Indiase kookworkshop

indiase kookworkshop

Afgelopen donderdag volgde ik (M) – samen met Merlin, vriendin en gastblogger voor De Groene Meisjes, een kookworkshop. We gingen leren om Indian Chaat te maken. Chaat is een verzamelnaam voor Indiaas streetfood. Laat ik 1) dol zijn op Indiaas eten en 2) heel erg van streetfood houden, dus dit was echt een geweldige kans om heel veel te leren… en lekker te eten!

Je vraagt je misschien af hoe ik bij deze kookworkshop terechtkwam. Food We Love organiseerde de workshop ter ere van de nieuwe foodbox met als thema ‘Indian food festival,’ die volgende week uitkomt. Wat een leuke gelegenheid! We kwamen met een aantal foodbloggers bij elkaar (wat dan sowieso al mega gezellig is, want iedereen houdt van eten en mensen die van eten houden, zijn over het algemeen leuke mensen) op het Food We Love hoofdkantoor en hier kwam Joeri Tandoeri (je kent hem misschien wel van festivals en partijen, waar hij vol trots met zijn awesome foodtruck staat) ons alles leren over Indiaas streetfood. Het was echt ontzettend tof om erbij te mogen zijn!

Indiase kookworkshop

Ik kan niet alles opschrijven wat ik heb geleerd, maar ik zal hieronder puntsgewijs een paar dingen noemen waarvan ik denk dat jullie het wel interessant zullen vinden.

– Het is eigenlijk best gek om het over ‘de Indiase keuken’ te hebben. Dat is bijna hetzelfde als het hebben over ‘de Europese keuken.’ India is enorm en in iedere regio eten de mensen weer andere dingen. Iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten.

– Er wonen gigantisch veel vegetariërs en veganisten in India. Dit heeft veel met religie te maken. Hierdoor is India een heel geschikt land voor vegetariërs en veganisten om te bezoeken. Bij de meeste restaurants staat er aangeven wanneer iets ‘non-veg’ is. De omgekeerde wereld (als je het vergelijkt met westerse landen) dus! Wist je dat in India de eerste 100% vegetarische McDonalds ter wereld is geopend?

– In India kennen ze geen witte uien, vandaar dat je in Indiase recepten alleen rode uien tegenkomt.

– Er worden erg veel kruiden gebruikt, maar de meeste Indiase gerechten zijn niet per se scherp of heel erg pittig. Gekruid is dus wat anders dan pittig. Dit komt doordat je ook allerlei kruiden kunt gebruiken die helemaal niet pittig zijn, zoals kardemom, venkelzaad en komijn.

– In Indiase gerechten worden heel veel chilipepers gebruikt. Rode en groene. De regel is over het algemeen: hoe kleiner de peper, hoe heter. Kijk maar naar een paprika. Een paprika is familie van de peper, maar heel groot en dus helemaal niet scherp.

– Ik ben er ook weer achtergekomen dat ik vaak veel te ‘zuinig’ ben tijdens het koken. Dan staat er dat er koriander in het gerecht moet en pluk ik wat blaadjes van drie stengels koriander af. WRONG! In Indiase gerechten verdwijnen er hele bossen koriander en munt – dat is één van de geheimen van de super smaakvolle gerechten.

– Eén van de veiligste manieren van eten in India is om eten te frituren. Dit doodt de meeste van de eventueel schadelijke bacteriën.

– Ik heb geleerd dat ik echt meer met kardemom, tamarinde en venkelzaad wil doen. Wat een heerlijke smaken zijn dat!

– De Indiase keuken kent heel veel glutenvrije gerechten. Er wordt namelijk veel met kikkererwtenmeel gedaan, wat dus glutenvrij is. Natuurlijk wordt er in bepaalde regio’s ook veel platbrood (met name naan) gegeten, en dit is niet van glutenvrij meel gemaakt. Maar let er maar eens op: heel veel gerechten zijn wél glutenvrij.

Tot zover dit lesje ‘Indiaas eten.’ Het is zo leuk om te horen hoe Joeri vertelt over zijn passie voor Indiaas koken. Hij is nu in totaal twee keer een maand in India geweest, heeft rondgetrokken en overal en nergens gegeten. Joeri vertelde allerlei leuke anekdotes over hoe het streetfood wordt geserveerd, waar je op moet letten en hoe India echt een land van enorme uitersten is. Wat lijkt het me fantastisch om meer van de wereld te zien en dan te kunnen vertellen: “kijk, deze Pad Thai leerde ik in Thailand te maken en deze Lassi dronk ik in India…’ Wow, dat is echt een droom. (ik kan nu al wel vertellen dat ik Sautosoep in Suriname heb gegeten. En nog veel meer lekkere gerechten, maar die waren toen nog niet vegan, omdat ik nog niet vegan at. Anyhow, Suriname is een begin ;))

En dit gingen we maken:

indiase kookworkshop

Verschillende chutneys. De groene chutney vond ik het lekkerst.

indiase kookworkshop

Dit zijn Aloo tikka, aardappelkoekjes van aardappelpuree, groenten en kruiden. Je bakt ze op een bakplaat, dus deze worden niet gefrituurd.

indiase kookworkshop

Natuurlijk mochten de papadums (krokante pannenkoeken van kikkererwtenmeel) niet ontbreken.

indiase kookworkshop indiase kookworkshop

Op de onderste schaal zie je ‘Pani Puri.’ Puri zijn krokante holle koekjes, die je vult met kikkererwten en een chutney van tamarinde en dadel. Vervolgens haal je ze door (ontzettend lekker) gekruid water (‘pani’) en stop je ze in één keer in je mond. Echte smaakbommetjes zijn het! Heerlijk fris, helemaal niet scherp.

Boven de Pani Puri zie je Pakora’s – gefrituurde groenten. De gesneden groenten worden samen met kruiden door kikkererwtenmeel gehaald en vervolgens gefrituurd. Het doet een beetje denken aan tempura, maar dan minder vet.

indiase kookworkshop

Als je je afvraagt hoe je aan goede Indiase ingrediënten kunt komen: de toko heeft vast een heleboel van wat je nodig hebt. Je hebt vooral kruiden en specerijen nodig, limoenen, pepers, kikkererwtenmeel, aardappels, mango’s, bloemkool en eventueel meel om naan te bakken. Wij hebben het enorme geluk dat we een Indiase winkel bij ons in de buurt hebben, in de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam Oost. De winkel heet Authentic India. Mocht je in de buurt wonen of een keertje een dagje Amsterdam gaan doen en graag Indiaas willen koken: dit is de place to be.

Je leest het hopelijk in mijn verhaal: ik ben helemaal geïnspireerd. Zoveel Indiase gerechten zijn vegan, of heel gemakkelijk vegan te maken. (bijvoorbeeld door yoghurt te vervangen door sojayoghurt) Er is nog zoveel te ontdekken! Hoe zouden jullie het vinden als wij enkele gerechten voor jullie zouden uitwerken en hier zouden delen op de Groene Meisjes? We horen het heel graag van je!

Ben jij ook een fan van Indiaas eten? En wie van jullie is er wel eens in India geweest? Daar zijn we ook enorm benieuwd naar! We lezen jullie reacties heel graag onder dit artikel. Fijne dag!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

47 gedachten over “Indiase kookworkshop

 1. Wij zijn net terug uit India dus ik ben mega hyper enthousiast :D Ik zeg GAAN, want India is zo’n land wat je zelf moet zien. Niet uit te leggen hoe vet, bizar en bijzonder t daar is. Love it.

  1. Wow, dit hoor ik dus van iedereen! Te gek dat je er bent geweest zeg!

 2. Wat leuk! Fijn dat er zoveel glutenvrij is, dat wist ik helemaal niet! Perfect. De basis moet je wel even in huis halen zo te zien maar het lijkt me erg leuk om hier mee te gaan experimenteren aangezien hier vaak dezelfde glutenvrije gerechtjes op tafel staan. Wat leuk dat je dit mocht doen. :-)

 3. Heel leuk om te lezen. Zelf ben ik geadopteerd uit India en er 2x geweest. Toevallig ga ik vanavond Indiaas eten met een groepje geadopteerden. Ik vind het eten heerlijk maar maak het zelf te weinig, terwijl ik koken zo leuk vind. Lijkt me leuk om wat recepten te lezen. :) En oh wat krijg ik weer heimwee naar India als ik dit zo lees ;)

  1. Wat bijzonder! Hoe vond je het om in je geboorteland te zijn? En wat leuk dat je met andere geadopteerde mensen omgaat en lekker uit eten gaat. Dat vertelde je laatste geloof ik ook al eens, toen wij bij SnowLion waren geweest. Wat eten jullie dan het liefst? En zijn het allemaal geadopteerden uit India? Sorry voor alle vragen, hihi :)

 4. OMG hebben jullie een recept voor pani puri?! Daar ben ik dus echt GEK op. Bij onze toko is wel een pakket te krijgen waar van alles in zit om het te maken, maar dat smaakt lang niet zo lekker als daar (ik was dan in Nepal, niet India). Als jullie een recept hebben, zullen er hier gelukstranen vloeien….

  1. Ik heb wel een recept voor het gekruide water, de pani dus, maar niet voor de puri. Die kwamen namelijk kant en klaar van de Indiase winkel. Maar volgens Joeri was het the real deal en net zo lekker als in India. De combinatie van de puri, de pani en dan de kikkererwten met rode ui en de dadel-tamarinde chutney.. goddelijk! Ik ga voor je kijken :)

 5. Indiaas eten vind ik heerlijk, maar ik vind de drempel om het te zelf te koken hoog, omdat ik zoveel kruiden en specerijen niet in huis heb… Dus als jullie versimpelde Indiase recepten uitwerken, zouden die heel welkom zijn! :)

  1. Dat dacht ik ook altijd, maar het valt eigenlijk best wel mee! Nouja, voor sommige gerechten dan. Natuurlijk zul je er wel wat kruiden voor in huis moeten halen, maar ik vind het dan ook altijd wel weer een uitdaging om te kijken wat ik nog meer met die kruiden kan doen.

 6. Ik ben helaas nog nooit in India geweest en hier in de buurt zijn ook eigenlijk geen Indiase restaurants… Ik had vroeger wel kinderen in de klas met Indiase ouders en als we dan een kerstdiner hadden, brachten die allemaal lekkere hapjes mee. Dat was zo leuk!

  1. :) Ik hoorde van Joeri dat veel Indiase restaurants in Nederland niet zo geweldig zijn. Ze passen natuurlijk de gerechten een beetje aan naar onze Westerse smaak, dat smaakt dan toch anders dan the real deal.

 7. Heerlijk om jouw passie ervan af te lezen! Het lijkt me geweldig om zelf Indiaans te leren koken. Vooral van iemand die zo onwijs veel weet.

  Fijn weekend!

 8. Indiaans eten ljjkt me erg lekker, maar heb het nog nooit gemaakt. Wel heb ik geweldige progamma’s gezien over al het street food wat ze daar verkopen. Lijkt me super om zelf een keer heen te gaan.

 9. Wat leuk dat je dit mocht doen. Indiaans eten is heerlijk ik stem voor recepten uitwerken!

 10. Wat leuk om te lezen!
  Ik ben van Surinaams Hindoestaande afkomst, ongeveer 100 jaar geleden kwamen mijn overgrootouders vanuit India. Echter zijn veel recepten verSurinaamsd omdat niet alle ingrediënten tot de beschikking waren zoals nu. Zou graag wel terug naar m’n roots willen maar weet niet waar ik moet beginnen.
  Zelf wil ik wel naar India maar later. M’n moeder is een paar keer geweest en zegt dat het nogal heftig is vooral in de grote steden qua armoede enzo. Maar qua cultuur lijkt het mij prachtig! In de tussentijd dan maar veel Bollywood kijken

  1. Klopt! Toen ik in Suriname was, heb ik ook veel Indiase gerechten gezien. Althans, gerechten die uit India kwamen, maar inderdaad verSurinaamsd (mooi woord) waren. Erg lekker allemaal! Bijzonder verhaal heeft je familie :)

  2. Hier kan ik wat historische achtergrond bij geven.
   Toen de slavernij afgeschaft was, waren in Suriname op de plantages nieuwe arbeiders nodig (want de suikerproductie, tabak, koffie ging door). Er zijn toen via de Britse koloniale overheid in Brits-India ongeveer 45.000 contractarbeiders naar Suriname gekomen tussen ongeveer 1873 en 1917. Ongeveer 30.000 daarvan, mannen en vrouwen, zijn in Suriname gebleven, de rest ging terug naar India. Deze groep wordt ‘Hindoestanen’ genoemd: mensen uit Hindoestan (=Hindoeland). Op deze manier zijn er ook Chinezen en Javanen naar Suriname gekomen. Vandaar dat Suriname een mixcultuur is waar je ook veel Chinese, Javaanse en Indiase (hindostaanse) invloeden tegenkomt, naast de natives en Creolen (slaven van Afrikaanse afkomst), die al eerder in Suriname waren.

 11. Whaaaa ik mis india elke dag! Ik heb vorig jaar 2,5 maand solo door India gereisd (en daarna nog een weekje Thailand/Cambodja, waar ik idd de lekkerste pad thai heb leren koken :)). Pani puri ken ik alleen omdat een travelbuddy zei dat dat zo superlekker was, dus we kochten het voor 10 cent op straat en vervolgens ben ik ziek geworden. Hoort erbij! Ik vond ze iig ook niet zo lekker. Ik heb zo suuuuperlekker gegeten daar, zoveel lekkere soorten dahl, en buttered chicken, en pappadums die je koopt van oude vrouwtjes die ze gehurkt op straat zitten te grillen. Hmmm. Ik heb ook een heel fijn indiaas kookboek gekregen van m’n vriendinnen, waardoor ik heb geleerd welke kruiden er in gerechten zitten die het écht naar India laten smaken (Asafoetida bijv)
  Ik zeg GO! Je kan je niet voorbereiden voor dat bizarre land – je moet ’t gewoon ervaren. Je moet wel geschut zijn tegen koeienpoep, stank, ZOVEEL afval, ZOVEEL vliegen, zoveel armoede. Maar ook zoveel moois <3

  1. Wow, alle verhalen die ik tot nu toe over India heb gehoord zijn zo… intens :) Dat is het enige woord dat ik kan vinden. Maar iedereen zegt ook dat het geweldig is. Heel leuk om te lezen in ieder geval :)

 12. Jaaaaa. Graag, hoe meer recepten hoe leuker :-).

  Vorig jaar ook in India geweest en wat iedereen omschrijft klopt. Je moet het zelf ervaren!
  Hartstikke leuk om te leren hoe je al die smaken en kruiden met elkaar combineren kan zodat het echt naar India smaakt ;-).

 13. Bij India denk ik aan de verhalen dat iedereen daar diarree krijgt *oeps*
  Maar het eten ziet er heerlijk uit, dus die recepten zou ik heel graag zien!

 14. Wat super gaaf! Ik zou ook graag eens een workshop willen doen. In heb in Thailand Indisch leren eten want daar heb je ook heel goeie restaurants en het was een heerlijke afwisseling op het Thaise eten (Thais is lekker maar als vegetariër toch ook ietwat beperkter). In India zelf heb ik ook heerlijk gegeten en ik vond het inderdaad zo leuk dat een restaurant of ‘veg’ is of ‘veg en non-veg’. Wel eten ze vrij veel yoghurt en paneer maar ik ben geen veganist. Ik mis in jullie workshop wel heel erg de curry’s, dat vind ik zelf het lekkerste uit de Indiase keuken!!

 15. Lang geleden, als in 17 jaar, naar India en Nepel geweest. Zo bijzonder. India is inderdaad heel intens, Nepal is een oase van rust daarmee vergeleken. Al hebben we ondertussen al veel moois op deze aarde gezien en is er nog veel te ontdekken, India gaan we zeker nog eens bezoeken.
  Ik denk dat India het meest bijzondere, intense, afschuwelijke, mooie land ter wereld is. Heel bizar, je kan het haten en liefhebben in een ogenblik. Doen dus. Wat een ervaring.

 16. Ik ben vorig jaar 6 weken in India geweest en oh my! Ik denk nog vaak met weemoed terug aan het lekkere eten daar. Sindsdien eet ik overal pickles bij (bijvoorbeeld van Pataks, lekker op een boterham met pindakaas of hummus) Voor veggies is het echt de hemel, vegans moeten iets meer opletten. Er wordt veel ghee (geklaarde boter) gebruikt en veel yoghurt. In het stuk waar wij zijn geweest (noord/westen) heb ik trouwens niet 1 MacD gezien. Ook wel eens een verademing.

 17. Lijkt me geweldig als jullie wat recepten willen opschrijven! Hoopte daar stiekem nu al op :)

  1. :) sorry, daar hebben we iets meer tijd voor nodig…

 18. Jahaaa! Kom maar door met die Indiase recepten! I lovelovelove Indian food! Ben zelf een aantal jaar geleden op studiereis geweest naar India en kwam helemaal enthousiast weer thuis: wat een mooi land, lieve mensen, lekker eten, geweldige cultuur, indrukwekkende natuur. Aan de andere kant is het ook een heel intens land: veel armoede, grote verschillen, niet altijd even veilig en, met name in New Delhi: ontzettend crowded! Maar dat is allemaal de moeite waard, want, eh, wat een bijzondere ervaring! Ik wil terug!
  Misschien iets voor een De Groene Meisjes-vakantie/groepsreis?! :-D

 19. Wauw, wat leuk! Ze hebben toch echt een helemaal andere soort keuken hé! Ik vind het echt fascinerend om te zien hoe zij met andere kruiden omgaan en ingrediënten helemaal anders combineren dan wij.

 20. Wauw, wat gaaf zo’n Indiase kookworkshop! Al die gerechten zien er heel goed uit. Heel gaaf om te lezen dat het daar juist andersom op de kaart staat aangegeven als iets non-veg is! Kardemom is heerlijk, helpt ook goed als je slecht kunt slapen. Je maakt ze dan open en doet de zaadjes in warme (plantaardige) melk en drinkt dit voor het slapengaan. :)

 21. Wat een leuk en inspirerend artikel !
  Ik zou heel graag willen leren hoe je papadums kunt maken, ik dacht altijd dat dat heel bewerkelijk is ?
  Ik heb een paar keer met kikkererwtenmeel gewerkt maar op de één of andere manier worden de gerechten die ik daarmee maak altijd bitter, weten jullie hoe dat komt ?

  1. Geen idee, de papadums hebben we niet zelf gemaakt. Wel zelf gebakken ;)

 22. Dat lijkt me nou echt een geweldige workshop om te volgen! Ik vind Indiaas eten SUPER lekker, maar ik weet er nog echt te weinig van. Het biedt zoveel mogelijkheden en variatie!

 23. Ik ben al een aantal maanden enorme fan van de Indiase keuken, dankzij n vriendin die er enthousiast over schreef. Bij de toko kon ik alle ingrediënten krijgen die ik nodig had . Ik liep met mijn lijstje rond en wist bij veel dingen niet eens wat t was.. Heel erg leuke culinaire ontdekkingsreis was dat! Mijn kast staat nu vol met heerlijk geurende potjes, blikjes, zakjes en bakjes! Dus laat die recepten maar komen!!

 24. Ah super leuk dat je Indiaas bent gaan koken! Ik vind dat echt een van de lekkerste keukens die er zijn, mijn moeder kookt het af en toe en dat is echt heel lekker (:

 25. Ik heb in 2010 vijf maanden in India gewerkt en gewoond. In het zuiden gewoond, wat inderdaad weer heel anders was dan het noorden, waar ik ook ben gaan reizen. 5 maanden foodwalhalla, echt waar. India is een bizar land, inderdaad heel intens maar als je het kan waarderen echt fantastisch. Sowieso echt een land voor ‘lekker eten’ liefhebbers als jullie. (Je zal daarentegen wel schrikken van de vervuiling en omgang met milieu daar denk ik….)
  Kortom, Indiase recepten…. Graag!!

 26. Ohh klinkt echt super!! Ik ben vooral heel erg benieuwd hoe je de papadums hebt gemaakt, maar ook heeel benieuwd naar de Aloo tikka en pani puri, hoewel de chutneys ook wel gaaf klinken… Haha, ik ben gewoon heel benieuwd naar de receptjes dus, lijkt me tof als jullie er één (of meerdere) delen!

 27. Ik ben sinds mijn vakantie in Lissabon ook helemaal fan van Indiaas eten, net als mijn vriend. Kom maar op met die recepten dus!

 28. Oh. My. God. Ja NATUURLIJK willen wij recepten. MOET JE DAT NOG VRAGEN??!!
  Zoals je ziet ben ik erg enthousiast haha. Dit is gewoon perfect. Ik ben dol op Indiaas eten en om er dan achter te komen dat het heel vaak vega/vegan is.. holysh*
  India gaat direct op mijn travellijstje.

 29. Nom nom… Jammer dat er geen geur bij zit op mijn schermpje…
  Dus ja ! Recepten, ik ben voor :)
  Vooral die aloo tikka maakt erg nieuwsgierig, lijkt me een heerlijke variatie op de aardappel ( en ik ben sowieso wel dol op Indiase kruiden combi’s )

 30. Ik woon zelf in Delhi. Het eten is voor mij een van de redenen om de komende paar jaar hier te blijven! Het feit dat ze in India geen witte uien kennen klopt niet. Mijn lokale groenteboer verkoopt ze gewoon.

 31. Oooh wat heerlijk!!! Ik hou zelf heel erg van al het Oosterse eten :)

 32. Heerlijk!!!! Ik ben in 2009 5 maanden solo in India geweest. 2 maanden in het zuide en 3 in het noorden. Grote verschillen qua cultuur, temperatuur en ook het eten. Maar alles zo intens heerlijk!!!! Thuis naam ik het erg weinig omdat het nooit tipt aan mijn herinneringen.
  10 jaar geleden een half jaar in z/o Azië geweest en veel Thaise kooklessen gevolgd. Ook Dit maak ik niet zo vaak met dezelfde reden als Indiaas. Maar de Thai op de overtoom smaakt geweldig goed, net als Mahanakorn in Utrecht!

 33. Wauw ziet er lekker uit. Waar hebben jullie die workshop gevolgd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *