Illegaal downloaden

illegaaldownloaden

Voordat we aan dit artikel beginnen, willen we zeggen dat we er ons van bewust zijn dat er lezers zullen zijn die ons enorme moraalridders gaan vinden. Het is absoluut niet onze bedoeling om ook maar íemand op de vingers te tikken. Dit artikel over illegaal downloaden schrijven we omdat wij er regelmatig vragen over krijgen. Wanneer we laten zien dat wij boeken op onze iPads lezen, vragen mensen soms waar we deze boeken hebben gedownload. We vertellen dan dat we betaald hebben voor alle boeken die we op onze iPads hebben staan en daar reageren sommigen verrast op. (en anderen ook absoluut niet.) Voor ons is het vrij logisch om niks illegaal te downloaden. Het past in onze bewuste lifestyle om te willen betalen voor de dingen die nou eenmaal geld kosten. In dit artikel zullen we uiteenzetten hoe wij tegen illegaal downloaden aankijken – je hoeft je hier dus absoluut niks van aan te trekken. Iedereen moet doen wat hij of zij goed vindt om te doen.

Het verschil tussen legaal en illegaal downloaden

Als je een computer, smartphone, laptop of tablet gebruikt, dan is de kans groot dat je bijna dagelijks wel iets downloadt. We hebben het dan bijvoorbeeld over bestanden of programma’s. Meestal gaat dit om legale downloads. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een bestand dat een auteur, blogger, merk of bedrijf heeft vrijgegeven om legaal te downloaden.

Er is ook zoiets als illegaal downloaden. Vaak gaat het dan om films, muziek of boeken. Wanneer je weet dat het album van een artiest op cd, plaat of online eigelijk €16,99 kost en jij het gratis kunt downloaden op een website vol met downloadlinks, dan weet je dat dit illegaal is. Tot zover eventjes het verschil tussen legaal en illegaal downloaden.

Redenen om niet illegaal te downloaden

Sinds wij drie jaar geleden dit blog zijn begonnen, kijken wij heel anders tegen illegaal downloaden aan. Hoe komt dat? Wij werken nu ongeveer een jaartje voor onszelf. Je zou ons creatief, zelfstandig ondernemers kunnen noemen. Binnenkort gaan wij een boek schrijven, vorig jaar hebben wij een e-book uitgebracht en iedere dag verschijnen er hier op de site 1 of 2 artikelen. Wij weten inmiddels hoe ontzettend veel tijd, energie en liefde erin deze artikelen en boeken gaat zitten – het is een fulltime baan. Hoewel jullie ons niet direct betalen voor het lezen van de artikelen, verdienen wij wel een salaris. Dat is natuurlijk ook wel zo eerlijk. In eerste instantie maken wij een boek omdat we dat al jaren willen doen. Maar natuurlijk hopen we hier een beetje geld aan over te houden; er gaat namelijk maanden van werk, bloed, zweet en tranen in zitten.

Wij weten zeker dat 99% van onze lezers nooit ook maar zal overwegen om bij de Bruna stiekem een boek in zijn of haar tas te steken en het mee te nemen zonder te betalen. Toch? Toch is dat wel wat je doet als je illegaal boeken downloadt op het internet. We weten dat er sites zijn waar je honderden boeken per keer kunt downloaden, zodat je genoeg leesvoer hebt voor de komende jaren. Dat weten we, omdat we het vroeger zelf ook wel eens gedaan hebben. Maar tegenwoordig kijken we daar anders naar, omdat we nu zelf weten: in dit boek zit heel veel tijd, energie en liefde. Het is niet meer dan normaal om daar voor te willen betalen.

Vroeger dachten we: “Waarom zouden we een album van Beyoncé moeten kopen? Ze verdient toch genoeg geld?” En oké, ja, het is waar, Beyoncé verdient een heleboel geld. Meer dan jij en ik ooit bij elkaar zullen gaan verdienen waarschijnlijk. Maar wie zijn wij om te oordelen over hoeveel geld iemand (dus ook Beyoncé) zou moeten of mogen verdienen? Vergelijk het nu eens met de volgende situatie:

Jij bent beginnend grafisch vormgever en je hebt een paar leuke opdrachten gehad waardoor je nu de stap durft te nemen om helemaal voor je droombaan te gaan. Je vriend is muzikant. Hij zingt, maakt muziek en speelt in een beginnend populair bandje. Jullie zijn net gaan samenwonen en zijn nog een beetje aan het uitvogelen hoe jullie alle vaste lasten gaan betalen, want zelfstandig ondernemen is iedere maand weer spannend. Nu heeft je vriend zijn eerste album gemaakt en jij hebt een mooie opdracht voor het vormgeven van een boek binnengesleept. Van alle zoveel boeken die er worden verkocht, krijg jij een bijdrage. En natuurlijk hoopt je vriend zijn album goed te gaan verkopen op iTunes. Na maanden van hard werken, komen jullie erachter dat het boek waaraan jij hebt meegewerkt illegaal wordt gedownload en het album van je vriend en zijn band verkoopt voor geen meter, omdat iedereen het van internet plukt. Vaste lasten betalen wordt lastiger en je begint te twijfelen of werken in de creatieve sector nog wel mogelijk is. Wat betekent dat je er misschien mee stopt. Er komen dus geen nieuwe albums van je vriend meer uit en jij werkt niet meer mee aan een volgende boekopdracht.

Vergelijk dit nu eens met Beyoncé. Je zou kunnen zeggen: “wat maakt het nu uit dat er 1 album minder wordt verkocht? Ze verkoopt genoeg.” Jij bent zeer waarschijnlijk niet de enige die zo denkt. En hoe meer mensen dit denken en er ook naar handelen, hoe groter de kans wordt dat artiesten er op een dag gewoon mee stoppen. Het is immers geen vrijwilligerswerk dat ze doen. En of het nou om Beyoncé gaat, of om jouw vriend die zijn eigen album uitbrengt: iets moet de rekeningen betalen.

Een ander voorbeeld: een YouTuber maakt ieder week een video, heeft een heleboel kijkers, en verdient hier een maandsalaris mee. We horen hem in zijn video zeggen: “Ik heb deze nieuwe film gekeken, thuis. Hij draait nu in de bioscoop, maar ik zou niet weten waarom ik geld zou moeten betalen voor een bioscoopkaartje, als ik de film ook gratis (oké, illegaal, dat wel) thuis kan downloaden.” Waarom zou deze YouTuber wél zijn geld mogen verdienen met het maken van video’s en een acteur die in een film speelt, niet? We gebruiken allemaal onze (creatieve) talenten om ons geld mee te verdienen – fantastisch toch?

De afgelopen jaren zijn wij de groene lifestyle steeds serieuzer gaan nemen. We begonnen met vegan eten, maar inmiddels is er zoveel meer dan dat. We vinden het belangrijk dat de producten die we kopen, eten en gebruiken, eerlijk zijn geproduceerd. We willen weten waar onze kleding en ons eten vandaan komt en wie er voor heeft moeten werken. Sinds we ons daar meer en meer in zijn gaan verdiepen, zijn we het steeds belangrijker gaan vinden om een eerlijke prijs te betalen voor de dingen die we gebruiken. Waarom zou dat niet voor boeken, films, muziek en andere zaken die op internet te verkrijgen zijn, gelden? Voor ons is het een logisch verhaal.

Wat wij doen om illegaal downloaden te voorkomen

Illegaal downloaden doen we dus niet meer. Er zijn misschien mensen die zich nu afvragen: “Hoe doen jullie dat dan wel?” Die vraag kunnen we ons goed voorstellen, want een paar jaar geleden stonden wij hier zelf ook niet echt bij stil. We zullen op een rijtje zetten waar wij maandelijks geld aan uitgeven:

1. We hebben een abonnement op Spotify. Dit kost €10 per maand en hiermee kunnen we onbeperkt naar muziek luisteren. (soms kopen we een album via iTunes, maar dit komt niet maandelijks voor)
2. We hebben een abonnement op Netflix. Dit kost €8 per maand en hiermee kunnen we onbeperkt series en films kijken.
3. We hebben een Cinevillepas. Dit kost €19 per maand en hiermee kunnen we onbeperkt naar de film in de bioscoop.
4. Boeken kopen we hardcopy of digitaal via iTunes, bol.com of Amazon.

Dat betekent dus dat we in ieder geval iedere maand €37 kwijt zijn aan zaken als films, tv en muziek. Omdat dit erg belangrijke dingen voor ons zijn (we luisteren iedere dag muziek en gaan graag naar de bioscoop,) hebben we dit geld er graag voor over. En omdat we dan al toegang hebben tot zo ongelooflijk veel films, series, documentaires en muziek, hebben we het ook helemaal niet nodig om daarnaast nog dingen te downloaden. Voor ons betekent het dat we €37 per maand met liefde betalen, omdat het een deel van onze maandelijkse ontspanning is. (een ander boekt misschien voor €37 een massage, om maar iets te noemen)

Van vrienden uit Duitsland hebben we begrepen dat er heel streng op illegaal downloaden wordt gelet. Het gebeurt daar echt dat mensen een boete thuis ontvangen, omdat er is geregistreerd dat er vanaf een bepaald IP-adres een film of muziek illegaal gedownload is. We hebben geen idee of dit in Nederland en België ook zal gaan gebeuren, maar we kunnen ons best voorstellen dat het ooit zover komt. We zijn geen experts. Het enige dat wij weten is dat wij niks illegaal willen downloaden, omdat we het belangrijk vinden dat iedereen datgene krijgt wat hem of haar toekomt.

Dit was onze spreekbeurt over illegaal downloaden. Voel je vrij om ons voor moraalridder uit te maken, we zijn het gewend ;) Nogmaals: je hoeft je absoluut niet aangesproken te voelen of iets anders te gaan doen dan je nu doet. We wilden onze gedachten met jullie delen en enkele vragen, die we over dit onderwerp gekregen hebben de laatste tijd, beantwoorden. We lezen graag je reacties bij de comments onder dit artikel! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

58 gedachten over “Illegaal downloaden

 1. Goed dat jullie hier aandacht aan besteden: als auteursrechtjurist koop ik ook digitale content en heb ik rdio/netflix. Maar bedenk wel dat ook streamen illegaal is omdat je dan zonder toestemming een auteursrechtelijk werk openbaart (bekijkt) Daar maak ik me wel schuldig aan omdat ik gewoon NU het nieuwste seizoen van Rupaul’s Drag Race wil kijken bijvoorbeeld en die nog niet op netflix staat…Gelukkig zijn er nu legio legale diensten maar heeft het erg lang geduurd voordat er een legaal aanbod was (Spotify pas tien jaar nadat de eerste peer2peer-netwerken zoals Napster succesvol waren).
  Overigens is het zo dat voor kort downloaden niet illegaal was in Nederland (ivm de thuiskopie-exceptie) , maar alleen het uploaden van content zonder toesteming van de maker. Daar gaat echter verandering in komen na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

 2. Hear, hear. Ik doe het ook niet. Ik was eerst heel lang vertaler en nu ook auteur. Mijn e-books zijn 3,99 wat ik echt een enorm schappelijke prijs vind en dan NOG staan ze op alle piratensites waar dan de ‘scanner’ of ‘uploader’ hartelijk wordt bedankt voor dit leuke boek. Heel fijn dat ze m’n boek leuk vinden, maar kom op…. 3,99…. Ik heb ook Netflix en Spotify. Ik had ook ooit een systeem van bv op Marktplaats seizoen 4 van dexter kopen, dat vervolgens weer op Marktplaats zetten en met dat geld weer seizoen 5 kopen :). Werkte ook prima. De boekenhandel gaat ten onder als ze niet snel reageren en met een goed Spotify-achtig systeem komen, dat snap ik ook wel. Ik hoop dat dat er snel komt en dat ze leren van de fouten in de muziekindustrie. Ik vind het goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Je moet makers niet breken!

 3. Ik download films en series. De hoofdreden waarom ik dit doe? Ik wil niet wachten tot een serie eindelijk eens op de Nederlandse televisie komt of op DVD uitkomt, terwijl ik voor die tijd op internet al doodgegooid ben met spoilers uit de VS. Ik ben best bereid om (een beetje) te betalen voor een abonnement, als dit betekent dat ik – wanneer het mij uitkomt – meteen alle nieuwe afleveringen kan kijken als ze uitkomen. Helaas is die mogelijkheid er nog niet, en daarom download ik series.
  Wat betreft films, bioscoopkaartjes zijn soms zo schrikbarend duur. Daarom ga ik één keer in de zoveel weken naar de bios en betaal daar voor, en dan vind ik dat ik voor dat geld ook weer een paar andere films ‘onbetaald’ mag kijken.

 4. Bedankt voor jullie spreekbeurt ;) Altijd goed om er weer even op geattendeerd te worden! Moraalriddereren is ok!

  Boeken e.d. download ik nooit illegaal; zoals je zegt: er gaat superveel werk in zitten & het is toch een soort van iemands creatieve eigendom. Ik moet eerlijk bekennen dat ik weleens series stream, omdat ik toch echt niet kan wachten tot ik ze op Netflix of ergens anders kan zien. Instant gratification much?

 5. Yeah yeah hoera voor de Groene Meisjes! Fijn om dit geluid eens te horen. Ik voel me altijd zo’n suffe moralist als ik dit aankaart bij mijn moeder en zus, en zij vinden mij hartstikke gek dat ik wel betaal voor de boeken die zijn gratis op hun pc hebben staan. Fijn bericht, dit!

 6. stelletje moraalridders zeg ;)… maar ach zonder moraalridders zou de wereld kapot gaan :D
  Goed artikel hoor, soms mag je wel weer even bewust worden gemaakt.

  Ik ben een downloadmeisje (qua series, films kijk ik praktisch niet en muziek luister ik ook niet echt) en op zich vind ik dat nog niet eens zo erg aangezien ik de series uiteindelijk ook gewoon kan kijken op tv (abbo). En ik van mijn favoriete serie’s wel eens een dvdbox (2dehands?) koop.

  Waar ik mij wel schuldig bij voelde was het downloaden van boeken… dus heb ik weer een bibliotheek abbo genomen die ik niet had tijdens mijn studietijd (arme student hé). Met mijn leesdrift gaat er minimaal een boek per week doorheen en dat werd wel een erg dure vrijetijdsbesteding. Dat is dus echt een aanrader voor wie veel leest, meeste bibliotheken hebben nu ook e-books. Handig, maar 40-50 euro PER JAAR en met een lidmaatschap zorg je er ook voor dat bibliotheken blijven bestaan. Ik vind bibliotheken een erg belangrijk onderdeel van de (participatie)maatschappij!

 7. Hartstikke goed om hier aandacht aan te besteden! Het is vreemd dat mensen het normaler vinden om te downloaden dan om te kopen. Het zijn producten die door mensen gemaakt worden en dat kost nou eenmaal geld. Het klopt dat als je aan iemand vraagt of ze in de winkel ook zouden stelen ze nee zeggen en je vreemd aankijken en dan vaak niet inzien dat het hetzelfde is wanneer je het online doet.

  Wij hebben ook Spotify en Netflix en kopen blu-rays en boeken. Ik zou zelf niet zo snel een boek niet als echt boek willen hebben en lezen, dat doet voor mij af aan de beleving. Net zoals een film op je telefoon kijken, dat is gewoon niet hetzelfde. Daarnaast gaan we met regelmaat naar de bioscoop.

  Wij kijken geen normale televisie dus series uit het buitenland worden wel gedownload of online gekeken. De meeste draaien hier (nog) niet en we kunnen ze dus ook niet steunen door onze kijkcijfers of het zien van reclame (wat bij online kijken wel zo is). Van series die we echt goed vinden kopen we wel vaak de boxsets. Maar als het zo zou zijn dat door te betalen we thuis in goede kwaliteit alle series kunnen kijken dan zouden we dat zeker doen.

  Blijf vooral dit soort artikelen schrijven, als mensen zich hierdoor aangevallen voelen dan is dat maar zo. Je voelt je nooit aangevallen als je zelf gelooft dat je juist bezig bent dus allicht is het een eye opener voor sommige mensen!

  1. Het spijt me maar iets stelen is wel echt iets anders dan het downloaden. Diefstal is enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegnemen, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe
   te eigenen. Dus je neemt iets weg en je eigent het je toe. Bij downloaden kopieer je iets. Als ik een audi heb en iemand gaat op de parkeerplaats naast mij precies mijn auto nabouwen dan is mijn auto niet gestolen. Dat wil niet zeggen dat er geen (creatieve) rechten op producten kunnen zitten of dat downloaden te rechtvaardigen is maar het is wel totaal iets anders.

   1. Wauw, wat een drogredenen. Je gooit twee dingen door elkaar. Het strafrechtelijke artikel waar jij naar verwijst gaat over goederen, staat er ook. Illegaal downloaden gaat over rechten, het intellectueel eigendomsrecht om precies te zijn. Als jij iets origineels schrijft of filmt bijvoorbeeld heb jij het intellectuele eigendomsrecht op jouw creatie. Dat houdt onder andere in dat de inkomsten uit jouw creatie aan jou toebehoren. Als iemand jouw creatie kopieert kan hij of zij geld verdienen met iets dat jij hebt gemaakt, dat is dus diefstal. Ter illustratie het voorbeeld van de Audi. Jij koopt een Audi, het goed (de auto) behoort toe aan jou. Echter, de eigendomsrechten op het design en de gadgets in de auto behoren niet toe aan jou. Jij hebt enkel een eeuwigdurend gebruiksrecht. degene die naast jou de auto gaat nabouwen pleegt geen inbreuk op jouw eigendomsrecht, maar wel op die van Audi.

    On topic: toppers dat jullie hierover schrijven, voel me altijd een soort paria als ik aan vrienden vertel dat ik niets illegaal download en de maker zijn inkomen gun…

    1. Dank je wel voor je reactie! Scheelt weer dat ik het zelf niet hoef uit te leggen ;)

     Dit is dus exact de reactie waar ik het over had. Het niet snappen wat diefstal is. Alles wat jij jezelf toe-eigent dat door een ander dan jezelf gemaakt/bedacht/uitgevoerd is wat door die persoon/groep/instantie niet gratis wordt aangeboden is diefstal. Het is tot daar aan toe als mensen downloaden en eerlijk toegeven en begrijpen wat het is maar zodra je gaat proberen excuses te bedenken of ontkent dat het diefstal is dan ben je dubbel zo oneerlijk bezig en niet alleen een dief maar ook een leugenaar . En dat allemaal voor die paar euro die je niet wil uitgeven voor iets wat je overduidelijk wel wilt zien/gebruiken/bezitten.

     1. Ik download niet illegaal, ik zeg niet dat het ethisch of zelfs maar legaal is, ik zeg alleen dat het iets anders is dan diefstal. Ik bedenk geen excuses om illegaal te downloaden (want ik download niet illegaal), ik snap de juridische context en ik ben geen leugenaar(juridisch is er nu eenmaal een verschil). Misschien zou je in het vervolg je reactie iets vriendelijker of in ieder geval meer open minded willen houden voordat je tot allerlei onjuiste conclusies komt.

    2. Dat is dus ook precies wat ik zeg. Er is een verschil. Dat maakt het niet goed of minder fout, het is anders. Diefstal is heel duidelijk, de schade is precies te omschrijven. Bij illegaal downloaden (of audi’s kopieeren) is dat veel vager wat het dus ook lastiger maakt om aan te pakken.

     1. Sacha, ik had het niet over jou persoonlijk. Ik heb het over de mensen die er wel voor kiezen illegaal te downloaden en dan vervolgens excuses maken en doen alsof hun neus bloedt. Zeggen dat het juridisch anders in elkaar steekt is ook een manier om het toch te vergoelijken dat mensen het doen omdat ze zich schijnbaar minder schuldig hoeven te voelen omdat het lastiger te achterhalen hoe groot de schade exact is. Zo van “We stonden met zijn allen stenen te gooien naar de auto’s maar wie weet of 1 van de stenen die ik gegooid heb überhaupt de auto’s geraakt heeft dus hoe ben ik dan verantwoordelijk en de rest deed het toch ook”

      Overigens vind ik het knap dat je kan oordelen over of ik vriendelijk of niet open minded was of ben. Via het internet communiceren is lastiger omdat je allerlei nuances mist die je in een face-to-face gesprek wel mee krijgt. Het is grotendeels een keuze van jezelf hoe je dingen interpreteert en ervaart die je leest.

 8. Ik vind het helemaal niet erg om te betalen voor een goed boek of een mooie cd. Ik zie het niet als betalen voor dat speciefieke werk maar eerder als sponsoring voor het volgende boek/cd van die auteur/muzikant.

 9. karinkuhn@hotmail.com schreef:

  Fijn artikel Groene Meisjes, echt super! Ik vind zelfs dat wat je in een nabije winkel kunt kopen, niet via internetwinkels hoeft. Boeken via de boekwinkel graag! Detailhandel krijgt het economisch gezien steeds moeilijker, en ik vind het belangrijk dat het er is. Wilde ik graag even kwijt in dit digitale tijdperk :-).

 10. Ik doe een beetje allebei. Muziek koop ik consequent. En dan geen Spotify abo’s ofzo, nee, echte ouderwetse CDs en LPs. Als ik ergens voor betaal dan wil ik ook dat het van mij is. Heel simpel voorbeeld: alle nummers die je via ITunes koopt blijven eigendom van Apple. WIl je je bibliotheek overdragen aan iemand anders, dan kan dat dus niet, want als je bijv overlijdt dan gaat alles terug naar Apple. Dat vind ik jammer. Het idee dat ik mijn muziekcollectie ooit kan overdragen vind ik tof.

  Sowieso luister ik veel muziek die niet eens op Spotify te vinden is (indie lover right here!), dus zodra je niet de begaande paden bewandeld qua muzieksmaak loop je vast met dat soort ‘mainstream’ legale initiatieven. Downloaden van muziek doe ik dan ook wel via indie playlists, want anders is daar dus niet aan te komen. Ook niet met een kwalitatief goede muziekzaak in mijn straat. Maar ik koop elke maand wel voor 50 euro aan CDs en ga ook maandelijks naar 2 – 3 concerten (vooral van kleinere, indie artiesten), dus die balans vind ik wel mooi.

  Boeken vind ik alleen fijn om te lezen als ze op papier staan, dus die koop ik. Ik zit al de hele dag achter een scherm, dus ik wil dan niet nog eens een scherm voor mijn neus hebben als ik ga zitten lezen. Wat ik wel consequent download zijn films & series. Gewoon omdat ik het af en toe leuk vind om iets te proberen en dan wil ik het niet meteen hoeven kopen. Kom ik ergens een leuke deal tegen voor een film of serie die ik steengoed vind, dan schaf ik nog wel eens iets aan. Maar ik vind het handiger om dat via mijn computer te doen. Een Netflix abo is dan misschien ook nog wel iets wat ik aan het overwegen ben, maar ik heb echt periodes dat ik helemaal niks kijk en dan vind ik het zonde dat ik aan een abonnement vast zit. Keuzes, keuzes, keuzes.

  1. Er is echt zoveel Indie muziek op Spotify aangezien Indie gewoon staat voor Independent Music dus muziek die gemaakt is zonder groot label er achter. Daarnaast is het natuurlijk ook wel een bepaald soort artiest dat in dat genre valt maar om zomaar een aantal te noemen Sufjan Stevens, Bright Eyes, Stars, The Decemberists, Toro y Moi, Yeah Yeah Yeahs, The XX, Devendra Banhart ,Alt-J, MGMT zijn allemaal Indie artiesten die ik gewoon via Spotify kan luisteren.

   Het idee van je muziek bezitten en op die manier een echte collectie op te bouwen is inderdaad top. Maar juist een platform als Spotify kan je helpen nieuwe artiesten en albums eerst te ontdekken voordat je daarnaast daadwerkelijk het album aan schaft. Vroeger deed je dat ook door in de platen winkel eerst een CD of plaat te beluisteren voordat je hem kocht, dus waarom zou je dat nu niet doen?

   1. En dan heb je het over indie artiesten die eigenlijk helemaal niet meer indie zijn. En die luister ik ook, maar daar heb ik dan ook CDs van in de kast staan. Het gaat mij om de kleinere bandjes die nu lokaal aan de slag zijn en die hun naams bekendheid via Internet proberen te vergroten. Ik plaats elke donderdag een muziekartikel waarvan eens per maand mijn favoriete nieuwe ontdekkingen. Laatst was iemand in de comments bezig met daarvan een playlist te maken, maar een aantal nummers waren (nog) niet op Spotify te vinden. Naar mijn mening zou ik mijn zoektocht naar nieuwe, onbekende artiesten ernstig vernauwen als de peersharing indieplaylists die ik al jaren trouw volg ophouden te bestaan.

    1. Je zegt een Indie lover te zijn en dat je daarom niet van Spotify gebruikt maakt en daarom dacht ik laat ik informeren dat er zeker meer dan genoeg Indie artiesten te beluisteren zijn. En ja ook als een band zijn following van 100 naar 1,000,000 gaat kan het nog steeds een Independent artiest zijn. Als ik bijvoorbeeld naar indieshuffle.com ga en ik zoek de eerste 10 artiesten die bij latest singles staan dan zijn 7 daarvan gewoon beschikbaar. Ook als ik naar de artiesten op je blog kijk vind ik die met gemak op Spotify zoals Joan Baez, Brika, Dauwd, How to Dress Well, Jamie Woon, Jaymes Young, Josef Salvat, Kat Krazy, Elkka, Purity Ring en Ritual.

     Als je onderweg bent is het toch ook fijn om in ieder geval een deel van je muziek te kunnen luisteren. Dat is wat naar mijn idee het grootste nut van Spotify. Tenzij jij met discman of platenspeler over straat gaat natuurlijk ;)

     1. Oh en daarnaast kan je ook je muziek toevoegen natuurlijk voor een offline playlist. Zo heb ik zelf o.a. Joanna Newsom, Radiohead en Tool toegevoegd zodat ik die via mijn telefoon altijd kan beluisteren :)

 11. Heerlijk om slechts een paar tikken verwijderd te zijn van een goede film of serie. De nieuwste films die ik wil zien bekijk ik lekker in de bioscoop, oudere download ik. Het geld en de moeite die gemoeid zijn met het kopen van een DVD(box) vind ik het niet waard. Natuurlijk maak ik daarmee inbreuk op de rechten van filmproducenten, daarvan ben ik mij bewust. Wellicht ben ik daardoor af te schilderen als een egoïst, slechts op zoek naar mijn eigen geluk.
  Indien beschikbaar download ik studieboeken ook, bij benadering 700 euro per jaar voor studieboeken betalen, waarvan slechts een tiende nuttig is om te houden als naslagwerk, vind ik absurd. Daarnaast kan ik via de uni vele artikelen bemachtigen, waar overigens wel een abonnement van de uni aan vastzit.
  Boeken lezen als vrijetijdsbesteding doe ik ook, 2 week geleden voor het eerst sinds jaren een nieuw boek gekocht, normaal gesproken koop ik boeken via marktplaats of tweedehandsboekenwinkels. Hermans, Steinbeck en Orwell heb je voor 3-4 euro. In feite is dat ook een soort downloaden, alleen minder massaal. Iemand heeft een artikel gekocht (boek) en verkoopt het daarna verder, zonder afdracht te doen aan de oorspronkelijke rechthebbende.
  Voorstander van beperkt downloaden en marktplaats heeft gesproken.

 12. Super interessant om hier aandacht aan te besteden, ZEKER nu onze lievelings trophy husband Jay-Z een Spotify Ripoff (TIDAL heet het) gaat beginnen met onwijs veel grote artiesten die (zo las ik) hun muziek (alleen?) nog maar daaronder gaan laten streamen. Voor 20$ per maand.

  Ik weet nog niet zo goed wat ik daarvan vind. Ik betaal met veel liefde voor Spotify (en het Taylor Swift en Beyonce album dat daar niet op werd gezet), maar ik vind het idee dat ze misschien hun muziek dan niet meer elders laten streamen minder tof. Zo slecht hebben ze het nou ook weer niet namelijk, terwijl Jay-Z dat als reden aanvoert hiervoor.

  Verder download ik boeken altijd netjes via amazon en ibooks, en series zo veel mogelijk via Netflix. Als dat niet kan dan toch Popcorn Time (pas alle Alien Films weer gekeken, laf it).

 13. Ik doe ook een beetje van allebei, muziek luister ik naar op spotify of koop ik cd’s van, dus download ik niet illegaal. Films helaas weer wel. Netflix is dan eigenlijk een hele goeie oplossing, ik wist niet dat dat zo goedkoop was. Soms zou ik graag kunnen doneren, omdat ik een film dan heel goed vond. Je hoort toch vaak van die verhalen dat artiesten en acteurs maar 0.01 procent van de winst krijgen, en dat de rest naar andere mensen (wie?) gaat, dus direct geld kunnen storten lijkt mij wel wat.

 14. Illegaal downloaden doe ik ook niet meer. Dat heb ik vroeger wel gedaan, alsook cd’s kopiëren enzo, omdat ik gewoon het geld niet had om alle leuke cd’s te kopen.
  Nu luister ik eigenlijk vooral naar muziek op de radio of van mijn cd’s die eerlijk gekocht zijn. Boeken koop ik via amazon (heerlijk zo’n kindle) of lees ik via de bibliotheek. En series en films? Ja, hier ook een Netflix-fan, want voor acht euro heb je gewoon tot heel veel legaal toegang.

  Het enige ietswat illegale dat ik doe is luisteren naar muziek via YouTube, maar over het algemeen zijn dat altijd de officiële kanalen van VEVO e.d. Ik weet niet of dat wat uitmaakt, maar bij mijn weten zetten artiesten hun muziek daar zelf op. En als ze het zelf doen, dan valt dat wel mee met copyright toch?

 15. Wat goed dat jullie hier ook aandacht aan besteden! Moraalridders, ach..

  Ik was een ontzettende download-miep.. en dat ben ik nu nog met mate (vooral mbt series). Boeken koop ik altijd legaal, en zit op netflix (download de series die hier (nog) niet op staan). Ik ben een ontzettende muziek-fanaat en geef mijn geld het allerliefst uit aan concerten en vinyl en steun zo graag de artiest… Blind albums kopen doe ik natuurlijk ook wel eens, maar in dat geval is het downloaden een eerste screening. Ik download dus soms nog een album, maar als ik de muziek goed vind koop ik deze vervolgens. Voor de kunst!

 16. Je kan je netflix account ook nog delen met meerdere mensen, zo deel ik mijn abbo met een vriendin en betaal dus maar 4 euro per maand. (Je kan meerdere profielen op 1 account laten zetten, dus het is een optie vanuit netflix gegeven.) En spotify is echt een fantastisch programma, al vind ik 10 euro per maand wel veel als ik er over nadenk. Maar dat is vooral als je het vergelijkt met dat je ook gratis muziek kan luisteren tegenwoordig. Vroeger kocht ik ook gewoon de nieuwste singles en album in een muziekwinkel en dan was betalen daarvoor ook heel normaal.

  1. Spotify kan ook gratis alleen dan met reclame. Is een goed alternatief op de betaalde versie vind ik en nog steeds legaal.

 17. Voor boeken gebruik ik Elly’s Choice, elke maand 10 e-books voor 3 euro. Je kiest dan niet zelf welke boeken, maar er zitten altijd wel 2 leuke boeken bij!
  Spotify vind ik persoonlijk wat duur, dus gebruik ik de gratis variant met reclame :).
  en Netflix heb ik ook! ideaaaaal!

  Ik vind het leuk dat jullie dit bespreekbaar maken. Sommige mensen hebben ook niet door dat ze iets illigaals doen!

 18. Hoezee, heel goed gedaan dames! Ben ook een groot voorstaander van legaal downloaden en gewoon kopen :)

 19. Ik doe een beetje van alles eigenlijk als ik eerlijk ben… Ik heb een spotify-abonnement en download nooit muziek, want het nieuwste van het nieuwste staat er eigenlijk altijd wel op. Boeken koop ik graag omdat ik gewoon het liefst een papieren versie heb. Maar als het gaat om films of series dan maak ik me nog wel eens schuldig aan downloaden… Waarom? Ik kijk best graag series die op dit moment op tv zijn (ik volg the walking dead en ook House vind ik erg leuk) maar soms ben ik toevallig niet thuis op het moment dat een aflevering op tv is. Dat zou betekenen dat ik bij een gemiste aflevering het verhaal niet meer volg als ik de daaropvolgende keer wel weer kijk, of dat ik met de rest van het seizoen zou moeten wachten tot het eindelijk uit is op DVD of netflix, terwijl al mijn vrienden al wel alles gezien hebben en spoileren. Het vervelende van die series is namelijk dat ze meestal ook niet op uitzending gemist staan. Spelletjes voor mijn spelcomputers koop ik of leen ik van anderen. Ik heb een tijdje een kaartje voor de Nintendo DS gehad waar je op kon downloaden, maar die gebruikte ik eigenlijk alleen maar om te kijken of een spel ook echt leuk was. Beviel het, dan ging ik alsnog naar de winkel om die 40 euro neer te tellen. Ik denk zelf dat de industrie hier zelf ook een handje in heeft door bovengenoemde oorzaken. Ik zou zo blij worden van een aflevering die (al is het maar een week) nog terug te kijken is of fabrikanten die gratis proefversies ter beschikking stellen zodat je beter een keuze kunt maken! Dat het werkt is wel bewezen. Nintendo, met een systeem wat redelijk makkelijk te kraken is, maar ook geen gratis demo’s beschikbaar stelt heeft erg veel last van illegaal downloaden. Sony met de playstation (die moeilijker te kraken is, dat wel) maak in hun online shop gratis demo’s van spellen beschikbaar, waardoor je van tevoren kunt zien of een spel wel wat voor je is, en dat werkt prima. Het zou mooi zijn als het mogelijk was iets soortgelijks op meerdere platformen toe te passen :)

 20. Woohoo! Dank! Mensen kijken vaak vreemd op als ik aangeef graag te betalen voor iets dat ik kan waarderen. Zodat degene die het bedacht, gemaakt en aangeboden heeft wéét dat het gewaardeerd wordt. Zoals ik ook een glimlach van mijn klanten waardeer. Met een fijne cheque erachter aan.

  Omdat we het verdienen!

 21. Volledig mee akkoord! Ik vind het echt straf dat zoveel (jonge) mensen hier zo laks mee omgaan. Ik zou niet eens weten hoe je moet downloaden en ik hou me er ook niet mee bezig. Ik koop af en toe nog cd’s (jawel), heb netflix en spotify, geweldige diensten. Vroeger toen ik een jaar of 16 was gebruikte ik wel eens Limewire voor muziek (lekker oldschool) maar toen mijn vader dat ontdekte kreeg ik de uitbrander van mijn leven! Al was hij eerder bang voor virussen dan auteursrechten haha. Sindsdien heb ik het niet meer gedaan. Je steelt inderdaad toch ook geen cd’s uit de winkel? Toch lachen veel van mijn vrienden het weg, onbegrijpelijk.

 22. Ik ben het eigenlijk heel erg met jullie eens, maar soms kan ik de verleiding niet weerstaan. Volg je een serie op bijv. Netflix, dan staan de nieuwste seizoenen vaak nog niet online. Ik probeer me dan wel in te houden, maar vind dat toch lastig. Om een voorbeeld te noemen: midsomer murders is een van mijn favoriete tv-series (lekker knullig), met uitzenden nu bij seizoen 16, terwijl op Netflix alleen de eerste drie seizoenen staan. Dan kan ik de verleiding gewoon niet weerstaan soms, terwijl ik me er wel slecht over voel.
  Boeken koop ik trouwens wel gewoon (digitaal) of leen ik uit de bibliotheek. Het lijkt wel of mensen de optie van bibliotheek soms vergeten, terwijl de bibliotheken in Amsterdam bij elkaar echt een gigantisch assortiment hebben en lidmaatschappen helemaal niet veel kosten.

 23. Ik koop af en toe nog fysieke cd’s, films en boeken.
  Sommige films en series daarentegen stream ik wel maar dat komt ook voornamelijk omdat ik veel dingen kijk die hier nooit uitkomen of pas jaren later en dan ook nog voor een belachelijk dure prijs (flink hoger dan de FRS-prijs).

  Maar het is inderdaad gewoon diefstal en ik hoop dan ook dat er snel net zo’n wat als in Duitsland komt. Er wordt wel aan gewerkt weet ik. En verder vind ik dat ouders, school en media hier meer aandacht moeten besteden. Hopelijk verandert de mindset van mensen dan.

 24. Complexe materie met veel meer lagen, kan hier niet zomaar ja eens of nee oneens op zeggen. Waar ik het wel helemaal mee eens ben is dat de mensen die de boeken schrijven / fotos maken / boeken schrijven van de opbrengsten grotendeels zouden moeten profiteren, met nog een bepaald aandeel voor de uitgever / platenms etc.

  Bijv . zorgt spotify ervoor dat artiesten nagenoeg niets krijgen, zij het je bent al geetableerd en hebt ee dik label achter je. Kleine nieuwe muziek komt hier bijna niet tussen en laat staan dat ze er iets aan verdienen. Hier zitte grote industrieen achter.

  Ook bij het duitse vb is het zo dat platenlabels en advocatenkantoren van de regelingen profiteren – niet de muzikant.

  Ik juich initiatieven als flattr toe, waar je geld direct naar jouw youtuber / blogger / journalist / muzikant etc kan laten gaan. Want ill downloaden mag de oplossing niet zijn, een dienst aks spotify is dat zeer zeker ook niet.

  Zou het tof vinden als jullie je hier verder in zouden verdiepen en er dan nog een (of meerdere) keren over schrijven ☺

  Btw 1 kon zo snel geen aktuele artikelen vinden maar dit is een vb wat t goed illustreert:
  http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2013/juli/NORMA-over-Spotify—NL-muzikanten-moeten-eigen-streamingdienst-opzetten-.html

  Btw 2 sorry voor de spelfouten, typen op een tablet is verschrikkelijk!

 25. Goed stuk, goed onderbouwd! Ik doe het ook niet vaak, maar nooit is te veel gezegd . Mijn mama werkt in de bib, dus 1 ik kan heel makkelijk aan films enzo raken en 2 tegenover haar is het dan ook weer niet zo respectvol, dusja

 26. Hear hear! Toevallig laatst nog een heel gesprek over gehad… Kan het niet meer met jullie eens zijn. Spotify en Netflix gebruik ik ook vaak en graag. Daarnaast probeer ik de meeste boeken in de boekenwinkel te kopen (ik steun graag de speciaalzaken in de buurt) of direct bij de auteur. Het komt wel eens voor dat ik bij Amazon bestel maar daar heb ik eigenlijk ook geen prettig gevoel bij. Voor films ga ik ook graag naar een filmhuis. Ik hoop écht dat zulke locaties hun hoofd boven water kunnen houden! Wij huren trouwens ook regelmatig blu-rays bij de videotheek, lekker old school :D.

 27. Helemaal eens hoor! Vroeger (ai ik word oud) was de verleiding groter omdat partijen als Netflix en Spotify er nog niet waren. Je moest gelijk een heel album kopen als je 3 nummers leuk vond. Met de komst van deze 2 partijen (ik gebruik en betaal ze allebei) heb ik echt geen excuus meer. Fair prijs en alle films en muziek die ik maar wil :)

  – X Marloes

 28. Omdat het tegenwoordig niet meer nodig is om een heel album te kopen als je er maar een paar nummers mooi van vindt, koop ik vaak alleen nog losse nummers via Itunes. En sinds kort heb ik een app met luisterboeken, omdat ik aan gewoon lezen heel vaak niet meer toe kom. De app is betaald (Storytel voor € 14,90 p.m.) maar dan heb ik onbeperkt toegang tot heel veel boeken. Wel duurder dan de bieb, maar omdat ik daar toch nooit aan toe kom is dit per saldo goedkoper voor me. (Want niet gebruiken, wel betalen is natuurlijk altijd duurder.) Films bekijk ik ook alleen via Itunes en naar TV-series kijk ik niet. Ik vind het echt normaal te betalen voor iets waar een ander voor gewerkt heeft. En ja, t is bizar hoeveel sommige artiesten soms verdienen, maar ons hele economische stelsel is ziek. Want er zijn een paar mensen die extreem veel krijgen en extreem veel mensen die bijna niks verdienen. Maar dat ga je niet rechttrekken door de mensen un-fair te behandelen.

 29. Heel goed dat jullie dit doen. Maar hier hebben we geen bioscooppassen, helaas. Daarnaast kan ik die 40 euro serieus niet missen. Alleen door mn studie en zorgkosten kom ik elke maand al in dd min. Yay voor een uitkering. Elke cent gaat van mn spaarrekening af en dan kan ik dat niet aan zoiets uitgeven. En omdat ik een filmfreak ben, download ik ze gewoon.

  1. Hetzelfde hier. Ik heb ook een uitkering en weet iedere maand al niet waar ik alles van moet doen, laat staan dat ik er nog geld voor heb om films e.d. legaal te kijken. Dan kunnen mensen zeggen dan doe je dat toch niet, maar als je thuis zit is er niet heel veel anders te doen dan series/films kijken of een spelletje spelen op de computer, helaas.
   Daarbij kijk ik heel veel oude films en series die niet eens te vinden zijn op Netflix en waarvan de muziek niet op Spotify staat.
   Ik zou het liefst ook gewoon alles legaal kijken en luisteren, maar het is dus echt niet altijd een keuze als je nog een beetje iets leuks te doen wil hebben als je thuis zit.

 30. Ik denk dat de muziekindustrie en de uitgeverijen het downloaden aardig in de hand hebben gewerkt. ‘Ooit’ kosten cd’s 21 euro. Op sommige cd’s stonden 9 nummers, op de ander 12 op weer een andere 16. Dan was het nog de vraag of je alle nummer op die cd ook echt mooi vond. Ik vroeg me in de gulden tijd en vlak na de overgang op de euro af hoe mensen in hemels zoveel cd’s en boeken konden hebben. Mijn vader kocht vroeg boeken. Aangezien hij veel las kostte dat soms tientallen guldens en euro’s. Hij is toen overgestapt naar een bibliotheek abonnement. Tot een aantal jaar geleden vond ik de prijzen voor sommige producten zoals voor cd’s compleet doorgeslagen. Als je al oplet naar hoeveel nummers je op de radio luistert en leuk vind ben je nu zelfs op ITunes nog veel geld kwijt voor de aankoop van met name muziek. De prijs per nummer is nog steeds gelijk aan de ‘dure’ cd’s van jaren geleden en ik snap heel goed dat mensen het geld er of niet voor over hebben of het er niet voor over willen hebben. Ik heb zelf een betaald abbo op Spotify. Een paar weken geleden heb ik een aantal nummers op ITunes aangekocht, maar ik vond de prijzen niet te doen voor langere termijn.
  Het is niet aan mij om topartiesten te vertellen hoeveel ze wel en niet mogen verdienen, maar eerlijk gezegd heb ik van 15 jaar geleden tot nu niet echt een ‘armoede’ val gezien van deze mensen. Ze verdienen nog steeds niet flink, niet behoorlijk, maar aanzienlijk veel geld en soms vind ik echt dat deze toplaag even down to earth mag komen, want door wie en voor hoe zijn ze zo groot geworden…dat ik toch veelal vanuit de support van de middenklasse tot stand gekomen.

  Maar door al het illegale downloaden lijdt vooral de kleinere artiest onder deze diensten die gratis op het internet worden aangeboden. Voor hen is het zeer moeilijk om überhaupt een goede boterham aan hun talent te verdienen.

  Daarnaast hoe zeer ik de prijzen van bepaalde producten belachelijk vindt (want waarom moet iemand 100 miljoen per jaar verdienen, als ze ook 60 miljoen kunnen verdienen als de prijzen van de producten en diensten wat schappelijker voor de middenmoot worden. Ik bedoel maar te zeggen dat wat kan worden verdiend echt niet hoeft te worden verdient. Maar dan spreek ik natuurlijk wel over eigen een kleine groep zeeeeeer succesvolle mensen en de artiest bepaald natuurlijk niet daadwerkelijk de prijzen voor elke product en/of dienst die zij aanbieden), is het gewoon niet normaal om een product of dienst aan te nemen zonder er ook maar iets voor te betalen. En downloaden is nou eenmaal niets anders dan gebruiken van een product/dienst zonder ervoor te betalen. Ik voel ergens aan dat ik wil zeggen dat het vooral om het vinden van een belans gaat. De prijzen voor producten/diensten zijn vaak erg hoog en ze worden te vaak gelekt waardoor hele hordes mensen alles achteloos kunnen kopiëren en downloaden. Ik werk momenteel aan een boek en mocht ik zo gelukkig zijn dat het project wordt opgenomen door een uitgeverijen dan hoop ik natuurlijk naast het feit dat mijn werk gepubliceerd wordt, dat ik ook financieel genot van het werk dat ik gedaan heb mag ondervinden. Dus ik vind inderdaad uiteindelijk dat illegaal downloaden niet ok is. Maar of het me ervan weerhoud het soms niet te doen…

 31. Lenen jullie aangekochte e-boeken uit aan vrienden? Of gedownloade muziek?
  Ik vind het persoonlijk altijd een beetje dubbel, omdat ik ‘vroeger’ mijn boeken, cd’s en films gerust aan vrienden uitleende. En veel mensen met mij deden dat. Op die manier kreeg een artiest ook maar één keer de inkomsten van zijn boek of film. Als ik nu mijn gekochte e-boek doorgeef aan een vriend is dat in feit hetzelfde.

  (kleine knuppel, ik ben oprecht geïnteresseerd in mensen hun ideeën hierover)

 32. Wat een supergoed artikel! Toen ik een nieuwe Macbook aanschafte, besloot ik er zo min mogelijk illegaal op te downloaden. Vroeger downloadde ik álles illegaal: van programma’s tot muziek. Ik krijg spontaan de behoefte om die vier illegale albums die überhaupt op mijn computer staan, eraf te gooien!

 33. hmm jaa, jullie hebben echt wel een punt! Toch zou ik niet zo 1,2,3 stoppen met illegaal downloaden.
  Zelf heb ik spotify en download ik eigenlijk nooit meer muziek. Films en series echter wel. Ik heb een poosje Netflix gehad maar ik vond dat daar veel series en films op ontbraken die ik toch graag wou zien. Ik weet dat Netflix ook een beetje wordt tegengewerkt door de filmindustrie en ze daarom niet alles kunnen aanbieden, wanneer ze dat in de toekomst wel kunnen doen stap ik wel weer over, want 8 euro p.m. vind ik best goedkoop dus heb ik er wel voor over, maar dan dus wel voor een ‘compleet’ aanbod.

 34. Voor de fanatieke lezers is Scribd trouwens een aanrader, eigenlijk een soort Netflix voor boeken. Je kunt je abonnement ($8,99 per maand) ook delen met anderen en boeken offline opslaan. Er staat echt belachelijk veel op, maar wel voornamelijk Engelstalig. Als je dat geen probleem vindt, dan kun je je lol op. :)

 35. Zonder al te veel uit te wijden; persoonlijk sta ik hier echt heel anders in dan jullie. Ik zou illegaal downloaden niet willen promoten maar in de huidige maatschappij vind ik wel dat het niet meer weg te denken is. Mensen die films, muziek of e-books maken moeten denk ik simpelweg een andere vorm vinden om daar geld mee te verdienen. Netflix doet vast zijn best, maar zolang er geen echte goede up to date betaalde online database is met series waar hier in Nederland vraag naar is, zal illegaal downloaden voortbestaan.
  Zelf heb ik ook Spotify, maar niet zoals jullie de illusie dat dit beter is voor de muzikanten. Het is wel heel gemakkelijk je geweten afkopen met zo’n abonnementje maar helaas is Spotify niet zo eerlijk..

  1. Ik ben het helemaal met je eens, ik ben verbaasd eigenlijk dat iedereen hier zo ’tegen’ downloaden is. Misschien omdat ik deze mening niet hoor in mijn omgeving. Iedereen downloadt wat hij of zij wil zien, en de reden dat het niet gekocht wordt is omdat het a) geld kost, b) (nog) niet beschikbaar is op itunes of op netflix en c) het is heel erg makkelijk. Ja, reden a en c zijn misschien kort door de bocht, maar ik denk dat we nu eenmaal leven in een wereld waar ‘gratis’ en ‘snel’ het winnen van ‘wachten’ en ‘geld uitgeven’. Soms is dat jammer. Zelf voel ik me echter nooit schuldig over het downloaden van (voornamelijk) series. En spotify gebruik ik gratis.

 36. Heel interessant onderwerp, ik zie ook dat er heel veel mensen een mening over hebben, haha! Bij deze mijn mening: ik ben het echt voor honderd procent met jullie eens dat het nergens op slaat om iets waar iemand veel tijd in heeft gestoken, gratis te downloaden zonder na te denken over de consequenties hiervan. Ondanks dat ik het daar mee eens ben, kan ik niet beamen dat ik niks download. De reden daarvoor is dat ik vind dat diensten zoals Netflix (en je hebt ook andere diensten, Videoland g eloof ik?) geen uitgebreid genoeg assortiment hebben en dat zij niet echt de films en series hebben die ik wil zien. Als ik bijvoorbeeld Game of Thrones wil kijken, heb ik de optie om óf de hele dvd-box te bestellen, óf het illegaal te kijken (en je zal vast ook wel de film ergens kunnen kopen dat je hem op je computer kijkt). Nu is een serie echt iets wat ik maar één keer kijk en ik heb ook totaal niet genoeg ruimte of geld om zoveel te betalen voor elke film die ik kijk. Ik denk ook echt dat Netflix hier de oplossing voor is, omdat je dan een bedrag betaalt voor het films en series kijken en niet per film of serie betaalt, maar ik denk dat pas als echt alle of bijna alle films en series op Netflix staan, dat iedereen ernaar zou overstappen (of ik tenminste).
  Dus, lang verhaal in het kort: ik weet dat het niet goed is en dat het nergens op slaat, maar totdat sites zoals Netflix hebben wat ik wil zien, denk ik dat ik het hierbij hou.
  Ik vind het echt interessant dat jullie je mening delen en super hoe jullie ermee omgaan, ga zo door zou ik zeggen!

  Liefs, Sabrina

 37. Helemaal géén moraalridders! Zoals ik jullie ken stellen jullie het allemaal tactisch en omzichtig maar ik steek er een stuk strakker in. Ik heb nog nooit een film of muziek e.d. gedownload zonder te betalen! Nog nooit! En simpelweg omdat dit diefstal is. Als 99% ’t niet doet in een winkel dan is dat omdat men daar de kans loopt gepakt te worden. Online is die kans vele malen kleiner, als er al überhaupt wat mee wordt gedaan. Maar waarom zou je dan je geweten bezoedelen?
  Men zou zich weer eens moeten laten leiden door zijn geweten! Zeker in een groene levensstijl kan je dat zonder veel moeite heel ver brengen.

 38. Een beetje off-topic dit, sorry:
  Mag ik iedereen, als artiest met muziek op Spotify, er even op wijzen dat Spotify per ‘play’ de artiest maar 0,02 cent uitbetaalt?
  Om even te beamen wat Eva zegt: idd Spotify is leuk en top en ik gebruik het zelf ook, maar een eerlijk systeem is het niet. Niet voor niks dat oa Taylor Swift en Radiohead hun muziek er niet meer op hebben staan.
  Helaas kan je je dat als beginnend artiest niet permitteren, je moet tegenwoordig wel, anders wordt je helemaal niet meer beluisterd.

  Dussehm, als je écht een band of artiest wilt supporten, koop dan de plaat op iTunes of, beter nog op Bandcamp, op Bandcamp komen de opbrengsten meteen bij de artiest terecht, zonder dat er ergens iets aan de strijkstok blijft hangen (wat bij iTunes ook helaas het geval is, best veel zelfs)

  Je huur betalen met je eigen uitgebrachte muziek zou leuk zijn, maar zo werkt het helaas niet en dat komt (juist) niet alleen door illegaal downloaden….

 39. Waarom download ik eigenlijk? Als ik erover nadenk download ik altijd muziek met het idee ‘kijken of het wat is’, en alleen als het echt geweldig is denk ik ‘mm zal ik het kopen, om de band te supporten?’. Dat had ik laatst nog bij een nieuw album, maar toen zat ik weer met ‘wat moet ik met een cd?’, die gebruik ik toch niet en dan ligt die daar te verstoffen nadat ik de muziek heb overgezet op de PC. En het was niet eens als legale mp3 te verkrijgen. Daarnaast wil ik niet alles kopen, want ik luister zoveel muziek en niet alles is uiteindelijk leuk. Dus dan stream ik het toch eerst. Zou je dat zien als minder erg dan downloaden of even erg?
  Ik ga wel naar festivals, concerten en koop soms een shirt. DIt vind ik vaak te duur voor mijn budget, maar dan betaal ik de prijs toch omdat ik daarmee dan de artiest steun. Zo krijgen ze op een andere manier wel geld binnen. Geen idee of dit een goed argument is, ik denk maar even hardop. Jullie laten me even stilstaan bij wat ik doe.

 40. Ik probeer ook steeds minder illegaal te downloaden! Ik heb een abonnement op de bibliotheek en Netflix, maar muziek vind ik nog lastig. Ik gebruik de gratis versie van spotify veel, maar ik wil ook graag muziek op mijn iPod luisteren… Het is heel lang geleden dat ik er nieuwe muziek op heb gezet, maar straks komen een aantal van mijn favoriete artiesten met een nieuw album en dan kost het toch wel veel geld om daar telkens 18 euro (of meer) voor neer te leggen.

 41. Fijn artikel! Als ik muziek luister wil ik graag een CD afspelen of de mp3’tjes op mijn laptop of telefoon hebben. Spotify vind ik wel fijn omdat je bijna alles tot je beschikking hebt, maar toch heb ik muziek liever ‘offline’. Maar goed, ik koop niet elke CD van elke artiest, dus af en toe maak ik me toch nog schuldig aan illegaal downloaden. Tenminste, ik doe het niet zelf, ik laat Alwin het voor me doen, gheghe. Maar hij doet het ook zo min mogelijk, want hij koopt veel liever om een filmmaker/artiest te supporten. Hij heeft honderden CD’s en DVD’s! Ik denk dat heel veel mensen er niet bij stil staan het echt iets illegaals is en dat je de wet overtreedt. Goed dat jullie hier dus aandacht aan besteden!

 42. Jullie tekst zet me aan het denken. Ik koop namelijk veel boeken graag tweedehands, lekker groen wel, maar in principe verdient de ‘eigenaar’ van de tekst die ik lees er dan niks extra’s aan. Terwijl ik normaal het boek, als er geen tweedehands optie was geweest, ook wel nieuw had aangeschaft. Zelfde geld trouwens voor het lenen en uitlenen van boeken. Hoe kijken jullie hier tegen aan? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *