Hoe leer je (makkelijker) nieuwe mensen kennen – deel 2

nieuwemensen1

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over hoe leuk het is om nieuwe mensen te leren kennen. Herinner je het je nog? Er kwamen ontzettend veel leuke reacties op dit artikel. Ook kwamen er een aantal verdrietige reacties binnen, van mensen die het moeilijk vinden om contacten te leggen en door dit artikel hier weer eens mee werden geconfronteerd. Het is uiteraard nooit mijn bedoeling geweest om mensen te kwetsen of op negatieve manier te confronteren met dit onderwerp – ik schreef het artikel vanuit mijn eigen enthousiasme. Nieuwe mensen leren kennen is namelijk écht heel erg leuk en de moeite waard. Ik weet dat het niet altijd even makkelijk is en ik weet ook dat de één hier wat makkelijker mee omgaat dan de ander, maar dat het kán, dat weet ik gewoon zeker. Vandaag schrijf ik daarom ‘Hoe leer je (makkelijker) nieuwe mensen kennen deel 2,’ omdat ik je graag wat tips wil geven.

Ik heb goed gekeken naar de reacties onder het artikel en er waren een paar dingen die me opvielen. Er zijn namelijk best wel wat struikelblokken die je tegen kunt komen, dat snap ik heel goed. Een paar van die dingen zijn:

– ik ben verlegen en ik maak niet gemakkelijk contact
– ik ben in het verleden gekwetst en vind het nu moeilijk om mensen te vertrouwen
– er is in mijn buurt niks leuks te doen (a.k.a. “al het leuke is in de Randstad en daar woon ik niet)
– ik weet niet hoe ik events of activiteiten moet vinden die bij mij passen

Allemaal heel begrijpelijke punten. Ik ga ze één voor langs en hoop je een beetje op gang te  helpen. Misschien zeg je na dit artikel wel: “Merel, ik heb hier helemaal niks aan gehad,” maar dan weet je in ieder geval dat ik het goed bedoelde.

“Ik ben te verlegen en maak niet gemakkelijk contact”

Ik ben van mezelf best wel een outgoing persoon. Ik praat vrij gemakkelijk met vreemden en ben niet heel snel bang om mijn mond open te doen. Toch ben ik ook wel eens zenuwachtig wanneer ik op een nieuwe plek, met nieuwe mensen ben. Als ik samen ben met iemand anders, dan duw ik graag diegene vooruit om het woord eerst even te doen. Pas wanneer ik merk dat het een beetje gezellig begint te worden, dan kom ik los. Op events voor bloggers kijk ik graag even de kat uit de boom en wanneer ik in mijn eentje naar een feestje, event of workshop ga, voel ook ik me ongemakkelijk.

Zo was ik afgelopen zaterdag in mijn eentje naar een festival (Welcome To The Village,) en het duurde een paar uur voordat een vriendin er ook was. Daar liep ik dan in mijn eentje en mijn god, wat voelde ik me ongemakkelijk in het begin. Totdat ik om me heen keek en zag dat er veel meer mensen alleen waren. Door vriendelijk naar die mensen te glimlachen, of naast ze te gaan zitten, kwam ik in gesprek. Daar had ik best wel even wat moed voor nodig, maar het werkte. Op een gegeven moment raakte ik aan de praat met een paar leuke meiden die bij een caravan zaten en ik besloot er gewoon even bij te gaan zitten. We kletsten gezellig. Niemand vond het raar of ongemakkelijk. Ook kwamen er een paar lezers gedag tegen me zeggen en dat vond ik waanzinnig leuk. (dat vinden we altijd ongelooflijk leuk, dus blijf dat vooral doen!) Eén meisje kwam naar me toe en was duidelijk een beetje verlegen om mij aan te spreken. Ik hoop dat ik haar heb gerust gesteld, want we hebben heel gezellig zitten kletsen. Het voelde zo goed om dit gewoon te doen. Echt als een overwinning. Ik denk dat iedereen het in het begin wel eng vind om in z’n eentje naar iets toe te gaan (en een festival is dan ook wel een groot event, dat hoeft nou ook weer niet,) en ik dus ook. Maar I survived en ik heb het nog gezellig gehad ook!

Afgelopen weekend kwam ik er weer eens te meer achter dat het heel belangrijk is om een open houding te hebben. Glimlachen naar mensen, complimenten geven, open staan voor een praatje – het helpt écht. En ik weet dat het voor sommige mensen heel moeilijk is, omdat je van binnen misschien duizend doden sterft, maar echt, probeer het. Het is het zo waard! Oefen het desnoods thuis, voor de spiegel. Bedenk wat je tegen iemand zou kunnen zeggen. Bedenk wat je tegen iemand zou kunnen zeggen als iemand jou een compliment geeft. Bedenk wat je zou kunnen zeggen als iemand je iets vraagt of je misschien zelfs uitnodigt voor iets. Door een beetje voorbereid te zijn op dit soort situaties neem je voor jezelf misschien een beetje angst weg. Ik heb mezelf bijvoorbeeld aangeleerd om, wanneer iemand mij een compliment geeft, hier relaxed op te reageren. Ik neem het compliment sowieso altijd aan (niks frustrerender dan iemand een compliment geven en dat de ander hem dan niet accepteert. Sta je dan.) en zorg dat ik daarna nog even een praatje maak. Dit kan over uiterlijkheden gaan, maar ook over andere zaken. Wanneer iemand naar mij toekomt en zegt: “Ik lees je blog, ik vind hem leuk!” Zeg ik: “Wat lief dat je dat zegt. Wat leuk dat je mijn blog leest! Ben je zelf ook bezig met groene dingen?” Dat is vaak het begin van een leuk gesprekje. En nee, niet iedereen heeft een blog, dat weet ik. Maar toch ben ik er heilig van overtuigd dat als je positiviteit uitstraalt, je dat ook terug krijgt – maakt niet uit over welk onderwerp jullie het dan gaan hebben.

“Ik ben in het verleden gekwetst en vind het nu moeilijk om mensen te vertrouwen.”

wttv11

Dit is een lastige. Ik denk dat iedereen dit wel eens heeft gemaakt of het op z’n minst herkent. In mijn werk als docent en mentor ben ik deze kwestie ook heel veel tegengekomen. Soms heb ik huilende studenten aan tafel gehad die het zo moeilijk vonden om nieuwe contacten te leggen in de klas en dat ging me enorm aan het hart. De reden was echter vaak snel te achterhalen. De meeste mensen lopen namelijk te hard van stapel. Soms verwachten we teveel. Wanneer je in je eentje naar een festival gaat, zoals ik deed, moet je niet verwachten dat je die dag je soulmate, je grote liefde of je nieuwe beste vriendin tegenkomt. Let op: dit kán wel gebeuren! Dat het kan gebeuren, is een spannend iets. Maar het hoeft niet. Vaak verwachten we meteen vrienden te moeten worden met mensen die we nooit eerder hebben ontmoet. Maar het opbouwen van een vriendschap (of een relatie,) kost tijd. Soms zelfs heel veel tijd.

Wanneer je nieuw komt in een klas straks na de zomer, op je nieuwe werk begint of in een nieuwe stad komt wonen, is het misschien verstandig om niet meteen te  verwachten dat de eerste de beste collega, klasgenoot of buurvrouw je BFF wordt. Volgens mij is het veel verstandiger om te denken: “Het zou leuk zijn als ik nieuwe contacten opdoe en als daar verder iets uit voortvloeit, dan is dat mooi meegenomen. Maar het hoeft niet.” Soms moet je het echt klein houden. Toen ik alleen op het festival was dacht ik voornamelijk: het zou leuk zijn als ik eventjes kan kletsen met iemand, voordat mijn vriendin er over een paar uur is. Dat leek me een haalbaar iets en dat was ook zo. Ik heb met niemand telefoonnummers uitgewisseld, ik heb er geen nieuwe Facebookvrienden bij en ik ga niemands verjaardag. Maar ik heb wél een leuke dag gehad en dat is een succes op zich.

Het is net als met het zoeken naar een nieuwe liefde: hoe desperater jij er in staat, hoe moeilijker je het jezelf maakt. Je zult altijd zien dat je grote liefde al lang in je kringen verkeert of dat je hem of haar op een dag tegenkomt bij de biologische supermarkt. (knipoog. Ik weet hoe cliché dit klinkt.) Misschien raak je wel bevriend met mensen die al lang bij je in de buurt wonen, maar die je gewoon een keer in een andere context moet ontmoeten. Of misschien blijkt die collega, die tien of twintig jaar ouder is dan jij, eigenlijk een ontzettend leuk mens met wie je best wel eens wat kunt afspreken na werktijd. Wie weet zie je je buurjongen op een dag bij het plaatselijke koffietentje met zijn laptop zitten en heb je de moed om te vragen of je bij hem aan tafel mag komen zitten. Zo leer je de mensen in je directe omgeving toch weer anders kennen.

Nogmaals: ik snap heel goed dat je gekwetst kunt zijn door ervaringen uit het verleden. Maar het verleden hoéft zich niet te herhalen. Geen mens is hetzelfde. Een stukgelopen vriendschap hoeft niks te zeggen over de vriendschappen die je in de toekomst nog gaat opbouwen. Waarschijnlijk heb je, hoe pijnlijk ook, veel geleerd van de vervelende ervaringen uit het verleden. En jij bent als mens ook weer gegroeid. Het zou opnieuw kunnen gebeuren, maar het hoéft niet. En het geen nieuwe kans geven is eigenlijk dan heel erg zonde – stel dat je iets geweldigs misloopt?

“Er is in mijn buurt niks leuks te doen.”

GroeneLunchArq18-1024x682

Een veel gelezen reactie, in general, op ons blog is: “in Amsterdam is zoooooveel leuks te doen, bij mij in de buurt is dat niet.” Soms voelen we ons hier schuldig over, maar goed, aan de andere kant: wij wonen hier nu eenmaal en dus schrijven we over wat hier te doen is. Niet om iemand te stangen of er lekker in te wrijven wat hier allemaal is, maar omdat we graag leuke dingen delen. Daarbij komt dat we er alle vertrouwen in hebben dat al die leuke initiatieven die hier zo leven momenteel, ook naar de rest van het land (en België!) verspreid zullen worden. Goed, los hiervan, ja, het is waar, er is een hoop te doen hier in Amsterdam. Maar, pas op, ook in de rest van het land is er een hoop leuks te ontdekken. Óf… te organiseren! Al die initiatieven, die zijn ooit ook door iemand opgepakt. Die zijn er niet vanzelf gekomen, daar hebben mensen zich voor ingezet.

Nu wil ik niet zeggen dat iedereen zijn eigen evenementen moet gaan organiseren hoor, misschien heb je daar helemaal geen tijd voor of zin in. Je zou dus gewoon eens uit kunnen zoeken wat er wél bij jou in de buurt te vinden is. Hiervoor verwijs ik je graag naar Eventplaats.nl. Deze website is opgezet voor mensen die op zoek zijn naar mogelijkheden om leuke dingen te doen, nieuwe dingen te leren én om nieuwe mensen te leren kennen.

Eventplaats biedt activiteiten, workshops en events in heel Nederland. Jep, van Friesland tot Maastricht en alle gebieden daar tussenin. De activiteiten die worden aangeboden zijn enorm uiteenlopend – grote kans dat er iets tussen zit dat jouw interesse heeft. Wat denk je bijvoorbeeld van:

– een cursus mindfulness
– een picknick in een park
– een workshops salsadansen
– een lezing over gezonde voeding
– een ‘bootcamp’ Spaans (binnen enkele uren de basics leren)
– een bioscoopavond
– een workshop fotografie

En er is nog veel meer. Check het eventoverzicht maar eens. Actief, wat minder actief, leerzaam of wat minder leerzaam – het zijn hoe dan ook allemaal gelegenheden om jezelf te ontwikkelen en om anderen te leren kennen.

Hoe werkt Eventplaats? Voor een vast bedrag per jaar krijg je toegang tot een breed scala aan events en activiteiten. Hierbij is 60% van de activiteiten opgezet door de leden van Eventplaats en 40% door Eventplaats zelf. Iedereen is welkom om zich in te schrijven, het maakt dus ook absoluut niet uit hoe oud je bent.

Het streven van Eventplaats is om in 2016 een totaal van 10.000 events (WOW, maak je agenda maar vast leeg ;)) te gaan aanbieden. Op dit moment staan er nog geen 10.000 events online, maar het begin is gemaakt – nu Eventplaats online is, kan het gaan groeien. Misschien wil je de Eventplaats website eens uitpluizen voor alle mogelijkheden en de nodige informatie. Ook kun je je via de website direct aanmelden, zodat je kunt gaan deelnemen aan de activiteiten die overal in het land al worden aangeboden!

“Ik weet niet hoe ik events moet vinden die bij mij passen.”

Ik hoop dat je iets aan mijn bovenstaande tip zult hebben. Daarnaast zou ik je willen aanraden om overal waar je komt je ogen en oren open te houden: worden er leuke dingen georganiseerd? Komen hier mensen die wel eens bij me zouden kunnen passen? Terwijl ik dit schrijf zit ik bij een plaatselijke koffietent en aan de muur hangen allemaal flyers en postertjes met aankondigingen van events en lezingen. Als ik naar al deze dingen zou moeten gaan, zit mijn agenda binnen een week vol, dus dat hoeft nou ook weer niet. Maar ik zou wel één of twee dingen uit kunnen kiezen en het gewoon een kans kunnen geven.

Ik ben ervan overtuigd dat er overal toffe dingen te doen en te leren zijn. Cursussen, eenmalige workshops, lezingen – de wereld is er vol mee. Soms moet je wat langer zoeken of lid worden van een aantal groepen, bijvoorbeeld op Facebook, maar dan weet ik zeker dat je iets vindt dat bij je past. (en als je geen zin hebt in dat zoeken, dan is Eventplaats dus een ideale oplossing!)

Tot zover mijn tips en ‘peptalk.’ Misschien heb je er iets aan, misschien ook niet. En nogmaals: ik heb nooit de indruk willen wekken dat het allemaal maar zo makkelijk is en dat het bij mij zo easy peasy gaat – dat is namelijk niet zo. We hebben allemaal iets te leren op dit gebied, denk je ook niet? Ik hoop dat je er iets aan hebt! 

PS: stom toevallig komt, terwijl ik dit schrijf, het nummer “Pleasure to meet you” van Oliver Koletzki & Fran voorbij op mijn playlist. “It’s a pleasure to meet you, I’d like to be your friend.”

– Dit artikel is geschreven in samenwerking met Eventplaats –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

40 gedachten over “Hoe leer je (makkelijker) nieuwe mensen kennen – deel 2

 1. Goed en behulpzaam artikel! Vind het zelf ook lastig om nieuwe mensen te leren kennen. Ben er op dit moment niet zo actief mee bezig omdat ik druk genoeg ben, maar dan nog is het leuk om open te staan voor onverwachte praatjes. Dat vind ik lastig maar ga ik wel meer proberen!
  Klein detail: heb even op die site van Evenplaats gekeken. Maar er staan nog maar weinig activiteiten op en ze zijn praktisch allemaal in Noord-Holland. Dat ondergraaft dus een beetje punt van activiteiten door heel Nederland. Is het misschien nog een hele nieuwe site? Verder niet lullig bedoeld hoor, maar misschien had dat iets duidelijker naar voren mogen komen in je artikel. Dit is nl niet zo behulpzaam voor een verlegen iemand uit een ander deel van Nederland ;)

 2. Hoi Maaike,

  Terecht punt. Maar vanaf morgen staan er 250+ activiteiten op. En in de komende weken verwachten we er 1500 meer.
  Als je vragen hebt, dan helpen we je graag!

 3. Ik heb in het buitenland gewerkt en alleen door azie gereisd. In het begin is het super onwennig om alleen ergens naartoe te gaan maar mijn gedachte was ik ga en drink een kop koffie of iets en als ik hét dan nog niet leuk/saai vind/eenzaam vind dan ga ik weer naar huis. Ervaring leert dat ik eigenlijk nooit meteen naar huis ben gegaan en het altijd leuker was dan verwacht! Dus gewoon doen is het niks kun je weer weggaan. Je kunt evt ook een boek of tijdschrift meenemen. Dat dacht ik in azie ook maar dat boek is de eerste 3 wk niet opengeweest :)

  1. Wat leuk om te lezen! En ik herken het! Ben nu 3 keer op vakantie geweest in mijn eentje en heb dezelfde ervaring. Van lezen komt weinig terecht, haha!

  1. Absoluut! Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben met wie je tegenkomt, want sommige mensen zijn niet zo gevoelig voor een glimlach ;) Maar het helpt in ieder geval.

  1. haha, nou bedankt! (ik vind het zelf wel meevallen hoor ;))

 4. Er is ook een website speciaal om nieuwe mensen te leren kennen. Die hebben ook veel activiteiten, volgens mij door het hele land. De site heet nieuwemensenlerenkennen. Misschien hebben jullie er wat aan.

  1. Klopt! Ik ben lid en het is erg leuk. Je kunt deelnemen aan activiteiten van anderen, maar nog veel leuker: zelf dingen organiseren! Ik heb al een paar vrijdagmiddagborrels en andere activiteiten georganiseerd en daar kwamen zo’n 60 mensen op af. Zo kun je ook bv als activiteit een restaurant waar je graag eens zou eten reserveren voor 6 mensen en deze activiteit er op plaatsen (evt Ladies only) en dan gezellig kletsen met nieuwe meiden. Ook dingen specifiek in jouw interessegebied bv wandelen, museumbezoek of creatieve dingen zijn goed om te organiseren. Er komen namelijk gelijkgestemden op af! :D

 5. Wat een mooi artikel zeg! Erg uitgebreid en handig voor mensen die er moeite mee hebben. En ik denk dat iedereen het inderdaad lastig vind om ergens alleen naar toe te gaan.

 6. Mooi artikel. Ik herken mezelf wel heel erg in het eerste stukje. Ik ben heel lang heel onzeker geweest en heel erg alleen omdat ik een gevoel had dat mensen toch niet op mij zaten te wachten. Ik was heel erg bang dat ik saai was of niet interessant genoeg.
  Maar door toch over dat gevoel heen te stappen en dingen te ondernemen heb ik veel leuke mensen ontmoet. Ik ga nu vaak alleen naar evenementen en soms ontmoet ik mensen, soms kom ik mensen tegen die ik al ken en soms ontmoet ik helemaal niemand. Ik heb nu geen verwachtingen of angsten meer, ik ga gewoon naar dingen toe die me leuk lijken en ik zie wel. Ik denk dat het belangrijk is om niet voor anderen mensen te gaan denken. Als ik op een festival ben en iemand maakt een praatje met me dan sta ik daar ook voor open, dus waarom zouden andere mensen dat niet naar mij toe zijn?

 7. Fijn artikeltje alweer! Ik ben net verhuisd naar een nieuwe stad waar ik heel weinig mensen ken. Ik heb zeker wat aan jullie tips! Eens kijken of er in België ook zo’n event-website bestaat.

 8. Via Facebook is het heel makkelijk om groepen te vinden die bij je hobby passen. En vaak worden daar ook activiteiten georganiseerd waar je aan deel kan nemen. Of anders kan je er zelf een organiseren. Klinkt eng, maar als je af en toe in de groep reageert dan leer je de mensen al een beetje kennen en soms ontstaan er dan ook chatgesprekken. Dan is het niet zo eng meer!

 9. Ik vond het ook altijd erg moeilijk, nu wel wat makkelijker maar doordat ik thuis zit is het nu alsnog moeilijk. Online is vaak de enige optie, maar het blijft ‘online’. Je wordt vaak gekwetst maar ook heb ik er hele mooie vriendschappen aan overgehouden. Online iemand aanspreken of leren kennen is ook een stuk makkelijk, en maakt het ook weer makkelijker om elkaar daarna in het echt te ontmoeten. Zoals al werd gezegd is facebook erg makkelijk om groepen te vinden waar je interesse in hebt en je leert dan wel gelijk mensen kennen met dezelfde interesses.

 10. mooi artikel!
  Ik gebruik zelf graa de website meetups, ze hebben daar ook bijvoorbeeld een meetup groep voor Vegas in omgeving Rotterdam! Af en toe gezellig eten met anderen op een nieuwe plek!
  Werkt ook super goed internationaal! Ik zit nu tijdelijk in Seattle en heb gelijk wat evenementen om heen te gaan om wat praatjes met mensen te maken. Ik denk dat dat wel het beste uitgangspunt en advies is; gewoon een small talk maken met iemand! Dan komt de rest vanzelf als het klikt!

  1. Wat cool dat je zelfs in Seattle op die manier nieuwe mensen leert kennen!

 11. Ik dacht, ik zoek voor de lol eens op die site, maar voor Drenthe, laat staan Emmen, is er dus echt helemaal niks te doen… Leek me wel handig aangezien ik hier nog niet veel mensen ken.

  1. Zoals in de reacties hieronder ook werd aangegeven (en in het artikel,) wordt de site momenteel aangevuld en zullen er in 2016 10.000 events op staan…

 12. Voor de mensen die in ZWOLLE wonen: kom eens langs bij de GroenteFabriek. Dit is een stadstuin die ik vorig jaar met een vriendin heb opgezet. We tuinieren samen en dat is heeeeel gezellig. We zitten op een braakliggend terrein in de stad en de tuin.. heel stoer en rafelig. Het is ook een supergoede plek om nieuwe mensen te leren kennen.

  We willen volgend jaar heel graag meer events op ons terrein… Dus als mee wil doen.. of je wilt zelf een event ontwikkelen op het terrein… neem contact op!

  http://www.facebook.com/GroenteFabriek
  http://www.groentefabriek.com

 13. Leuk artikel! Er zijn ook cursussen en workshops via de volksuniversiteiten. Die zitten ook door het hele land en er is enorm veel variatie in het aanbod. Taalcursussen, creatieve workshops, innerlijke groei etc http://www.volksuniversiteit.nl/

  1. Mijn ervaring is dat je via zulke cursussen snel in contact komt met mensen/mensen ontmoet.

 14. Dit was heel leuk om te lezen (een ook de eerste, wat ik nog niet had gelezen). Ik ben weer geïnspireerd om op zoek te gaan naar evenementen en activiteiten (er moet toch iets in Zeeland zijn?!).
  Ik kom uit de VS en woon hier nu bijna 3 jaar, en ik moet zeggen dat het echt best wel lastig is om interessante mensen tegen te komen die ook geïnteresseerd zijn in nieuwe vrienden maken. Ik heb het idee dat veel mensen in best vast in hun vriendenkringen zitten.
  Maar goed, ik ga het toch proberen :D

 15. Leuk artikel, leuke tips.
  Eventplaats is zeker een goede raad! Super interessant site met veel mogelijkheid.

 16. Deze post is echt perfect getimed! Toeval? Ik zat net dingen te zoeken om naar toe te gaan/ nieuwe mensen te leren kennen, dus ik dacht: ik kijk eens bij de groene meisjes, die weten zoveel leuks te vinden altijd!
  Het is wel een beetje deprimerend om op eventplaats te kijken, dan weet je weer dat je toch best wel in een boerengat woont. Maar ach, we hebben een auto! Dankjewel voor dit artikel nog, had ik even nodig :)
  Xxx Willemijn

  1. hihi, ja soms moet je wel eventjes op pad om iets leuks te ontdekken. Ik zelf ga ook wel eens naar Utrecht, Haarlem of Rotterdam, terwijl er toch in A’dam wel veel te doen is. Ik vind het ook juist leuk om naar andere steden te gaan. Dan combineer ik het gewoon met een bezoekje aan een hotspot! :)

 17. Wat een goed artikel. Ik weet zeker dat er veel mensen zijn die hier wat aan hebben, kan nooit kwaad om dit soort zaken ook bespreekbaar te maken.

  1. Thanks! Ik vind het ook leuk om dit soort artikelen te schrijven, dus dat zal ik blijven doen :)

   1. Niks voor jullie om een platform te beginnen? :) Ik wil wel helpen ;)

    1. Als we daar eens tijd voor hadden.. ;) We hebben ‘helaas’ nog 10.000 andere ideeën en veeeeeel te weinig tijd.

 18. Wat een lief artikel! Echt knap hoe je je zo probeert in te leven in de lezers en zo’n bemoedigend stuk schrijft. Klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar ik bedoel het juist als compliment ;-)

  Ik was vroeger écht zo verlegen! En toen werd ik journalist en toen moest ik wel op mensen afstappen en ontdekte ik dat het helemaal niet erg is als je van tevoren maar bedenkt wat je gaat zeggen. En vooral veel vragen; mensen vinden het altijd leuk als iemand interesse heeft.

 19. Meetup.com is ook een leuk platform voor mensen die iets willen doen met een bepaalde interesse

 20. Ik ben ook lid van nieuwemensenlerenkennen.nl Er is sinds kort ook een app onder de naam NMLK Mij bevalt het erg goed. Ik doe er verschillende events waardoor ik mensen leer kennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *