Homemade falafel met pittige quinoasalade

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Falafel eten wij al heel lang heel erg graag. En ehm, eigenlijk ook heel vaak. Het is gewoon zo’n lekkere, makkelijke en gezonde vleesvervanger! Maar natuurlijk zit er wel verschil, met name in dat gezonde gedeelte, tussen falafels van allerlei merken. Je hebt biologische falafel en je hebt supermarkt falafel, waar soms helaas toch E-nummers en best wel wat troep in kan zitten. Het allerbeste is het natuurlijk om je falafel zelf te maken, want dan weet je precies wat erin zit! Nou, dat hebben we maar eens gedaan. En wel aan de hand van een recept uit het nieuwe boek van Dr.Barnard, onze vegan hero. Deze man weet wat a) gezond en b) lekker is. Het leuke is dat deze falafel uit de oven komt in plaats van wordt gebakken in een dikke laag olie.

Nu aten we natuurlijk niet alleen falafel. Dat zou nogal saai worden. We aten er een lekkere pittige quinoasalade met abrikoosjes en rauwkost bij. Vandaag delen we twee recepten met jullie: die van de falafel en het recept voor de pittige quinoasalade. Het  maakt genoeg voor 2 personen en nog wat leftovers. Daar gaan we!

Falafel uit de oven
Ingrediënten (voor ongeveer 10 falafels):
1 blik kikkererwten (of 2 cups zelf gekookte kikkererwten)
2 el stukjes ui
1 teen knoflook, geperst
1 el verse gehakte peterselie
een halve middelgrote wortel, geraspt
1 el citroensap
2 el boekweitmeel (of een andere meelsoort)
1 tl geplette korianderzaadjes (ik heb ze niet eerst geplet en dat ging ook prima)
1 tl komijnpoeder
peper

Hoe maak je dat?
* Verwarm de over voor op 180 graden C.
* Doe alle ingrediënten in de keukenmachine (of een zeer krachtige blender, zoals de Vitamix) en mix alles door elkaar.
* Vorm balletjes van het deeg en verdeel ze over een bakplaat. Duw ze met je vingers nog een beetje plat.
* Bak de falafels 15 minuten. Draai ze om en bak nog eens 15 minuten.
* Jummie!

Lekker met wat tahin erover!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pittige Munt Quinoa
Ingrediënten (voor ongeveer 3 porties): 
3/4 cup quinoa (130 gram)
1 1/2 cup water (360 ml)
bosje munt
6 gedroogde abrikozen, in stukjes
1 el harissa

Hoe maak je dat?
* Spoel de quinoa goed af in een zeef!
* Doe de quinoa samen met het water in een pan en zet op het vuur.
* Leg een aantal stengels met muntbladeren in de pan en breng het aan de kook.
* Verwijder vervolgens de munt en kook de quinoa door tot hij ‘ droog’ is.
* Haal van het vuur af en laat nog paar minuutjes met deksel erop staan. Roer er met een vork door om alle quinoakorrels los te maken.
* Roer de gedroogde abrikozen en harissa door de quino en serveer met een blaadje munt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

We zijn heel benieuwd wie van jullie deze recepten gaat proberen! We horen natuurlijk graag wat jullie ervan vonden :)

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

33 gedachten over “Homemade falafel met pittige quinoasalade

  1. Ahhh ik heb al veel te lang geen falafel op, dit ga ik snel proberen! En die quinoasalade klinkt ook heerlijk, lekker verrassend met die gedroogde abrikozen erdoor.

  2. jaaa wil ik zeker weten proberen! Toen ik zag dat deze falafel uit de oven komt was ik helemaal om. Gezond, vegetarisch, niet vet. Wil ik eten :)

  3. Oehh, ziet er echt supergoed uit! Wil echt graag een keukenmachine, zodat ik het zelf ook eens kan maken.

  4. Wat slim om de falafel in de oven te doen. Dat ik daar nou niet eerder aan heb gedacht dames. Dank voor de tip!

  5. Ik ben fan van jullie pompoensoep van laatst en dit ga ik ook zeker probereb. Falafel uit de oven klinkt ideaal. Qua vet dan, want uit de frituur is het natuurlijk niet bepaald vies;-)

  6. Ik heb nog noooit zelf falafel gemaakt bedenk ik me nu pas! Wel een keer met zo’n pakje dat je er alleen nog water bij hoefde te doen en dan de balletjes kon kneden maar dat telt natuurlijk niet :P Ik heb alleen nog steeds geen goede blender/keukenmachine die dat aan kan :( Het ziet er heel lekker uit, alsof het uit een restaurantje komt!

  7. Wauw dit ziet er weer heerlijk uit, dat ga ik morgen eten! Ik ben zo blij met al jullie gezonde recepten, eergisteren ook de oosterse pompoensoep gemaakt!

  8. Het ziet er lekker uit! Ik doe falafel ook altijd in de oven, maar ik rol ze nog even in polenta na het vormen. Dan krijgen ze een lekker crunchy korstje.

  9. maar waar wordt die quinoa geproduceerd? Want door de sterk verhoogde vraag uit europa en de USA is de prijs in zuid-amerika al zodanig gestegen dat de inwoners daar het niet of nauwelijks meer kunnen betalen en dus verstoken zijn van hun basisvoedsel. Kan het nog zo bio geproduceerd zijn en nog zo fairtrade maar je veroorzaakt wel honger voor een bevolkingsgroep. Want bio en fairtrade kijken alleen naarde producent niet naar de gevolgen voor de totale omgeving.

  10. Lekker recept weer! Gisteren nog falafel op. Kant en klaar, maar wel uit de biowinkel. Deze ga ik zeker maken!

  11. Ik heb de falafel gemaakt vandaag! Ik vond ze alleen redelijk smakeloos :( Misschien lag dat aan wat ik erbij at (daar ging aardig wat rode peper doorheen), dus het restant zit in de vriezer en ik ga ze later nog eens proberen!

  12. Ik houd erg van falafel maar omdat ik paleo ( geen granen, suiker, zuivelproducten en ook geen peulvruchten) eet kon ik het niet maken. Maar ik heb het laatst gemaakt met bloemkoolcouscous: je doet bloemkool rauw in de blender en maakt hele klein korreltjes die op couscous lijken. Ik heb dat gemengd met een wat amandelmeel,een ei, fijngesneden ui, knoflook, tahin, paprikapoeder en in de kokosolie gebakken in de pan. Je krijgt van een bloemkool een onvoorstelbaar grote hoeveelheid couscous en ik heb van alles falafel gemaakt, en ingevroren. Toen ik laatst bezoek had heb ik het even in de over gedaan en iedereen vond het heerlijk maar ze hadden geen idee wat erin zat. O de veganisten mogen natuurlijk geen ei, maar misschien wat extra kokosolie of weten jullie iets anders om de boel aan elkaar te plakken.

  13. Hallo!

    Ik had gisteren de falafel volgens het recept gemaakt, maar alleen de binnenkant was zacht, terwijl de buitenkant wel bruin en beetje knapperig was. Hoort dat zo of heb ik iets verkeerds gedaan?

    Groetjes!

  14. Wij hadden nog nooit falafel gegeten, laat staan gemaakt. De smaak vond ik lekker maar ze waren erg droog, heb ik iets fout gedaan? Ik hen t recept gevolgd. Kan er iets bij ( geen ei of koemelkprodukt) om t smeuïger te maken?

  15. Dit is wel echt een lekkere falafel zeg :-) ik heb nog verse munt en wat garam masala kruiden toegevoegd. Het midden van de falafel was nog een beetje zacht na de oven dus heb ze nog 8 min op 110 graden terug in de oven gedaan. Wat een lekkere smaken. Quinoa met munt is ook lekker er bij.

    1. zo’n standaard blik, geen groot blik en ook niet heel klein

  16. After checking out a few of the articles on your web site, I really appreciate your technique of blogging.
    I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be
    checking back soon. Please visit my web site
    too and let me know what you think.

  17. Waarom springt dit naar boven als ik paleo falafel intik? Nergens paleo te bekennen!

    1. Geen idee Jacob ;) Zou kunnen komen door een reactie van iemand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *