Hoeveel kleding heb jij eigenlijk?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afgelopen dinsdagavond waren wij aanwezig bij het ‘Who run the world? Girls!’ event van de Schone Kleren Campagne. De avond stond in het teken van de weg naar een eerlijke kledingindustrie. Hoewel er keihard wordt gewerkt om kleding duurzamer te maken, wordt er aan de andere kant ook nog altijd een enorme vervuilde en oneerlijke industrie in stand gehouden. Hoe dat komt? Heel eerlijk? Omdat wij consumenten zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk (geld) willen. De textielsupers (we hoeven geen namen te noemen, we weten allemaal bij welke winkels je kleding voor onwaarschijnlijke prijzen kan kopen) trekken te hard; de meeste consumenten kunnen dit niet weerstaan. Het is een vicieuze cirkel. We kopen meer, gooien meer weg omdat we kleding niet meer zo waarderen als we vroeger deden (en omdat de kwaliteit vaak ruk is) en om die reden moet er steeds weer meer geproduceerd worden. Natuurlijk, een mens moet nu eenmaal kleding dragen. Wij zijn dol op kleding. Je kan er je eigen stijl mee neerzetten, door je kleding kan je je persoonlijkheid laten zien en daarbij komt dat het gewoon functioneel is. Het houdt je droog, warm of juist koel. Maar toen we vorige week een kijkje namen in dit textielsorteerbedrijf konden we onze ogen bijna niet geloven. We wisten dat er veel kleding doorheen gaat op jaarbasis. Maar zóveel?! Bizar. En dan was dit alleen nog maar de kleding die gedoneerd wordt. We hebben het nog niet eens over de kleding die gewoon bij het huisvuil terecht komt. Waar is dat goed voor? Waar komt de behoefte vandaan om altijd maar meer, meer en meer te willen en oude kleding weg te doen? Waar is het idee vandaan gekomen dat je een t-shirt nog maar één seizoen kan dragen, omdat het daarna uit de mode is? Waarom doen we spijkerbroeken weg die nog perfect zijn? Het antwoord is waarschijnlijk; omdat we teveel hebben.

Marieke Eyskoot, schrijfster van Talking Dress (hét boek dat je moet lezen als je geïnteresseerd bent in eerlijke mode) en ons grote voorbeeld als het om fair fashion gaat,  sprak ook op het event dinsdagavond. Ze vertelde onder andere hoe ze er een project van had gemaakt om haar eigen garderobe te verduurzamen. Dat begon met tellen. Marieke telde al haar kleren, stuk voor stuk. Ze kwam uit op 183 kledingstukken. Daar had ze haar schoenen en tassen nog niet bij geteld. Vanuit dit getal ging ze nadenken; heb ik wel zoveel nodig? En hoeveel stukken van die 183 zijn er nou echt goed? In Talking Dress benadrukt Marieke het belang van het hebben van een goede basis in je garderobe. Met een goede basis kan je eindeloos combinaties maken met shirtjes, bloesjes en dergelijke. Als ik (M) heel eerlijk ben ontbreekt het in mijn garderobe echt compleet aan een basis. Ik koop altijd gewoon wat ik leuk vind en dat betekent dat ik allerlei verschillende stijlen in mijn kast heb hangen. Van zwarte jurkjes tot druk geprinte jurkjes en jasjes in allerlei kleuren. En dan heb ik ook nog broeken en truien. En bloesjes en t-shirts. Maar eigenlijk passen heel veel dingen totaal niet bij elkaar. Klinkt dat bekend? Voor mij betekende dit: tijd om alles uit te zoeken en keuzes te gaan maken. Wat blijft, wat gaat weg? En wat heb ik eventueel nodig om mijn basis garderobe aan te vullen?

Ik dacht; wat Marieke kan, kan ik ook. Ik ga mijn kleding tellen. Nou, dat heb ik geweten. Wat een werk. Later bedacht ik dat er ook nog dingen in de wasmand zaten. En toen ik mijn schoenen ging tellen was ik bepaalde paren gewoon ‘kwijt.’ Die liggen vast ergens achterin (onder een berg kleedjes) in mijn inbouwkast. Precies alles tellen bleek dus best wel lastig, maar ik heb mijn best gedaan. Zo concludeerde ik dat ik bijvoorbeeld ‘maar’ 3 boeken heb, maar wel 17 jurkjes. En 3 winterjassen, waarvan ik er deze winter maar 1 gedragen heb, 1 zomerjas (die ik nog nooit aan heb gehad omdat ik altijd voor een colbertje -waarvan ik er 14 heb – ga in de zomer.) Ook bleek ik 8 dikke truien te hebben, waarvan er een paar zo spuuglelijk zijn dat je ze voor een Ugly Christmas Sweater Contest nog niet uit de kast zou willen halen. Bij de bloesjes raakte ik de tel kwijt bij 13 en toen ik bij de t-shirts aan kwam dacht ik: zijn het er nou 11 of 13? Ik heb 5 dikke vesten die ik als jas kan dragen. Ik heb 9 rokjes, waarvan ik er 3 continu draag. Ik heb een berg sport- en joggingkleding, ik gok het op zo’n 14 stuks. Ik heb 15 paar schoenen, 7 goede tassen en een stapel totebags. Mijn ondergoed, leggings, panty’s en sokken  gok ik op zo’n 70 stuks. Nou, zo kon ik nog wel even doorgaan. Ik gok dat ik tussen de 170 en 200 stuks kleding heb. Pretty much, right? Het schijnt nog niet eens zo gigantisch veel te zijn, maar in mijn bescheiden kast in mijn kleine slaapkamer lijkt het toch enorm veel te zijn. En toch heb ik nooit iets om aan te trekken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Goed, tijd voor verandering. Het toeval wilde dat er ’s ochtends een pakket binnen was gekomen. Een klein pakketje in een enorme doos. Normaal gesproken zou ik zoiets heel zonde vinden, maar nu dacht ik: yes! ik kan een doos voor Packmee vullen. Dus dat deed ik. Ik deed er 2 jasjes, 2 paar schoenen, 1 dikke trui, 1  vestje en 2 jurkjes in. Weg ermee. Het is dat de doos vol was en ik even geen andere grote doos voor handen had, maar ik zou zo nog een doos of vier kunnen vullen.

Zoals ik ook niet meer zoveel spullen wil hebben – ik vind het maar lastig om eigenaar van zoveel spullen te zijn – wil ik ook niet zoveel kleren hebben. Ik wil weten wat ik heb en dragen wat echt goed is. Ook moet ik eens heel kritisch gaan kijken naar wat ik nodig zou hebben om mijn garderobe een upgrade te geven. Welke basisstukken mis ik om mooie combinaties te kunnen maken? Ik prijs mij gelukkig met twee vriendjes die in de mode werken en er heel veel verstand van hebben. Het wordt tijd om ze mee te nemen als ik op shopsessie ga. Combineren kan je leren, dat idee.

Natuurlijk wil ik wel gewoon lekker keuze blijven houden in wat ik aan wil trekken. Ik wil niet iedere dag hetzelfde aan. Maar als ik nu kleding ga kopen, ga ik er heel goed op letten of die kleding wel fair is. Bij een aantal winkels weet ik gewoon dat ik goed zit. Denk bijvoorbeeld aan Mhoom, Charlie and Mary, WatMooi en Nukuhiva. Ja, het is waar, deze kleding is duurder. Maar ik heb ook minder nodig. Ik koop liever voor €40 één shirt, dan vier shirts voor hetzelfde geld. Ik wil het gewoon niet meer. Ik wil weten wie mijn kleding gemaakt heeft en dat deze mensen (in 90% van de gevallen vrouwen en meisjes) een eerlijk salaris hebben gekregen. Persoonlijk zou ik me er niet lekker bij voelen om kleding te dragen waarvan ik weet dat het behandeld is met chemicaliën of geproduceerd is onder erbarmelijke omstandigheden. Het voelt niet goed. Natuurlijk heb en koop ik ook veel tweedehands kleding. Een heel groot deel van de 200 kledingstukken die ik heb, zijn tweedehands. Maar ook daarvoor geldt: soms koop ik het alleen maar omdat het goedkoop is. Ik heb gisteren een jasje in de Packmee doos gedaan – en nu ga ik even heel eerlijk zijn – het kaartje van de kringloopwinkel zat er nog aan. Ik heb het nooit gedragen. Dus ook bij de vintagewinkel of kringloopwinkel moet je uitkijken voor impulsaankopen. Niet alles wat goedkoop is hoeft mee.

Ik wil het overzicht terug in mijn garderobe. Dat betekent dat ik de komende tijd nog heel wat dozen ga vullen voor Packmee. Of ik breng het naar de kringloopwinkel, dat doe ik ook regelmatig. Ik neem mezelf iets voor. Hier komt ie jongens: voor alles wat ik nieuw koop (een tas, een paar schoenen of een jurkje) moet er een ander kleding stuk weg. Jurkje erin, shirt eruit. Dat idee. Ja, dat lijkt me een mooie uitdaging.

Mij lijkt het geweldig als jullie meedoen. Als jullie ook eens jullie kledingstukken zouden willen tellen en het resultaat met ons zouden willen delen. Hoeveel kleding heb jij eigenlijk? En weet je waar deze kleding vandaan komt? Ga jij stappen zetten om je garderobe te verduurzamen?  Ik hoor het heel graag van je bij de comments onder dit artikel!

Ps Binnenkort hebben we een afspraak met De Schone Kleren Campagne. We gaan dan meer leren over duurzame mode. Lijkt ons erg interessant! Voordat we in gesprek gaan, zullen we jullie vragen inventariseren, zodat we deze mee kunnen nemen naar het gesprek.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

52 gedachten over “Hoeveel kleding heb jij eigenlijk?

  1. Hmmm dit klinkt wel als een behoorlijk uitdaging. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoeveel kledingstukken ik heb. Ik ga binnenkort ook maar eens een overzicht maken en dan eens kritisch kijken wat kan blijven en wat weg gaat. Daarnaast ben ik het met je eens over eerlijke kleding. Ik zou me ook veel prettiger voelen in kleding die onder de juiste omstandigheden zijn gemaakt. Het is alleen puur dat mij de kennis ontbreekt waar ik het kan kopen in de omgeving. Hier ga ik naar op onderzoek :). En een basis zou bij mij ook niet misstaan in de kledingkast. Ik heb ook van alles wat namelijk! Leuke challenge ik ga er een begin mee maken. Fijn dat je het onder de aandacht brengt.

  2. Om heel eerlijk te zijn ben ik ook van de impuls aankopen en het goedkoop shoppen. zie ik iets van 10 euro, hebben! Ook al heb ik er al 5 van in mijn kast. De laatste tijd stoor ik mij aan mezelf en dit stuk komt (zoals gewoonlijk bij jullie blog) als geroepen. Ik doneer sowieso altijd al mijn kleding aan het Leger Des Heils. Een container van hun staat om de hoek dus dat is lekker makkelijk. Wel vind ik het moeilijk om met mijn studenten-inkomen betaalbare eerlijke kleding te vinden. Een broek van meer dan 50 euro is gewoon héél véél geld voor mij. Maar nu heb ik me er ook nog niet zo super erg in verdiept. Ik weet dat Zalando veel groene merken verkoopt, maar nu hoor je over Zalando ook weer niet-fijne verhalen.. Het is echt heel moeilijk.

    1. Zalando verkoopt merken die ook gewoon bij de winkels die in mijn artikel staan (die ook webshops hebben) te koop zijn. WatMooi.nl is een webshop met alleen maar eerlijke merken die vaak goede sale heeft. Ook Asos.com heeft een ‘green room’ met een aantal zeer betaalbare merken. Onze favorieten? PeopleTree en Armed Angels!

  3. Ik heb erg weinig kleding en daar ben ik blij mee. Ik weet precies wat ik heb! Maar ik doe dan ook wel makkelijk dingen weg, dat scheelt!

  4. Wat een mooie uitdaging! Als ik iets nieuws nodig heb vind ik het vaak lastig om leuke eerlijke kleding te vinden die ik kan betalen, meestal koop ik dan iets tweedehands maar ook wel eens in goedkope winkels. Nou moet ik wel zeggen dat ik het ook draag tot het echt uit elkaar valt, dingen gaan altijd langer dan één seizoen mee en ik draag nog steeds kleding die ik al minstens vijf jaar heb. Mijn plan is om in de vakantie mijn kast uit te ruimen en alle kleding die nog draagbaar is maar ik niet meer leuk vind te verkopen, om van dat geld een paar goede eerlijke kledingstukken te kopen die ik makkelijk kan combineren want daar heb ik anders geen geld voor.
    Een goede basis lijkt me heel fijn! Nu heb ik van alles wat en sowieso te veel dingen die ik helemaal niet nodig heb.

    1. Dat is ook een heel leuk idee! Kleding verkopen en van dat geld lekker shoppen bij 1 van die eerlijke kledingwinkels :)

  5. Ik ben beetje bang om al mijn kleding, accessories en schoenen
    op een hoop te leggen :c waarschijnlijk is het grote stapel.
    Ik moet eerlijk bekennen dat ik een steentje bijdraagt in het
    tot standhouden van die vizeuze cirkel, ik ben eenmaal een
    (arme) student. Ik probeer nu bijvoorbeeld vaker langs een
    kringloopwinkel te gaan of bij de Leger Des Heils (soms vind
    je super gave spul!)
    Xx

    1. Je geeft het zelf al aan: ook als “arme student” kan je heel goed shoppen bij kringloopwinkels en vintagewinkels. Zelfde prijzen als bij goedkope kledingwinkels hoor :)

  6. Ja ja het onderwerp kleding, of ook wel een goede basisgarderobe, hebben jij (M) en ik al heel vaak besproken! Want we hadden van alles maar nooit eens die nette zwarte pantalon die overal goed voor was om maar een ding te noemen.
    En nee onze rokken/jurkjes hadden nooit die leuke matchende schoenen.
    Omdat er veel teveel lag of hing zat er vaak nou net weer die vervelende vlek in dat shirt dat we aan wilden of hadden we weer geen panty die kleurde en nog heel was of er miste ergens een knoop.
    Bij teveel raak je het overzicht kwijt en hou je dingen niet meer netjes in en op orde wat tot grote irritaties leidt.

    Maar jij en ik hebben ook al heel vaak geconstateerd dat we onszelf eigenlijk ook nooit echt goede kledingstukken gunden dus kochten we keer op keer goedkoop. En hoewel dat steeds vaker tweede hands was was het toch nog veel te vaak een opwellings koop waar je eenmaal thuis niet van wist waar het mee te combineren!
    Kortom je/we zoeken op momenten dat het even goed moet ons een breuk om een leuke outfit maar gaan toch vaak de deur uit met het “pyama gevoel”

    Ik heb mijn kleding, nog, niet geteld maar heb wel vanmiddag een hele stapel t-shirts uitgezocht die weg gaan en morgen ga ik aan de slag met mijn rokken/jurken.
    Voor ik iets nieuws aan ga schaffen ga ik dan eerst setjes maken van de kleding die ik nog heb en die combinaties ga ik dan ook bij elkaar hangen of leggen.
    En koop ik daarna nog weer eens iets nieuws dan wordt dat een bewuste en kritische keuze die matcht en verantwoord is!

    1. :) Even voor de lezers: het “pyjamagevoel” is het gevoel dat je er altijd lomper, onverzorgder of wat dan ook uit ziet dan een ander. Ofwel: alsof je in je pyjama loopt, terwijl iedereen er top uitziet.

  7. Jaa, ik wil ook zo graag een mooie basis hebben van écht goede stukken in plaats van goedkope zooi die je na drie keer wassen kan weggooien. En de laatste maanden heb ik ook wel een goed begin gemaakt met uitruimen, en een aantal vuilniszakken weggedaan. Maar ik vind het zo moeilijk om nu naar de rest te kijken… Ik heb echt heel veel spullen die ik nooit draag maar ik vind het zo moeilijk om die weg te doen… Heb herinneringen aan bepaalde shirtjes, omdat ik die al zo lang heb, en ik kán ze gewoon niet wegdoen. Vind het ook zonde, want “misschien wil ik het over een tijdje toch aan…” Meh, ben te melancholiek, kan niet tegen veranderingen en dit hoort daar ook bij!

    1. Je hoeft dingen natuurlijk niet per se weg te doen. Waar het om gaat is dat je het overzicht in je kast niet meer hebt en vaak maar blijft kopen omdat je denkt “dat heb ik nog niet.” Zo was ik bijvoorbeeld in de veronderstelling dat ik misschien hooguit 6 bloesjes had. Het bleken er 13 te zijn. Weetjewel, dat idee.

  8. Precies dat dus. Dat wil ik. Ik kan ook nooit combineren en basics? Die ken ik niet. Dat boek staat trouwens hoog op mijn lijstje. Binnenkort ga ik er maar eens flink doorheen. Je hebt zo helemaal gelijk…. Thanx en succes!

    1. Dankje :) en jij ook veel succes! (en wat betreft dat boek: echt lezen, want het zal je helpen om keuzes te maken)

  9. oef, best herkenbaar! Een basis? Wat is dat? En ja, heel eerlijk, ik ben ook wel van het goedkoop shoppen. Ik vind het ook lastig hoor, ben niet superrijk en als ik de keuze heb tussen een shirt van 50 euro en een shirt van 10, dan gaat toch de laatste mee. Maar niet dat ik daar dan meteen 5 van koop hoor. Ik gooi ook geen kleding weg, alleen dingen die echt versleten zijn. Verder doneer ik alles wat ik weg doe.

  10. Dat is zeker een mooi idee, en laten we eerlijk zijn, heus wel haalbaar! Hoeveel troep hebben we allemaal wel niet in de kasten liggen? Ik ben net verhuisd en heb al heel veel weggebracht, en heb nog een stapel liggen om eens door te spitten. Opdracht voor mezelf om goed kritisch te zijn en heel veel naar het goede doel te doen:)

  11. Supergoed artikel dit!! Ik heb mijn kleding nog nooit geteld (want daar zal ik ongetwijfeld ook wel even mee bezig zijn…) maar ik heb in januari wel bedacht dat ik nu meer dan genoeg heb. En daarom koop ik een half jaar lang geen kleding, schoenen, jassen en tassen. Voelt goed! En ik hou het ook echt vol. (nou vind ik kleding shoppen sowieso niet leuk dus dat scheelt)
    Ik snap ook heel goed dat kleding van de goedkope winkelketens niet vriendelijk is. Maar soms is het zo verleidelijk…
    Vind het ook heel irritant dat het tegenwoordig inderdaad zo lijkt te zijn dat een kledingstuk na één seizoen “niet meer te dragen is” want niet meer in de mode. Zo jammer. Trek ik me niks van aan trouwens!

  12. Allereerst vind ik jullie blog geweldig!Ik lees het met veel plezier en ik haal er veel tips uit! Keep up the good work!

    Sinds een paar jaar heb ik geleerd om eerst goed te sparen voor een kwalitatief goede basic garderobe. Ondertussen heb ik al mijn basics van mijn lijst af kunnen strepen. En pas ik de 5 piece frenc wardrobe toe. Dat wil zeggen dat ik 5 trendy items per seizoen koop.

    Ik las dat je het moeilijk vind kleding te combineren. Pas deze 3 kleuren truc toe.

    http://apairandasparediy.com/2012/10/style-rules-dressing-in-three-colours.html

    Op deze site vind je nog meer tips!
    http://apairandasparediy.com/2011/09/wardrobe-rehab-6-steps-to-your-perfect-closet.html

  13. Wat een goed artikel!

    Ik ben opgevoed met het idee dat je beter wat meer geld uit kunt geven aan echt goede kleding, die langer mee gaat en probeer dat ook zoveel mogelijk te doen. Maar door al die goedkope kledingwinkels en doordat ik jarenlang een arme student ben geweest, ligt er inmiddels aardig wat troep in mijn kledingkast.

    Een tijdje geleden ben ik begonnen met het uitzoeken hiervan en kwam ik (opnieuw) tot het besef dat duurdere kleding het geld echt wel waard is! Het blijft veel langer mooi en ik denk er beter over na voordat ik het aanschaf. Dan vind ik het erg jammer dat die goedkope kledingketens zo populair zijn en iedereen elk jaar een hele nieuwe garderobe wil. Dus heel goed dat jullie hier aandacht aan besteden!

  14. Wat een goede blog! Dit ga ik ook eens voor mezelf tellen. En eens kijken naar een basisgarderobe.

  15. Wat een goed artikel! Ik heb juist net het een en ander bij New Look besteld… Word ik hier weer even met mijn neus op de feiten gedrukt! Ik vind het ook wel echt heel erg lastig om leuke kleding te vinden in de verantwoorde hoek. Heel veel effen ‘moederjurkjes’. Ik hou van printjes, kleurtjes en wijde rokjes!

    1. Dan zou ik toch eens in de wereld van vintagewinkels (en kringloop natuurlijk) duiken! Zelfde prijzen als bij New Look, of misschien nog wel goedkoper.

  16. Ik heb niet zoveel kleding. Het past allemaal in 1 kast.

    Ik heb een paar maanden geleden mijn kast nog uitgeruimd, met kleding die ik niet meer paste. Die bewaarde ik dan in de veronderstelling dat ik wel weer dikker zou worden. Nou nee, ik heb al een paar jaar maat 36/38 en dat gaat voorlopig niet meer groter worden heb ik het idee!

    Ook een heleboel t-shirtjes eruit gehaald die ik niet meer droeg en aan mijn familie gegeven.

    Nu heb ik van elke soort kleding iets van 7 stuks over.

  17. Ik heb 100 stuks alles samen, ook jassen, schoenen, sportkledij en ondergoed horen daarbij. Als er ik iets nieuws koop, gaat er iets anders weg. Is er iets v ersleten mag ik het vervangen. 1 a 2 keer per jaar hou ik met vriendinnen kledingruil. Maar ook hier komt er niet meer bij dan dat er uit de kast gaat.
    ik probeer nieuwe stukken zo duurzaam mogelijk te kopen. Ietsje duurder, maar ik doe er lang mee zonder old fashion te worden.

  18. Hoi, ik ben hier ook al een tijdje mee bezig, een goede basisgarderobe samenstellen (klinkt wel heel officieel zo ;-). Wat mij goed heeft geholpen: zoek (bijvoorbeeld op Pinterest) maar eens op ‘capsule wardrobe’. Dan vind je echt heel veel info over goed combineren met weinig kledingstukken!
    groetjes, Annemarie

    1. Wat een goede tip! Daar ga ik meteen eens naar kijken.

  19. Ik moet binnenkort ook weer eens door mijn kast. Al tweeenhalf jaar maak ik of zelf of koop ik tweedehands maar ik begon er laatst zo van te balen maar dit helpt me volhouden.

  20. Heel goed stuk!
    Ik heb zelf eerlijk gezegd ook echt heel erg veel kleding, maar daarvan komt wel minstens 90% van kringloopwinkels.

    1. Zelfs m’n basics komen van kringloopwinkels trouwens! Ik weet dat veel mensen vinden dat je basics niet tweedehands moet halen, maar daar ben ik het totaal niet mee eens. Juist omdat tweedehands kleding al gedragen is kan je goed zien of het kwalitatief goed is. Dan ziet het er nog steeds mooi uit!

  21. Ik ga binnenkort op mijzelf wonen, dus dat word het perfecte moment om al mijn kleding uit te zoeken. Want dan hoeft er ook minder mee naar mijn nieuwe huisje. Ik herken het probleem van te veel kleding. Ik ben zelf ik korte tijd veel afgevallen wat betekend dat ik kleding heb van maat 38 t/m 44 en dat ligt allemaal in mijn kast. ( nu weer aangekomen)Wil het niet weggooien want ‘misschien val ik weer af of kom ik weer aan’. Stom excuus word tijd dat het opgeruimd gaat worden =)
    xx Denise

  22. oeps het tellen doet mijn wel veel ik zit nu op 208 , vorige jaar rond juli rond de 180 , dat betekent dat er zo 30 kleding stukken zij bij gekomen over de boodschappen tas en over volle vuilniszak , ik denk dat ik morgen en overmorgen nog een ronde doen , het is echt veel te veel ik wil er nog 100 stuks weg doen ongeveer maar waar te beginnen ?? dit is wel inclusief jurkjes ondergoed ,sportkleding , jassen zomer en winter door elkaar wat vinden jullie ??

  23. oeps het tellen doet mijn wel veel ik zit nu op 208 na een opruimen ronde , vorige jaar rond juli rond de 180 , dat betekent dat er zo 30 kleding stukken zij bij gekomen over de boodschappen tas en over volle vuilniszak , ik denk dat ik morgen en overmorgen nog een ronde doen , het is echt veel te veel ik wil er nog 100 stuks weg doen ongeveer maar waar te beginnen ?? dit is wel inclusief jurkjes ondergoed ,sportkleding , jassen zomer en winter door elkaar wat vinden jullie ?? misschien doen ik niks meer weg maar gaan ik het een jaar lang met dit doen om te kijken wat ik dan nog heb , ik benieuwd

  24. Hms, ik zou niet weten hoeveel ik heb.
    Moet vandaag mijn kast weer eens uitruimen, dus zal eens kijken, kom ik er even op terug haha. Ik denk dat het wel meevalt bij mij. Ik doe eigenlijk bij elke opruimbeurt wel wat weg. Momenteel ben ik ook mijn garderobe aan het verversen: veel ouds gaat eruit (de heel mooie op marktplaats bv, de rest naar het goede doel of de kringloop).
    Ook ik wil duurzamere kleding gaan kopen. Nu heb ik echter maar een studentenbudgetje en de meeste stukken zijn echt heel duur. Voor 1 vestje zou ik 3 maanden geld opzij moeten zetten. Dus ik zit een beetje in dubio: ik wil het graag maar mijn portemonnee staat het nog niet toe. Natuurlijk ga ik ook wel langs de kringloop enzo, maar die zitten hier helaas amper.

  25. Hah, supergaaf dat je 1-erbij-1-weg gaat toepassen! Veel succes ermee! Ik heb dit de afgelopen jaren al gedaan (zie stukjes die ik ‘story of my stuff’ noem), en het valt echt ontzettend mee!

  26. Goed artikel! Ben al een hele tijd bezig mijn garderobe eerlijker en duurzamer te maken. Wat mij erg heeft geholpen is uitvogelen welke kleuren goed staan, je zou daarvoor bv. het seizoenentype kunnen toepassen. Als je eenmaal weet welke kleuren bij je huid, haar en oogkleur passen kun je echt veel kledingrekken overslaan. Vaak zijn kledingwinkels op kleur ingedeeld, dus ik loop meteen naar de kledingrekken waar ‘mijn’ kleuren in hangen. Bijkomend voordeel: ik kan willekeurig iets uit mijn kast trekken en het past bij elkaar. Zo heb je minder kleding nodig. En miskopen heb ik daardoor eigenlijk haast niet meer. Kleerlijk, Gaaf kleding en Today is a Good day zijn ook toffe shops met eerlijke en groene kleding trouwens.

  27. Ik doe op dit moment de Free Fashion Challenge. Dat betekent dat ik een jaar lang geen kleding, schoenen of accessoires mag kopen. En ik moet eerlijk toegeven dat me dat prima bevalt! Dat kan ook niet anders, ik heb namelijk zo enorm veel kleding. Na het tellen, want ik heb ook het boek Talking Dress gelezen iets wat ik IEDEREEN kan aanraden, kwam ik op 743 kledingstukken. Dat is extreem veel. Ook al zitten er ondergoed en sokken bij, dan nog is het enorm enorm veel. Ik heb niet eens mijn tassen enzo meegerekend, want dat hoefde gelukkig niet van de Free Fashion Challenge. Ik ben langzaam dingen aan het wegdoen en ik heb nu al een hele lange tijd helemaal geen behoefte gehad aan het kopen van nieuwe kleding. Het begon even te kriebelen toen de zomercollecties weer in de winkels kwamen maar gelukkig kan ik dat ook snel weer uitschakelen. Ik probeer gewoon een alternatief in mijn enorme kledingkast te vinden.
    Iedereen dacht dat de Free Fashion Challenge veel te zwaar zou zijn voor mij, maar ik ben blij dat ik het zo goed vol houd en bovendien ben ik best een beetje trots op mijzelf. Ik was al geruime tijd aan het minderen met consumeren (consuminderen) maar dankzij de Free Fashion Challenge is het helemaal makkelijk geworden. En ik zal het je sterker vertellen: Het bevalt me zo goed, dat ik verwacht dat er nog wel een paar maanden extra aan toegevoegd zullen worden!

  28. Nog een voordeel van kleding tellen: je weet waarvan je teveel hebt en je weet waarvan je te weinig hebt. Je kan dan 1. de conclusie trekken waar je impuls aankopen liggen en 2. de conclusie trekken waar je te weinig aandacht aan hebt besteed. Vul bewust de hiaten aan in je kast (meestal een basis broek of rok), en je hebt dubbel plezier! Plezier van je bewuste aankoop en plezier van de rust in je kop dat je dat je wel iets hebt om aan te trekken als je weer met je duffe ochtendhoofd voor de kast staat ;)

  29. Het allerergste vind ik nog dat de arbeidskost in de uiteindelijke prijs van het kledingstuk eigenlijk verwaarloosbaar is. Zelfs al zouden de lonen van de naaisters enzo verdubbeld worden, dan nog gaat het over een prijsstijging van maximaal 5%. Dat zouden we niet eens merken dus, als een t-shirt van 10 euro ineens vijftig cent meer kost. Dat is zo stuitend, dit is gewoon onwil?! En dure merken doen er net zo goed aan mee.

  30. Het laatste jaar kijk ik ook steeds vaker in mijn etiketten van mijn kleren en probeer ik vooral zoveel mogelijk kledij zelf te maken. Door je post ben ik eigenlijk wel ontzettend nieuwsgierig naar dat boek Talking Dress. Ik vraag me alleen af, staan er praktische tips in of is alles zo eerder een beetje vaag omschreven? Mijn kleerkast puilt namelijk erg uit, maar ik zou echt niet weten hoe ik in dat doolhof moet beginnen. Ik ben ook echt benieuwd naar wat er nu precies basisstukken zijn en wat niet :D. Nu gauw eens de tip van Annemarie uitvoeren.

    1. Ohnee het is juist een enorm praktisch boek! Ook met DIY’s, opruimtips, checklists die je voor jezelf kan afwerken, een shopgids met alle adressen die er toe doen en dan alle achtergrondverhalen. Wij hebben nog nooit een completer werk over eerlijke mode gelezen dan dit :)

  31. Vandaag was ik plotseling begonnen met het opruimen en wegdoen van een aantal broeken. Aanleiding: zon schijnt, voorjaarskriebels, mn vriend vindt bepaalde kledingstukken niet mooi ( lees ouderwets/ gedateerd), en mn kleding kamers zijn echt wel vol en mn slaapkamer ook, en ik ben kleiner gaan wonen, en ben net verhuisd, en kan sommige dingen niet eens meer vinden, en ik heb ruimte nodig voor andere zaken. Afijn grote opruiming gehouden en 3 vuilniszakken gevuld voor leger des Heils/ het goede doel. Hoeveel kledingstukken ik heb weet ik niet maar meer dan iedereen dat weet ik zeker. Hoe kom ik eraan : deels gekocht, deels gekregen van zussen, broers, vrienden, ouders, etc. Veel heb ik gekocht bij de kringloopwinkels. En ook via marktplaats. Sommige kleding heb ik gekocht en jog nooit gedragen zelfs. Impulsief ? Ja ik beken. Shopaholic ? Ja ik beken. Als ik me niet zo lekker voelde ging ik vroeger shoppen. Daar werd ik vrolijk van en ik vergat het probleem. Daarnaast ben ik een hamster en een hoarder een verzamelaar, en ik wil er altijd verrassend, anders, en apart uitzien. Dus heb kleding bij de vleet. Daarnaast kan ik heel moeilijk wat wegdoen. Vooral omdat het mog niet versleten is. En ik heel zuinig ben. Wat heb ik betaald : Voor schoenen betaal ik tussen de 5 en de 50 euro, voor laarzen tussen de 5 en 200 euro, t-shirts, 1 tot 3 euro, broeken, 1 tot 4 euro, Bh 10 tot 20 euro, slips 1 euro, sokken 1 euro, leggings 5 euro, jurken en rokken 1 tot 50 euro, vesten 3 tot 5 euro, truitjes 1 tot 4 euro, jassen 5 tot 40 euro, colberts 5 euro, panty’s 2 euro, riemen 10 tot 30 euro, tasjes 1 tot 10 euro, speciale lingerie 10 tot 100 euro, sjaaltjes 1 euro, sieraden 1 tot 25 euro, badkleding 1 tot 5 euro, overigen 1 tot 5 euro. Hoeden en mutsen etc 5 tot 50 euro. De meeste dingen zijn goedkoop omdat ik momenteel ook van n uitkering leef. Vroeger was ik werkend en elke gulden ging bijna naar kleding. Maar in principe gaat al mn geld bijna op aan kleding want ik ben dr zo gek op. En kleding maakt de man en de vrouw en presentatie vind ik zeer belangrijk! Hoeveel ik heb kan ik niet tellen 3 kamers vol. Genoeg dus tm 2099. Komt ook omdat ik zoveel ben aangekomen en ben afgevallen en weer ben aangekomen. En vanwege ziekte . Dan heb je ook veel meer nodig. Maar de komende tijd ga ik opruimen en naar leger des Heils brengen! Ruimte en overzicht is ook zeer belangrijk!

  32. Ik ben hier al een hele tijd mee bezig en ik vind het erg, erg moeilijk. Maar ik doe mijn best.
    Tot nu toe heb ik al een paar dingen gedaan. 1 Mijn stijl proberen te vinden (lukt steeds beter, onder andere door Pinterest) en een kleurenoverzicht maken. Alles wat ik koop probeer ik met elkaar te laten matchen (doei warme kleuren, doei blousjes met kragen, doei alles wat gouden gespen heeft, er valt een hoop af!). 2 Alles wat ik niet meer draag verkopen of weggeven. 3 Genieten van de ruimte en hoe opgeruimd alles is. 4 Mezelf informeren welke kledingmerken welke stappen zetten om te verduurzamen. Mijn focus ligt op de arbeidsomstandigheden, hoewel ik nu ook wat meer ga letten op grondstoffen en productiemethodes. 5 Alleen iets kopen als ik het nodig heb (moeilijkste stap) en daarbij let ik zoveel mogelijk op genoemde zaken bij punt 4. 6 Voorzichtig met mijn spullen omgaan! Ik probeer het zo goed mogelijk te wassen (als in, wasnetjes, niet te heet, kleuren apart, etc. Klinkt logisch, maar voor sommmige mensen is dat niet logisch. Mijn vriend gooit bijvoorbeeld alles bij elkaar in een te hete was), netjes op te bergen en te repareren als het kapot gaat. Ik behandel mijn spullen met liefde en ik merk dat het langer mooi blijft. (heftige Marie Kondo vibes hier, haha!)
    Laatst heb ik een paar basics gekocht omdat ik die toch met het meeste plezier draag. Kleding kost me wel wat meer maar ik geniet er ook meer van. Mijn nieuwste fijne aanwinst is een mooie donkere skinny van Kings of Indigo.
    Zo, een hele lap tekst maar ik vind het een heel interessant onderwerp en ook leuk om er over te praten, haha!

    1. Ik zie dat dit artikel al uit 2014 stamt en het verbaast me dat ik er nog niet op gereageerd had, ha!

  33. Ik heb niet zo superveel kleding eigenlijk en ik vind het ook niet erg om elke week dezelfde outfits te dragen. Ik ben wel veel bezig met duurzame kleding. Ik merk ook dat ik steeds meer afkeer krijg van winkelen bij de bekende winkels. Niet alleen de drukte, maar ook de kwaliteit van de kleding is gewoon vaak heel erg slecht en de kleuren en modellen zijn het altijd net niet. Ik vind vaak leuke rokjes, sjaals en blousjes bij tweedehands winkels, en de basics probeer ik nu fairtrade te kopen. Ik ben ook bezig te oefenen met mijn naaimachine, het lijkt mij heel tof om zelf jurkjes te maken van fairtrade stof.

  34. Als iemand die werkt in de textielindustrie en zich elke dag inzet voor meer duurzaamheid daarin kan ik dit artikel alleen maar toejuichen. Ik wil wel graag een kleine kanttekening maken: er wordt nog steeds gedacht dat goedkope kleding gelijk staat aan slechte omstandigheden, en duurdere kleding aan duurzaam en beter. Het is echter zo dat dure kleding (ja, de hele dure, maar ook de middeldure) in dezelfde fabrieken wordt geproduceerd als goedkope kleding. De medewerker krijgt geen cent meer of minder als hij/zij aan een broek voor zara werkt, als voor gstar, gucci, c&a of primark.
    Er zijn een aantal merken die zich zeer inzetten voor hogere salarissen en betere omstandigheden, maar in deze landen heerst vaak corruptie en zijn de politieke regels erg ingewikkeld. De tijd dat het bedrijven niets kan schelen is (bijna helemaal) voorbij. De meeste bedrijven hebben veel mensen in dienst die zich hiermee bezighouden. Het is behoorlijk complex, want sommige landen zijn economisch voor een groot deel afhankelijk van de textielindustrie. Ik wil hiermee absoluut niet zeggen dat alles koek en ei is hiermee, maar het ligt vaak ingewikkelder dan het lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *