Hotspot: Mana Mana (Amsterdam)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Van lieve lezeres Linda kregen wij onlangs de tip om te gaan eten bij ‘ManaMana’ in de Amsterdamse Pijp. Linda was een dag nadat ze bij dit mini restaurantje had gegeten nóg in extase van de heerlijkheden die ze hier geproefd had en vond dat wij deze hotspot ook een keer moesten checken. Braaf als wij zijn, hebben wij dat gedaan. En oh my lordie, we zullen Linda nog lang dankbaar zijn. Wát hebben wij waanzinnig lekker gegeten. En dan hebben we het nog niet eens over de sfeer in het restaurant, en de klantvriendelijkheid van de bediening en de eigenaar van het restaurant. We laten je in deze review zien waarom wij vinden dat jullie hier állemaal moeten gaan eten! Lees je verder? 

Allereerst, goed om te weten: ManaMana is een kleine, gezellige Israëlische ’trattoria’, ofwel, een piepklein restaurantje vol met heerlijkheden. Er staan misschien drie tafels, er is een bar en boven staat een lange tafel waar je kan aanschuiven bij andere gasten. Dat deden wij en dat leverde erg gezellige gesprekken op met een paar jonge mensen die uit Tel Aviv komen (hierover later meer) en ontzettend vriendelijk en behulpzaam waren. Bij alle gerechten werd ons uitgebreid uitgelegd wat het precies was. We hebben gelachen met elkaar en wij dachten: dit zou je vaker moeten doen als je uiteten gaat. Aanschuiven bij vreemden kan hartstikke leuk zijn!

De sfeer bij ManaMana is ontzettend gemoedelijk. Er speelt een rustig muziekje op de achtergrond, er wordt gezellig gekletst, Omri (de supervriendelijke en goodlooking eigenaar van ManaMana) en zijn collega’s lachen en de ober neemt alle tijd om je uit te leggen wat voor heerlijkheden er op je bord liggen. En dan het belangrijkste: het eten. Eigenlijk hebben we aan één artikel niet genoeg. We hebben zoveel lekkers geproefd en het was zó ontzettend goed allemaal…wow! Maar we zullen toch onze best doen om jullie te laten zien hoé goed het was. Belangrijk om te weten: wij kregen een veganistisch verrassingsmenu. Dat wil zeggen dat we de hele avond overladen zijn met heerlijk eten. Natuurlijk kan jij bestellen naar behoefte, of naar wat je wilt besteden. Alle gerechten op de kaart van ManaMana kosten tussen de €5,00 en €9,00, dus je kan het zo duur maken als je zelf wilt! In principe wordt er vegetarisch gekookt, maar als je aangeeft dat je graag veganistisch eet, is dat geen enkel probleem. Er staat één vleesgerecht op de kaart, dus ook vleeseters kunnen hier terecht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We begonnen met een paar kleine starters. Deze groentjes waren een beetje zurig, lekker fris. Het smaakte naar meer!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daarna kregen we één van onze favoriete gerechten voorgeschoteld: falafel we love you. Door onze aardige buurman aan tafel werd ons verteld dat deze falafel niet met kikkererwten (zoals gebruikelijk) maar met tuinbonen wordt gemaakt. Hoe het wordt gemaakt, het was heerlijk. Smeuïg, kruidig, precies goed. In het midden van het schoteltje zie je een schaaltje met tahin staan. Tahin is sesampasta en dat zal je in de Israëlische keuken geregeld voorbij zien komen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We gaan door naar het echte werk: gepofte aubergine met tahin en granaatappelpitjes. Je weet niet wat je proeft. Zelf hebben wij een recept met gepofte aubergine en daar zijn we al behoorlijk verslaafd aan. Maar dit? Dit slaat alles. Boterzacht, het smelt op je tong. En dan met die lekkere zoutige tahin erbij en de zoete granaatappelpitjes…zucht, we kunnen het alweer bijna proeven!

Op het schoteltje achter de aubergine zie je een bloemkoolgerecht. Ook erg lekker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit was een leuk gerechtje. Het was een mini pizza gevuld met aardappel, champignons en pijnboompitjes. Heel erg lekker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Let ook op de presentatie. Ziet het er niet fantastisch uit allemaal? Dit is een gerecht met rijst en linzen. Lekker als gerecht voor bij de groenten. Mmm!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit gerecht met venkel is voor de liefhebbers van zoutig eten. Pittig zoute smaak!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En dan: volgens ons het beste. Hummus. Superverse homemade hummus to die for. Wát was dit lekker. Ik bedoel, we maken zelf geregeld hummus en zijn dan behoorlijk tevreden met het resultaat, maar dit slaat werkelijk alles. Zo romig, zo vol van smaak. Nog nooit eerder aten we zo’n lekkere hummus. Dit moet echt iedere veggie (en niet-veggies ook) proeven! Geserveerd met heerlijke toppings zoals champignons of paprika en met een goede traditionele pita erbij… yam! Wij zien onszelf overigens in de zomer al een portie hummus afhalen om mee te nemen naar het park. Heerlijk. Het viel ons op dat er ook gasten waren die alleen een portie hummus met brood kwamen eten. Waar wij nuchtere Hollanders (hummus, wa is da?) de hummus als broodbeleg gebruiken, eet men het in andere landen gewoon als gerecht. En terecht!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over eetgewoonten in andere landen gesproken: we hebben besloten dat we naar Tel Aviv willen op vakantie. Als we onze tafelgenoten moeten geloven kunnen we daar ons hart ophalen. Falafel, hummus en gepofte aubergine. Meer hebben de Groene Meisjes in principe niet nodig. Omri vertelde ons zo mooi: “In Tel Avid komen heel veel culturen samen. En iedere cultuur brengt weer eten met zich mee. Jouw oma heeft een goed recept en de mijne ook. En zo genieten we van elkaars keukens.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toen we dachten dat we de hele kaart geproefd hadden, kregen we nog een grote verrassing! Eén van de koks (sorry, we weten je naam niet!) bakt ‘chimney’cakes. Ofwel: schoorsteenkoeken. Kijk eens hoe grappig deze koeken eruit zien? Ook deze koeken waren helemaal vegan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De rol koek wordt in plakken gesneden. Een stuk met caramel en een stuk met kokos. Mmm… heerlijk!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En als laatste: de muntthee wordt in een grote karaf geschonken. Niks geen zuinig kopje thee. Daar houden we van.

Als jij ook wilt gaan genieten van ManaMana dan kan dat op woensdag tot en met vrijdag, tussen 14:00 uur en 22:00 uur. Afhalen van eten is ook mogelijk. ManaMana zit in de prachtige Hemonystraat, nummer 66hs in Amsterdam. Dit is een zijstraat van de Ceintuurbaan in de Pijp en het restaurant is goed te bereiken met tram en bus.

Op zaterdag staat ManaMana met een stand op de markt aan de Lindegracht. Hier kan je de heerlijke hummus en gevulde broodjes (die ondertussen al beroemd schijnen te zijn) kopen. Hier moeten we zelf ook heel snel een keer naartoe!

Let op: we krijgen berichtjes van lezers die ons melden dat Mana Mana gesloten is. We weten niet of dit definitief of tijdelijk is, aangezien we het niet zelf van de eigenaar van het restaurant hebben we vernomen. 

Edit: Mana Mana is weer geopend! Je kunt het vinden in de Eerste Jan Steenstraat 85hs in Amsterdam!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

59 gedachten over “Hotspot: Mana Mana (Amsterdam)

  1. Wat leuk <3 Ik ga er vanmiddag heen !!! :) Ik hou van Tel Aviv en het goddelijke eten.
    Trouwens, voor thee liefhebbers: Earl Grey met verse gember, grote theepot en voilà! Een typische hippe Tel Aviv thee :)
    Vergeet niet om ook even naar het conflict te kijken, als jullie toch naar de regio gaan (ik heb de link onder website gezet). Ik ga er deze zomer weer heen :) xx

    1. Dankjewel voor je reactie! Bedoel je dat je vanmiddag naar Tel Aviv gaat of naar ManaMana? Want volgens mij is ManaMana op dinsdag niet open… ;)

      1. Hahaha, nee, ik heb het in de verkeerde tijd gebuigd :) Ik wil graag zo snel mogelijk naar ManaMana gaan, en ga pas deze zomer weer naar Tel Aviv :) <3

        1. haha oke! Nou, dan niet vergeten te melden dat je via ons komt bij Mana Mana! En alvast veel plezier in Tel Aviv ;)

  2. Wat een leuk artikel! Fijn geschreven en heb het gevoel dat ik er zelf een beetje was ;-) Het eten ziet er heerlijk uit!

  3. Hier word je zo op de vroege ochtend toch blij van! En wat heerlijk altijd om te zien hoe zo’n (sympathieke;) eigenaar helemaal zijn ding heeft gevonden en daarin zijn passie kwijt kan! Ik sta op het punt om op vacance te gaan voor een maand dus zal er even mee moeten wachten..! Leuke tip!!

  4. Het eten ziet er echt heerlijk uit! Hier wil ik zeker een keertje gaan eten :) Heel fijn geschreven trouwens!

  5. ik ben echt groot fan van Israëlisch eten, dus ga dit zeeeker onthouden voor als ik weer eens in Amsterdam ben :) kan nu al niet wachten!

  6. Leuk om zo’n zaakje van binnen te zien en wat een heerlijke gerechtjes.. het water loopt me in de mond :D Ik zou zelf niet zo snel zo’n klein restaurantje in lopen maar jullie weten me wel te enthousiasmeren :D Bovendien vind ik het erg leuk dat jullie bij vreemden aanschuiven en er gezellig mee te kletsen!

    1. Ja, bij vreemden aan tafel aanschuiven hebben wij ook niet heel veel vaker gedaan. 1 keer in Brussel, herinner ik me. Maar dat is dus echt wel heel erg leuk!

    1. Dankjewel! Het is wel erg lastig, omdat het zo donker is en we het met kaarslicht moesten stellen. Maar, daardoor zie je wel hoe gezellig het daar is!

  7. Voor als het nog even duurt voor je naar jerusalem gaat en je vast zelf aan de slag wilt: Jerusalem kookboek van Ottolenghi. Inspirerend lekker.

    1. Ja! Mooi boek he? Maar zal het ooit zo lekker worden als echt in Israel? :(

  8. Hee, dat schoorsteenkoekje heb ik gegeten in Tsjechie (daar heette het trdelnik, geloof ik) en ik werd er helemaal verslaafd aan. Ik heb er in drie dagen een berg van weggewerkt, haha. Helaas kon ik ze in Nederland vinden, dus jullie maken me heel blij met dit artikel! En Mana Mana zit ook nog eens op honderd meter afstand van m’n appartement ^^

    1. Noujaaaa zeg! Dat is wel heel erg toevallig! Dan woon je mooi trouwens ;) Als je naar Mana Mana gaat, vergeet dan niet te zeggen dat je via ons komt :)

  9. Ziet er echt heel lekker uit! Binnenkort daar maar eens heen bij een dagje A’dam :)
    Hummus dippen met brood & groente is ook veel lekkerder dan die saaie boterhammen ;)

  10. Ohhh hier neem ik mijn zus en haar vriend mee naartoe de volgende keer dat ze in Nederland zijn! En nog beter: in juli ga ik naar Tel Aviv, Jeruzalem, Tiberias en Haifa! Beter kan het niet worden :)

  11. Goede tip! Als ik weer in Amsterdam ben ga ik hier absoluut langs.

    Mijn familie woont in Israël en om die reden kom ik er minstens een keer per jaar. Het eten in Israël is zo ontzettend lekker. Veel salades, hummus, vers fruit en falafel.

    Als je in Tel Aviv bent, ga dan naar de Carmel markt. Bij de kraampjes verkopen ze de meest heerlijke gerechten, kruiden en specerijen. Als je naar de Azraeli mall gaat, laat dan je nagels doen bij een ‘Laka’station. Je kan daar je nagels laten lakken voor €5,-

    Tel Aviv is een heerlijke stad. Het heeft alles wat je maar wensen kan. Het ligt aan de zee, er hangt een geweldige vibe, mooie architectuur (veel Bauhaus), leuke mensen, lekker eten eigenlijk kan ik nog wel uren doorgaan.

    Wat ook leuk is in Tel Aviv:
    – Op een segway de stad verkennen
    – Eten bij Max Brenner. Max Brenner is een chocolade restaurant in de haven van Tel Aviv. Om de hoek vind je de segway-tours
    – Een supermarkt bezoeken. Je waant je echt in een hummus hemel. Vijf meter koeling gevuld met tig soorten hummus.

    Mocht je nog Israël tips willen hebben, let me know..

    1. Dit gaan we zeer zeker onthouden! Dankjewel voor de tips! Nu willen we nóg liever ;)

  12. O’ja, bij de Superpharm (te vinden in de meeste winkelcentra’s) verkopen ze Lady Speedstick deodorants. Een must buy.

  13. Oh mijn god. Excuse my french, maar dit is gewoon foodporn! IK MOET EN ZAL NAAR MANA MANA

    1. En naar Tel aviv overigens. Jullie hebben me helemaal enthousiast gemaakt!

  14. hoi hoi meisjes,
    wij gaan volgende week eerst naar beauty gloss party en daarna hier eten.
    hoe duur kost het verassings menu
    groetjes peet en amanda

    1. Hi Peet en Amanda,

      Het verrassingsmenu is geen standaard menu. Dat werd voor ons gekookt. Maar de gerechten kosten allemaal tussen de 5 en 9 euro, dus je kan het zo duur maken als je zelf wilt!
      Veel plezier en vergeet niet te zeggen dat je via de Groene Meisjes komt, want dan krijg je wat lekkers gratis!

      1. hoi meisjes,
        we gaan zeker zeggen dat we via jullie hier zijn beland

  15. Ha,

    Na het lezen van dit enthousiaste verhaal ging ik vandaag toevallig een dagje naar A’dam met mn moeder. Lunchen bij de ‘Mana Mana’ leek dan ook meer dan logisch..en echt..jullie hebben niets te veel gezegd! Wat een fantastisch plekje..! Na dit alles geproefd te hebben, ben ik sowieso verliefd op de Israëlische keuken..en dan vooral op die aubergine..(oke, en stiekem ook een beetje op de eigenaar;)).
    Thanks voor de tip:)

    1. Cool!! Heb je wel gezegd dat je via de Groene Meisjes kwam? Want dan kreeg je een gerechtje gratis he! Superleuk om te horen. De eigenaar is een fijne man ja ;)

  16. Bedankt voor deze geweldige tip, ben zo benieuwd! Dinsdag heb ik 4 jaar verkering, ik dacht we gaan daar lekker smikkelen, maar helaas zijn ze op die dag niet open! Dus snel op een andere dag gaan proeven :-)

  17. Gister bij Mana Mana gegeten, het was in een woord Goddelijk!
    Boterzachte butternutsquash met een topping van tahin en gegarneerd met verse spinazie en groene asperges, heerlijke houmous met pijnboompitten en warme kikkererwten, falafel met champignons, gegratineerde venkel en zo kan ik nog wel even doorgaan..
    De eigenaar was aller aardigst en we hebben ons laten verassen door de gerechtjes die hij uit zijn keuken toverde.

    Kortom een dikke aanrader, hartelijk dank voor de Tip!
    ps. ik ben vorige zomer in Tel-Aviv geweest, ik zeg gaan! En ook een duik in de Dode Zee nemen natuurlijk.. :)

    1. O wat superleuk om te horen dat je bent gegaan!!! Heerlijk is het he? Wij zijn ook zo blij met deze ontdekking!

  18. moet/kan je reserveren? ik wil er graag een keer heen met mijn moeder voor moederdag :)

    1. Moet niet, maar is wel handig, aangezien het een klein tentje is. Telefoonnummer vind je op de Facebookpagina van Mana Mana Amsterdam. Veel plezier!

  19. Beetje vreemd dat “groene” bloggers een restaurant promoten die de Palestijnse keuken kidnapt en ontkent, en daarop een “Israëlische” slogan op plakt zoals met alles na de etnische zuivering die 65 jaar geleden in Palestina plaatsnam. Ik maak hier trouwens geen politieke verhaal van, het is een historische feit dat deze cuisine Palestijns is en dat Israëliërs een politieke verhaal er aan plakken door het te ontkennen. Een beetje respect aub voor een cultuur die deze gerechten door de eeuwen heeft ontwikkeld, en in een keer door Europees kolonisten can zich afzet. Het eten was misschien wel heerlijk, het restaurant zal zeker erg knus zijn en de obers zijn wellicht schatjes, maar als je jezelf als eerlijk en “fair trade” toont, blijf dan aub consequent in hoe je de gerechten benaderd.

  20. Ik ben het er mee eens dat er Palestijns cultureel erfgoed wordt voorgeschoteld als Israëlisch. Het Jiddisch heeft daar een woord voor: gotspe..

  21. Humus is niks Israelisch trouwens. Het is hartstikke Mediterraans. Eerder uit Libanon dan uit Israel. Maar goed ze hebben wel meer gestolen dan alleen de Humus.

  22. Humus is niks Israelisch trouwens. Het is hartstikke Mediterraans. Eerder uit Libanon dan uit Israel. Maar goed ze hebben wel meer gestolen dan alleen de Humus. Ik zal daarom ook nooit bij een dergelijk tentje eten. Mijn maag draait er namelijk al van om als ik denk hoeveel bloed er kleeft aan die illegaal gestichte staat.

  23. Ik volg jou ook met plezier, maar sluit me helemaal aan bij de laatste reacties, want Israel en fair gaat dus echt niet samen. Ik vraag me hoeveel producten geproduceerd op Palestijns gestolen land door bezettende kolonisten, mensen door hun keel krijgen..jammer hoor dat je hier niet echt eerlijk om bent. Voor al deze gerechte. Kan je ook een midden-oosten tour of zelfs een rondje Turkije maken en je zal hetzelfde voedsel tegenkomen.

  24. Prima eten midden_oosten style, aardige bediening, maar wel keiharde muziek waardoorvje nauwelijks met elkaar kan praten .

  25. 1000 maal dank voor deze geweldige tip! Als Rotterdammer moet ik in Amsterdam altijd goed zoeken naar dit soort verstopte adresjes. Ik heb hier zondag meer dan genoten van het eten en de super lieve bediening!

    Liefs.

  26. Israelisch eten is heerlijk, maar het klopt dat er weinig als echt Israelisch aangemerkt kan worden omdat toen Israel werd gesticht , er tien tallen culturen samen de Joodse staat vormden. Vandaar gerechten uit alle windstreken…puur poolse gerecthten zowel als marokaanse of indiase…..zij allemaal onder de noemer israelisch vallen. En zo is Israel ontstaan in 1948… volkomen legaal, met inwoners uit tientallen landen met allemaal hun eigen gerechten. Dat hier toespelingen naar de politiek worden gemaakt vind ik niet passen. Er zijn altijd personen die het Internet afstruinen om hun gal op allelei fora te kunnen spuwen.
    Maar wanneer Israel hier beschuldigd wordt van stelen; wil ik alleen maar zeggen……misschien heeft u een beetje gelijk, misschien niet. Maar wanneer Israel niet voor zijn eigen veilig heid en eigen behoud land geconfisceerd had….dan was er vandaag de dag helemaal geen Israel meer. En degenen die wel weten waar ze het over hebben, weten dat hier de waarheid ligt. Amen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *