub.

 6. Hè leuk dat het net nu over een leesclub gaat! Ik ga nl volgende week voor de eerste keer naar een leesgroep, ben reuzebenieuwd. Wel spannend want bv ga ik een klik hebben met de mensen daar., en hoe gaat alles in zijn werk gaan etc. En inderdaad mijn eerste opdrachten boek zou ik niet zo direct gekocht hebben maar het was echt een goed boek. Zelf een club opstarten lijkt me leuk maar geen tijd om alles te organiseren hiervoor. Lees ze!

  1. Wat spannend! Ben heel benieuwd voor je! Veel plezier gewenst in ieder geval :)

 7. Ik ben een tijdje bij een kleine boekenclub geweest maar helaas was het niet echt een match. Terwijl ik echt enthousiast boeken wilde lezen en bespreken, waren de anderen vooral lid geworden om meer/nieuwe mensen te leren kennen. Dat is op zich prima, maar zij lazen daardoor het boek steeds niet uit en wilden liever ‘gewoon’ kletsen, en dat was niet helemaal waar ik naar op zoek was, daar heb ik juist al genoeg niet-lezende vrienden voor. Maar wie weet waag ik de toekomst weer een poging!

  1. Oh ja, dat kan natuurlijk ook nog, dat je niet echt een match voelt. Op de een of andere manier is dat bij onze leesclub super gemakkelijk gegaan. Maar goed, misschien gewoon nog eens proberen!

  2. Hi Merel,

   Ben je nog actief met de club en heb je nog ruimte?

   Groeten
   Carolina

 8. Ik ben ondertussen al drie keer een leesclub begonnen. En voor iedereen die twijfelt, kan ik alleen maar zeggen: DOEN!

  Aan mijn eerste leesclub heb ik (naast een hoop leuke boeken en gezellige avonden) één hele goede vriendin overgehouden. Toen ik 10 jaar geleden naar Arnhem verhuisde ben ik daar weer een leesclub gestart. En 10 jaar later bestaan we nog steeds. Er zijn wat mensen gestopt, verhuisd, en er zijn nieuwe mensen bijgekomen. Maar de harde kern is er nog steeds. In al die tijd hebben we alle grote en kleine levensgebeurtenissen van en met elkaar meegemaakt en het is een groep geworden die ik nooit meer wil missen. Ondertussen ben ik naar Utrecht verhuisd en hier zit ik nu ook in een recent gestarte leesclub. Wie weet hoe die groep zich gaat ontwikkelen.

  De eerste keren heb ik zelf oproepen geplaatst op verschillende forums. Hier in Utrecht heb ik gereageerd op een Facebook-oproep. Het is belangrijk te bedenken wat je met de leesclub wil: wil je vooral literatuur lezen, of juist eens andere boeken dan je zelf zou kiezen? Wil je het serieus aanpakken, of moet het ook vooral gezellig zijn? Wij spreken telkens in een vaste kroeg af, eerst iedere maand, nu om de maand. Iedere keer stelt één iemand 3 boeken voor en wordt er gestemd via een Facebook-poll over het te lezen boek.

  Wat mij ook opviel, is dat je n.a.v. de gelezen boeken bepaalde onderwerpen bespreekt, en daardoor heel snel met relatief onbekende mensen heel diepgaande gesprekken voert en elkaar snel beter leert kennen. In alle drie de leesclubs is tot nu toe het grootste “gevaar” gebleken, dat het zo gezellig werd en er iedere keer zoveel bijgekletst moest worden, dat we bijna niet meer aan het bespreken van het boek toekwamen :-)

  1. Wat een leuke en uitgebreide reactie, dankjewel! Erg leuk om te lezen!

  2. Hoi Astrid,
   Dit klinkt erg leuk! Ik woon zelf ook in Utrecht, kan ik een keertje langskomen bij jullie boekenclub?
   Groetjes Lisanne

 9. Zijn hier misschien mensen die een toffe leesclub weten in Amsterdam? Doelgroep tussen de 20 en 40 lijkt me heel fijn (ben zelf 28). Als je googled vind je zoveel, maar het liefst hoor ik ervaringen van mensen, zodat ik het kaf van het koren kan scheiden ;-).

   1. Hey ik ben 25 (volgende week 26) en ben ook opzoek naar een boekenclub. Ik vind het super moeilijk om er een te vinden. Vooral een met mensen van onze leeftijd. Misschien moeten we met elkaar een beginnen? Of hebben jullie tips waar ik er een kan vinden?

    1. Zelf eentje beginnen vind ik altijd een goed idee! :)
     Maar: waar woon je? Dat is misschien even handig om te weten.

     1. Ik woon zelf in Rotterdam, maar vind reizen niet erg. Zolang het niet meer dan 2uur is. Waar woon jij?

     2. @Juliette: ik woon sinds kort in Dordrecht en zou ook graag bij een club aansluiten! Ben jij er al een gestart of een gevonden in omgeving Dord/Rotterdam? Zo weinig mensen van mijn leeftijd (30) die dit ook leuk vinden!

 10. Leuk, gelijk enthousiast door jou. Helaas in mijn plaats zijn er twee: allebei ’s morgens door de weeks…..en zelf starten lukt me niet naast m’n baan. Jammer.

 11. Wat grappig, ik wist helemaal niet dat er een sciencefictionboekenclub was in Utrecht! Het is dat ik weinig tijd heb om voor mezelf te lezen, maar misschien is het in de toekomst leuk om een keer heen te gaan :)

 12. Hi Merel,

  Hopelijk bereikt deze post je nog. Ik was afgelopen week op reis in New York en ik zag in een bookstore een bookclub bij elkaar zitten en dit leek me zelf ook heel leuk om eens mee te maken! Ik lees zelf geregeld een boek, het lijkt me echt interessant om gedachten te delen met anderen hierover! Ik woon in Rotterdam, ben 29 jaar en het lijkt me leuk om eens een keertje een bookclub mee te maken, heb je wellicht goede suggesties voor me? Dankjewel alvast!

 13. Beetje late reactie maar ik hoop dat er nog iemand reageert.Vandaag dus een gesprek gehad met een mevrouw van de boekenclub super lief mens.maar idd een club van 60+…. ik 40 heb nog even getwijfeld maar dacht nee ik wil ook mensen leren kennen van mijn generatie zeg maar … ben net verhuisd … heeft iemand hier een tip voor het vinden van een ‘jonge leesclub’ in omgeving van Mill??

 14. ik ben op deze website gekomen omdat ik zelf op zoek was naar een boekenclub voor mensen tussen de 25-35 in amsterdam. Ik kan deze niet vinden dus heb besloten zelf een boekenclub te starten! wie er interesse heeft kan mij volgen op @amsterdamleesclub

 15. Is er nog een boekenclub in Rotterdam? want kreeg niet de indruk dat deze nog bestond…

  Anyone?

  Ik ben zelf 34 jaar en hou van boeken zoals ‘ the art of not giving a fuck’ of de 7 eigenschappen van… om het maar zo even te noemen

  1. Hi Nina,

   Ik ben 25 en opzoek naar een boekenclub rondom amsterdam, voor jongvolwassenen. Hoe kan ik meer te weten komen over je boekenclub?

 16. Je kunt je ook aanmelden bij een online leesclub, zoals de ff-leesclub. Voordeel is dat onze discussies altijd open blijven dus kun je als je pas later een boek leest, gewoon jouw mening nog geven. We zijn vooral gericht op fantasy en sf, maar er komen ook geregeld thrillers, literatuur, romannetjes of waargebeurde verhalen aan bod. Er is ook plaats voor jeugdboeken en comics. Alles lekker op eigen tempo. Spreekt je dit aan, kijk dan op http://www.ff-leesclub.nl en ga naar ons forum. Iedereen is welkom.

 17. Hi allemaal!

  Ik lees dit artikel en vroeg me af of de leesclub nog actief is, en hier nog een plekje beschikbaar is? Hoor het graag! Groetjes, Britt

  1. Hoi Britt, geen idee of de leesclub waar het hier over ging nog actief is.
   Maar als je zin hebt, kun je je ook aanmelden bij een online leesclub, zoals de ff-leesclub. Voordeel is dat onze discussies altijd open blijven dus kun je als je pas later een boek leest, gewoon jouw mening nog geven. We zijn vooral gericht op fantasy en sf, maar er komen ook geregeld thrillers, literatuur, romannetjes of waargebeurde verhalen aan bod. Er is ook plaats voor jeugdboeken en comics. Alles lekker op eigen tempo. Spreekt je dit aan, kijk dan op https://www.ff-leesclub.nl/home/ en ga naar ons forum. Iedereen is welkom.

 18. […] Geen leesclub in jouw omgeving of in jouw interessesfeer gevonden? Dan richt je er toch gewoon zelf eentje op? Het is veel simpeler dan je denkt en je hebt heel weinig nodig: vind je eerst eens vier mensen om mee samen te komen, dan heb je al een gezellige club. Doe een oproepje op je Instagram of (als je dat nog gebruikt) Facebook, hang een briefje op de bij de bieb of supermarkt, drop het gewoon eens op een verjaardag waar het gesprek misschien al eens richting boeken gaat. Richt een appgroep op, voeg de geïnteresseerden toe, prik een datum en kies een boek; let’s go. In 2018 schreef ik een uitgebreide blogpost over het oprichten van een leesclub, die vind je hier. […]

 19. Hi :) Lijkt me superleuk om een boekenclub te starten. Hebben mensen interesse in omgeving Leiden? Ik ben zelf 28.

  1. Hi Jeanne! Weet niet precies van welke datum je bericht is maar ik woon ook in Leiden en ben 28. Lijkt mij heel leuk! Dus mocht je nog mensen zoeken voor je boekenclub dan sluit ik graag aan.

   1. Hi Jeanne en Shaya,
    Het is eind 2023 nu, dus geen idee wanneer jullie dit berichtje beide geplaatst hebben maar ik was aan het speuren op google naar een boekenclub. Vandaar dat ik jullie berichtjes las! Ik woon zelf ook in Leiden en ben bijna 28 jaar. Zijn jullie toevallig al een boekenclub gestart? Ben heel benieuwd!!

    1. Hoi Shaya en Marlon,
     Leuk! Weet niet precies wanneer jullie je reactie stuurde, maar lees het net. Wat is jullie mail/nummer? Dat kan ik volgens mij niet zien hier. Dan stuur ik een berichtje :)

 20. Hoi Merel,

  Ik las het artikel en ik werd eigenlijk meteen enthousiast. Ik woon in Rotterdam en was benieuwd of de boekclub nog steeds actief is en zo ja, of ik eens mag aansluiten?

  Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groet,
  Vera

 21. Hoi iedereen,

  Ondanks deze post al een tijdje geleden is geplaatst zijn we toch nog op zoek naar een paar meiden rond de 30/ in de 30 in de omgeving Den Haag voor een gezellige boekenclub.

  Ik hoor het graag als iemand aan wilt sluiten!
  Groetjes, Nadine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *