Hotspot: City Records (Amsterdam)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik zocht een cadeautje voor  een vriendin van mij. Ze heeft sinds kort een platenspeler en was op zoek naar mooie platen. Natuurlijk weet ik dat de kringloopwinkel er vol mee staat, maar om eerlijk te zijn heb ik geen enkel verstand van lp’s. Straks zou ik een plaat kopen die beschadigd was en eigenlijk wist ik überhaupt niet wat ik moest kiezen. Daarom besloot ik naar een ‘echte platenzaak’ te gaan, zoals mij ook op Twitter werd geadviseerd. Ik heb jullie advies opgevolgd en ben naar City Records aan de Geldersekade gegaan. Wát was dat leuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toen ik binnen kwam dacht ik meteen: oké, ik ga dus zéker ook een platenspeler kopen. Platen draaien lijkt me zo leuk! En er is zoveel keuze uit gouden oude lp’s. Zo kwam ik een prachtige plaat van Grace Jones (love that woman!) tegen en ook Billie Holiday wilde graag met me mee naar huis. Ik heb me eerst maar even beperkt tot het uitzoeken van een cadeautje voor mijn vriendin. Ik ben naar huis gegaan met een waanzinnig foute kerstplaat van Elvis (serieus, fouter wordt het niet) en een prachtige plaat van Oscar Brown Jr. De ontzettend vriendelijke winkeleigenaar heeft mij deze laatste plaat geadviseerd. Ik was op zoek naar iets wat een beetje op de muziek van Gregory Porter leek en toen zette hij de plaat “Between heaven and hell” op. Prachtig! Ik heb hem gekocht en ik geloof dat mijn vriendin er blij mee is. Trouwens, City Records verkoopt al platen vanaf 2 euro. Natuurlijk zijn er ook heel bijzondere platen (collectors items) en die zijn prijzig. Ik heb veel platen van rond de 10 tot 15 euro gezien. Alle platen zijn gecontroleerd op kwaliteit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

City Records is gevestigd in een apart pand. Je gaat een deur door en dan kom je in een halletje. Aan het halletje zitten de ingangen van een vintagewinkel (TopShit, met exclusieve stukken) en dan heb je City Records en… een Chinese massagesalon. Ja, dat lees je goed. Het pand is van origine een Chinees centrum, maar de ruimtes worden nu op anti-kraak basis verhuurd. De studio’s boven het pand worden verhuurd aan kunstenaars. Leuk! City Records zit hier sinds mei en blijft in ieder geval een jaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wanneer moet je een bezoekje brengen aan City Records? Als je een liefhebber van vintage vinyl bent. Maar ook als je advies nodig hebt. Volgens mij kent de eigenaar (een vriendelijke, jonge gast) álle platen in de winkel. Daarbij komt dat hij je meer kan vertellen over platenspelers en waar je op moet letten als je er eentje wilt aanschaffen. Ik vind City Records een toffe ontdekking, omdat het een mini winkeltje in een grote stad is. Je moet het kennen wil je hier terechtkomen. Ik hou daarvan!

Trouwens, City Records koopt ook platenverzamelingen (klein en groot, maar uitsluitend van goede kwaliteit) in en betaalt je hiervoor een eerlijke prijs.

Waar vind je City Records? 

Geldersekade 28B
1012 BJ Amsterdam
(dit is op loopafstand van het Centraal Station en de Nieuwmarkt)
website City Records

Openingstijden: 

Maandag en dinsdag gesloten
Woensdag 12.00- 18.00
Donderdag 12.00- 18.00
Vrijdag 12.00 – 18.00
Zaterdag 12.00- 18.00
Zondag 12.00 – 18.00

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

12 gedachten over “Hotspot: City Records (Amsterdam)

 1. Ziet er heel erg leuk uit! Maar ik ben zelf wel heel blij met kringloopwinkels als mijn bronnen voor lp’s. (Het enige gevaar is dat m’n verzameling inmiddels wel erg groot begint te worden :P )

 2. Ja leuk hè! Ik vind oude LP’s ook leuk en verzamel ze al sinds mijn 15e. Ik heb er niet veel, want ik koop alleen wat me echt aanspreekt en ik verzamel ze vooral niet al te hard omdat ik geen LP-speler heb! Hebben jullie er al eentje gekocht? Want daar hadden we het nog over op twitter. Die ene die jullie gezien hadden (zo’n nieuwe) is best prijzig en ik moet daar even goed voor sparen (heb geen baan op het moment dus das lastig).
  Ben wel benieuwd of jullie al een speler hebben gevonden ;)
  Ik koop LP’s vaak in vintage zaakjes of tweedehands winkels. Mijn oom is een half jaar geleden overleden (geen vrouw of kinderen) en hij had nog een hele kast vol liggen met platen maar daar zat niet echt iets tussen wat me aansprak. Wel kochten we in Slovenië nog een mooie LP. Tijd voor een speler want ik wil mijn WestSide Story wel eens horen!! En mijn Edith Piaf bijvoorbeeld. Bij haar en inderdaad ook Billie Holliday hoort gewoon dat LP geluid- van de naald op de plaat, het geknetter… aaaaaah nostalgie :)

  Liefs,
  Nancy

 3. Super fijn stukje! Altijd zo leuk als mensen vinyl kopen :) Ik werk zelf bij Concerto in de utrechtsestraat in Amsterdam en kon het niet laten om toch even te melden dat wij ook een pracht van een tweedehands vinyl kelder hebben. En sinds een jaar ook een heerlijk cafetje, waar we o.a. ook thee van Teabar hebben. Dus ja, ik kon het even niet laten, een beetje promotie rond te strooien ;)
  liefs!

   1. Jaaa, daar kan je lekkere koffie drinken! I love Concerto! En ze hebben er vegan ijs <3

 4. Ik vind het ook erg leuk, heeft karakter vind ik:) Zelf heb ik geen platenspeler, mijn broer wel. Altijd leuk om in kringloopwinkels even de snuffelen naar leuke LP’s.

 5. Kijk ‘ns bij de kringloop voor een platenspeler :-) Opnieuw&Co Dordrecht heeft ze regelmatig staan. Zelf heb ik een aardige collectie opgebouwd door de jaren heen, de teller staat nu op 320 platen. Allemaal kringloopjes, rommelmarkt/koninginnedag vondsten. Ik heb 1 ‘nieuwe’ plaat in de kast staan, van Bowie die moest en zou ik hebben.

 6. O, wat leuk zeg! Ik houd erg van vinyl, lekker nostalgisch :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *