Hoe stel je een basisgarderobe samen?

garderobesamenstellen3

Hoewel ik sowieso nog iedere dag heel erg blij ben dat ik met mijn opruimproject ben begonnen eind 2014, ben ik met één verandering in het bijzonder heel erg happy. Dat is mijn veranderde, geminimaliseerde garderobe. Nu moet je je niet voorstellen dat ik maar drie items in mijn kast heb hangen – die ik over and over again draag – maar ik heb wel een heleboel weggedaan. Ook weet ik nu veel beter wat mijn stijl is en welke kleuren ik mooi vind. In de winter nam ik me voor om ieder seizoen eventjes stil te staan bij de inhoud van mijn kledingkast. Ik ga dus ieder seizoen (of twee keer per jaar: voorjaar en najaar) opnieuw een kleurpalet samenstellen en kijken naar welke kleding kan blijven, welke kleding ik kan opruimen en welke kleding er uiteindelijk toch nog weg kan. Hoe stel je een basisgarderobe samen? Wat heb je daarvoor nodig? Vandaag leg ik het je uit en laat ik het je zien.

In december begon ik met mijn opruimproject. Ik pakte het groots aan. Je moet je voorstellen dat ik twee keer met een auto vol naar de kringloop ben gereden, een deel heb verkocht (zowel kleding, boeken als andere spullen) en ik heb ook nog een deel weggegeven aan vrienden en familie. In het artikel ‘Opgeruimd het nieuwe jaar in, deel 2‘ kun je lezen en zien hoe ik mijn garderobe onder handen nam. Eigenlijk wist ik totaal niet wat mijn stijl was en/of hoe ik eruit wilde zien. Ik kocht altijd gewoon wat ik leuk vond, maar dacht niet echt na over handige items die ik makkelijk met elkaar kon combineren. Zo kon het gemakkelijk voor komen dat ik een rokje in mijn kast had hangen dat ik nog nooit had gedragen, omdat ik niet het goede shirtje erbij had. Erg zonde natuurlijk en ik wist dat dit anders kon.

Hoe begin je?

Ik ben vrij radicaal van start gegaan en dat vond ik eigenlijk ook niet moeilijk. Eerst maakte ik stapels:

1) mooi, past nog goed, is niet kapot, mag blijven.
2) mwah, misschien combineren met iets anders?
3) weg ermee, want lelijk, of past niet meer goed, is kapot of wil ik gewoon niet meer dragen.

Stapel nummer 3 ging in vuilniszakken (ja, meerdere zakken dus) naar de kringloop en het Leger des Heils. Enkele kledingstukken die kapot waren, of vies is en niet meer schoon te krijgen waren, heb ik weggegooid.
Stapel 2 bekeek ik kritisch; wat heb ik nodig om dit kledingstuk toch nog te gaan dragen? Een basic grijs shirtje? Een zwart-wit gestreept hemdje? Oké, dan moet ik daar naar op zoek. Overigens was stapel 2 een kleine stapel van maar een paar items, dus deze legde ik bij elkaar op een stapeltje in mijn kast.
Stapel 1 bekeek ik ook nog eens kritisch. Ten eerste wilde ik heel zeker weten dat ik deze dingen nog eens ging dragen. Bij twijfel deed ik het weg. Om eerlijk te zijn heb ik nu al geen idee meer welke items dat waren en ik mis ze dus ook niet. Wat er over bleef van stapel 1, ruimde ik netjes op in mijn kast. Daarvoor gebruik ik tegenwoordig lage kartonnen doosjes – waar bijvoorbeeld producten in hebben gezeten die ons worden opgestuurd voor ons blog. Deze doosjes leg ik achter elkaar in de laden van mijn kast. Zo blijven t-shirts bij t-shirts, panty’s bij panty’s en hemdjes bij hemdjes (enzovoorts) liggen. Ideaal en echt een aanrader om te doen!

garderobesamenstellen2

Wat ik ook nog deed, was mijn najaarskleding van mijn voorjaarskleding scheiden. Natuurlijk bleven er wat items over die in beide categorieën passen, maar een deel was heel duidelijk echt zomerkleding en had ik in december natuurlijk nodig. Deze items ruimde ik op in een grote linnen tas. Dit zorgde niet alleen voor meer ruimte in mijn kledingkast, maar ook voor een rustiger beeld. Mijn zomerkleding was namelijk een stuk uitbundiger van kleur dan mijn ‘najaarscollectie.’

Ik deed dus een heleboel weg. Dat zorgde ervoor dat ik eindelijk eens goed kon nadenken over de vraag: welke goede basisstukken heb ik nou eigenlijk nodig in mijn garderobe? Zo had ik dringend behoefte aan een goede spijkerbroek en een paar goede basic shirtjes. Maar voordat ik zomaar iets wilde gaan kopen, wilde ik hier eerst eens heel goed over nadenken. Immers; ik had niet zoveel weg gedaan om vervolgens mijn hele kast weer vol te laden met dingen die ik niet nodig heb. Mijn stellige voornemen is dat niet meer te laten gebeuren en tot nu toe gaat dat erg goed. Voordat ik ook maar íets ging kopen, stelde ik eerst een kleurpalet voor mezelf samen.

Een kleurpalet samenstellen

garderobesamenstellen1

Mocht je denken dat het samenstellen van een garderobe een rotklus is om te doen; wees niet bang! We zijn nu bij het leuke gedeelte aangekomen. Ik geef toe dat de stap hiervoor (zoals je hierboven gelezen hebt,) niet echt superexciting is om te doen. Je neemt al je kledingstukken in je handen, kijkt ernaar en sorteert. Op een gegeven moment kun je je eigen kleding niet meer zien. Maar dat heb je nu gehad en we gaan nu iets leuks doen!

Ik pakte het lekker ouderwets aan door met mijn kleurpotloden in de weer te gaan. Dat werkt namelijk prima. Maar misschien ben jij een pro en krijg jij het voor elkaar om dit mooi op je computer te doen – ik dus niet. Maar ach, wat maakt het uit. Het idee is hetzelfde. Wat je doet is het volgende: je downloadt dit bestand en print het. Het idee is dat je 3 basiskleuren voor je garderobe kiest, 2 ‘opvallende’ kleuren en 4 ‘accent shades’ ter variatie.

Maar hoe kies je dan die kleuren? Dat mag je helmaal zelf bepalen. Misschien heb je ooit een professioneel kleuradvies gehad en weet je precies welke kleuren wel of niet bij jouw huid en haar staan. Maar misschien kies je ook gewoon op basis van wat je mooi vindt, of van wat je al in je kast hebt hangen, of van hoe idealiter je garderobe eruit zou zien – het is aan jou. Niemand gaat dit goed of fout keuren, het is jouw garderobe, jij kiest wat jij wilt.

Als je kleurpalet af is, hang je hem ergens op een plek waar je er goed aan herinnerd wordt. Ik hing hem letterlijk naast mijn kledingkast, zodat ik er dagelijks naar moest kijken. Of het werkte? Absoluut. Ten eerste had ik in mijn kast alleen nog maar dingen hangen die in het palet pasten. Maar ten tweede was het voor mij iedere keer weer een reminder dat wanneer ik iets nieuws wilde, het wel iets moest zijn dat in het palet paste. Maar is dat niet een beetje streng dan? Misschien wel. Nu is het bij mij niet voorgekomen, maar misschien zou ik wel een uitzondering hebben gemaakt als ik iets écht heeeeel graag had willen kopen, ook al paste het niet in mijn kleurpalet. Toch is het gewoon wel een handige richtlijn om een basisgarderobe op te bouwen. Wanneer al je kledingstukken bij het palet passen, weet je ook dat je de meeste items goed met elkaar kunt combineren. En dat is wat je wilt!

Een stijlbord maken

We zijn nog niet klaar! We gaan ook nog aan de slag met een stijlbord. Ik zal je eerst een voorbeeld geven. De eerste afbeelding die je ziet is mijn stijlbord voor het najaar. De afbeelding daarna is mijn stijlbord voor het voorjaar.

MOODBOARD-WARDROBE-1024x1024

Mijn stijlbord voor het najaar 2014/2015 

merelsstijlbordvoorjaar15

Mijn stijlbord voor het voorjaar van 2015 

Deze stijlborden maakte ik door allemaal mooie plaatjes op Pinterest te pinnen. Je kunt ervoor kiezen om dit in één keer te doen, maar je kunt ook weken lang iedere dag één afbeelding pinnen. Vervolgens kies je de plaatjes die je het allermooiste vindt en hiermee maak je een stijlbord. Voor het maken van de collage gebruikte ik het gratis programma PicMonkey – super makkelijk!

Nu je je kleurpalet en je stijlbord hebt, weet je, als het goed is, beter welke kant je op wilt met je garderobe. Mij heeft het heel erg geholpen in ieder geval. Zo’n garderobe komt er natuurlijk niet vanzelf. Je hebt misschien bepaalde basics nodig en daar zul je dan naar op zoek moeten. Dit kan natuurlijk tweedehands, in vintage winkels, maar misschien heb je ook wel een favoriet merk in gedachten waar je de items graag zou willen kopen. Het kan handig zijn om van tevoren te inventariseren wat je precies nodig hebt en hoeveel dat ongeveer gaat kosten.

Een wishlist maken

Ik maakte een heel specifieke najaar-wishlist. Dat zag er ongeveer zo uit:

– zwart-wit gestreept shirt (smalle strepen) met korte mouw
– zwart-wit gestreept shirt (brede strepen) met lange mouw
– zwart vest
– spijkerbroek – skinny, donkere kleur
– mooie, grote, goudkleurige ketting
– bordeauxrode (vegan!) dr. Martens, laag model
– enz.

Ik zocht op wat dit soort items ongeveer kostten, zodat ik een beetje wist waarmee ik rekening kon houden. De wishlist zette ik in mijn telefoon. Mocht ik dan een keertje in de stad zijn en ergens tegenaan lopen, dan kon ik even checken of het overeen kwam met mijn wishlist. En ja, ook dat klinkt weer redelijk streng – maarja, ik wilde nu eenmaal mijn garderobe veranderen. Ik hielp mezelf er niet mee om maar gewoon weer te kopen wat ik tegenkwam en leuk vond. Ik hield me dus heel goed aan de wishlist en heb bijna alle items gekocht die ik nodig had. Deze kledingstukken heb ik met heel veel plezier gedragen de laatste tijd. Een aantal items kunnen mee naar mijn voorjaarsgarderobe en een aantal ruim ik op en haal ik het volgende najaar weer uit mijn kast.

Dit was mijn antwoord op de vraag ‘Hoe stel je een basisgarderobe samen?’ Het is mijn manier, maar er zijn natuurlijk nog andere manieren om dit te doen. Hopelijk heb je iets aan mijn tips voor het samenstellen van een garderobe. Ik hoop ook dat je kunt lezen uit mijn verhaal dat ik het echt heel leuk vind om hiermee bezig te zijn. Ik vond het nu, voor het samenstellen van mijn voorjaarsgarderobe, weer even leuk als toen ik het in december vond. Ik kan me heel goed voorstellen dat ik dit twee of drie keer per jaar zal blijven doen.

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd wie er ook met deze tips aan de slag gaat! Misschien heb je dit Paasweekend ergens tijd, tussen het brunchen en gourmetten door. Als je vragen hebt over het samenstellen van je basisgarderobe, stel ze gerust bij de comments hieronder. Ik zal mijn best doen om ze zo goed mogelijk voor je te beantwoorden! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

83 gedachten over “Hoe stel je een basisgarderobe samen?

 1. Handige manier zeg! Ik maak wel altijd stapels zoals jij ook doet. Maar verder… Ik ga het zeker eens doen. Lijkt me leuk! :)

 2. Wat een ontzettend leuk artikel! Heb zelf een hele kamer voor mijn kleding en leuke setjes apart om een kleding rek hangen. Zo heb ik altijd watbom aan te doen zonder stress!

 3. Nog niet alles gelezen, maar er moet me iets van het hart: ook kapot textiel is heel goed te recyclen, dat hoef je dus niet weg te gooien! Bij ons in de straat kan het gewoon in de textielcontainer.

  1. Wat goed! Zo’n container heb ik hier nog nooit gezien…

    1. Kapotte kleding kan ook gewoon in de Leger des Heils kleding container.
     Zij verkopen het door als ‘lompen’ (levert per kilo meer op dan oud papier)

   1. In de Kici containers mag van alles, ook ondergoed en huishoudtextiel. Op http://www.kici.nl kun je vinden waar deze containers staan. Het is een fijn idee dat ook kapotte kleding of een versleten dekbedhoes wordt hergebruikt.

  2. Ja dat was ook meteen mijn idee, daar maken ze ook weer dingen van. Je kunt het ook bij de kringloopkleding doen want daar sorteren ze het ook weer verder uit op wrl en niet bruikbaar en komt het ook goed terecht.

  3. Hier in de buurt vind je er heel veel! Voor verschillende goede doelen. Meestal staan ze bij de supermarkt :)

  4. Onwijs leuk artikel, maar ik sluit mij hier volledig bij aan! Niet alle kledinginzamelaars willen kapotte kleding hebben dus dat moet je van te voren even checken. Helaas is dit nog bij veel mensen onbekend, er wordt op het moment nog maar 1/3 textielafval ingezameld van de 210 miljoen kilo textielafval die Nederlanders jaarlijks maken. Organisaties in Nederland zijn allerlei manieren aan het onderzoeken om textiel te recyclen, zoals nieuwe garens te maken van gerecyclede vezels of vezels om te zetten naar vilt.

   1. Bij de H&M kun je ook kleding inleveren die stuk is, of oude lappen etc.

 4. Ideaal artikel voor deze paasmaandag. Ik wilde net deze middag met dit klusje beginnen, het laatste klusje in het woongedeelte dat bleef liggen.
  Nu heb ik een duidelijk plan van aanpak!

 5. Lekker systematisch om zo met je kleding om te gaan. Het zou voor mij te streng zijn. Als ik eenmaal ‘regeltjes’ voor mezelf bedenk kan ik dat maar moeilijk loslaten. Maar toch kom ik op een zelfde soort ‘systeem’ uit. Ik heb in februari mijn hele kledingkast uitgemest (en 3 vuilniszakken naar de kringloop gebracht) en toen kwam ik toch de conclusie dat ik nog wel een aantal basics mistte. Zo wilde ik voor de lente wat meer gestreepte items aanschaffen (net zoals jij!) en een witte blouse met korte en met lange mouwen en dan een simpele en eentje met iets meer sjeu. Het resultaat: een voorjaarskledingkastupdate waarbij ik me ook echt aan mijn wishlist gehouden heb.

  1. Volgens mij komen onze methodes dan aardig overeen hoor, behalve het kleurpalet en het stijlbord dat ik dan wel maak. In je hoofd doe jij hetzelfde ;)

 6. Ik vind opruimen eigenlijk best leuk. Systematisch laat ik hier en daar wel wat chaotisch liggen omdat ik het gezellig eruit vind zien. Als het op mijn kledingkast aankomt is het echt een ramp. Ik heb veel kledingstukken die ik eigenlijk niet leuk vind. Sommige stukken waren goedkoop en daardoor nam ik het mee, maar ‘it doesn’t spark any kind of joy’. Nu zit ik met een vrij onvolwassen kledingkast, terwijl ik heel goed weet dat ik wel en niet leuk vind en wat mijn stijl is, die is zeker niet kinderachtig maar gewoon leuk en vrolijk en tikje vrouwelijk/serieus.

  Mijn grootste probleem is dat als ik kleding uit noodzaak moet hebben het goedkoop moet zijn en enigszins leuk. Maar ik doe mezelf er geen plezier mee omdat ik eigenlijk weet dat ik een alleen een item moet kopen als ik het echt heel leuk vind. Ook al is het dan trui die ik in de zomer zie, dan zal ik helaas maar even in oude kleding, of vaker in hetzelfde shirt moeten lopen, maar ik merk wel dat als ik van verander, ik dan ook kledingstukken zal hebben die langer in mijn garderobe zullen blijven hangen.

  Dus super bedankt voor dit stuk! Het heeft me getriggerd om weer een wensenlijst op te starten met specifieke kledingstukken waar ik voor een langere tijd veel meer van zal genieten.

 7. Dit is dus precies wat ik nodig had! Nu eens kijken wanneer ik in hemelsnaam tijd kan maken om dit project eens door te pakken!

 8. Super inspirerend artikel! Ik ga vandaag nog met m’n kast aan de slag. Mijn stijl is klassiek voor iedere dag en stoer voor het weekend. Daar ga ik zo direct eens fijn op filteren!

 9. Super handig artikel! Ik heb al een paar keer gedacht: ik ga heel veel goede basics inslaan en de rest gooi ik weg.. Maar het is er nooit van gekomen.. Ik denk dat ik maar eens met de tips uit dit artikel aan de slag ga. Vooral het stijlbord is een goede. Mooie bezigheden voor zo’n druilerige dag als vandaag ;)

  Wat ik trouwens wel heb.. Ik heb wat ongedragen kledingstukken van voor ik 10 kilo aankwam. Hoe het eraan is gekomen, geen idee. Hoe het er weer af gaat ook niet. Het zijn alleen zulke mooie kledingstukken, dat ik ze eigenlijk niet weg kan doen voor mijn gevoel. Zo lastig!

  1. Ik weet niet hoe groot je maat voorheen was, maar bij grote maten kun je denken aan kleding ruilen/kopen via een facebookpagina “grote maten kleding/schoeisel”.
   Maar gewoon marktplaats kan ook natuurlijk. Want stel dat je weer aan zou komen, zou je dan toch die kleding weer aan doen of heeft dat dan een uptodate-opfrisbeurtje nodig?

  2. Ik had precies hetzelfde probleem.
   Ik had verschillende erg mooie kledingstukken liggen die nu niet meer pasten of die niet meer mijn stijl waren.
   Bij mij in de buurt is er echter een tweedehandskleding winkel waar ik mijn kleding die zij mooi/goed genoeg vinden, verkopen. Ik krijgt dan een percentage van de opbrengst. Zo krijg je nog iets van jouw mooie kleding waar je dan weer iets van kunt kopen in de juiste maat/stijl.
   De kleding die ik heb ingebracht blijft 3 maanden in de winkel hangen.
   Over anderhalve week ga ik naar de winkel terug om de opbrengst op te halen.
   Wellicht is er bij jou in de omgeving ook zoiets.

 10. Dit is precies wat ik een aantal maanden geleden heb gedaan (en stiekem af en toe nog steeds mee bezig ben). Het is zo fijn om een fijne kledingkast te zien! Ik heb inderdaad ook het color pallete gebruikt van Into Mind (wat een geweldige minimalistische blog is dat toch). Er staan daar online nog veel meer handige ‘sheets’ die je kan gebruiken.

  Liefs,

 11. heel handig artikel! Maar ja… ik zit toch met dat moodboard.
  In mijn hoofd ben ik gewoon nog 25 en kilo’s zwaarder, gestroomlijnder en sportiever. Mijn miskopen starten in mijn hoofd en eindigen in de kledingkast. Hebben jullie daar ook een ideetje voor?

 12. Ik ging er een tijdje geleden ook mee aan de slag (http://lepetitrequin.blogspot.ch/search/label/Organisatie); deels zoals jullie, al maakte ik (nog) geen kleurenpalet, maar probeerde ik eerder te kijken welke silhouetten ik wil creëren. En ondanks dat mijn kleerkast nu best wel ok is (al kan ze gerust nog een pak minimalistischer), blijft het leuk om zo’n berichten bij anderen te lezen, omdat het blijft inspiratie geven. Niet enkel voor de kleerkast, maar ook voor andere spullen :-)

 13. Ik heb dit artikel opgeslagen, dit is een project waar ik volgend weekend ook even aan wil zitten, mijn kast puilt uit en er moet verandering in komen.

 14. Dank voor het schrijven van dit inspirerende artikel! Waar ik vooral altijd tegenaan loop, is dat ik in de uitverkoop vaak dingen meeneem omdat ze zo goedkoop zijn, en niet ondat ze me nou echt goed staan of dat ik ze nodig heb. Met het kleurenpalet en het stijlbord ga ik meteen aan de slag! Ik weet zeker dat ik daar veel aan ga hebben :-)

 15. Wat ik iedereen aanraad is een cursus kleuradvies te doen, is in iedere stad wel te vinden en niet echt duur .Klinkt supertruttig, is t niet. Sindsdien weet ik precies welke kleuren mij staan en dat maakt kleding kiezen heel makkelijk en veel sneller. Plus: kleuren doen echt iets voor je. Kreeg ook een kleurenkaartje mee en dat had ik in t begin altijd bij me.
  En nog iets: mijn stadje heeft een Kledingbank en ik weet door een kennis die er als vrijwilliger werkt dat het daar erg druk is.
  Ideetje voor je overtollige kleding?

 16. Handig! Ik ruim mijn kamer echt heel vaak op, omdat me dat zo’n fijn gevoel geeft. Gelukkig heb ik geen heel huis, dus dan is het overzicht houden over mijn spullen ook makkelijker.

 17. Super interessant om te lezen! Ik weet niet echt of ik zo rigoreus aan de slag zou kunnen gaan, maar het lijkt me geweldig om uiteindelijk een kledingkast te hebben waarmee je voor 100% blij bent!

 18. Heel interessant en leuk artikel! Ik heb vandaag mijn kledingkast uitgeruimd, heel veel weggegooid en dingen apart gelegd die naar mijn zusje en vriendinnen kunnen. Het is een stuk overzichtelijker en georganiseerder nu. De dingen die nu in mijn kast hangen zijn echt de kledingstukken die ik met liefde draag. Heerlijk om met een opgeruimde kast het voorjaar in te gaan!

 19. Wat een leuk artikel! Ik ben ook al een tijdje bezig mijn garderobe aan te passen, zo heb ik een jaar lang geen nieuwe kleding, schoenen en accessoires gekocht. In dat jaar is wel heel goed duidelijk geworden wat ik nog mis en wat ik eigenlijk niet meer draag. En nu ik tijdelijk op een huis pas, em dus maar een deel van mijn spullen bij me heb, merk ik ook dat ik veel beter af ben met een aantal items die allemaal met elkaar te combineren zijn dan allemaal losse spullen die eigenlijk nergens bij passen. Zo’n kleuren advies lijkt me ook wel heel erg leuk!
  O ja, en ik koop nu alleen nog maar duurzaam en eerlijk geproduceerde of tweedehands kleding. Daardoor kan ik in een winkelstraat rustig overal langs lopen, dat bespaart me een heleboel impuls aankopen!

 20. Bedankt voor dit inspirerende artikel. Ook ik ga twee keer per jaar kritisch door mijn kleding heen en zet echte winter- en zomerkleding apart zodat ik meer ruimte en overzicht heb. Ook hier gaan dan stukken die ik het hele seizoen niet één keer gedragen heb meestal richting kringloopwinkel. Ik kan trouwens iedereen aanraden om bij een professional kleur- en stijladvies in te winnen. Ik heb dat twee jaar geleden gedaan, het kostte me ongeveer €100,-, maar ik ben nu veel minder tijd kwijt met shoppen en ik doe nooit meer een miskoop, dus dat was het dubbel en dwars waard. Bovendien was het ontzettend leuk en leerzaam om te doen!

  1. Ja he? Zo’n kleuradvies lijkt mij toch ook nog wel eens tof om te doen!

   1. Ik was bij Ineke Genet kleur- en kledingadvies in Amsterdam, een naam die ik opgepikt had uit een boekje Handboek voor de moderne vrouw van Aaf Brandt Corstius en Machteld van Gelder. Ze heeft geen gelikte website maar is volgens mij wel heel goed!

 21. Wat super dat je zo goed bezig bent! Je hebt me geinspireerd.
  Mijn kledingkast opruimen heb ik al gedaan, kleuranalyse + wishlist ook. Nu nog shoppen.
  Hier houd ik helemaal niet van, daardoor heb ik ook niet zo veel kleren.
  Sinds ik alleen nog kleding van duurzame merken en 2e handskleding koop is de keuze minder.. nog beter speuren dus. Veel kleding sparkt geen joy meer.. ik gooi het toch nog maar niet allemaal weg tot ik wat anders heb. In m’n nakie over straat is ook zowat ;-)
  Ik wil graag nieuwe schoenen, toch maar weer even op marktplaats kijken :)

 22. Oh en een tip die ik volgens mij hier gelezen heb pas ik ook toe.
  Al je kleding met de hanger gericht naar buiten hangen en als je het kledingstuk gedragen hebt de hanger omdraaien. Zo zie je vanzelf welke kleding je eigenlijk nooit draagt. Dit is heel handig als je een hangkast hebt :)

  1. Dat is ook altijd nog een goede ‘gouwe ouwe’ inderdaad!

 23. Wat lekker om te lezen. Ik ben pas ook streng door mijn kast gegaan, heel moeilijk want echt wat heb ik veel. Een tas vol heb ik gegeven aan mijn zus die nu heel blij is, 3 zakken staan klaar voor de verkoop (mijn zusjes en ik gaan verkopen op koningsdag) en een grote zak is met mijn vader mee naar Bali om daar mensen blij te maken. Nu probeer ik ook dingen te kopen die ik echt nodig heb en/of die bij mijn stijl passen. Goede tip voor mij is ook gewoon niet te vaak de stad in te gaan;) want wat hou ik van shoppen.

  1. Absoluut een goede tip! :) Ik merk ook dat ik sinds ik beter let op waar mijn kleding vandaan komt, en daar hogere eisen aan stel, ik niet meer zo heel veel in de stad te zoeken heb. Ik ga dus eigenlijk alleen nog als ik echt iets nodig heb. Oke, soms ben ik natuurlijk wel eens ergens en loop ik wat winkeltjes in, maar ik heb nooit meer echte ongeplande shopsessies waarbij ik met van alles thuiskom.

 24. Leuk om te lezen! Jullie tweet trok mijn aandacht. Een beetje aandacht voor een goede garderobe kan geen kwaad. Je moet toch dagelijks wat meer aan dan alleen je ondergoed.
  Zelf heb ik jaren geleden eenmalig geïnvesteerd in een persoonlijk kleur- en stijladvies. Aangezien beide persoonlijk zijn, nl. afgestemd op je huidskleur, kleur haar en kleur ogen en qua stijl o.a. op je postuur, heb je al een kader waarbinnen je kleding kan gaan kopen. Dit kan beklemmend lijken, maar bij mij blijkt steeds weer dat ik hiermee miskopen voorkom én er ook nog op mijn best uit kan zien. Absoluut een aanrader. Het geeft je kleur!

 25. Inspirerend artikel! En wauw die groene jas van je voorjaarsbord. Die wil ik!!! Waar heb je die gevonden?

  1. Die heb ik helaas nog niet gevonden ;) Staat wel op mijn wishlist!

 26. Wat leuk om te lezen! Het heeft vele namen (basis, capsule, minimal) maar zo’n selectie is top! Ik heb nu voor het eerst een poging gewaagd met een lente garderobe. Key voor mij was vóór het seizoen alles uitgezocht/gekocht hebben en een shop shortlist maken. Dat heeft me enorm geholpen met het maken van de juiste keuzes.

  – X Marloes

 27. Wat een leuk en inspirerend artikel weer, groene meisjes! Ga zeker met dat kleuren palet aan de slag. Thnx voor de download. En ook handig, die foto van dat opgevouwen stapeltje. Ik snapte de uitleg van Marie Kondo niet helemaal :D

 28. Heel leuk artikel! Ik heb meteen mijn eigen kleurenpalet, stijlbord en wishlist samengesteld en kreeg zo inderdaad een beter zicht op mijn eigen stijl. Heel praktisch dus! Volgende stap: tijdens het weekend mijn garderobe onder handen nemen :).

  1. Wat leuk om te horen Grietje! Veel succes met de volgende stappen :)

 29. Ja leuk, ik ben hier nu ook mee bezig! Wat bij mij hielp was om op pinterest op zoek te gaan naar outfits die ik leuk vond. Zo ontdekte ik een soort rode draad (een stijl dus), en aan de hand daarvan zette ik wat ‘key items’ op een lijstje. Bijvoorbeeld een zwarte skinny, de girlfriend jeans, een streepjes shirt en een spijkerjasje. Die je vervolgens weer met een hoop basics kan combineren.

  Doet me trouwens aan herinneren dat al die zorgvuldig uitgezochte items uit mijn kledingkast nog steeds op marktplaats moeten worden gezet..

 30. Mooi artikel! Ik ben er ook heel erg mee bezig. Grappig, want een paar jaar terug droomde ik nog van een ‘walk-in closet’ of een aparte kamer voor mijn kleding. Nu ik opgeruimd heb, past al mijn kleding en die van mijn vriend in de inbouwkast van onze slaapkamer. Simpeler leven maakt mij een stuk gelukkiger.

 31. Leuk artikel! Gezien ik een andere kledingkast heb gekregen, is het binnenkort tijd om alles over te pakken en uit te zoeken. Ik heb een uitgesproken kledingstijl, waardoor het handig is als de basisstukken (vestjes, maillots, shirtjes enzovoort) neutraal zijn van kleur. Ik draag namelijk graag gebloemde doorknoopjurken en rokken in uitgesproken (retro) kleuren. Die maak ik ook vaak zelf. Pinterest is erg handig om achter je stijl te komen. Zo pin ik bijna altijd rokken en jurken kwam ik achter, goh.. :). Schoenen zijn wel een aandachtspuntje, ik vind het lastig om schoenen leuk te combineren met een jurk/rok.

 32. Mm, best confronterend dit. Ik ben bezig met het kleurschema, maar kom niet veel verder dan drie kleuren (waaronder zwart en wit) in mijn kledingkast. Die is dus dringend aan vernieuwing toe!
  Dank voor de leuke tips!

  1. :) leuk! Overigens, als jij alleen maar wit en zwart wilt dragen is dat helemaal prima he?!

 33. Wat ontzettend slim allemaal. En zo cool: bij die stijlborden herken ik toch je stijltje gelijk helemaal! Dat is toch leuk :)

 34. Fijne tips! Wanneer ik een keer ga shoppen en leuke dingen zie bedenk ik eerst wat er bij past. Dit moeten verschillende combinaties zijn. Het werkt echt goed!

 35. Klinkt als een handige manier van om een mooie garderobe samen te stellen. Vond je het niet lastig om maar een x aantal kleuren te kiezen? Dat lijkt mij het moeilijkste, want ik kan qua haarkleur/huidteint best veel kleuren goed hebben.
  Ik ben benieuwd of jij dat ook had en hoe je daarin een eindselectie in hebt gemaakt. Worden je outfits niet wat saai omdat het dan een heel seizoen lang vaak dezelfde kleuren zijn?

  1. Ja, mijn garderobe is wel iets saaier geworden. Vroeger had ik een heel bonte mix en allemaal losse toffe items. Maar ik droeg de helft niet, omdat ik niks kon combineren. Dus tja.. voor alles is iets te zeggen ;) (heel speciale items heb ik bewaard hoor, voor als ik later iets vind waarmee ik het wél kan combineren)
   De kleuren in 1 keer kiezen vond ik niet moeilijk nee!

 36. Sinds ik een aantal jaren geleden een kleuradvies heb gekregen, koop ik veel minder, omdat je alleen nog maar kleding in de “goede” kleur aanschaft. En een zoveelste shirtje in blauw hoeft dan niet meer. . En wil je nog meer ruimte besparen met de seizoenskleding doe dat dan in een vacuumzak, die je met de stofzuiger luchtdicht maakt en heel plat kunt opbergen. En ook kapot textiel kun je inleveren, dat wordt gerecycled.

 37. Hoi! Ik vroeg me af of je een goede plek weet in Amsterdam voor biologische lingerie. Superveel dank!

 38. Van afgedankte kleding maak ik nieuwe jurken en capuchoncolletjes, werp maar eens een blik op Facebook bij Handmade by Daphne Desseaux.

 39. Dit had ik nodig! Kleding wegdoen is geen probleem, maar met nieuw aanschaffen raak ik altijd een beetje in paniek omdat ik ook geen idee heb wat mijn stijl nou is en wat ik nodig heb. Ik ga hier zeker mee aan de slag, dankjewel!

 40. Als ik ‘dit bestand’ aanklik dan geeft ie aan dat het niet bestaat?

 41. Hola,
  Di is niet opruim vriendelijk maar wel groen !
  Wat wij ook met vriendinnen doen is kleding die we niet meer dragen verzamelen en dan geven we een swopparty.
  Allemaal maken we lekkere hapjes en gooien bv eerst de bovenstukken op een stapel. Een persoon is de aanprijzer en als je interesse hebt steek je je vinger op. Meerdere gegadigden? Dan loten we. Heeft steeds dezelfde persoon geluk dan geven we de spullen weg aan de ‘verliezer’. Je kan ook nog een wildcard gebruiken als je iets heeeeeel graag wilt hebben.

  Groetjes Kim

 42. hoi ik wou dat bestand downloaden maar hij deed het helemaal niet. Wil je daar even naar kijken want ik wil ook graag een goede basis garderobe gaan maken.

 43. Het downloadbare bestand bestaat niet meer. hebben jullie het nog ergens?

 44. Ik weet niet of iemand hier het al gezegd heeft, maar United Wardrobe is ook een leuke site om tweedehands kleding te kopen en te verkopen. Dus meer voor de handelsmensen in ons midden :)

 45. Wat een inspirerende en gestructureerde aanpak voor het samenstellen van een basisgarderobe! Schoenen zijn net zo essentieel als elk ander kledingstuk, en het kiezen van het juiste paar kan een outfit echt compleet maken. Deze blogpost herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om bewust te zijn van onze kledingkeuzes en hoe een goed georganiseerde garderobe het dagelijks leven zoveel eenvoudiger kan maken. Geweldig advies voor iedereen die zijn kledingkast wil verfijnen! 👠👗👜

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *