Hoe maak je een smoothiebowl? (met 3 receptjes)

Hoe maak je een smoothie bowl? Lees onze tips en 3 heerlijke recepten met fruit. Ideaal als ontbijt, gezond en heerlijk fris.
Hoe maak je een smoothie bowl? Lees onze tips en 3 heerlijke recepten met fruit. Ideaal als ontbijt, gezond en heerlijk fris.
Hoe maak je een smoothie bowl? Lees onze tips en 3 heerlijke recepten met fruit. Ideaal als ontbijt, gezond en heerlijk fris.
unnamed

Op Twitter deed ik een oproepje: wie is er hier goed met smoothiebowls? Binnen een minuut had ik een aanmelding – via via weliswaar – met ‘dan moet je echt bij Shifra zijn!’ Oké, daar vertrouw ik dan op hè? Shifra, van het toffe blog acupoflife.nl, is índerdaad heel goed met smoothiebowls. En met foto’s maken. Ze mag vaker een gastblog voor me schrijven! ;) Ik laat Shifra gauw aan het woord. Ze vertelt je hoe je een goede smoothiebowl maakt en deelt drie makkelijke receptjes met je. Veel leesplezier!

Het eerste waar ik ‘s ochtends (en soms ‘s avonds al in bed,) aan denk is het ontbijt. Ik fantaseer over pannenkoeken en wafels, terwijl het eigelijk altijd blijft bij mijn yoghurt-muesli-schaaltje. Tótdat – je voelt hem al aankomen- ik de smoothiebowls ontdekte! Ik houd helemaal niet van drinkontbijtjes, maar dit is een smoothie in een kom. Oftewel, je eet deze smoothie alsof je ijs eet. Het enige wat je nodig hebt om je ontbijt in een sundae-ijsje te veranderen, is een krachtige blender, fruit en lekkere toppings

unnamed-2

Ik deel hieronder 3 receptjes. Welke topping je kiest is natuurlijk helemaal up to you. Noten, fruit, muesli, cruesli, honing (of agave, voor de vegans onder ons,) kaneel enz. Ik denk er niet te veel over na en gebruik gewoon wat ik in huis heb. Eigenlijk is elke topping lekker.

Een deel van de ingrediënten is bevroren. Als je blender niet sterk genoeg is, probeer dan als laatste de bevroren ingrediënten mee te mixen. Of houd het bij onbevroren fruit en koel de smoothie nog even in de koelkast. Met bevroren fruit wordt de smoothiebowl wel iets meer ‘ijsachtig.’

Chocoholic smoothiebowl

unnamed-3

150 ml amandelmelk
1 el pindakaas
3 el cacao poeder
4 dadels
1 bevroren banaan
+ toppings

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een gladde smoothie. Giet in een schaaltje en voeg je favoriete toppings toe!

Tropische twister

unnamed-4

1/2 passievrucht
100 g bevroren ananas
100 g bevroren mango
150 ml sojayoghurt
1 tl kaneel
+ toppings

Pureer alle ingrediënten in een blender fijn. Giet in een schaaltje en schenk als laatste nog een beetje sojayoghurt er doorheen om swirls te creëren.

Berry much smoothiebowl

Foto-5-Smoothiebowl-recepten-door-A-Cup-of-Life

150 g bevroren frambozen (of bosvruchtenmix)
1 banaan
125 ml sojayoghurt
1 el pindakaas

Mix alle ingrediënten door elkaar in een blender. Schenk in een schaaltje. Doe de topping erop en druppel er nog wat sojayoghurt overheen.

Mochten deze recepten niet helemaal je ding zijn, ga dan zeker lekker experimenten. Er zijn geen echte regels, maar ik houd deze hoeveelheden vaak aan: 100-150 gram bevroren fruit + 1 banaan +  125 ml vloeistof (elk soort melk, yoghurt, (kokosnoot)water enz.) + 1 el zoetstof (pindakaas, zoetstof, suiker, dadels enz.), 1-2 el noten, granola, cruesli enz. Je kunt eventueel ook 100 gram groente toevoegen.

Vooral nu, met dat lekkere weer,  is dit het ideale ontbijt of lunch. Het is gezond, het vult een smoothiebowl is zó lekker fris! Daarbij komt, heel belangrijk tegenwoordig, deze ontbijtjes zijn heel Instagramwaardig! ;-) Ik vond het heel leuk een keer voor jullie te mogen schrijven. (Thanks Merel!) Mocht je nog vragen hebben, laat ze achter in de comments. Merel en ik zullen ze vandaag beide checken.  x Shifra. 
Check Shifra’s blog / Instagram / Facebook
Deze blogpost bevat affiliatelinks.
Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

48 gedachten over “Hoe maak je een smoothiebowl? (met 3 receptjes)

 1. Ik heb nog nooit zo’n smoothie bowl gemaakt maar dit ziet er echt geweldig uit! Als straks mijn nieuwe keuken klaar is denk ik dat ik dit ook ga proberen!

 2. Dit is echt een TOP blog. Ontbijtjes én input van Shifra – hooooi :) – én zoooo veel inspiratie! Ik ga deze receptjes even opslaan en zeer (!) binnenkort hier eens mee aan de slag. Wat een feest! <3

 3. Ik ken Shifra niet, maar ik zie op haar Instagram dat ze tweedehands shopt in Bruchem. Leuk! Ik kom uit Zaltbommel en woon nu in Zwolle. Maar ik ga zeer regelmatig met mijn moeder alle rommelmarkten en kringloopwinkels langs in Zaltbommel en omgeving. En dus ook Bruchem. Leuk om te zien dat de wereld klein is. :)
  En wat betreft de smoothiebowl: die kende ik nog niet, maar ga ik zeker proberen nu het warmer is!

  1. Hi Kristel, wat leuk en toevallig dat je uit Zaltbommel komt!! Ben je toevallig dit jaar ook naar de rommelmarkt in Bruchem geweest? :-) Liefs! Shifra

 4. Wat ziet dit er heerlijk uit! Vooral die laatste wil ik heeel graag binnenkort uitproberen. Als je de fruit vervangt voor groente he, hoe combineer je het dan zodat het een “ontbijtje” blijft? En gebruik je dan bevroren groente of gewoon vers/rauw? Ik ben heel benieuwd!

  Trouwens merel, onderaan dit artikel staat (bij mij) een Ad voor cela vita met de titel “tacofriet met gehakt”. Ik weet niet of je daf wist en of dat helemaal de bedoeling is, maar ik geef het even door ;)

  1. Goede, ik ga het doorgeven aan mijn mediabureau en vragen of ze de ad verwijderen. Thanks!

   En wat betreft de groente: ik vind de combinatie bevroren banaan met bladspinazie altijd een goede :)

   1. Hi Dara! Ik vervang het fruit niet voor groente, maar ik combineer het met elkaar. Je kunt evt wat minder fruit gebruiken. Alleen groente kun je ook doen hoor, maar dan ben je wel een echte diehard! :) Het wordt dan ook sneller een smoothie, in plaats van een smoothiebowl (die echt dikker is).
    Koop bladspinazie (ongeveer 2 grote handen) en zorg ervoor dat je fruit zoveel mogelijk bevroren is. Bevroren fruit is echt de key tot een dikke pap. Meng er -zoals Merel al zegt- een banaan of avocado en/of pindakaas doorheen. Daar wordt het lekker dik en smeuïg van. Banaan is géweldig met spinazie want het maskeert de spinaziesmaak heel goed. En als je een mooie kleur groen wilt, gooi er wat aardbeien doorheen.. ;-) Dan nog wat sojayoghurt (of melk) om het extra romig te maken.

    (Dus als voorbeeld:. 2 grote handen bladspinazie, 100 g bevroren fruit, 1 (bevroren) banaan, 150 g soyayoghurt/melk + toppings!)

 5. Lekker! En inderdaad hele mooie foto’s. ♥ Dit is nu echt zoiets dat ik nog nooit gemaakt heb, maar het ziet er simpel uit, dat dat niet zo kan blijven. Thanks Shifra!

  1. Dankjewel Heleen! :) Het is ook écht makkelijk, zeker als je het een keertje hebt gedaan! (En het blijft héél leuk om met toppings je schaaltje iedereen keer te versieren.)

 6. Lekkkker! Ik maak elke ochtend al een smoothiebowl van een banaan en zo’n zakje bevroren fruit van de jumbo dat is al gepureerd en opnieuw ingevroren maar zo handig! Neemt ook totaal geen plek in in de diepvries.. heb nu alweer zin in morgenochtend yum! <3

 7. Oh, ik heb dit ook nog nóóit gemaakt (okee, één keer geloof ik per ongeluk omdat ik teveel bevroren fruit in mijn sapje had gedaan en het daardoor ijs werd..) maar het ziet er altijd zo mooi uit, dat ik daar alleen al blij van word. Misschien ga ik het vandaag eens als lunch proberen!

  1. Ontbijtjes die er mooi uitzien zijn sowieso altijd wel +10, vind ik.

 8. Oh, shifra’s blog en de groene meisjes zijn echt mijn favoriete blogs, topcombi!
  Ik wil dit ook nog echt eens maken, in de vakantie ga Ik het zeker doen! Ik ben nu ik nog moet studeren véél te chaotisch in de ochtend haha (ik maak gewoon lekker snel een groene smoothie)

 9. Dit heb ik nog nooit gegeten. Ik vrees ook dat ik ’s ochtends niet genoeg tijd heb om dit klaar te maken, dus als ik het probeer, zal het eens op een zondagochtend zijn :)

 10. Jaaaaaaa, ook 2 van mijn favoriete bloggers hier! Wat een leuke samenwerking dit.
  Ik ontbijt al een tijdje zeker 3 keer in de week met een smoothiebowl, en lately voeg ik wat havermout aan m’n smoothie toe. Ik gebruik dan de volgende methode: ik gooi zo’n twee handjes havermout in m’n blender en schenk daar ongezoete amandelmelk/havermelk op en laat dit staan. In tussentijd even m’n andere dingetjes doen. Als ik terugkom (minimaal 5 minuten later) doe ik er 3/4 banaan, avocado, 6 blokjes bevroren boerenkool en/of spinazie, wat komkommer en nog een stuk fruit (kiwi, peer, mango uit de vriezer of rood fruit uit de vriezer) bij + nog wat melk en blend dit tot een dikke smoothie. Ik doe het dan meestal in een diep bord zodat ik lekker veel ruimte heb voor m’n toppings :). Dat is in ieder geval altijd het andere stukje banaan in plakjes en zelfgemaakte granola, en meestal nog wat kokos snippers, nog een stukje van het andere fruit, chiazaad, gepofte boekweitkorrel (heul lekker!) etc. Oooooh en dan smullen maar!

  1. Wat lief! Ik vond het ook heel leuk om een blog te mogen schrijven! :) Jouw smoothie klinkt ook heel lekker, vooral met havermout! Mmm. Lijkt me lekker vullend! :-)

 11. Ik liep nooit zo warm voor smoothiebowls, maar deze klinken wel heel lekker! Vooral die laatste komt op de to-make-lijst! ^^

  Moet je trouwens een blogger zijn om een gastblog te kunnen/mogen schrijven, Merel? Want mijn schrijfskills zijn ook erg goed… ;-)

 12. Ik ga ze allemaal zo snel mogelijk uitproberen! Oh ik ben zo fan van smoothiebowls! Leuk dat Shifra er pindakaas doorheen doet, dat ga ik morgenochtend gelijk proberen, mjammie ik heb er nú al zin in !!

 13. Smoothiebowls zijn top, al zijn die van mij over het algemeen wat dikker van consistentie :-).
  Dus meer als bananen softijs…..heeeeel lekker.
  Ik doe er dan altijd extra veel cacao poeder doorheen voor een extra sterke chocoladesmaak, van de week heb ik nog granola gemaakt als topping, veel vers fruit erbij en klaar…..
  Smullen maar!!!

 14. Haha zo herkenbaar, ik denk vaak ook ’s avonds als ik in bed lig al aan mijn onbijtje! :’] Maar wat een heerlijke receptjes zijn dit, vooral die Chocoholic lijkt me echt super lekker! Heb nog nooit een smoothie bowl op of gemaakt, dus gauw eens proberen! ^^

 15. Ik heb net de chocoholic smoothiebowl op en het was zooooooooooo lekker. Echt heerlijk. Normaal gesproken maak ik bananenijs van een paar bananen en soms ook met cacao erdoor. Dat is natuurlijk al fantastisch, maar dit werd heel erg lekker romig. Bijna soort puddingachtig. Ik had heb kokosmelk gebruikt, omdat ik dit in huis had. Ik ben van plan dit nog eens te maken, maar dan als toetje voor vrienden. Aanrader voor iedereen om te maken! Tnx girls!

 16. Aah wat een prachtige foto’s! De recepten zien er stuk voor stuk echt héérlijk uit :) X

 17. Wat een leuke (en mooie!) post. Geen idee dat het bevroren fruit dus de truc was voor de stevigheid ervan. Weer wat geleerd!

 18. Die toppings is dat dan ook uit de diepvries of is dat vers fruit?

 19. Ziet er heerlijk uit! Helaas kan ik geen soja yoghurt eten – wat zou je hiervoor als alternatief gebruiken?

 20. […] eigen inzicht. Je kunt hem zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt. Kijk bijvoorbeeld eens bij De Groene Meisjes voor wat inspiratie. Ik maakte een smoothiebowl door een banaan, een zachte avocado en wat handjes […]

 21. Wow, ziet er fantastisch uit.
  Ik heb twee vraagjes. Voor de eerste smootie doe je dan zelf een banaan van tevoren in de vriezer of koop je dit kant en klaar? En de andere vraag; er staat 100g bevroren fruit bij de ingrediënten. Ik weet dat je van die grote zakken fruit hebt wat dan allemaal elkaar gaat zitten. Hoe weet je dan wat ongeveer 100g is?

 22. Hi Merel!
  In dit blog kies je vooral voor plantaardige melk en yoghurt. Zelf houd ik het liever bij ‘gewone’ melk en yoghurt. Kan dat ook??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *