Hoe ik meer tijd voor mezelf vrijmaak

klok-1

Toen ik een tijdje geleden net terugkwam uit Nepal, schreef ik in de blogpost ‘Eerst gezondheid en de liefde, dan de rest,‘ dat ik op reis tot de conclusie was gekomen dat het geen kwaad zou kunnen om eens wat rustiger aan te gaan doen. Hoewel het me best wel moeite kost – relaxen zit me niet heel erg in het bloed – doe ik bepaalde dingen inmiddels wel anders. In deze blogpost vertel ik je hoe ik meer tijd voor mezelf vrijmaak en hoe me dat bevalt.

Voordat ik begin aan mijn tips en ervaringen, wil ik alvast zeggen: ja, sommige manieren van tijd voor jezelf vrijmaken kosten geld. Dat tijd geld is, is misschien een cliché, maar het is wel waar. Uiteraard kun je ook meer tijd voor jezelf maken met dingen die gratis zijn of bijna niks kosten. Tijd voor jezelf maken kan in feite altijd.

Letterlijk tijd kopen

klok-2

Mijn vriendinnetje Jildau heeft al járen een vaste schoonmaakster en ik was altijd al jaloers op haar. Ik dacht altijd: dat zal wel heel duur zijn, dus laat maar. Ook vond ik het ergens een beetje decadent. Ik bedoel, zo groot woon ik niet en ik kan ook prima zelf schoonmaken. Maar nu ik het inmiddels toch wel echt heel erg druk heb gekregen met mijn werk, merk ik dat ik mijn schaarse vrije tijd liever niet wil besteden aan dingen die ik niet zo leuk vind om te doen. Die tijd gebruik ik liever om bij mijn ouders te gaan eten of om met een vriendin koffie te gaan drinken. Maar je huis moet nou eenmaal schoon, stond ik soms om elf uur ’s avonds mijn keuken nog te poetsen, terwijl ik dan eigenlijk in bed moest liggen.

Ik besloot: decadent of niet, ik ga het een kans geven. Dus ik boekte een schoonmaakster via Helpling en ik zou wel zien hoe dat zou bevallen. We zijn nu twee maanden verder en ik hoop dat ik nog héél lang geen afscheid hoef te nemen van ‘mijn’ schoonmaakster. Wat is dit geweldig zeg. Ze komt om de week en komt dan 2,5 uur schoonmaken. Wanneer ik thuiskom uit mijn werk is mijn huisje brándschoon en netjes. Wat een luxe! Natuurlijk onderhoud ik de rest van de tijd mijn huisje zelf (je badkamer houdt zichzelf niet schoon en afwassen moet je toch ook iedere dag,) maar ik hoef geen uren meer te poetsen. Ook vind ik het heerlijk dat klusjes die ik gewoon heel stom vind om te doen, zoals ramen lappen, de koelkast uitsoppen en dweilen, voor me worden gedaan.

Het fijne van Helpling is dat de schoonmaakster gewoon met je eigen schoonmaakmiddelen werkt. Ik zet dus altijd een paar producten klaar, samen met de dweil, stofzuiger, doekjes, theedoeken en handschoenen, en deze gebruikt ze dan. Ik vind dat prettig, want zo weet ik zeker dat er niet met allemaal chemische middelen gewerkt wordt. Mijn schoonmaakster is erg tevreden over de middelen waarmee ze werkt bij mij thuis – zoals de allesreiniger van Klok die je hier boven op de foto ziet, – dus dat is dubbele winst.

Helpling met korting

Maar het allerfijnste? Dat ik in die 2,5 uur dingen kan doen die ik leuk vind. Of die gewoon moeten gebeuren. En dat ik daardoor me nooit zorgen hoef te maken over mijn huis, of het wel netjes of schoon genoeg is. Ik betaal hiervoor om de week €35 en het is me echt íedere euro waard! Wil jij Helpling ook eens uitproberen? Ik heb een kortingscode voor je, voor je eerste boeking. De code is: unzu41.

Let op: dit is niet gesponsord door Helpling. Wanneer jij een boeking maakt, krijg je ook zo’n code om te delen met je vrienden. Wanneer jullie deze code gebruiken, dus de code die ik je nu geef, dan krijg ik een beetje korting op mijn volgende boekingen. Korting voor korting dus. Zo helpen we elkaar :) 

 

Een doordeweekse weekenddag

bredayirga5

Momenteel heb ik best wel vaak (leuke!) verplichtingen voor mijn werk  in het weekend. Dat gaat bijvoorbeeld om opnames, fotoshoots of workshops. Vooral wanneer je voor jezelf werkt en je dus niet meer vastzit aan de maandag-tot-vrijdag-9-tot-5 structuur, (halleluja!) ga je merken dat je, als je niet uitkijkt, áltijd aan het werk bent. Dan kan je je werk nog tien keer het leukste werk van de wereld vinden (vind ik bijvoorbeeld wel!) maar altijd maar werken, dat is gewoon niet gezond. Dus: als het niet lukt om een rustdag op zaterdag of zondag te plannen, kies dan een doordeweekse weekenddag voor jezelf.

Mijn lievelings is om naar de film te gaan, en dan een helemaal lege bioscoopzaal aan te treffen. Ik heb een Cineville abonnement, dus ik kan naar het filmhuis zo vaak als ik wil. En hoewel ik het heel gezellig vind om op avond naar de film te gaan, met iemand samen, vind ik het ook heerlijk om alleen te gaan op een doordeweekse dag. Ik zorg dat ik op tijd ben, zodat ik nog een drankje kan bestellen aan de bar. In een filmhuis mag je je koffietje gewoon meenemen naar de zaal, dus dat is heel erg relaxed aan je film beginnen.

podcast2

Wanneer ik uit de film kom ben ik altijd een beetje suf en moe, ook al is het in de ochtend, dus daar houd ik een beetje rekening mee, de rest van de dag. Taking things slow. Afgelopen donderdag was zo’n dag. Ik ging om 10 uur naar de film, daarna dronk ik een chai thee in één van mijn favoriete tentjes in de stad, ik ging naar huis, luisterde een podcast terwijl ik op de bank lag, haalde boodschappen, kookte op mijn gemakje een curry, ruimde mijn huis een beetje op en ’s avonds had ik alle tijd van de wereld om te spenderen met de persoon die ik momenteel het liefste om me heen heb :)

natuurhuisje16

Zo’n doordeweekse weekenddag zou ook heel geschikt kunnen zijn om een kappersafspraak te plannen, of om een uurtje te gaan zwemmen. Of wat dacht je van een boswandeling? Of stap eens in de trein naar een stad die je nog niet kent en loop daar gewoon rustig rond, zonder echt een doel te hebben. Voor de één is een dagje in de natuur het toppunt van ontspanning, de ander is juist dolgelukkig in een bruisende stad, waar hij allerlei nieuwe hotspots kan ontdekken. (of je houdt van allebei en je bekijkt hoe je bui is die dag)

Next level: boek een minivakantie (in eigen land)

leipzighotel3

Hoewel ik voor mijn werk veel reis en dus ook veel in hotels slaap, blijf ik het toch altijd heerlijk vinden om een nachtje in zo’n mega groot hotelbed te liggen, of om onder die gigantische stortdouches te staan, en een uitgebreid ontbijtje van het ontbijtbuffet te eten. Pure luxe, ik weet het, maar hoe lekker kan dat zijn? Ik probeer zo nu en dan het nuttige met het aangename te combineren.

leipzighotel2

 

Dus heb ik een aantal afspraken (bijvoorbeeld zakelijke meetings, een restaurant review en een event) in Amsterdam? Dan boek ik een hotelletje, waardoor ik er een tweedaagse van maak, in plaats van alles in één dag te proppen en ’s avonds helemaal kapot thuis te komen. Hoewel ik gewoon aan het werk ben, voelt het opeens als een mega luxe om niet thuis te slapen, maar lekker in een hotel. Het geeft bijvoorbeeld ruimte om ’s avonds nog met vrienden in de stad af te spreken – want ik hoef toch niet de laatste trein naar Rotterdam te halen.

De volgende ochtend slaap ik een beetje uit (de eerste afspraak van de nieuwe dag moet je dan dus wel iets later plannen,) ik plan mijn meeting bij mijn favoriete koffietentje in de stad en als ik zin heb, dan pak ik nog even een lichte lunch mee voor in de trein naar huis. Als ik thuis kom heb ik het gevoel dat ik op een minivakantie ben geweest!

Dit is een typisch voorbeeld van ‘dat kun je je niet iedere week permitteren,’ en dat is absoluut waar. Dat kan ik ook niet doen. Maar wanneer ik het dan wel doelbewust een keer zo doe, dan geniet ik er ontzettend van. Ik zou zelfs willen zeggen dat ik van zo’n minivakantie in Amsterdam niet minder geniet dan van een weekend Londen of Parijs. Ik kan je dus alleen maar aanraden dat als je de mogelijkheid hebt om dit eens te doen, die echt te grijpen.

En werkt het?

pannenkoek11

Ik kwam eind oktober terug uit Nepal en ben toen wat dingen gaan aanpassen in mijn schema’s en agenda. Het resultaat is dat ik iedere week wel een dag heb gehad die ik echt helemaal voor mezelf mocht indelen. Het is me niet gelukt om de weekenden vrij te houden, omdat er toch regelmatig dingen waren (shoots en workshops,) waar ik niet omheen kon – maar dat is ook niet erg. Dan houd ik gewoon eens op donderdag een weekenddagje.

Doordat ik meer tijd voor mezelf heb, en meer ontspannende dingen doe, merk ik ook dat ik meer ruimte in mijn hoofd heb gekregen. Dat heeft er bijvoorbeeld in geresulteerd dat ik het voor elkaar heb gekregen om mijn administratie eens op orde te hebben en dat ik eindelijk het gevoel heb dat mijn huisje bijna af is. Dat geeft een heleboel rust. Ook merk ik dat ik het beter kan opbrengen om gezond voor mezelf te koken en ik kom meer buiten. Nu nog sporten en ik kan helemaal fit 2017 in ;)

Dat komt, volgens mij, doordat ik op de dagen dat ik heb besloten echt alleen maar te werken, echt een gefocust ben. En zo’n dag knallen op een To Do lijst is opeens een heel stuk minder erg wanneer je weet dat je de volgende dag (of de dag daarna,) een hele dag voor jezelf gepland hebt. Ik beloon mezelf dus met tijd voor mezelf en dat bevalt heel erg goed. Ik rust niet alleen beter uit, ik krijg mijn zaakjes ook beter op orde. Dat is een heel fijn gevoel!

En jij? Hoe maak jij tijd voor jezelf vrij? Heb je nog goede tips om met ons te delen? Volgens mij kan je op dit gebied niet genoeg inspiratie met elkaar delen, want ik heb zo het idee dat iedereen op zoek is naar meer rust en tijd voor zichzelf! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Hoe ik meer tijd voor mezelf vrijmaak

 1. Fijne blog zo op de zaterdag ochtend, en wat ben je dapper en goed bezig :) Ik probeer het tegenwoordig bewust uit te spreken als ik even alleen wil zijn/ruimte voor mezelf nodig heb. Het uitspreken helpt me actie te ondernemen en ik merk dat mensen er vaak heel relaxed en begripvol op reageren. Geniet van deze zonnige zaterdag! Liefs

 2. Wat een fijn artikel met goede tips. Op een of andere manier werd ik ook rustig door jouw artikel. Gewoon door de manier waarop je het schrijft. Ik doe een keer in de zoveel tijd een baddersessie. Masker op en weken in bad met een goed boek. Zo kom ik tot rust na een drukke week.

 3. Wat een fijn artikel. Die laatste twee alinea’s moest ik echt even lezen. Want inderdaad, ontspanning zorgt voor ruimte. Ik vind het makkelijk om mezelf voorbij te rennen, zoals veel van ons denk ik. Het is belangrijk dat ik regelmatig de tijd neem om even stil te staan en de ontspannen. Dan kan ik de inspanning veel beter aan. Thanks voor de reminder, Merel!

 4. Goeie tips! In een lege bioscoopzaal zitten is idd heel relaxed, weet ik sinds gisteren ^^ Mijn broertje en ik gingen ’s middags naar de film en konden rustig even fluisteren hoe we dachten dat de film zich zou ontvouwen. Superchill! :-)

 5. Goed bezig :) Ik heb wel een vraag: als je in een hotel ontbijt, hoe weet je dan of het brood vegan is? Vraag je dat tevoren of ter plekke? Vaak zit er toch melk in broodjes.

 6. Wat een ontzettend fijn artikel! Heb gelijk zin om een relaxte dag te plannen:)

  ps fijn dat je iemand hebt gevonden waar je s avonds lekker dicht tegenaan kan kruipen <3

 7. Goeie tips, en fijn te lezen dat je je goed voelt bij je nieuwe ritme en privé/werkbalans!

  Wij hebben sinds kort ook een schoonmaakster, en hoewel het inderdaad nog steeds wat decadent voelt, geeft het ook echt wel veel tijd en ruimte om dingen te doen die ik wél leuk vind.

  Ook mijn boodschappen laten klaarzetten maakt een wereld van verschil! Niet meer op zaterdag de grootse drukte trotseren om dan een uur aan de kassa te staan wachten, maar gewoon na het werk de boodschappen oppikken en klaar…

 8. Jeetje, wat heb ik dat nodig!
  Als je het zo schrijft lijkt het allemaal best wel makkelijk, maar waarom lukt het me dan toch niet!?! Soms heb ik zelfs het gevoel dat ik te veel tijd voor mezelf neem… Want dan ben ik weer op de bank beland en hang ik weer voor de tv., terwijl er niks zinnigs op is!?! En dat terwijl ik lezen bijvoorbeeld veel leuker vind, maar er eigenlijk ook nog vanalles moet gebeuren (zoals bijvoorbeeld de vaat of de was opvouwen).
  Net als jij zit ik ook niet meer vastzit aan de maandag-tot-vrijdag-9-tot-5 structuur! Want wij hebben een camping, waar ik de keuken en het restaurant “run”… Dus weekenden zitten er voor mij eigenlijk nooit in en kan alles heel erg wisselend zijn/verlopen…
  Na dat bank hangen kan ik er dan zo verschrikkelijk van balen, dat ik niks nuttigs/zinnigs gedaan heb… En dan ga ik weer van dat “balen” balen, waardoor het me dus eigenlijk ook niet gelukt is om m’n rust te pakken!?!
  Wat ik wel heel erg merk, is dat m’n hoofd inderdaad tot rust is als het huis gewoon heerlijk opgeruimd is! Maar dat houd ik nooit lang vol…
  Jeetje, een heel verhaal… Sorry, ik moest het gewoon even kwijt!
  Bedankt voor je mooie duidelijke stuk hierover! Ik blijf het gewoon proberen…

 9. Leuk artikel! Ik ben hier ook wel mee bezig, omdat ik het mezelf veel te druk maak. Het zijn vaak wel allemaal leuke dingen, maat daar leg ik mezelf dan weer allerlei doelen bij op waardoor het toch stress wordt. I’m working on it ;)
  Een schoonmaker lijkt me ook een goed idee voor als we allebei werken. Ik denk niet dat het veel tijd bespaart want nu doe ik dingen als de ramen of koelkast helemaal niet als het me niet lukt, maar wel dat het rust in t hoofd geeft dat het gedaan is.

 10. Wel, dat minivakantietje boekte ik een paar weken geleden ook! 3 Dagen naar Rotterdam op mijn eentje! Ik vond het heerlijk ( en was stiekem een beetje benieuwd of ik je tegen het lijf zou lopen. Zou ik wel tof gevonden hebben. )

 11. Ik ging laatst op een maandagmiddag naar Cinerama en had voor het eerst inderdaad een lege bioscoop. Het was heeeerlijk, doe mij dat altijd maar haha.

 12. Yoga is iets wat ik echt voor mezelf doe. Ik vond het altijd heel lastig in te plannen, omdat het met een kindje best schipperen is om iets voor jezelf te doen. Maar nu staan er gewoon momenten geblockt en dan ben ik er dus niet.
  Verder probeer ik op de dagen dat ik thuis ben de 3 urige middagslaapjes van mijn zoontje te benutten met dingen voor mezelf. Een maskertje, nagels lakken, boekje lezen etc. Dat zijn toch maar 3 uur achter elkaar! Zo’n luxe!
  En soms ga ik een nachtje bij een vriendin logeren, even weg en lekker samen buiten de deur ontbijten :-).

 13. Fijne en leerrijke blog! Het is inderdaad heel belangrijk om bewust me-time te plannen. Ik denk dat het voor mensen die van hun blog leven moeilijker is omdat je ook gelinkt bent aan allerhande sociale media en onbewust ook aan het werk.

  Wat is een poetsvrouw duur in Nederland! In België betaal je 6 of 7 euro per uur, dacht ik. Of maak ik nu een rekenfout?

  1. Het minimumloon in Nederland is al meer dan dat (een euro of 8 dacht ik). En je betaalt ook een fee aan het bedrijf neem ik aan. Misschien is het minimumloon in België ook lager?

 14. Wat goed dat het je is gelukt om tijd voor jezelf vrij te maken! Een schoonmaakster staat al jaren op mijn wishlist, maar het is er nooit van gekomen. Ik denk steeds ik kan het zelf ook wel. Dat is natuurlijk ook zo, maar het is ook wel lekker om een schoon huis te hebben en tijd over te houden. Ik zal er toch nog eens over nadenken. Goed om te weten dat Helping een betrouwbare service is!

 15. Ik merk soms dat ik gewend ben om altijd in goedkope opties te denken (misschien omdat ik 7 jaar gestudeerd heb en altijd op de centjes moest letten?) waardoor een schoonmaker niet eens bij me op zou komen. Maar als ik dit zo lees klinkt het eigenlijk heel logisch. Ik werk al 55 uur in de week, waarom dan ook nog mijn vrije tijd werk doen wat ik makkelijk kan uitbesteden? Hetzelfde geldt voor het kopen van een auto: kost veel geld maar gaat me zo ontzettend veel tijd opleveren, die ik dan weer nuttig kan besteden aan andere dingen.

  1. Precies :) Ik heb daar ook aan moeten wennen. Maar echt, het werkt als een trein als je op een gegeven moment meer prioriteiten gaat stellen, ook op het gebied van financiën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *